Slovenské povinné prehliadky a zahraničie

lagatta
9. jan 2015

Prosím vás o pomoc a radu. Momentálne som v Írsku. Chcela by som sa opýtať báb, ktoré sú v zahraničí a sú tehotné ako chodia na povinné prehliadky počas tehotenstva, keď také isté sa nerobia v zahraničí ako na Slovensku? Chcela som ísť na 3D ultrazvuk tu v Írsku, bolo mi povedané, že sa to odporúča robiť medzi 28-32 tt tehotenstva. Urobia ho, ale až po 22. tt. Ja som momentálne v 15 tt a potrebujem si dať urobiť ten 3D ultrazvuk, pretože toto je na Slovensku povinné a má sa urobiť do 20 tt tehotenstva, aspoň tak mi to tvrdil slovenský doktor. My chceme odísť z Írska na Slovensko, len otázka je, že kedy. Ešte stále nevieme, pretože snúbenec tu má prácu a ja som tu v podstate sama a ani vonku sa nedá ísť, pretože írske počasie to nedovoľuje. Neustále fučí vietor a prší, čiže ani dáždnik nepomôže a jedna vec, ktorá mi je teraz zbytočná je byť chorá. Chcela som dostať tiež to kočíkové ten jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa na čo mám právo, ale keď nebudem mať tieto prehliadky, ktoré sú stanovené SR neviem či niečo také dostanem. Mamičky, ktoré máte nejaké skúsenosti prosím poraďte mi. Ja by som odišla naspäť najradšej vo februári, ale snúbenec chce prísť až v marci a ja také veci, že vzťah a diaľka neuznávam, aj keď ide iba možno o jeden týždeň. Predsa je to vzdialené od seba asi 3000 km a to určite nie. Ďakujem za rady.

eeffka
9. jan 2015

@lagatta dobré ta odrbal.... USG na slovensku nie je povinné,odmietnuť môžeš všetko akurát to lekár poznačí... Usg Sa preplaca poisťovňou 3x,v 10,20 a 30tt. Aj to iba obyčajný,3D si zaplatíš

lagatta
autor
9. jan 2015

@eeffka lenže tento 3D ultrazvuk je súčasťou tripple testov. A ja som tie tripple testy odmietla, pretože som bola presne v čase kedy sa ešte nedali robiť a od tej doby som bola zase v zahraničí. Takže mi povedal, že 3D musí byť, pokiaľ nie sú robené odbery na tie tripple testy. A viem, že sa za to platí. Ja som si hradila aj naposledy ošetrenie, pretože nie som poistená na SR momentálne, ale keď sa vrátim, samozrejme sa poistím.

eeffka
9. jan 2015

@lagatta opakujem,nemusí... Nie všetko čo lekár povie je slovo bozie

henikav
9. jan 2015

@lagatta konkretne sice neporadim, sme sice v zahranici, ale nie v Irsku, ale ja by som normalne chodila do poradne v state v ktorom zijem, teda ako vy v Irsku, neporovnavala by som co sa kedy kde robi, lebo samozrejme ty to neovplyvnis. Na to kocikovne budes vobec mat narok ak nemas na sk zdravotne poistenie, ani tam nepracujes?? Nebolo by jednoduhsie, teda ak to vobec tam davaju ziadat kocikovne v Irsku? To ma tak napadlo, lebo ja som chodila do poradne v Belgicku a tu som dostala aj to kocikovne, aj matersku... z sk som ani neziadala nic. Neviem ci aj matersku by si si nemala ziadat skor tam kde zijes? Je mi jasne ze ako tehotna nemozes behat hore dolu

slniecko77
9. jan 2015

@lagatta 3D ultrazvuk vobec nepotrebujes, nerobi sa bezne ani na SVK. Triple testy vychadzaju castokrat falosne pozitivne, ja by som si ich nedala vobec robit - su ine omnoho presnejsie metody. Mam pocit, ze v Irsku sa tieto testy na Dawn syndrom a zvysne tri syndromy nerobia, kedze tam nie je povolena interupcia. Najlepsie sa spytat v skupine Irsko dievcat, som si ista, ze ti velmi rady poradia.
Ako pisu vyssie, staci ti chodit na poradne v Irsku, dost dobre si neviem predstavit ako chces lietat na poradne na Slovensko. Ja zijem v UK, vsetky poradne som absolvovala tu a aj som tu rodila.
Na Prispevk pri narodeni dietata nemas narok kedze zijes v Irsku.

lagatta
autor
9. jan 2015

@henikav ďakujem za odpoveď. Na kočíkové má žena na SR nárok aj pokiaľ tam nepracovala, stačí, že má trvalú adresu na SR. Akurát ja som si pekne na Slovensku odrobila rok a pol na TPP a tri roky na dohodu. Bola som zdravotne poistená do augusta, vtedy sme prišli do Írska a tým pádom som požiadala o zrušenie. Tu v Írsku nemám na nič nárok, ani na bezplatné ošetrenie počas tehotenstva. Za všetko si platím. A tie ceny nie sú nízke. Tu by som mala nárok až vtedy, keby som si odrobila jeden rok. A od toho februára som sa chcela nanovo poistiť na SR. To predsa nie je problém.

lagatta
autor
9. jan 2015

@slniecko77 ďakujem za odpoveď. Na príspevok mám nárok, pokiaľ nedostanem peniaze tu z Írska. Keďže ja tu žijem pol roka, nemám ani nárok. Ale skúsim tú skupinu. Ešte som si ju síce nenašla, ale ďakujem za radu.

slniecko77
9. jan 2015

@lagatta s urcitostou viem, ze nemas narok..neviaze sa to na trvaly pobyt, ale miesto pobytu. Menilo sa to v january 2014, aj mna sa to tykalo, tiez sme nemali narok. Ziskas ho opat ked sa prestahujes na Slovensko, zdravotne sa poistis a budes tam mat obvodaka a dieta pediatra. Ked sa budete stahovat spat tak si nezabudni vypytat potvrdenie od midwife, ze si poradne navstevovala pravidelne.
Daj si do vizitky, ze zijes v Irsku a Konik ta automaticky zaradi do skupiny Irsko. Alebo si vyhladaj vo fore, daj klucove slovo Irsko a urcite ti vyhodi nejake temy. Vela stastia 😉
Neviem ako je to v Irsku, ale ja som viac-menej bola zo starostlivostou pre tehu v UK spokojna a s porodom maximalne 🙂
Este ma napadlo, nemozes byt zdravotne poistena na partnera v Irsku? V UK to zrejme funguje trosku odlisne, lebo tu to nie je problem a zdravotnictvo je bezplatne pre vsetkych legalne zijucich, dokonca tehotne a rok po porode maju narok na zdarma lieky, zubara, okuliare.

denide
9. jan 2015

ahoj, len ti chem napisat moju skusenost, ja som pracovala v anglicku kde som aj potom chodila na vsetky kontroly ale ja som aj rodila v anglicku a ked mala malá 3 mesiace sme prisli domov, ale so vsetkymi potvrdeniami to znamena od zenskej, z firmy kedy mi konci materska atd. aj papier ze odtial nedostavam to kocikove co mali vtedy tusim 500 libier a potom som si o vsetko poziadala tu na slovensku. aj som ho dostala.

lagatta
autor
9. jan 2015

@slniecko77 keby sa tak dalo zmeniť kde sme išli...nemám rada Írsko lebo tu je proste sprostý systém na všetko. Strašne komplikované je tu všetko, práve z toho dôvodu ideme preč. A ideme naspäť na Slovensko. Takže v každom prípade mi nárok vznikne. Tu nechcem rodiť a ani navštevovať nemocnice lebo ja neverím tomuto zdravotníctvu. Celkovo pacientky vnímajú inak. A je to iný systém ako v Anglicku. Ani keď pracuješ, nemáš nárok na bezplatné ošetrenie. Iba vtedy je možné, keď si vybavíš kartu, za ktorú sa platí a to vracajú späť nejaké čiastky z ošetrenia, ale určite nie viac ako 20 €. Viem, že v Anglicku je to lepšie určite než tu. Ale ďakujem za radu 🙂 síce som ešte nenašla nič, ale skúsim si zmeniť mieto bydliska.

janickacrazy
9. jan 2015

@lagatta Ja som bola tehotná v Irsku pred 4 rokmi a všetko som mala bezplatné, nepracovala som tam, len manžel tam pracoval, neviem, či to teraz zmenili alebo mi to hradili z manželovej poistky alebo čo, ale ja som neplatila ani cent. Odišla som 3 mesiace pred porodom a rodila som na Slovensku, dostala som aj kočíkové aj rodičovský príspevok normálne v pohode, len som musela zdokladovat, že som chodila v Irsku na prehliadky k lekárovi. Doniesla som si tehotenskú knižku. Tripple testy mi nerobili vobec, ani mi to nechýbalo, ked som prišla na SK dala som si spravit 3D sono, za ktoré som si zaplatila. Podla mna zbytočne stresuješ, ja som chodila von každý den, aj ked pršalo a vobec som tam nebývala chorá, je tam vyššia vlhkost vzduchu, moj manžel tam bol 6 rokov ani raz nebol chorý, doma na SK každý rok v zime chrípka. 😉

lagatta
autor
9. jan 2015

@janickacrazy ďakujem za odpoveď 🙂 veľmi si mi pomohla. No vieš my bývame pri mori, ako tu fučí nechci vedieť. Doslova ma odfukuje :-/ to nie je veľmi príjemné. No ostatné veci dosť pozmenili, teda mala by som nárok na bezplatné ošetrenie keby sme tu bývali viac ako jeden rok. Keďže my tu žijeme iba polroka, nemám nárok. A čo som čítala je tu celkom iný systém v starostlivosti o tehotnú ženu. Chodí sa do nemocnice, ale ja som mala ísť teraz prvýkrát 6. čo som nestihla, pretože sme sa vrátili v tom čase, takže teraz musím kontaktovať svojho GP, aby odfaxoval papier do nemocnice a potom zase musím volať do nemocnice, aby mi dali nejaký iný termín...je to dosť všetko komplikované tu...aspoň z môjho uhla pohľadu...

janickacrazy
9. jan 2015

@lagatta Jaj to ste tam len krátko, myslela som, že ste tam už dlhšie. Mne sa tam celkom páčilo, mala som dobrých doktorov, vždy boli milí a rozprávali mi vtipy, čo na SK vobec teda nehrozí. Možno sa ti to len zdá komplikované, lebo si zvyknutá na SK. Ja som si v Irsku vybavila všetko v pohode, niekedy to síce dlhšie trvalo, ale vždy sa to nakoniec dalo. Ja som tam lietala aj s malým, ked mal 6 mesiacov, lebo manžel tam ešte pracoval a vždy sme ho išli pozriet na 3 mesiace potom zase domov a tak sme behali hore dole, lebo starší syn bol na SK. Mne to ale nevadilo, aspon som na nenudila. Podla mna ti úplne stačí, ked prídeš v marci na SK, ja som letela sama tehotná domov a manžel prišiel až po porode, lebo som porodila skor, tak ani to nestihol. 😀

lagatta
autor
9. jan 2015

@janickacrazy super 🙂 Ďakujem pekne. Tak si ma upokojila. Čiže zatiaľ budem chodiť tu na prehliadky. Akurát sa bojím, že ak nestihnem prehliadku u doktora v 4. mesiaci čo je teraz, tak sa bojím, že mi to kočíkové nebudú chcieť dať na SR...takže toto neviem ako mám riešiť. A my lietame do Košíc. Vieš aké je to komplikované? Znova ďalšia vec 🙂 z Dublínu ideme do Budapešti a odtiaľ ideme autom alebo minule sme riešili variantu ísť autobusom do hotela, prespať jednu noc, ísť do Miškolca a odtiaľ nás zobral môj otec...ešte sme ani nenašli stále spôsob ako sa dopraviť domov...lebo ísť z Bratislavy trvá ďalších 5 hodín cesta vlakom...ale no nevadí, už iba raz pôjdem domov 🙂

travelka
9. jan 2015

3D neni povinne

travelka
9. jan 2015

@lagatta 3D neni povinne, to je len bussines pre nich, lebo za to musis zaplatit, preto je to dobre robit madzi 27-32 tyzdnom, lebo predtym to neni dobre vidno.
AK chces dostat jednorazovy prisepevok musis byt 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov povinne verejne zdravotne poistená a ak sa nemylim, staci ak preukazes, ze si chodila v Irsku od 4 mesiaca na prehliadky, no tiez som sa nikdy nedocitala ci musis mat aj zo svk, ale podla mna asi staci zo zahranicia, toto si treba overit.
Ak chces rodit na SK, tak chod co najskor necakaj, ved po 36 tyzdni ta uz ani do lietadla nezoberu.
Najlepsie je odletiet tak do 30 tyzdna teh.
Inak ked je to snubenec tak to snad nebudes riesit vztach na dialku ved tam uz ide o dieta nie? To je akokeby ste uz boli manzelia.

http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...

lagatta
autor
9. jan 2015

@travelka ďakujem za odpoveď. No keďže ja som tu zdravotne poistená, tým pádom na Slovensku to nie je povinnosťou. Bolo by keby som tam žila, keďže polroka tam nežijem, tak nemám tú povinnosť. No a to je jasné, že chceme ísť, ale asi až začiatkom marca pôjdeme preč odtiaľ to...Do lietadla ma zoberú do 28. týždňa, čiže to mám ešte 13 týždňov pred sebou.

travelka
9. jan 2015

@lagatta ano, ale kedze tam nie si poistena tak zrejme nemas narok na ten jednorazovy prispevok. Ja som tiez v zahranici aj som tu poistena a odhlasila som sa na zaklade komercneho generalli poistenia, no a bolo mi povedane, ze ked nebudem 12 mesiacov prihlasena na SK tak nemam narok na jednorazovy prispevok.

sylvia217
9. jan 2015

@lagatta ked prší alebo sa nudíš dojčí na kávičku.. 🙂 asi si v Dubline ci??

lagatta
autor
9. jan 2015

@sylvia217 hej v Dublíne som. Aj ty? Kde presne si?

stormie
9. jan 2015

Rodila som v uk , od midwife som si dal porvrdit doklad o absolvovani prehliadok v tehotenstve (nic konkretne ze ake a kedy tam nie je, iba ze si chodila na prehliadky) a prispevok som dostala

lagatta
autor
9. jan 2015

@stormie a nebola si poistená na SR, že?

stormie
9. jan 2015

Este doplnim ze mne bol prispevok vyplateny v 2013 a odvtedy sa podmienky zmenili, nemyslim ze si teraz mozes len tak dojst zo zahranicia a prispevok dostanes ☹

stormie
9. jan 2015

@lagatta nie v uk som zila, pracovala a normalne platila dane a poistenie 7 rokov, vid moj prispevok vyssie - odvtedy sa to nejako menilo takze teraz uz asi narok nemas

lagatta
autor
9. jan 2015

@stormie ale keby bolo tak, bolo by to napísané niekde, nie? Ja som si čítala o tom lebo viem, že v roku 2014 bola novelizácia. Nikde som nič nenašla o zdravotnom poistení a čítala som aj iné ženy, čo boli v zahraničí, že dostali tento príspevok...no nič, skúsim sa ešte popýtať na úrade

zeriempizzu
9. jan 2015

@lagatta hm... vsetko je zle lebo tomu neozumies. Niekedy pomoze ked sa popytas, pocitas si, nastudujes. A hned ke vsetko menej blbe. Len treba menej kritizovat inych a viac sa zamerat na seba.
A ani to pocasie nemoze byt take zle - lebo vies ono sa nie zbytocne vravi - neexistuje zle pocasie, iba zle obleceny clovek.
Vela stastia.

lagatta
autor
9. jan 2015

@zeriempizzu V čom akože kritizujem? Práve preto sa pýtam tu, aby mi poradili ľudia, ktorí sú skúsenejší, pretože ja som si čítala veci ohľadom veci, ktoré ma zaujímali...a ďalšia vec, počasie a tak ďalej sa dajú kritizovať až vtedy, keď žiješ na konkrétnom mieste...ak je normálne denno denne vietor o rýchlosti 70 km/h, tak si to treba prísť vyskúšať 😉 to bol môj osobný názor a osobná vec. Ja tu nejdem nikoho presviedčať, niečo som sa pýtala a pokiaľ nemáš nič iné na robote ako písať takéto nezmyselné komenty, tak veľa šťastia

kimina7
9. jan 2015

Zvonka sa to zda, ze prehanas trosku. No na druhej strane to viem pochopit. Trva cca 2 roky si zvyknut v zahranici ... na ludi, zvyky, zdravotnictvo (kedze vsade to funguje inak). Si tam len kratko a urcite je to komplikovane kedze si tehotna a musis si vsetko platit. Na kontroly aj tak chod, aby ti to vobec potvrdili potom, ze si riadne chodila.

zuzulik1234
10. jan 2015

@lagatta a ty si tam aj pracovala a ak ano tak ako dlho?

sylvia217
10. jan 2015

@lagatta ja som až v Portarlington.. :(

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre