icon

Slovenské povinné prehliadky a zahraničie

lagatta
9. jan 2015

Prosím vás o pomoc a radu. Momentálne som v Írsku. Chcela by som sa opýtať báb, ktoré sú v zahraničí a sú tehotné ako chodia na povinné prehliadky počas tehotenstva, keď také isté sa nerobia v zahraničí ako na Slovensku? Chcela som ísť na 3D ultrazvuk tu v Írsku, bolo mi povedané, že sa to odporúča robiť medzi 28-32 tt tehotenstva. Urobia ho, ale až po 22. tt. Ja som momentálne v 15 tt a potrebujem si dať urobiť ten 3D ultrazvuk, pretože toto je na Slovensku povinné a má sa urobiť do 20 tt tehotenstva, aspoň tak mi to tvrdil slovenský doktor. My chceme odísť z Írska na Slovensko, len otázka je, že kedy. Ešte stále nevieme, pretože snúbenec tu má prácu a ja som tu v podstate sama a ani vonku sa nedá ísť, pretože írske počasie to nedovoľuje. Neustále fučí vietor a prší, čiže ani dáždnik nepomôže a jedna vec, ktorá mi je teraz zbytočná je byť chorá. Chcela som dostať tiež to kočíkové ten jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa na čo mám právo, ale keď nebudem mať tieto prehliadky, ktoré sú stanovené SR neviem či niečo také dostanem. Mamičky, ktoré máte nejaké skúsenosti prosím poraďte mi. Ja by som odišla naspäť najradšej vo februári, ale snúbenec chce prísť až v marci a ja také veci, že vzťah a diaľka neuznávam, aj keď ide iba možno o jeden týždeň. Predsa je to vzdialené od seba asi 3000 km a to určite nie. Ďakujem za rady.

Strana
z2
janickacrazy
10. jan 2015

@lagatta Inak ja som si platila zdravotné poistenie na SK počas mojho pobytu v Irsku, lebo som chodila na 2-3 mesiace tam, potom zase na SK a tak všelijako, takže možno aj preto som ten príspevok dostala, neviem. Len to bolo v roku 2010, takže odvtedy sa to fakt mohlo zmenit. Asi by bolo najlepšie zavolat do zdravotnej poistovne na SK ako to teda vlastne je. Držím palčeky.

bajana
10. jan 2015

@lagatta o prispevku si precitas viac tu http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna... ... kedze sa po prichode na SVK poistis v zdr.poistovni, mala by si nan mat narok...nie je pravda, ze zeny v zahranici prispevok normalne dostavaju, od januara 2014 ho uz naopak ziadna matka zijuca mimo SVK nedostane...
a nemozem si pomoc, ale byt tyzden alebo mesiac bez partnera nazyvas "vztah na dialku"? to vazne? 😅 byt tebou tak sa zbalim a letim prvym lietadlom domov, nechapem, naco tam este si, ked sa ti tam nepaci a ani zdr. starostlivost za to nestoji....

ervenka
10. jan 2015

@janickacrazy cca od leta 2011 mozes byt poistena len v jednej EU krajine. Po opusteni SVK je clovek povinny sa odhlasit, aj to tak nespravi, moze prist pokuta.
@lagatta prajem vela stastia s prispevkom. Lebo sa skusma aj bydlisko. Trvaly pobyt matky na SVK uz vobec nestaci. A definicia bydliska je takato-
Bydlisko na účely tohto zákona je miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.

lagatta
autor
10. jan 2015

@ervenka poučky zo zákona si môžeš nechať, ďakujem. Ja si to radšej všetko zistím na úrade lebo tu okrem toho, že človek sa normálne slušne bez urážania niečo opýta, dostane sprdnutie z každej strany.
@bajana smej sa. Ja som tu nepísala tieto veci na to, aby ste sa mi tu smiali alebo aby ste ma zhadzovali dole. Ja už mám toho tiež dosť. Opýtala som sa. Pokiaľ nie je možné dať normálnu adekvátnu odpoveď bez toho, aby ste na človeka útočili či sa smiali jeho pocitom, tak radšej ani netreba potom nabudúce komentovať.
Nechávam už tak celú túto tému lebo vidím, že nikto mi tu nevie odpovedať čoraz len viac a viac ma metiete, takže ja si to radšej naozaj všetko sama pozisťujem a radšej sa diskusiám na Modrom koníku vo všeobecnosti vyhnem, pretože ako vidím to nie je iba o tejto téme, ale každá jedna téma je taká, kde niekto príde a začne iba rýpať. Keby ste boli v koži toho dotyčného človeka, nesmiali by ste sa a ani neradili takto hlúpo.

ervenka
10. jan 2015

@lagatta Ja som ti NORMALNE napisala. Nevidim niekde, ze by som napisala nieco v style sprdnutia... Takze laskavo klud, dobre?

Strana
z2