icon

Som stredoškoláčka a som tehotná

malatehu
3. máj 2014

Ahojte. Neviem ako začať. Pred pár dňami som si robila tehotenský test vyšiel poz. Na chvíľku prišlo potešenie a potom aj obava ako to povedať ostatným a hlavne rodičom. Poradte mi prosím :(. Mám ísť radšej po tom na potrat? študujem na strednej a som sama.

aaluska
4. máj 2014

@gromkaver Ahojte, mňa ešte napadlo navštíviť psychológa. Baba v stredoškolskom veku sa určite na situáciu pozerá z iného uhla a môže sa jej zdať, že sa jej zrútil svet. Argumenty rodičov sú síce fajn a riešia skôr tie "prevádzkové" problémy, ale v hlave budúcej matky sa toho odohráva určite viac, nevie kam ďalej a určite sa cíti veľmi sama a snaží sa predstaviť si svoj život o pár rokov dopredu. Zrejme treba k tehotenstvu pristupovať individuálne. Je otázkou, či je ľahšie dať dieťa k adopcii a celý život rozmýšľať nad tým ako sa asi má a kde žije alebo ísť na potrat a celý život si výčítať/ďakovať som to urobila....

kivinecka
4. máj 2014

@froschka uz jaka sity alemudra dovol nech sa zasmejem Ha ha ha

asimama
4. máj 2014

@froschka uprimne uz teraz lutujem tvoje deti.. 😉 nemam matku..ale mam tak milujuceho otca na ktoreho nedam dopustit..uz ked som bola omnoho mladsia tak mi vravel,ze keby sa nieco stalo,tak by nedovolil aby som isla na interupciu..ze uz potom by som nemohla mat deti..a vies co?nikdy za nic na svete by som svojho otca nevymenila.mozem sa na neho vo vsetkom spolahnut..ci som mala 14,ci 17,ci 27.som hrda na svojho otca..je mi vzorom..a takto chcem svoje deti aj vychovavat..strasne ta lutujem..si uboha..mojmu otcovi nesiahas ani po clenky..chudence tvoje deti..ty mas od milujucej starostlivej matky velmi daleko.. 😉

tinushka13
4. máj 2014

na 5 min si vybehnem od MK.. a takáto debata.. toto je úbohé čo tu píšte.. no najviac ma šokla @froschka ... ty ďakujm bohu že ti dal tie 3 zdravé deti. Tak načo si si robila deti keď ti bránia v kariére? Ty ideš radiť a súdiť 16 ročné dievča? Možno práve tá sa bude na to dieťa viac tešiť ako ty .. bo z tvojich komentov mi vyplýva len toľko že si si splnila nejaku povinnosť.. a ideš si svojou cestou.. otras.. A to máš taký vek ako ja. No v živote niečo takéto by mi ani vo sne nenapadlo. sa modli aby ti toto v starobe nepovedala tvoja dcéra.. keď budeš nevládna a ona ťa pošle doriti lebo sa chce venovať kariére.. 😀

Ženy spamätajte sa.. chúďa baba ak toto číta. Musí byť zmätená už len z toho že je tehotná že v tom zostala celkom sama a vy ju tu idete ukrižovať. No a čo.. tak mala sex.. stalo sa. áno mala brať anti alebo inú formu ochrany, ale to že otehotnla už späť nevezme. A prečo by sa nemala spoliehať na svojich rodičov? Od toho tu sú aby nám boli oporou. tak ako oni s nami počítajú, že zostarnú a budeme im oporou MY!!

asimama
4. máj 2014

@froschka ty uz asi teraz svoje deti vedies v tom duchu..deti budete mat 18 a padajte mi z domu,lebo ja si chcem zit kludny zivot..starajte sa o seba same..dala som vam zivot..ale to neznamena,ze mi budete do konca zivota zavesene na krku.. 😉 co si budes TY vlastne nicit karieru koli dakemu decku..palec hore..myslim,ze to hovori same za seba o charaktere 😉

froschka
4. máj 2014

@asimama a ty si kto ze ma ides lutovat? Nemas sajnu aka som a to ze nie som zadubena ako 80% uzkostlivych mamiciek v to tomto fore ti nedava pravo ma sudit ... Ja sudim teba? Tak sa stiahni a mel si svoj nazor ako cches. Ja mam pravo na moj a aj ho verejne vyslovit a ci sa vam to paci alebo nie...
Sudit ma a nadavat do ubohych je len vizitka tvojej inteligencie

@tinushka13 nemam strach o dobru vychovu svojich deti naopak velmi dobre viem co je pre dobre, zdrave a najlepsie a nemusis to chapat mne staci ze som si povedala svoj nazor a viac sa tu zhadzovat ci zahadzovat nepotrebujem

froschka
4. máj 2014

@asimama v tomto sa mylis, som ochotna a otvorena comukolvek a v comkolvek ich podporit co sa tyka ich zaujmov kruzkov vzlelania... Ale nebudem podporovat hlupost z roztopase, proste nepresvedcim ta ale nevadi ty mas svoj nazor a svoju pravdu

0silvia0
4. máj 2014

@froschka tvoje slová sú silné, prisilné. Nezabúdaj, že naše deti nie sú naše kópie a svet dokážu vnímať úplne inak ako my, rodičia. Predstav si, že tvojej dcére sa skutočne stane takýto prešľap a už dopredu vie aký máš na to názor. Predstav si, že je tvoja dcéra citlivej povahy, 16-ročná tehotná a vie, že jej vlastná mama by ju neľútostne poslala na potrat a ona s tým absolútne nesúhlasí. Vieš, čo sa takémuto dievčaťu môže odohrávať v hlave? Obávam sa, že aj myšlienka na samovraždu môže byť medzi jej myšlienkami - čo ak by sa o ňu pokúsila alebo ju urobila? Vedela by si s týmto žiť? Nemyslíš, že jeden prešľap v 16-tich je viac odpustiteľný ako premrhaná karéra, ako narušená psychika, ako narušené vzťahy v rodine? Za poondiatu kariéru a pohodlie v živote by si vymenila ľudský život? Smutné, smutné, smutné 😒
Samozrejme nikomu z rodičov neželám riešiť tehotnú teenagerku, ale v živote sa stáva kadečo a nie vždy je to len to, čo si naplánujeme. Hormóny v puberte sú nevyspytateľné, aj deti z dobrých rodín niekedy riadne hormóny prevalcujú a rodičia si veľakrát nevedia rady. Človek nikdy nemôže bohorovne povedať "mojim deťom sa to určite nikdy nestane"

asimama
4. máj 2014

@froschka vyrastala som v milujucej rodine..myslim,ze viem velmi dobre posudit co je ubohe a co nie 😉 a este nieco..myslim,ze kazdy si tu o tebe spravil svoj nazor..zhodila si sa tu sama uz dost.. 😉

tinushka13
4. máj 2014

@froschka aj som sa o výchove ani nezmienila..

asimama
4. máj 2014

@froschka mozno by bolo dobre sa na to pozriet aj s tej druhej strany..niekedy to otvara oci..

tinushka13
4. máj 2014

@0silvia0 tak toto je konečne jeden normálny názor ktorý má hlavu a pätu a nehladiac na to že je / nie je niekomu adresovaný. podstatu si dokonale vystihla.. 😉

froschka
4. máj 2014

@0silvia0 ale toto su reci typu keby keby a co ak co ak... Verim to u ze budem mojde dcery viest spravnym smerom a nieco taketo sa im nestane, zivot je boj a nikto nic zadarmo len tak nedostane kazdy musi bojovat a znasat nasledky aj dosledky sam za seba a ja pokial mi to moznosti schopnosti dovolia budem za potrat v 16tich

montinka
4. máj 2014

@froschka akoze ano do prace sa tesim aj ja,a tomu,ze deti su coraz viac samostatnejsie,ale kebyze sa nedajboze nieco take stane,tak by som pomohla. Myslis ze potratom by si jej zivot neznicila? Teda zivot mozno nie,ale psychiku ano,pretoze by si podla mna do smrti vycitala co spravila.....A este aby po nom vobec niekedy otehotnela.

aaluska
4. máj 2014

@malatehu Ahoj, skús sa obrátiť na http://www.dusevnezdravie.sk/ je tam aj telefón na spychologickú poradkyňu, možno ti pomôže odpichnúť sa ďalej.

aaluska
4. máj 2014

@malatehu Okrem adopcie existuje ešte pestúnska starostlivsoť, skús si o tom prečítať http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/soc...

jabadaba
4. máj 2014

@mimka11111 no, tak ventil si si pustila, zakladatelka prisla vhod. Akurat draha moja, mas to nejake popletene v tej hlave - zakladatelka nema nic spolocne s tym, ze si jalova! Od snazenia Ti potemnel mozog alebo ako mam chapat tie vypady vsetkych neplodnych voci ostanym, ktore pocnu hned??? Hrabe vam uz totalne??? Dufam, ze sa aspon citis lepsie!

K zakladatelke samotnej, ano, spravila kravinu, v jej veku ma mysliet na diametralne odlisne veci ako su radovanky v posteli! Holt, stalo sa. To vsak neznamena, ze sa na nej ma vyvrsit kazda, ktorej reprodukcne snahy neboli este uspesne! Sa spamatajte uz!

ukulela
4. máj 2014

@malatehu mozno to tu uz niekto napisal - ale mam pocit, ze 16ka nemoze ist len tak na potrat bez vedomia rodicov. rozhodnutie je sice na matke, no lekar rodicov musi informovat o zakroku. takze rodicia sa to dozvedia tak, ci tak. takze je lepsie im to povedat a spolocne s nimi hladat riesenie, pretoze stredoskolacka dieta samamfinancne nezvladne, ani keby sobolo. ak ma zit v dostojnych podmienkach.
nasla som to:
Ak o interrupciu požiada žena, ktorá ešte nedovŕšila 16 rokov života, na jej vykonanie je nevyhnutný súhlas zákonného zástupcu, prípadne osoby, ktorej bola zverená do výchovy.
Príklad: 15 ročná žena zistila, že čaká dieťa a rozhodne sa k interrupcii. Aby mohol lekár interrupciu vykonať, musí s tým súhlasiť jej rodič. V opačnom prípade, aj keby boli splnené všetky ostatné náležitosti, išlo by o nezákonnú interrupciu a táto 15 ročná žena a lekár by boli trestne zodpovední.
Ak pôjde o ženu, ktorá je vo veku od 16 do 18 rokov života, na rozdiel od predchádzajúceho prípadu sa súhlas rodiča nevyžaduje. V tomto prípade zdravotnícke zariadenie iba vyrozumie o interrupcii zákonného zástupcu.
Príklad: 17 ročná tehotná žena sa rozhodne pre interrupciu. Lekár k jej vykonaniu nepotrebuje súhlas rodiča a interrupciu môže vykonať bez trestnej zodpovednosti. O vykonaní interrupcie je však zdravotnícke zariadenie povinné vyrozumieť ( oznámiť ) rodiča tehotnej ženy.

zuzanockamt
4. máj 2014

@jabadaba jalova??? ... to co su za slova? ... mna tu uz naozaj nic neprekvapi

jabadaba
4. máj 2014

@malatehu mila moja, ziadna kasa sa neje taka horuca ako je. Mas rodicov? Verim, ze ano. Najlepsie je pekne sa s nimi posadit a situaciu prebrat. A nasledne sa rozhodnes podla toho co bude pre vas vsetkych akceptovatelne. Skoda, ze si nerozmyslala skor o dosledkoch takychto veselosti v posteli. Dievca zlate, to riziko tehotenstva tu je vzdy pre zenu, preto treba so sexom zacinat vtedy, ked je aj realna sanca sa o pripadne dieta postarat a najma! - sakra dobre zvolit partnera. Len nesprav pod tlakom stresov nejaku totalnu kravinu. 😉 Takze nadych, vydych, svet sa nezrutil, riesenia su.

jabadaba
4. máj 2014

@zuzanockamt adekvatne reakcii! Co to je do pekla za reakciu co tu odznela??? Pride Ti normalne ako sa spravaju podaktore zeny len preto, ze nemozu mat dieta? Mne teda nie. Ano, tu uz nic neprekvapi - ani tema, kde sa zenusky stazuju jedna druhej ako sa nemozu divat na niecie tehotne brucha alebo ako si ulavia na 16 stke, ktora pocne okamzite! Hnus!

zuzanockamt
4. máj 2014

@jabadaba a ked nejaka 16-ka pride vyplakavat, ze co ma robit, ze rodicia ju zabiju, lebo je tehotna, to je normalne? ... mala si davat pozor ... a nie teraz vyplakavat ... dalsie dieta, ktore ma neisty zivot a matku, ktora sa spolieha na to, ze ved nejako to bude ... ano, bude, ved rodicia sa postaraju a zivot gombicka

jabadaba
4. máj 2014

@zuzanockamt ja som tu neschvalovala nezrely pocin pubertacky, ale zarazilo ma ako si na nej zgustla mima mima len preto, ze je kurnik neúpolodna. A teda ako pardon, ale stretavam sa s agresiou neplodnych zien uz dlhsie a uz ma to nasralo. Odpust. Ale je to tak. Nech saspamataju do pekiel, nikto nemoze za to ake maju problemy s pocatim je preto absurdne to vytahovat kolko sa ony snazia a tuto lala nejaka mala truba otehotnie nezodpovedne. No jo no! Stava sa. A treba devu dodzubat, vsak tu mame malo pripadov deti v kontajneroch, ze??? Preco si asi myslis, ze tam koncia? Je neskoro jej tu hulakat aka je sprosta ci nezodpovedna a ako ine mat deti nemozu. JE NESKORO, stalo sa! Ci pojdes potom prevziat zodpovednost ak sa nieco riadne poserie? Alebo vas tu uz nebude, vsak? Nemozem mat dieta? Ajhla, chopim sa prilezitosti a tot, mlada caka, mozno adoptovat rovno novorodenceka. Hm?

lucinka2811
4. máj 2014

@atomica87 sak ja som pisala ze moja prva cesta NEsmerovala na net :D .. ci ja som teraz zle pochopila? :D :D ale s tym s tebou plne suhlasim ..ze kto je "dospely" na sex... aj na dosledky je dospely 🙂)))

atomica87
4. máj 2014

@lucinka2811 jasne, ja som ti len odpisala, ze moja ano 😀

lucinka2811
4. máj 2014

@atomica87 ale myslim si ze niektore zeny to tu dramatizuju dost :D asi uz sa do ziadnych diskusii zapajat nebudem lebo za svoj nazor dostane clovek riadne "vyzrat" :D

lucinka2811
4. máj 2014

@atomica87 jaaaj som zle pochopila prepac :D:D:D

atomica87
4. máj 2014

@lucinka2811 ja to beriem s nadhladom, obcas sa zasmejem ako to niektore prezivaju, obcas si aj poviem ze na tej tehotenskej demencii bude daco pravdy...a idem dalej 😀 😀 😀

lucinka2811
4. máj 2014

@atomica87 :D:D asi to zacnem praktizovat aj ja hihi 🙂