Som tehotná a mladší partner ma núti ísť na potrat

sweeeteee
24. jún 2011

Ahojte. Prvy krat pisem na obdobne forum, ale neviem si sama poradit a nechcem tym zatial zatazovat rodinu. Zaciatkom tohto roku som sa zblaznila. Zoznamila som sa s ovela mladsim a hoci som si hovorila ze nikdy mladsieho,spolu sme uz viac ako 3 mesiace tvorime harmonicky par. Teda az do poslednych dni sme si uplne vyhovovali. On bude mat o dva mesiace 21, ja som mala pred mesiacom 29.
Problem nastal vtedy, ked som zistila, ze som tehotna. Hovorila som si ze nikdy nepojdem na potrat, ale teraz neviem co mam robit. Priatel dieta nechce, dava mi logicke argumenty ze je mlady, ze vychovu nezvladne, ze studuje a nepracuje a ziada ma, aby som podstupila potrat. Pritom som mu aj povedala ze sa o dieta postaram aj sama, nema sa coho obavat, nijak sa ho to nedotkne, ale trva na svojom s tym, ze by ma nikdy nenechal samu s dietatom, ale jednoducho nie je pripraveny. Ak by som bola sebecka, je mi jedno co si on mysli, ale beriem nanho ohlad. A neviem sa rozhodnut. Zacinam mat z toho zdravotne problemy. Mate niekto skusenosti s tehotenstvom v skorom veku, alebo s mladsimi partnermi?
Vopred dakujem za akukolvek radu.

vejinka
24. jún 2011

urcite nechod na potrat.okrem toho ze to moze mat fatalne nasledky ty to psychicky nezvladnes.neber ohlad na partnera kazdy chlap povie ze nieje pripraveny ked mu povies ze si v tom.povedal ze by ta nenechal s babom.tak co riesis.je to hotova vec.babo si nechaj aj za cenu ze vas opusti ale pochybujem bude ho milovat najviac na svete a este ho bude velmi mrziet ze ta vobec posielal urobit nieco tak strasne.

vejinka
24. jún 2011

a dalsia vec je ze tebe uz tikakaju biologicke hodiny a mas najvyssi cas na prve dieta.skus mu to povedat ako ten naj dovod na to aby si nepodstupila interupciu.ak bude trvat na svojom s kludnym svedomim sa s nim rozid.

sweeeteee
autor
24. jún 2011

nenecha, len je presvedceny ze to psychicky nezvladne byt otcom. V co mu aj celkom verim, kedze je taky mladucky :(

vejinka
24. jún 2011

@sweeeteee ale zvladne neboj sa.risk je zisk.

vejinka
24. jún 2011

@sweeeteee poznam ovela mladsich oteckov a zvladaju starostlivost na jednotku a predtym tiez ziadali aby baba sla na potrat.dnes sa za to hambia ako ich take nieco vobec napadlo.zabit cloveka nech je v akomkolvek stupni vyvoja to je zlocin s ktorym sa do smrti nevyrovnas.ver mi

bets
24. jún 2011

jednoznacne nechod na potrat. sama si presvedcena, ze sa dokazes postarat o dieta. navyse aj tvoj vek nie je najnizsi na to, aby si hazardovala s tym, ze by to mohlo mat negativne fyzicke nasledky, ktore by viedli k problemom mat neskor dieta. nehovoriac o psychickom trapeni.
vo veku tvojho partnera sme uz s terajsim manzelom mali rozdiskutovane, ako by sme riesili pripadne tehotenstvo. aj napriek tomu, ze sme boli este len studenti k tejto otazke sme sa vedeli postavit zoddpovedne a zo strany partnera by som nedostala poziadavku ist na potrat. cize tym chcem povedat, ze to nie je o veku, ale skor o pohodlnosti, ci sebectve partnera, ktory vyjde von s takouto poziadavkou. skor by som zvazovala opustit takeho partnera, ako ist na potrat.

katkaromi
24. jún 2011

@vejinka absolútne súhlasím s Tvojim príspevkom. Myslím, že by si si to do konca života vyčítala. Ak by Ťa chlap opustil kvôli tomu, že čakáte bábätko, tak je potom hlupák, ktorý nestojí za to. Je predsa dospelý tak musí rátať s následkami. Môj manžel mal 24 rokov a ja takisto pri narodení našej dcérky, my sme ale bábätko obaja plánovali a tešili sme sa na neho. Ja sa práve teším, že sme mladí rodičia. Bábätko predsa neznamená, že nemôže Tvoj priateľ študovať naďalej atď. Určite by som si dieťatko nechala aj keby ma mal opustiť, bábätko Ti dá takú lásku, akú si nevieš ani predstaviť.

kristinka86
24. jún 2011

@sweeeteee 21 nie je tak nizky vek, aby sa na to vyhovaral.. 😉 Ved otcami su aj ovela mladsi ludia.. Moj spoluziak mal 19, ked bol otcom. Dalsi kamarat mal len 18 a vychovu vpohode zvladli. Myslim, ze svoje deturence by nevymenili za nic na svete. 😉

Ak Ta miluje, neopusti Ta! Potrat by nemal take velke nasledky na neho ako na Teba. Ty mas to babatko v brusku, v Tebe sa nachadza novy zivot. On by na to casom mozno zabudol (aj keby ste nahodou neostali spolu), no Ty by si nikdy nezabudla! O to by to bolo horsie, ak by si babo uz nemohla mat.. ☹ Nechcem malovat certa na stenu, ale stat sa moze cokolvek..

Pozri sa na to takto: nie som chlap a nemam 19 a tiez som si myslela, ze byt matkou nezvladnem. Teraz cakam babo a verim, ze som pripravena.. Prve pohyby babatka ma o tom uplne presvedcili.. 😉

mireag
24. jún 2011

@sweeeteee Ani by som nebrala do uvahy komentare nezreleho soplosa. 😠 Prepac... Nepoviem, keby si mala 16 rokov, tak chapem, ze uvazujes nad potratom, ale takto...! Preboha, ze jemu to prave nevyhovuje, tak sa vzdas dietata aj napriek tomu, ze ho chces??? 😲 Stoj si za svojim aj za cenu, ze ho stratis, lebo ist na potrat len tak, ze mlady pan sa nato neciti NIE JE dovod. Okrem toho si sama napisala, ze si schopna sa o babatko postarat sama. Nech si najde robotu, ked ju nema a postavi sa k veci zodpovedne. Vela ludi pracuje popri vyske a ja som makala tiez. Poznas ho kratko nato, aby si sa kvoli nemu vzdala toho najcennejsieho. Nechcela som to sem tahat, ale skus si kliknut na temy "snazilky" alebo "neplodnost." Precitaj si o zenach, co vsetko musia podstupit, aby mohli mat babatko. 😔
Drzim palce a v zivote ti zelam len tie spravne rozhodnutia a v neposlednom rade krasne zdrave babatko. Uzivaj si, ze si tehotna a tes sa zo zivota, ktory v tebe rastie - nic vacsie neexistuje. 😵

jahodnicka
24. jún 2011

Souhlasím s holkama, děťátko si určitě nechej! Mě spíš zaráží, chování onoho dotyčného - je hezké, že on na "to " věk nemá, ale ty ano, dítě už tady téměř je, nejedná se o nějaké úvahy "co kdyby", ale o skutečnost a posílát ženu téměř ve 30-ti na potrat je ubohé. Má se k situaci postavit jako chlap a koukat,co je nejlepší pro tebe - ty nosíš pod srdcem jeho dítě a né pro něj. Nezralý kluk no, co čekat.

skeptik
24. jún 2011

@sweeeteee Ty predsa musis urobit to, co chces ty, nie to co po tebe chce niekto iny. Urob to, co chces ty.

jahodnicka
24. jún 2011

Jinak, ještě bych chtěla dodat, že se nastačím divit, co si některé ženy nechají od svých partnerů líbit. Mě tohle můj partner říct, místo toho, aby mě podporoval a byl při mě, dítě je přece nás obou - není to "problém" ženy, tak ho pošlu někam...a určitě bych se ho nezástala, tím by prostě skončil, protože to je přístup, že se nestačím divit.

jajuska1411
24. jún 2011

@sweeeteee ahoj ja som mala 19,5 ked som zostala tehotna a teraz prave pozeram na mojho drobca ktory ma 7 mesiacov a nikdy by som ho nedala za nic na svete a to mam len gympel a 1 rok vysky za sebou.mojj priatel mal teraz 22 a nikdy mi nepovedal to co tvoj my sme vysadili antikoncepciu a vraveli si ze co ma prist pride a ako vidis prisiel...vies co na potrat bysom nikdy nesla je to velky zakrok do organizmu a aj na psychiku co ak budete chciet mat o 5 rokov dieta a nebudes moct mat?neviem ale mam kamosku teraz bude mat 19 a ma 2 rocnu malu a 7 mesacnu malu nehovorim o tom ze muza opilca....su vselijake pripady a rozhodnut sa musis len ty...

lucikan
24. jún 2011

@sweeeteee neviem ci sa nebudem opakovat, mozno ti to baby uz pisali, ale som si ista, ze by si ani jemu nikdy nedokazala odpustit, co si "pre neho" musela urobit, ze nieco take od teba ziadal, osobne si myslim ze by si ho casom az nenavidela. Je pravda ze mozno sa budes musiet zmierit s tym, ze budes na dieta sama, ale potrat urcite nie.

traktor
24. jún 2011

..a kto je pripraveny??,,a v podstate ani neviem co riesis..ci si nechas svoje dieta..alebo partnera, ktory musi este dozriet?.potrat to nie je sranda..ze a co..si pripravena aj na to, ze sa môze stat, ze tvoja naruc zostane prazdna?..lebo aj to sa môze stat..podla mna je nezmysel pytat sa na fore, co mas robit..neber to v zlom..ty budes matka, ty budes vychovavat..ty vies , ako na tom si..nikto ti tu nikdy nepovie, aaaa, vies co moja, chod na potrat, ved dieta si urobis hocikedy..takze je to len na tebe..a ako citam..ty si pripravena mat dieta...a to, ze tvoj partner nie..a co?..bud si na to zvykne..a po pôrode ta bude nosit mozno aj na rukach, ze si si jeho dieta nechala..alebo sa rozidete..ved nestal za to 😉 ..ale ty neostanes sama..budes mat pre koho zit..a super otecka este stretnes..

macik27
24. jún 2011

@sweeeteee akože sorry ale nedá mi to nenapísať... na sex mladý nebol? 😠 ...určite nechoď na potrat do smrti by si si to neodpustila máš už dosť rokov na dieťatko a to ťa bude raz milovať určite viac ako on.... tak hlavu hore ak chce nech sa zúčastní a ak nie tak pá pá..teš sa z bábätka a nad ním sa netráp 😉

andreaju
24. jún 2011

@sweeeteee ahoj,aj ja sa pripajam k tymto maminam-babatko by som si urcite nechala..fakt uz nie si 16tka a naozaj by to bola pre teba trauma na cely zivot ..a mozno by si dalsie uz ani nemohla mat a to by ta urcite velmi velmi mrzelo...a este hnusna a kruta pravda:ziaden chlap nestoji za to ak sa takto vyjadri...moze byt mily,slubovat, ale vo vnutri to je zly clovek..skuste to este predebatovat a ak sa s nim nebude dat, vykasli sa na neho,nestoji za to...drzim palce..

janka0007
24. jún 2011

ja ti mozem tiez len povedat to iste aby si na potrat nesla,pevne verim ze tvoj partner zmeni nazor,postupom casu,ako bude brusko rast,zacnu prve pohyby,je to len zbrkla reakcia,zrejme sa zlakol,my sme babatko planovali a tiez sa mi trochu roztriasli ruky ked som sa dozvedela ze som tehotna,hned ma napadlo ako to budem zvladat,moja sestra otehotnela nechcene v 17-tich a na potrat nesla,a nelutuje to,a tiez ostala s babatkom sama.Nechod na potrat,priatel sa tiez zacne tesit podla mna,a je veeelmi vela ludi co studuju a vychovavaju dieta.

vanda8
25. jún 2011

Ahoj.. necitala som si vsetky komentare k tvojmu prispevku, pretoze si myslim ze by som si aj tak v kazdom precitala to iste...
Ja by som ti tiez chcela povedat aby si nesla na potrat..
TY si Starsia a predpokldam aj viac rozhladenejsia a trosku vyspelejsia ako tvoj mladsi partner...
Mas dost rokov a keby si sla na potrat neskor by si to mohla lutovat.. Ja som tehotna , a mozem ti povedat ze je to krasne obdobie zivota ..som v stvrtom mesiaci a verim ze aj ty by si sa na dietatko velmi tesila..
Teraz si to mozno tak neuvedomujes, ae ked ti vystupi brusko nebudes mat miesto na myslienku o potrate...
Myslim ze rozhdovat o zivote tvojom a tvojho drobceka by si mala rozhodnut ty.. Jasne ze mlady ti bude blabolit.. ale totiz moze ti toto iste blabolit aj o 5 rokov....Moj nazor je !!! Je to v tvojich rukach a ked pojdes na potrat budes mat neskor len debky ......
Dufam ze vsetko dobre dopadne budem drzat palce , dufam zedrobcek bude ok a maminka si ho necha ..
Majsa pekne ahoj.. vela stastia 🙂

janinah
25. jún 2011

nemáš najmenší ozajstný dôvod prečo by sa tvoje dieťa nemalo narodiť,buď rada,že sa ti podarilo otehotnieť,čo by niektoré iné ženy za to dali....dieťa je dar,ono neprichádza podľa toho,či sa nám to práve hodí alebo nie ....neukráť sa o toto šťastie,druhá šanca by nemusela prísť...

bridget
25. jún 2011

Neboj sa toho dietatka! A ani partnerovej nezrelosti, uvidis, ze sa to utrasie, teraz je to asi taky prvotny sok pre oboch. Poznam osobne velmi podobny pripad. Chalan v uplne rovnakom veku ako tvoj partner, jeho priatelka - uz manzelka, starsia ako on a necakane tehotenstvo... no bol to sok pre vsetkych, ale rozdychalo sa to a on hoc bol fakt mlady to zvladol celkom v pohode a je z neho zodpovedny a starostlivy otec. A neostalo len pri jednom dietati 🙂 Ked uz bolo jedno, poriesili mu aj surodenca a pomerne skoro po prvom 😉 Su krasna rodinka a nikde ani naznaku, zeby sa nieco nezvladalo... Urcite to tak bude aj s vami, chce to cas, aby situacia "dozrela" a aby to partner prijal, asi je chudak z toho v strese, ale bude dobre, nebojte sa! Dietatko je zazrak, ktory vam prinesie do zivota tolko nekonecnej lasky, o akej sa vam ani nesnivalo. Tak hlavu hore a tes sa, ze si dostala taky obrovsky a vzacny dar!

angelstarr
22. sep 2011

Ja mám tiež mladšieho priatela a na bábo sa teší pomaly viac ako ja. 😀 A to už je čo povedať.. 😝

hula
29. nov 2011

@sweeeteee ahoj ja mam tiež podobný problém až na to že moj priatel ma 34 ,ked som zistila že som tehotna a som sa snažila mu to naznačiť tak mi povdal nech nestraším a nech si vezmem nejaku tabletku po ja mam 29 tak isto som z toho na nervy neviem co mam robit pred 6 mesiacmi sme vzali hypotéku a možno preto sa boji 😢

lulu939075
29. nov 2011

@hula Ahoj aj my sme si prednedávnom cca 6 mesiacov vzali dost velku hypoteku, orem toho ja nepacujem, teda na skrateny uvezok a donesiem domov tak 200,300 eur mesacne, tiež hovorí že ešte je skoro ale snažilkujeme už teraz. Aj ked tie dve sklamania z / čiarky na testoch ☹ ale dufam že sa nam to podarí.

adikasala
29. nov 2011

@sweeeteee ahoj nahodou som natrafila na tvoj prispevok co si pisala v juni....nedalo mi nenapisat...precitala som si tvoj pripad...a tesim sa stebou ze si sa nakoniec spravne rozhodla 🙂 zelam ti krasny zbytok tehulkovania a a vsetko naj pri narodeni babetka 🙂

meusicka
29. nov 2011

@hula ja by som na tvojom mieste asi urobila tak ako @sweeeteee a babo si nechala. hypoteka sa poriesi, ale prist o babo je nieco hrozne. a hlavne ak mate s priatelom obaja vek na babo. ak to babo tvoj priatel nechcel tak ste si mali dat pozor aby si neostala tehotna, teraz si tehotna, sice na zaciatku, ale predsa, takze ja si myslim, ze uvazovat o tabletke po je uz neskoro. tak ako s teboi siel priatel do hypoteky tak nech s tebou ide aj do tehulkovania a nech sa tesi, ze sa vam podarilo zamiesit babo.
nedavno som pocula vyslovit krasnu myslienku a kazdy by sa mal nad nou zamysliet .... dieta nie je ziaden projekt, ktory sa "urobi" , dieta je nieco co jednoducho necham aby sa so mnou stalo, a co prijmem. mozno ak toto dietatko neprijmes, tak uz ine ti nebude dozicene. a hlavne nikdy v zivote si neprestanes lamat hlavnu nad tym, koho si to mala pod srdieckom.
my sme s manzelom stale planovali mat dve deticky a teraz po dcerke cakam dvojicky.... aj to je iny skrt do rozpoctu, ale nelutujem a nedovolim aby moje deti v brusku mali co len raz pocit ze ich nechcem, chcem obe a vychovam ich ako budem moct... hlavne aby boli zdrave a ostatne sa uz vyriesi samo.
ty mas 29 a tvoj priatel 34 ... to je uplne idealny vek na zalozenie rodiny, drzim palce aby ste sa spravne rozhodli.

sweeeteee
autor
9. jan 2012

Mila @hula, dufam ze si sa tiez rozhodla si babo nechat. Ja som mala naozaj tazke zaciatky, moj priatel sa z tej informacie skoro psychicky zrutil, mna nutil ist na potrat... po dvoch tyzdnoch sa s tym zmieril, po dvoch mesiacoch sa zacal tesit. Potom sa dozvedel ze to nebude chlapec, tak bol z toho par dni mrzuty, ale teraz sa uz na svoje dieta nevie dockat. Dobrovolne so mnou vyberal kocik, chodil na nakupy, hoci nakupy vseobecne z duse nenavidi. Aj vdaka babu dostal motivaciu, prestal sa flakat a zacal na sebe makat, aby sa o svoju princeznu vedel postarat. Som nesmierne rada ze som v tej prvotnej faze neposluchala a na potrat nesla. Ked teraz uz v osmom mesiaci babatko kopka a ked ho priatel hladka a rozprava sa s nou... no nezazila som este krajsi pocit. Vsetko sa da zvladnut. 🙂

partizanka
9. jan 2012

Paci sa mi, ze nie si sebecka, ze beries ohlad na partnera. Skus sa ale pozriet, ci partner nieje sebecky. Vychadza to, ze ano. Ak by som mohla poradit, skus hodit rec aj s odbornikmi. Nebudem zakryvat, ze su orientovani pre život. 😉 http://www.alexisporadna.sk/komu-pomahame/ Držím palce.

rybka13
9. jan 2012

@sweeeteee tak je super ze si si mimino nechala a ze si sa ozvala 🙂 si na povzbudenie inym zenam, ktore si prve tyzdne myslia, ze je to katastrofa... vy ste dokonca zistili , ze nic krajsie neexistuje este kym malicka nie je ani na svete.. 🙂 drzim palce, nech sa vam dari a mala vam aj celej rodine prinesie kopec radosti 🙂

vladazien000
10. jan 2012

@sweeeteee Ja mam 21 rokov a 2 mesacnu dcerku 21 rocneho priatela ked som mu povedala ze som tehotna vidieral ma vyhrazal sa mi ze dieta nechce ze je mlady ze je na to cas ze studuje aj ja som studovala ale kvoly babatku som musela studium ukoncit vravel mi ze ak si dieta necham nechce ma vidiet a ze ani babatko skratka snazil sa urobit a povedat mi cokolvek len aby som si dieta zobrala samozrejme ze ani na sekundu ma nieco take nenapadlo... musis si naozaj uvedomit ze uz viec deti po tomto zakkroku mozno nebudes moct mat kazdy takyto zakrok je do istej mieri ryzikovy precitaj si nieco na stranke pravonazivot.sk nevravim o psychyckich problemoch ktore ta neskor dobehnu ze si mohla mat dietatko a nemas mam kamaratku ktora si dieta nechala zobrat v 17 rokoch dnes ma 23 a trpi depresiami stale si vravi kolko by jej dieta malo teraz rokov. ja neodsudzujem taketo zeny ale kazda by si to mala dobre premysliet a kolko je ludi co deticky mat nemozu. ako sa malicka narodila priatel je z nej hotovy a ver ci never bude aj tvoj a to ten moj bol naozaj tvrdy oriesok bolo to strasne ked mi hovoril take veci dnes to lutuje a strasne si to vycita.Ked sa pozeram na mojho anielika nelutujem dala by som za nu zivot hrozne ju milujem porozmyslaj troska ty na neho myslis snazis sa brat na neho ohlad a on bere ohlad na teba? Ze pri tomto zakroku mozes prist o plodnost alebo moze to v tebe zanechat trvale psychicke nasledky dokonca existuju zeny ktore maju zdravotne problemi rozne caste zapali a podobne konecne rozhodnutie je saamozrejme na tebe ja som len napisala co si myslim mozno ma tu teraz vsetci budu brat tak ze som nejak nabozensky zalozena a tak kazdy ma pravo na rozhodnutie to co pisem pisem preto ze som matka sice len kratko ale jedno viem ze ked sa vam narodi babatko budete prekvapene s toho ako velmi dokazete milovat bude to ovela viac ako ste si mysleli je krasne citit prve pohybi babatka pocut na ultrazvuku tlkot jeho srdiecka.A tiez viem ze dieta dokaze zmenit aj velmi zaryteho muza. Bala som sa ze ju priatel nebude mat rad jeho mama bola pri tom ked ju prvy krat videl povedala ze dokonca od dojatia plakal a aj teraz vidim ako ju ma rad ako sa tesi ked sa usmeje ked povie G tym svojim krasnym hlaskom ako ju sleduje ked spinka je to naderny pohlad ked su spolu drzim ti palceky nech uz sa rozhodnes akokolvek myslim si ze toto rozhodnutie je predovsetkym na tebe rozhodni sa srdcom urcite by som strasne rada vedela ako to dopadne :o)

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre