Som tehotná maturantka. Ako to povedať doma?
Ahojte. Chcela by som sa opýtať. Pred pár dňami som zistila že čakáme s priateľom bábo. Mám 19 rokov a bábo bolo plánované. Veľmi sa naň tešíme. Problém je však v tom, že mám posledný školský rok na strednej škole, a neviem ako túto novinku oznámiť doma. Bojím sa, že budem mať vykričané to, že nemám dokončenú ešte strednú školu a už čakám bábo. Ako si s týmto problémom poradiť u rodičov? Stretli ste sa prosím Vás niekto s tým, vedeli by sme mi poradiť ako pripraviť rodičov na toto prekvapenie? S priateľom to chceme oznámiť určite spolu, no neviem ako by som to mala urobiť, a bojím sa ešte toho ako to vezme moje okolie, spolužiaci v škole.. Vy osobne si myslíte čo?
Vopred ďakujem za vaše odpovede.
Tak ja som porodila v 17.- tich, muž mal 18 a oznámili sme to sms.- kou, keďže som stresovala 🙂 a teraz je prváčka, veľmi šikovná, starí rodičia z oboch strán ju milujú a má už aj 1,5 ročného brata. Ale zas my už od mojich 18 tich bývame vo svojom, chodila som na osemročné gymnázium, takže som s malou chodila do školy len pól roka vrátane maturity, spravila som si vysokú školu a pracujem ako učiteľka, občas chodievame na dovolenky a stále sme spolu. Ale nám mal stále kto pomôcť, bez rodičov neviem, či by som nerobila upratovačku bez vysokej školy. 🙂
a neplánovali ste náhodou spolu spať bez ochrany, že zvyšok sa dorieši potom? lebo tak mi to pripadá, ak by som "plánovala" mať dieťa pred skončením školy, tak by som mala naplánované aj:
- ako to poviem rodine
- ako doštudujem, či je možnosť individuálneho plánu
- partner má prácu a dokáže sa o nás postarať, kým začnem zarábať
- spoločná budúcnosť, svadba, byt
Ak toto nemáš naplánované, tak nemáš naplánované nič. Ak prídeš za rodičmi s tým, že si tehotná a nič s tohto nemáš naplánované, tak samozrejme, že budú naštvaní, ved chcú pre teba to najlepšie.
@asaela zavazok zrelosti - manzelstvo v 19 rokoch ze akoze v “dobrom aj v zlom”, je take klise. Aka zrelost sa da ocakavat od ludi, ktori nic nezazili a nemaju zodpovednost za nic? Manzelstvo ich pripade neznamena nic a moze sa velmi rychlo rozpadnut uz po pol roku, ako pridu prve problemy. Ludia by nemali preskakovat zivotne etapy. Nezijeme v knihe Rosamunde Pilcherovej. Jedine co ich uchrani je ich vzajomna laska, zodpovedny pristup a vyzreta osobnost. Tazko povedat ci toto vsetko splnaju, ak si zodpovedne naplanovali dieta bez rozmyslenia co bude dalej a uplne trivialnu vec ako oznamit naplanovane tehotenstvo rodicom riesi na internetovej poradni...
@malasandrika predpokladám,že ak si s niekým urobíš dieťa,tak je to pre teba muž na celý život a sobáš je len prirodzené potvrdenie tohto rozhodnutia,vieš,veľakrát sú to len reči,že nechcem sa vydávať,je to len papier,ale v skutočnosti je to tak,že žiadne požiadanie o ruku neprišlo☹
@barbora770
predpokladám, že keď je dieťa plánované, máte vlastnú domácnosť.
lizvytectedacridicov na obed a tam im to oznámite.
So školou problém nebudel, určite ste na to mysleli pri plánovaní a máte teda dostatočnú finančnú rezervu...kedze ty budeš bez príjmu a domácnosť a dieťa niečo (nie málo) stoja...
ale toto máte isto zmáknuté, keďže je dieťa plánované.
@janinah samozrejme, že to neni zdrap papiera, manželka má vždy väčšie práva ako partnerka. Ale skôr som narážala na Tvoj príspevok, mne by sa nepáčilo, keby ma rodičia tlačili do svadby, ale pozrela som si Tvoj profil, tak viera zohráva veľkú rolu
Ja som otehotnela aj porodila v 19tich, neplánovane. Mala som už však po škole, lmaturovala som v 18tich. Teraz už MM moja rodina poznala aj mňa jeho, lebo sme boli spolu od 16tich. Každý to doma oznámil sám, štýlom....idem sa ženiť, vydávať. Nemali sme s MM nič. Rok sme žili u svokrovcov. Potom sme sa osamostatnili....pribudla nám už aj ďalšia dcérka, sme spolu už 11rokov😊
@kondaska1 nehraj to na Rosamunde Pilcherovu, je to klise z tvojho uhla pohladu, pretoze sa na to pozeras cynicky a to je to problem iba teba a tvojich vlastnych predsudkov, nic viac, vo vseobecnosti o nicom nevypovedas. zrelost je o pokore k zivotu, a tu moze mat bezproblemov aj clovek mladsi ako 19, rovnako tak, ako moze chybat prave tebe- a tvoje komentovanie v tomto smere je naopak viac nez velavravne. vyhlasit, ze manzelstvo v ich pripade bla bla- ty poznas ich pripad ? nebud smiesna.
ludia robia vselijake sprostoti- ja osobne tvrdim, ze pohlavny zivot bez verejneho zavazku za toho druheho a za pripadne potomstvo je jednou z nich, ci sa vsak dieta pocne alebo nepocne nie je tak celkom v nasej rezii. pri antikoncepcnom sexe sa takisto moze dieta pocat rovnako ako sa po dlhorocnom intenzivnom snazeni o splodenie nemusi podarit vobec nic. ak by si chela byt vo svojej kritike konzistentna, vycitala by si im prave to, ze spolu vobec pohlavne zili, pretoze jediny naozaj zodpovedny a 100% ucinny sposob, ako sa tehotenstvu vyhnut, je abstinovat- a toto mal byt aj pripad tyhto dvoch stredoskolakov. mali so sexom pockat na vhodnejsiu prilezitost, pricom objektivne ta prilezitost nastava az vtedy, ked na seba verejne preberu zavazok jeden za druheho a za ich pripadne pozomstvo (nie vtedy, ked sa spolu nastahuju do bytu, nie vtedy, ked dokoncia strednu ci vysoku skolu, nie vtedy, ked si kupia auto, atd). tymto sa teda vraciam naspat na zaciatok svojho prispevku a dalej pokracovat nebudem. na pocate dieta a na jeho mladu matku si prstom rad ukaze kazdy, pricom sam si vo svojom vlastnom chlieve poriadok neurobi, nech uz to znamena cokolvek.
Ahoj, naskor by som si zistila, ako a co sa da v skole v predstihu absolvovat, specialne vynimky, terminy uz vopred zistit a s tym ist za rodicmi. Uz teraz tuto zodpovednost musis prijat, na babatko sa tes, ale skolu dokoncit aj s novorodencom v ruke, to das a tak to povedat aj doma, hlavne pred rodicov dat na papier termin porodu a terminy skusok, resp maturit a pod., co si uz teraz, pred rozhovorom s nimi pozistis, vela stastia, nech sa vsetci tesite z babatka a uspesne ukoncenie studia prajem.
Kamoska jeden mesiac rodila, druhy statnicovala, treti krstila a sobasila sa naraz a nakoniec promovala, vsetko sa da🙂.
@asaela ja nie som cynicka ale realisticka, trvam na svojom vyhlaseni ze na Rosamunde to hras ty, vyhlasenim o zvazku a dokazu ich zrelosti v 19 rokoch, ktory maju urobit predtym ako si zarobia na dieta. Hovorime o dvoch 19 rocnych “detoch” ktori si urobili dieta a rady hladaju na nete. To vypoveda o nich a nie o mne. Praveze svoju zrelost by dokazali skutkami. Skutkom ze najprv zmaturuju, potom sa postaraju o byvanie kam to dieta privedu, nech su plnohodnotna rodina a nie ze sa trasie predtym co povie rodicom lebo vie ze ju zabiju a byva u nich v detskej, pripadne tajne dufa ze ju prichylia jeho rodicia. Toto je ten dokaz zrelosti a nie to ze si slubia romanticky, ze v dobrom aj zlom a dalej ich nezaujima, nejak bude. Ja uz mam tu dobu za sebou davno odzitu a rozhodne som sa k zivotu nestavala takto. Dieta som nepriviedla k rodicom do mojej detskej izby. Samozrejme moze to byt laska zivota, ktora prekona vsetko, ale ako sa chcu popasovat so zivotom ked len na takuto trivialnu vec, ako oznamit rodicom planovane tehotenstvo, hladaju rady na nete? To neukazuje ich velku pripravenost a odhodlanost.
Teraz nehovorim o tom ze priviest na svet dieta je uzasna vec a zazrak a ze vsetci v rodine zmaknu az to male babanko uvidia...
Vsak dieta bolo planovane ale iba asi zo strany autorky. Podla prispevku typu ze " co teraz" mi to pride ako -otehotniem a udrzim si ho a zvysok sa nejako poriesi. Uvidime ako sa vyjadri autorka,ale tu su uz vsetky rady zbytocne...
A nebolo to nahodou tak,ze dieta ste sice planovali ale nie teraz hned???
Nezadarilo sa nahodou skor,ako bolo v plane??
Neviem,asi to bol chabí plan,ked uz v prvom zakladnom bode(oznamenie rodine) hladas rady na MK...
Kazdopadne nie si prva ani posledna a vsetko sa da zvladnut ...
Ak zijete samostatne(nemyslim intrak),pravdepodobne rodicia cakaju,ze k tomu dojde...
niekedy to "plánovanie" znamená, že v rámci ukecavanih k styku chlapec povie, že má rád deti 😁
@asaela To je síce všetko krásne, čo si napísala...Ale treba stáť nohami na zemi a nepozerať na svet cez ružové okuliare ☹ Najprv trebalo dokončiť školu, potom aj porozmýšľať, z čoho budú mladí žiť a nie len usúložiť si bábätko a všetci dookola sa starajte ! Vraj "plánované" 😅 Ty tiež žiješ v nejakom ružovom obláčiku ?
bolo by fajn keby autorka uz ked chce radu sa aspon ozvala, a aspon co to doplnila... 🙂
@barbora770 babo bolo planovane a ty davas taketo otazky.... Co k tomu dodat,zarad sa do skupiny 19.rocnych snaziliek,pardon,ty uz cakateliek.... Kazdopadne drzim palce
Pri plánovaní dieťaťa majú rodičia už poriesene, kde s ním budú žiť a kto ho bude živiť. Budúcim starkym už len veselo oznámia radostnu novinu, pri nejakom posedeni, alebo tak, takže hor sa do toho. Vek mas fajn a keď je všetko naplanovane, nestresuj sa. Partner ma snáď dobrú pracu, aby uživil rodinu, keď už môže deti plánovať.
Každopádne autorka nezniesla toľko pozitívnej energie a je v takom šoku, ako ju skoro celý MK "podporil", že to bude predýchavať do Vianoc😝 A teraz vážne...o pár mesiacov tu budeme mať novú tému, ako ostala sama s dieťaťom, lebo partner nezvládol dieťa (hlavne jeho plač a hovienka) a len sa celé dni hrajká s mobilom a ona nemá začo ani plienky kúpiť a o dokončení školy nemôže byť ani reči 😢
Ahoj ja som zostala tehotna ked som mala 19 vo februári ked som sa prave chystala na vysku(medicinu) nasi mali velke plany takze boli trochu sklamany..v maji som zmaturovala na same1 aj ked to bolo tazke pretoze do 7ho mesiaca som stale vracala a v novembri sa nam narodil syn
Nemala som vobec strach pretoze vtedy ešte priatel bol zabezpeceny robi v rakusku takze ma aj dobry plat takze vsetko sme ai zabezpecili sami
Ked mal syn 2roky sme sa vzali (po6rocnom vztahu) pretoze v ziadnom pripade som nechcela svadbu s bruchom mimochodom svadbu sme planovali v ten rok ked som zostala tehotna len sme to museli prelozit .
Teraz bude mat syn3 roky ma 3tyzdnoveho surodenca kupili sme byt a na vianoce sa stahujeme...
A mimochodom moji rodicia ktory to spociatku trosku horsie znasali svojich vnukov milujú a hlavne moj otec je s prvym synom nerozlucna dvojka kedze este byvame zatial u nich
Takze aj ked reakcia rodicov moze byt spociatku zla ked sa drobec narodi urcite zmenia nazor a pomozu ti aby si si skolu mohla dokoncit
Nemam rada, ked niekto zalozi temu a viac nereaguje..
@barbora770 moja polovicka prisla za mojou mamou s kyticou pochopila....aaaa potesila sa.... neboj sa...aj tak je to o vas...drziimm paleeeccc....hlavu hore a naberde silu a odvahu😘
Hlavu hore... Už je to tam... ...už to nejak dáte... Máte pár mesiacov na to aby ste dospeli... Predstava mať bábätko a mať ho naozaj sa diametrálne líšia... Určite si dokončí školu za každých okolností. Teraz je najvyšší čas myslieť na budúcnosť. Škola, práca , bývanie... My sme tak tiež boli. S tým rozdielom že manžel už pracoval a ja som aktívne brigadovala. splácali sme dom, sme spolu od mojej 16tky a od 18tky bývame spolu a v mojej 19 sa nám narodil prvý syn. Teraz máme už 3 deti, a sme stále rovnako šťastní. Bývame ďaleko od rodiny, takže nám nemá kto ani na chvíľočku pomôcť a to nás ešte viac spája... treba byť samostatní , inak budete stále deťmi...

ak si si naplanovala dieta pred dokoncenim strednej skoly, tak si zrejme zabezpecena, mate moznost samostatneho byvania a pri dietati mas moznost si niekoho zaplatit, alebo sa ti budu o dieta pravidelne starat, kym dostudujes, alebo naopak ta stredna skola nezaujima a dostudovat ju nechces, lebo radsej chces tento vztah a dieta....nemaj teda obavy, aky nazor budu mat tvoji rodicia, ved im hravo dokazes, ze to vsetko financne aj celkovo zvladate, ved ste si to dietatko naplanovali, ako pises a my vsetci tu na modrom konovi ti to samozrejme verime
vela stastia a radostne tehotenstvo