Tabletka verzus miniinterupcia
Ahojte,viem,ze toto forum je pre mamicky,tehulky a snazilky,ale aj tak sa potrebujem vyrozpravat a opytat...Meska mi menzes 2 tyzdne,je mi zle,som asi tehotna,kedze som rok nebrala HAK zo zdravotnych dovodov som ju prestala uzivat.Tak sa to stalo..co nemalo...Mame dve krasne deticky,mam novu pracu..takze tehotenstvo prislo velmi nevhod a manzel navrhol interupciu a ja som napokon suhlasila...Ano,je to hrozne..Nie je to lahke,tak mi nepiste,prosim,aby som sa rozhodla inak...Inak to nepojde,svokra nam povedala,ak bude tretie,okamzite nas vyhodi (byvame u nej),ani muz dalsie dieta nechce,ani ja velmi nie,teda by bolo velmi nechcene a je toho ovela viac proti babatku ako ZA.Samozrejme,ze sa vo mne buria vseliake pocity,v noci nespavam atd...ale ine riesenie naozaj nie je.
Chcem sa spyat zien,ktore toto prezili,ci je lepsia ta nova potratova tabletka alebo miniinterupcia...Vsade si minusy aj plusy a chcela by som vediet,ktora volba by bola pre mna najlepsia.Kludne aj do sukromnej spravy.
Dakujem za odpovede a prosim nepiste mi,nechaj si to,nezabijaj to...lebo je to aj tak pre mna tazke a viem,ze cely zivot si to budem vycitat,ale ine riesenie nie je.
@smutnazienka je mi ta luto, ze musis byt pod takym tlakom a nikto ta nevie podporit. Preto zit so svokrou ani matkou nechcem koli takymto veciam. Drz sa.
@janinah Neviem,kde som akoze ja pisala nejake ospravedlnenia???? Pisem,ako to beriem ja a vas nazor je vas nazor.
@sorciera24 OOO,tak teraz sa zase niekto vyvysuje nad niekoho,ze ja som nejaka jednoducha chuderka...No keby som bola nejaka prilis ,,jednoducha,, ako to nazves ty...tak mam 6 deciek,beriem podporu,cakam 7me,neviem s kym a neriesim buducnost svojich deti,dam si cigu a cuco a idem si po svojom.Asi tak.
@smutnazienka fakt?...no, ked myslis..... ale ako vidis, zjavne myslime rozdielne....
K danej veci tabletka/interupcia sa neviem vyjadrit. Našťastie som nebola ani raz v danom prípade. No osobne by som asi radsej volila tabletku....Keby bol teda samozrejme vyber iba medzi tymito dvomi variantami. Pri oboch hrozia komplikacie to je samozrejme. Mam jedno dieta, teraz planujeme druhe. Kym som nemala dieťa, tak som mala na potrat uplne iny pohlad. Myslela som si, prečo nie, však keď to dana žena tak cíti a chce je to jej rozhodnutie. Ale ako mam dieťa, stale myslim pri danych temach len na to, že by som nemala mojho syna, pripadne ine nenarodene dietatko, ktore je moje. Pride mi to preto trochu zvlastne mat takyto postoj/nazor ked uz človek pociti čo je to narodenie dietatka a laska k nemu. Na druhej strane je pravda aj to, že pokial nemam financie na dieťa (čo si v dnešnej dobe premyslí dosť párov), chránim sa...Syn ide mat 6 rokov, niečo sme si pošetrili a taaak preto som vedela ze sa nestane aby som otehotnela. Ale keby sa aj stalo, verim tomu,že mam milujuceho manžela a zvladli by sme to spolu...A nie som veriaca som len realistka...Každopadne či sa rozhodneš pre tabletku, alebo potrat poraď sa s doktorom...Ten sa Ti k danej veci vyjadri najlepšie. A to že Ťa prehovaral aby si si to rozmyslela je len jeho praca, ma predsa zachranovat životy pokiaľ je to v jeho silách.Možno len vycítila, že ešte nie si 100 % rozhodnuta, tak to chcela skúsiť prehovoriť ťa a ukazať ti aj iný pohľad na vec, rovnako ako sa snažia Ti to ukazat žienky na tomto fore.
@smutnazienka dakujem. Neodviezli, neviem preco si to kazdy mysli. Moja statsia je narocnejsia ako dvojicky, poviem ti, nemenila by som. Kazdyna nas pozera ajo na ufoncov s komentarmi nechcel by som. Ale ja som stastna ze ich mam su to moje zlaticka zboznujem ich. Nie je to take strasne ako sa zda praveZe baopak je uzasne.
@alias313 Tabletka u nas este nie je,teda vlastne je,ale neviem preco ju u nas gynekologovia nepredpisuju...asi maju s tym viacej starosti..takto poslu zenu na kliniku a maju pokoj...: /
Som rada,ze si tu jedna z mala,ktora neodcudzuje,ale len pise svoj nazor.Ja som si to tiez vlastne ani nevedelanikdy predstavit,ze potrat...Ale vidim to ako najrozumnejsie riesenie momentalne..keby sa to stalo pred rokom (ked som bola na materskej,tak by mi to bolo jedno,vychovam aj dalsie)...alebo mozno o 5 rokov,ked budu deti vacsie..Ale naozaj sa neda nic extra planovat.
@xevulax Tak urcite by nikto nemenil.Kazdy je rad,co ma doma.Ja mam tiez dve dievky po sebe a tiez ich zbozujem a nemenila by som.Ale chcem len to povedat,ze to musi byt velmi narocne...ALe tak si asi kludnejsia povaha,ja som vacsi nervak a obcas depresivna.Niekto je taky kludny materinksy typ,ja som skor uvrieskany typ. 😵
@smutnazienka ja vobe kludna nie som som sialeny nervak. Nevravim ze to je lahke s tromi detmi sa to ani neda navyse s takymito malymi. Ale napriek tomu aj ked mam za sebou neviem aky zly den vecer si vzdy poviem ake su uzasne a ze ich milujem a ze o vsetko stoji za to.
@smutnazienka ajojky sice ti neporadim ohladne potratu ci tabletky bo neviem ale urcite sa nenechaj vytacat takymi co ta nazvu chuderou a podobne....vies podla mna clovekka netreba sudit doktm nechodil v jeho topankach,a simyslim ze mame kkazdy pravo na vlastne rozhodnutie.reto ani teba netreba sudit....tak aspon tolko
@smutnazienka skuste si nieco precitat o postabortivnom syndrome vsetko je to pravda, som zdravotnik, stretla som sa so zenami ktore toto podstupili a dolahlo to na ne neskor a znicili si zivot... som slobodna matka, zijem z materskej ale zijeme slusne a s laskou vychovavam svoje dieta... chlapa poslite do riti, taky ktory vas vystavi takemuto rozhodnutiu si nezasluzi ani vas ani dieta... mimochodom to babetko vsetko co prezivate citi ani neviete ako mu ublizujete ste prepojeny bunkovo, co si myslite vy preziva aj ono je to na VAS ale neposerte zivot sebe ci tomu chudatku!
@smutnazienka to ze ty nemas problem otehotniet ked chces ba dokonca aj nechces ti nedava pravo vysmievat sa z tych ktorym to nejde tak ako tebe nech uz robia hoci co. ked nechces byt sudena tak nesud ani ty!
@smutnazienka Ja verim, ze su zeny, ktore sa rozhodli pre potrat a nelutuju. To je myslim uz asi ta najhorsia kategoria. Povedat o sebe "som nervak a depresivna" vsak znie naozaj ako slaba vyhovorka, clovek predsa moze svoje spravanie ovplyvnit, moze ovplyvnit, ako bude reagovat.
@mimi777 Ja sa nesmejem,ani nesudim..Iba tvrdim,ze to nie je len tak naplanovat si dieta a hned to nejde.Ale,prepac,niektore snazilky si zmyslia,ze chcu babatko a ked to nevyjde v prve plodne dni,tak maju depky a su zufale.Pride mi to take divne,merat si kazdy den bazalnu teplotu a vycapovat tu grafy a dni,ked sexuju atd...Ono to nie je take jednoduche,zmyslim si decko a hned ho chcem...Potom su nestastne atd.
Ja by som dopriala kazdej,ktora chce,nech ma aj 10 deti a ta co nechce,nech nema...
@chances No da sa to ovplyvnit,ale v malej miere a velmi pomaly.Ja som bola uplny nervak,ale trochu som sa skludnila a dalej sa snazim.Ale tiez to nejde zo dna na den a hlavne,ked je clovek unaveny.
@petka1075 Ja by som skor povedala,ze islo o mlade dievcata,mozno 17,18 rocne,co sli na potrat s prvym dietatom.Ale ja ked mam 2 a dalsie nechcem,nemam nejak co lutovat...Mozno mali potom problemy otehotniet alebo vztahy s chlapmi,ale ja to mam vyriesene davno.Dalsie dieta nechcem a ak by som aj rozviedla,alebo odisla od chlapa,nechcem uz ziadneho.
@smutnazienka ale to ze tebe to pride divne neznamena ze je to divne aj pre ne, rovnako im sa mozes zdat divna ty. Ja nezijem tvoj zivot preto nemam pravo hovorit ti co je pre teba spravne a co nie ale ani ty nezijes zivot snazilky hoc ani jedna sme si tento titul nevybrali dobrovolne. a toez je rozdiel ked niekto skusa mesiac dva a je z toho nestastny a ked niekto prezije potrat nedobrovolne a predca stale veri ze sa svojho stastia docka.
@mimi777 Ano,mas pravdu,neviem si to predstavit..A ani si nikto nevie predstavit ako sa citim ja a aj tam ma tu uz pomaly posielaju do pekiel...
Dufam,ze sa ti to podari a ty sa dockas maleho...
@smutnazienka mám vo svojom veľmi blízkom okolí ženy, ktoré išli na potrat, keď čakali tretie, štvrté a piate dieťa. Vo všetkých prípadoch viac-menej rozhodol muž, u jednej sa pridala aj svokra a nakoniec si to aj ony samé "zracionaliovali" a prijali za svoje rozhodnutie. A u všetkých boli vraj dôvodom financie. U niektorých prišli výčitky a bolesť hneď, u niektorých po rokoch, až desaťročiach... A každá z nich má nakoniec ešte jedno dieťa, ktoré aspoň ako-tak pomohlo vyliečiť tú bolesť a prázdnotu. 😔
@smutnazienka netusim co este od tejto diskusie ocakavas ... bohuzial taketo temy su tu na MK dost senzitivne a nakoniec sa v nich baby pohadaju a admin to zamkne... ☹ Bohuzial nie kazdy je dostatocne empaticky, aby sa dokazal vcitit do ulohy toho druheho... 😒
K tvojej povodnej otazke viem odpovedat iba tolko, ze ak podanie tabletky nie je u nas legalne vobec by som taku vec neriskovala! Mas doma zodpovednost a hazardovat so zdravim urcite nepotrebujes. Z tohto dovodu ti ostava iba interupcia.
Co sa tyka ostatnych veci, suhlasim, ze to teraz nemas jednoduche a hrdinske reci typu ja by som s takym chlapom neostala, vzdy je moznost a pod. by som brala s rezervou. Ty sama vies zhodnotit situaciu a odhadnut ci reci svokry/mm su realne, alebo nie.
Praca - jasne su tu rady bab, ze ta v robote nemozu vyhodit a pod....ano zakon hovori jednu vec, ale skutocnost moze byt ina. Ak ta chce zamestnavatel vyhodti tak ta vyhodi a nic ti nepomoze. Bohuzial sudnictvo v nasej republike je v katastrofalnom stave, takze by si sa sudila do dochodku a vysledok ti bude uz v tom case jedno.
Ak by ti realne hrozilo, ze zostanes sama s dvoma detmi plus tehotna s tretim bez strechy nad hlavou nie je ziadna vyhra a uprimne ak nie si finacne dobre zabezpecena pochybujem, ze to zvladnes bez problemov (hlavne tych psychickych). Mam kamosku, ktoru opustil manzel ked zistil, ze caka dieta (nakoniec zistila, ze caka dvojicky!), nastastie sa nemusela bat o strechu nad hlavou, bola na tom relativne financne OK, ale aj tak jej to podlomilo psychiku, tehotenstvo len len zvladla (po psychickej stranke) a ked prisli deticky na svet tak to nebol med lizat. Nastastie sa spamatali jej rodicia a pomohli jej. Preto ber tieto "hrdinske" reci z rezervou....
Podla mna tuto vec musis vyriesit hlavne spolu s manzelom (ak s nim planujes v buducnosti zit) a zamerala by som sa na toto:
1. Ako by ste to dokazali zvladnut keby ste mali dalsie dietatko
2. Ako zvladnete to ked sa rozhodnete, ze si toto dietatko nenechate - hlavne co to spravi s tvojou psychikou. Ako bude nadalej fungovat Vas vztah ked pojdes na interupciu - lebo obvinovanie ty si ma tam poslal a pod. asi nepomoze nikomu a vies aj sama odhadnut asi ako skonci Vas vztah.
3. Antikoncepcia - ak pojdes na potrat,alebo porodis 3 dietatko urcite by som hned doriesila prevenciu, aby ste sa do tejto situacie nedostali znova. Mam opat priklad z mojho okolia, kedze som bola dlhorocna snazilka stretla som sa roznymi pribehmi. Jedna znama dlho tuzila po druhom dietatku, nakoniec po rokoch boja sa im prostrednictvom umelka podarilo otehotniet a porodila dvojicky. Cca ked mali 2 roky zistila, ze je opat tehu, po dlhom rozhodovani a vlastne aj donutenia zo stany mm (kt.jej oznamil, ze o 4 dieta nema zaujem) isla na potrat...vysledok do 3 mesiacov po potrate bola opat tehu...co na to povedat 😕 😒
Takze drzim ti palce, aby si sa rozhodla spravne, tak ako to citis ... co je spravne riesenie na to budes musiet prist iba ty sama spolu s mm. Jednu vec, kt.tu casto pisem a snazim sa podla nej riadit je, ze neanalyzujem svoje rozhodnutia a vzdy si poviem, ze v danom case, s dostupnymi informacii som sa rozhodla najlepsie ako som vedela....
@lenka_21 Ano,aj ja sa tym riadim a nikdy nelutujem svoje rozhodnutia,ci uz dobre..alebo zle..Ci som si mala zobrat za muza toho alebo toho alebo spravit to alebo to...Beriem to tak,ze to tak malo byt a rozhodla som sa taka,ako to bolo v danej situacii najvhodnejsie.
Nad tou antikoncepciou rozmyslam uz teraz,a ked bude po vsetkom budem to riesit ako prvu vec.Lebo taketo nieco uz nechcem zazit.
a lekári ťa prehovárajú preto, lebo oni vedia do čoho ideš, na rozdiel od teba... 😔
@mracik Hej,prehovaraju,ale 50e za ziadost zhrabla v pohode...
@adelakk pri miniinterupcii nejde o ziadne zabitie dietata...este to neni dieta len zárodok,embryo.... a anonymna adopcia? ano existuje, lenze to je ovela tazsie nez miniinterupcia, pretoze uz ked zena porodi ma s dietatom kontakt...zilo v nej 9 mesiacov...uz by som sa ho nevzdala...zato by som volila radsej mini... lenze ked nie su peniaze, podmienky naco sa trapit...
@smutnazienka tak kedy ta to caka?...nenechaj sa odradit roznymi komentami, pretoze ty uz si rozhodnuta. ja to viem ... a drzim palce! neboj zvladnes to! mam pocit ze som tu asi jedna z mala ktora ta ozaj podrzala.... vsetky tie premudrele dristy....je mi z nich nagrc
@janinah podla mna treba mat empatiiu voci celej tej situacii a nie iba cierno/bielo ... prepac, ale radit niekomu, aby zostal bez strechy nad hlavou, s dvoma detmi a tehotna ...hmmm. 😕 Videla som tu kamosku - resp.kolegynu cim si presla a nebolo to jednoduche. To ako sa zachova jej mm vobec netusila a bola prekvapena reakciou, zo zaciatku si myslela, ze chalan blafuje ked jej povedal, ze ked nepojde na potrat tak ju opusti...nuz chalan neblafoval a naozaj ju opustil a to neboli manzelia tyzden, ale dlhe roky. Napriek tomu, ze miluje svoje deti, skonstatovala, ze keby vedela, ze caka dve tak by isla na potrat ...a ked som videla cim si presla chapem jej postoj.
Som clovek, ktoremu sa narodilo dietako po 10 rokoch cakania a absolvovania mozneho aj nemozneho, o jedno dietako som prisla v 4 mesiaci ked uz som sa zacala na neho tesit (dovtedy som len trpla, lebo sa nam to podarilo po 9 rokoch), druhe dietatko mam adoptovane...a napriek tomu som nikdy neodzudzovala zeny, ktore isli na potrat...ano tu sa nebavime o tom, ze @smutnazienka nevie co ma od nudy robit a tak sa rozhodla si vyplnit volny cas ... myslim si, ze uz takto trpi dost a odsudzovanie jej nepomoze ...
skor by som volila tu tabletku...

@smutnazienka tak posli chlapa k urologovi trva to do pol hodky bezbolestne a 100 percentna istota 🙂