icon

Tehotná po 35 tke. Ísť, či neísť na amniocentézu?

clauda2010
5. feb 2012

ahojte , mam 37r. a mam ist na amniocentezu , ale som na pochybach, rozhodujem sa ist ......ci neist, vysledky krvi som mala dobre , mate niekto skusenosti s amniocentezou?

Strana
z4
kveta
8. feb 2012

@clauda2010 Šla som na amniocentézu kvôli veku.. mala som tesne pred 35. narodeninami a výsledky testov aj amnio boli v poriadku.

oliverka
8. feb 2012

Mám 37, amnio aj tripple som odmietla.

mimi
8. feb 2012

@clauda2010 ja som tiez odmietla ist na amniocentezu ako pri prvom, tak aj teraz. Lekar mi vsak doporucil ist na morfol.sono, na to som sla.

katy2
8. feb 2012

@renata1973 do bodky akoby si kopirovala moj pribeh 😉 ale ja som ho mala dvojmo 😉

clauda2010
autor
9. feb 2012

AHOJTE tak vysledky su ok, a bude to dcera 🙂))))))))))))))))

clauda2010
autor
9. feb 2012

@kveta mam po amnio vsetko ok cakame dceru
@mimi

mimi
9. feb 2012

@clauda2010 super, gratulujeeeem!

clauda2010
autor
9. feb 2012

@mimi diky, a ty co cakas?chlapca ci dievca?

mimi
9. feb 2012

@clauda2010 tiez dievcatko 🙂

kveta
9. feb 2012

@clauda2010 skvele, gratulujem..

miben
15. mar 2012

Ahoj, ja podstoupila amnio vcera. Vysledky testu byly DS 1:25 - tedy dost vysoke i kvuli veku 35. Mam od 2 mesice tvrdnuti bricha, takze jsem musela cekat 14 dni nez se brisko uklidnilo. Vazne nervy. Riziko potratu pred temi 14 dny bylo 50:50 pri amnio. Co se tyce amnio, tak je to uplne v pohode a da se vydrzet. Je to jako brani krve, jen je tam vetsi tlak uvnitr briska. Zaplatila jsem si za zrychlene testy, jelikoz dalsi cekani bych uz nevydrzela. I kdyz vim, ze 90% testu jsou jen planym poplachem. A vysledek je, ze cekame zdraveho chlapecka. Takze pokud jses rozhodnuta nechat si dite, tak jak tak je amnio zbytecna. Pokud ne, je to na Tobe, ale za ten klid to pak stoji. A vazne to nic neni. Ani morfologicky utz Ti neodpovi, tak jako amnio - rozbor chromozomu je proste rozbor chromozomu. Mozna uz reaguji pozde, ale snad pomozu nekomu jinemu pri rozhodovani. Preji vsem hodne stesti.

cestovatelkaandrea
15. mar 2012

ja sama za seba hovorim, ze by som nesla. nesla by som na potrat keby som sa dozvedela, ze dieta ma DS a asi by som to nedakazala aj keby malo ine vady, ktore sa zistuju pocas 20 tyzdna na velkom echu. aj teraz som odmietla krvne vysetrenia na DS aj ked mam len 30.

oliverka
15. mar 2012

@miben "Rozbor chromozomu je proste rozbor chromozomu" - to je síce pravda, ale:
1. Chromozóm sa pri amnio "rozoberá" len vzhľadom na niekoľko konkrétnych porúch - ďalších niekoľko desiatok (ak nie stoviek) sa vôbec neskúma.
2. Ani amnio nie je 100%-ná, vždy je tam určité percento chybovosti.
3. Okrem genetickej poruchy existujú vývojové poruchy, ktoré rozbor chromozómov neodhalí. Výsledok amnio je potom "čakáte zdravé dieťa", ale v skutočnosti môže mať dieťa vážnu vývojovú vadu.

Či žena podstúpi alebo nepodstúpi amniocentézu, je vždy na jej rozhodnutí. Treba zvážiť za a proti, ale netreba sa k amniocentéze utiekať ako k dokonalému spôsobu zistiť, či je všetko OK.

zuzancer
2. feb 2013

necitala som celu diskusiu, ale pridavam sa. V nasej rodine sa vyskytol potrat po amniocenteze a mam preto radu (laicku) pre ostatne. Ta zena potratila, lebo po amniocenteze nemala dost dlho kludovy rezim. Isla po 2-3 dnoch pracovat a aj ked ma viac-menej sedavu robotu, malo to na jej zdravie a tehotenstvo takyto vplyv. O 3 roky sa jej podarilo znovu otehnotniet a na prekvapenie vsetkych sa rozhodla ist znova na amniocentezu (vysledky testov jej davali, tak ako aj pri prvom tehotenstve vysoku pravdepodobnost Downovho syndromu). Druha amniocenteze a aj tehotenstvo dopadli dobre a teraz ma krasne zdrave dievcatko. Takze moja (nelekarska) rada je - co najdlhsi oddych. Radsej si zobrat potom dovolenku, vypytat PNku, atd..

jarhal
3. feb 2013

@zuzancer ja mam viac ako 40 rokov a odmietla som amnio... 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4