Tehotná v 15 - ako to bude prebiehať?
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať je tu niektorá taká ktorá bola v 15 tych tehotná ? ...
Chcela by som sa spýtať ako to všetko prebieha ...
•Mama nesúhlasí z mojim rozhodnutím,dieťa si predovšetkým chcem nechať ...
•Povedala že ak si to nechám mám ísť bývať k frajerovy, to nie je žiadny problém frajer ma 21 ma robotu a ma bývanie...
•Tu je problém ten že chce zavolať sociálku a podpísať papiere aby ma zobrali ...
•Ako to bude vsetko prebiehať? ....
•Ak uvidia že priateľ ma robotu byva sam plati si vsetko dieťa už bude mať všetko pripravené nechajú ma u neho ? ...
Ešte by som sa chcela spýtať ku gynekológovi musím ísť z mamou? Lebo ona tam určite nepôjde ...
Myslíte že by som tam mohla ísť z frajerovou mamou?
Dakujem za každú odpoveď
Blbé komenty si nechajte pre seba ...
@any_soj neviem preco spominas potrat/zabitie... ked autorka hned na zaciatku povedala, ze si chce dieta nechat... (a osobne som proti)
to ze hovorim o pesimistickej verzii, neznamena, ze ju navadzam na potrat, ano existuju aj ine riesenia. Aj adopcia... a pod... ale napriklad aj nespalit si mosty s vlastnou rodinou a matkou! Mam pocit, ze to dievca vidi prilis ruzovo, co aj zodpoveda nezrelosti veku a nezodpovednosti...
@cocolino234 neviem o tom, že by niekde písala, že nepoužívali antikoncepciu. Možno mi to uniklo.
@any_soj je pekné že sa chce postarať ale na 21r chlapca nemyslím že je na to rozumovo vyspelý.. chlapec si to vyskúša aj starostlivosť o bábo a ujde.. bodaj by som sa mýlila, lenže väčšina takých v mladučkom veku je
No, keď matka rozhodne, sú reedukačné zariadenia pre mladistve matky. To sú zvlášť zariadenia, nie klasické reedukacky, ktoré praskajú vo svikoch. A o dieťati, ktoré sa narodí rozhodne súd, pretože tebe ako maloletej ho nezverí. Buď ho môže zveriť tvojej matke, alebo otcovi, alebo aj jeho matke, až o to požiada. Ty o malom nebudeš môcť rozhodovať, kým nebudeš plnoleta.
@miluna345 no kym sa da,rozmysli si to. Si este dieta. Nevidim to ruzovo. Teraz ma tu vsetci ukamenuju🙈ale....nemas podporu rodiny,si na ZS kt.by bola fasa dokoncit a riesit dalsie vzdelanie,rozides sa s frajerom a si na ulici s dietatom,bez prijmu... a co potom. Kopec problemov ta caka. A uz vidim ako budes nadsene skakat okolo decka zatial co ostatni spoluziaci po chatach a diskotekach. Ja by som sa radsej zariadila inak,su moznosti. A nabuduce skus rozmyslat pred...
No takto ...mas 15 rokov a vobec sa nehanbis? Akoze otehotniet oka ale odstahovat sa od matky ktora ta cely zivot zivi a zodpovedna je za teba do 18r...ako beres to strasneee na lahku vahu ist jak 15 rocny cudzopasnik byvat k plodicovi tvojho dietata a mysliet si ze vseetko budee fajn a skvele a on chudak bude ako 21 rocny makat na 2 hlavy vsetko platit za dvoch aj troch...a ty?..ani skola..ani praca ale decko na cecku....a ver ze mama ti na spravnych miestach dokaze prikorenit zivot ta si je aspon vedoma co z teba chcela mat a nie to co momentalne dostala...
@ivanka12311 21r chlapca? Zase nerobte aj z neho decko.
Môj muž mal 23r keď sme čakali prvé dieťa. O rok na to už sme mali hypotéku, vlastné bývanie.
Nie každý 20-25r človek je neshopný.
@lenkakravcova Môj známy mal dokonca staršiu partnerku v tomto veku.A bol úplne iný než jeho rovesníci.Zodpovední chalan, kľudný.
*zodpovedný
boze, vy niektore ste strasne trubeny! tak neze by ste boli rady, ze dievca si babatko chce nechat, chce ho vychovavat. nieeeee, vy vsetky tu riesite hluposti, urazate jej priatela. lebo vsetky ste dokonale, s malym partnerskym vekovym rozdielom. laske nerozkazes a co? mozno to bude laska na cely zivot, kym vy niektore budete uz 3x rozvedene 😀
par faktov:
- otehotniet moze zena aj s kondomom, aj s antikoncepciou a vo vela pripadoch sa to stava, takze nemusite hned utocit, ze ked chce sexovat, ma sa chranit. stane sa...
- priatel je zodpovedny, pracuje a ma zaujem vychovat dieta a starat sa aj o nu... to uz je co povedat na mladeho muza.
- preco by si s babatkom mala pokazit zivot? ved da si mozno odklad na jeden rok a potom si dokonci strednu skolu aj externe. v pohode sa moze potom zamestnat, dieta uz bude v skolke, alebo si zacat robit aj vysoku skolu 😉
Vobec ju netreba odsudzovat, ja jej drzim palce, bude uzasna mamina.
Mam dve kolegyne, obe otehotneli v 16 rokoch a su tie najlepsie matky na svete (uz aj mlade babicky dokonca). Ak bude podpora okolia (nemusi byt od vlastnej matky), vsetko sa da zvladnut, VSETKO!
@cocolino234 luto jej mamci? sa uvedom!!! si sa nezamyslela, ze chyba je PRAVE v jej mame??? vies ako ju vychovala? nie kazda matka si to oslovenie aj zasluzi! keby bola skutocna matka, tak ju nikdy aleze nikdy nevyhodi z domu a neposle na nu socialku len zato, ze si chce nechat dieta! jej vnuca!!! tak rozmyslaj kto koho vychoval a ako... z autorky bude urcite aj v 16r lepsia matka ako je jej matka pre nu teraz. 😉
@lenkakravcova nepíšem každý čítaj s porozumením väčšina v tom veku takých žiaľ takých je poznám aj vo svojom okoli.Nie je každý chlap rovnaký
@adula12 Presne. Okrem toho dnes aj tak školy idú viac menej len online. Čiže pomaly ani nemá čo vymeskat keď sa bude učiť doma pomedzi starostlivosť o dieťa. Ak bude chcieť, zvládne to.
Je pekné, že si chces dieťa nechať, ale neviem či si naozaj uvedomujes, čo je to mať dieťa. Nie sú to len radosti ale bohužiaľ občas aj starosti.
V 15 rokoch si nikdy neriešila výdavky na život a nevieš čo to obnáša.
Má priateľ istú prácu? Má vlastné bývanie? Je schopný postarať sa o teba a dieťa? Myslíš aj na prípad že by ťa nechal?
Nechcem ťa deptat ale toto je bohužiaľ dnešná realita. Tvoja mama si to asi uvedomuje a vie posúdiť či si schopná postarať sa o dieťa.
Mne sa tiež nepozdáva to, že 21 ročný spáva s 15 ročnou bez antikoncepcie. To už o ňom hovorí viac než dosť ....☹
@acrobaleno moja mama sa dala dokopy s otcom, ked mala 15, on 20. a sú spolu doteraz. 6 rokov v prípade autorky je podľa mňa v pohode.
@adula12 fuuu veľmi tvrdo si odsúdila jej mamu. Nepoznáš ju, nevieš čo všetko s dcérou riešila. Možno pracuje od rana do večera. Možno mala dôveru v dcéru a tá jej dôveru zradila. Nepoznáme vôbec jej zázemie, nemala by si hneď súdiť ľudí
Veď aj vrahovia majú rodičov a často sú to slušní ľudia, ktorí sú zhrození z toho čo ich deti urobili. Často majú viac deti, vychovávajú ich rovnako a predsa to 1 dieťa ťažko zlyhá
Jej mama ju mizno vychovávala dobre, slušne, verila jej, ale 15 ročnej sa nedá cely deň stat za zadkom a striehnuť na každý jej krok
A že chce, aby odišla z domu? Mizno je ešte stále v šoku z toho čo sa stalo, je plna emocii, hnevu, sklamania. A že chce volať socialku? Veď aj bude musieť. Jej dcére nemusia byt priznané rodičovské práva.
To nie je iba o tom, že poďme kupovať kočík a čiapočky a dudliky a robiť foto, tu sa bude riešiť sj právny problém. Jej dcéra nie je dospela
@pribinak a vy ju a jej partnera nesudite? hned na prvu. a ty vies aka bola jej mama? pisem rovnako "čo keď" tak ako ty. to, ze mozno nahodou, nestastne otehotnela, neznamena, ze by mala stratit matkinu doveru. ta sa ma s nou porozpravat, povedat v klude co dalej a nie hned razne kroky podnikat. ved sama autorka pise, ze priatel a ani jeho matka by nemali problem s miminkom. tak uz aj to o niecom svedci.
kolegynina dcera otehotnela v 16r s velmi poboznym chlapcom. jeho otec bol ucitelom na cirkevnej skole, v rodine mali farara, mal dalsich 7 surodencov, proste brutalne pobozna rodina. ked im oznamil, ze v 18r bude otcom, neobratili sa mu chrbtom. jasne, ze sklamanie bolo, ale ziadna strana nemala s tym problem. vyriesili situaciu najlepsie ako sa dalo. komunikacia je dolezita, tuto autorkina mama hned zavrela dvere!!! je mozne, ze sa casom otrasie, len mna zarazilo ako ste autorku hned vsetky odsudili...
@nikyball Predstav si, že môj rodinný príslušník vznikol cez Danu.
Treba si prečítať prečo môže HAK zlyhať.U niektorých žien neúčinkuje HAK tak ako má a kondóm môže prasknúť tiež.
Tiež som si myslela, že je to hlúposť ale existujú vedecké štúdie.
@littlebubble áno ale pri dane a hak je to výnimočné. Pri kondome nie, ale ten som nikdy nebrala ako spoľahlivú ochranu.
Ja nie som zástanca potratov za normálnych okolností. ale deti by nikdy nikdy nemali trpiet za hlúposť svojich rodičov. Aj keď ako môžeme vidieť tu MK , my čo máme normálne rodiny sme skor vynimocne
@nikyball Neviem čo je normálna rodina a čo nie.To čo je pre jedného normálne, nemusí byť pre druhého.Určite je pre mňa viac akceptovateľné porodiť v 15tke než v 50tke.V oboch prípadoch by som si zvolila (dobrovoľne interupciu)aj keď moja rodina by ma nikdy k ničomu nenútila.
Mne sa nepáči ak je niekto za život (len občas).Jej dieťa nie je menej než dieťa 30tky.
Kde je napísané, že každý má zázemie, dokončené vzdelanie aj keď má 30.
Keby naše praprababky išli na interupciu tak tu dnes nie sme.Rodili v 14/15/16 prežili to?Prežili.
Raz bude mať 30 aj ona a nikto sa nad tým nebude už zamýšľať.Je tu kopec žien ktoré rodili ešte pred 18stkou a žijú normálne a deti majú vzdelané.Poznala som takú ženu.Rodila v 16, škola dokončená o dieťa bolo postarané.Mňa rodičia mali po svadbe keď mali zázemie a manželstvo sa rozpadlo.Život sa nedá nalinajkovať.
Nejde o vek ale o podmienky a podporu rodiny.
Každá z nás čo máme aktívny sex.život môžeme ostať tehotné.Jediná 100% ochrana je celibát.
No neviem neviem, pre pobožné - keby tak šla panna Mária v 15-16r čo bola tehotná na interupciu, dnes tu nie je ani kresťanstvo nie je.
Pre ľudí aj pre všetky organizmy, je prirodzené mat sex v pohlavnej dospelosti (TJ od menštruácie). Preto sa v minulosti vydávali a ženili ľudia oveľa oveľa skôr (dnes, ktorí tak robia sú priam za čudákov - pritom sex bez svadby sa ešte akosi toleruje).
Ak sú mladí seriózni, postavili sa k tomu tak, ze to zvládnu, tak ich nepodceňujte. Jasne, nikto netvrdí, že to bude ľahké, ale ak chcú, zvládnu to.
Autorkina mama sa zachovala ako krava. S prepáčením, ale inak sa to napísať nedá a nemienim ju obhajovať. Normálna matka nezavola na dcéru socialku za to, ze otehotnie. Normálna babka by nedovolila, aby jej vnúča vyrastalo v reedukacnom centre.
Autorka píše, že jej "svokra" to neberie negatívne. Chce im pomôcť. Autorkina priateľ má prácu, bývanie.
Autorka - prajem veľa šťastia (snaž sa určite si dokončiť školu, a verím ze to dáš celé - mam kamošku co v 17porodila a dnes ma dve deti, doraba si nadstavbu.. )
Keby si potrebovala pre babo oblečenie tak sa mi ozvi. Mam po dcérke aj synovi, niečo by som ti vytriedila a poslala. 🙂
@littlebubble normálna rodina je taká, ktorá funguje tak ako má. Príklady z mk ako to nemá byť.. Nadáva mi do p*c , nedáva mi peniaze, je gambler, alkoholik a pod. Ja som z normálnej. Mám úžasného manžela, s ktorým som pred otehotnením poznala niekoľko rokov a prve dieťa sme si spravili keď sme mali stálu prácu, našetrené peniaze a zázemie.
Keď sa bude dat žiť z lásky a nie za peniaze nemusíme riešiť to ,kto bude mať kedy dieťa.
Ty to naozaj nevidíš? Veď 15 ročnú nikto nezamestná, nemá nič našetrené, veď ona nevie ani čo treba poplatit narozdiel od 30 a 50 ročnej.
Ďalej. Naozaj si myslíš že 15 ročne zvládne všetko bez pomoci? Že naozaj vie ako má vyzerať vzťah? Lebo to už nebude len sex a vodenie sa za ručičky .
Koľko pozná toho 21 ročného? 2 mesiace?
Netahaj sem babky 🤣🤣🤣🤣lebo to je už moc odveci. Áno aj cigánky rodia v 13 ale aký život po tom vedú? ?? Naozaj chce niekto taký život dobrovoľne pre seba a svoje dieťa?
Áno možno keď ma tá žena podporu rodiny zvládne to, ale v tomto príbehu tá podpora chýba. Nevšimla si si?
Keď žena berie HaK tak ako má , je tam naozaj min. šanca otehotnenia.
Načo tu vediete múdre reči, ako nemala otehotnieť? Fakt si myslíte, že to nevie aj sama? Stalo sa, život si tým určite nezjednodusila, teraz ide o to, neskomplikovat si ho ešte viac, než je nutné. Nevieme, či matka reagovala v šoku (mam rovnako starú dcéru, po takejto správe by ma zrejme rovno brala záchranka s rozsiahlym infarktom) alebo je naozaj mimo, o škole ani slova, čo ďalej so životom... Do toho reči, že mala počkať (no, mala a ďalej?), tie jej nijako nepomôžu.

Nie každá 15stka vyzerá na žiačku ZŠ a nemyslím tým, že sa vymaľuje.Ani rozumovo niektoré nie sú ako deti.Sú dievčatá ktoré vedia čo chcú.Človek neovplyvní kedy pohlavne dozreje.Kedysi ženy v 15 rodili bežne.Neobhajujem tehotenstvo v 15 ale stalo sa to aj dievčaťu zo slušnej kresťanskej rodiny.Otehotnela v 15 hneď s prvým hneď po prvej noci len s o rok starším takže aký je v tom rozdiel či má chalan 15 alebo 21?.Dieťa vychováva s pomocou rodiny, školu si dokončila.21 ročný nie je ešte muž.Je to chlapec Niekedy sa ani nedá nerozoznať, že či má 21 alebo 15.
Ak vyzerá ako žena a nie ako dievča tak sa mu páči.
Aj dievčatá ktoré začali žiť pohlavne v 15/16 sú dnes úspešné, vysokoškolský vzdelané a dokonca majú deti až po 30tke a vy ste z nich urobili nejaké asociálky bez vzdelania, drogovo závislé.
Viem aj o žene ktorá má už 2 dospelé deti a rodila v 15tich.Je podnikateľka.
Nehoda sa môže stať aj v 17/18/20
Môže zlyhať antikoncepcia, prasknúť kondóm.
Chcete mi povedať, že väčšina ľudí po 20tke má stabilnú prácu a vlastné bývanie?
Polovicu živia ešte rodičia.
Takéto súdenie ľudí.Každý z nás urobil nejaké chyby v živote ale to ešte neznamená, že keď človek v 15 urobí chybu, že z neho nikdy nič nebude.Ja by som sa nikdy takto k dcére nezachovala.
Sú aj horšie veci ako tehotenstvo.
Buď si dievča dokončí školu a rodina jej pomôže alebo by som volila interupciu.To dieťa môže byť raz lekárom a jeho matka môže byť raz tiež úspešná.
Máte zaujímavé teórie o tom, že žene z dobrej rodiny sa to stať nemôže.