icon

Tehotná v 38. rokoch. Je to neskoro?

spagett
9. apr 2014

chcem vediet ci este nie je neskoro na pokrocily vek

katrin21
9. apr 2014

myslim, ze je to v poriadku mat dieta v 38, ale kazdy ma kus pravdy, aj biancal....

Mna mala mama v 33r a moje sestry v 21a 22r a veru je to velky rozdiel... Oni mali este mladu mamu a ja som mala vzdy najstarsiu ( v tych casoch ) z kamaratov a mamina uz veru nestacila na to, co mna ako dieta zaujimalo. viac sa mi venovali sestry , co sa tyka aktivit, lebo ona kratko po 40tke ochorela a aj prestala pracovať..... takze ja som to vnimala velmi citlivo, ze ma mala " neskoro". a to ma v podstate az tak neskoro nemala 😉 ..... ale vela zalezi od povahy mamy a od jej zdravia ( ktore sa moze uz razom zmenit) , vitálnosti, aky styl zivota zije a aj ako vyzera ( nech nie je ako babka uz , ze sa opusti, nestara o seba a pod.).....

Ja som mala dieta v 23r a som tomu rada ale viem si predstavit mat ho aj teraz, ked mam 37, v okolí vidim vela mamiciek, ktore rodili v 37-38r, aj neskor... Podla mna by som si teraz materstvo mozno viac vychutnala, clovek je vekom iny....
Ale na druhej strane z pohladu DIETATA je lepsie mat mladsiu maminu, maju k sebe blizsie, mensi generacny rozdiel a zena je aktivnejsia. lepsie zvlada aj nocne vstavanie, porod, vsetko....... ved okolo 50tky uz predsalen vacsina zien vyzera starsie a to dieta ma len 12r potom...
No a suhlasim aj s nazorom, ze dnes sa materstvo zbytocne odklada.... Je to tak, ze po 30tke to uz ide horsie, mlada baba lahsie otehontnie, z biologickeho hladiska je idealne pre zenu rodit okolo 20-23rokov... to vam povie kazdy lekar... Uz po 25-27r plodnost klesa a po 30tke uz rapidne.. A potom si zeny buchaju hlavu u stenu, ze naco im je kariera....

Takze neviem, co je nezodpovednejsie, ci mat dieta skoro, alebo neskoro... podla mna - ja vzdy hovorim, ako moj ocino raz mne povedal - radsej skor , ako nikdy 🙂. Lebo mna v 23r tehotenstvo tiez trochu prekvapilo , hoci som bola uz po skole,ale neplanovala som este hned dieta ... a veru na 1x pomylenia si dní ( lebo tie najviac plodne sme sa chranili) som bola tehotna 😅 😅 😅 .cize na prvy sup.... ale nakoniec som bola rada a dietatko mam z lasky.. aj ked sme sa po 2r manzelstva rozviedli , nelutujem to.... tesila som sa na babo od prvej chvile 🙂.
No a som dokazom toho, ze po tej 30tke to uz take lahke byt nemusi. Boli casy, ked sme sa s priatelom snazili, ked som mala cca. 31-33r a veru nic, pritom sme obaja zdraví .... takze je na tom kus pravdy a neoplati sa moc cakať...
Ale jedna baba, co vidi veci , co my nevidime 😉 , mi povedala, ze vraj mam mat este dietatko v 40tke (+-) , okolo toho veku.. som sa zhrozila , lebo partnera mam o 5r starsieho a pre to dieta je to uz zle ( sudim podla svojej skusenosti s maminou)... Ale tak uvidime.. 😀 😀 😀 mozno motyka vystreli, 😀 😀 😀 ked to budeme najmenej cakat , lebo sa nijako nesnazime . 😀 😀.
Ak to bude, budem sa tesit, ale budem aj zodpovedna k buducnosti toho dietatka a budem sa ho snazit nejako zabezpecit, keby nieco... predsalen, nemladneme a doba je dnes zla... a tiez by som sa snazila zostat aktivna a ako tak vyzerat, aby sa za mna dieta nemuselo hanbit 😀 😀 😀 😀 ( a ani ja sama za seba na rodicovskych, kde by boli same mladsie maminy)

frak
9. apr 2014

aaa @biancal príď do tejto diskusie keď budeš mať po 40- ke a zanariekaj si až potom, aká si už stará a nič nevládzeš a citiš sa ako stará babka 😀 😀 😀 soryyy ale čo poznám baby- kamošky po 40- ke mnohým by kondíciu, postavu a dokonca pracovné nasadenie mohla závidieť hociktorá dvadsiatnička .... a od viacerých z nich som počula, že konečne chápu, prečo sa hovorí, že život ženy sa začína po 40ke 🙂

janinah
9. apr 2014

moje tretie dieťa som porodila v 42r.a len toľko napíšem- nič lepšie mňa a našu rodinu nemohlo stretnúť...

roamers
9. apr 2014

Ja som mala dieta v 35. Dieta som vzdy planovala daleko po 30. Najprv som si chcela uzit zivota, vela cestovat, studovat a pracovat. Nic mi neuslo, Skor sa spravam omnoho zodpovednejsie ako keby som mala dieta v 20. Ja skor obdivujem mlade mamicky, ze si trufaju uzivit jedno, dve, tri deti, ked este niesu materialne zabezpecene, nemaju ziadne zivotne skusenosti a len sedia doma na peci. 😁
Ak sa podari, druhe dieta by som mala zvladnut v 38.

disala
9. apr 2014

Ahoj,vôbec nie je neskoro.Olivera som rodila v 28 a Olíviu v 34.Sestra teraz čaká prvé dieťatko a má 36. 🙂

bvladka
9. apr 2014

Nieje neskoro !!! 🙂 Ja som živý príklad 😉 Myslím si ak je žena zdravá fyzicky aj psychicky tak je mladá a nemá tým pádom problém 🙂 Ja som otehotnela hneď na prvý pokus v 38 r. a porodila som 38 a 3/4 r. Mala som bezchybné tehotenstvo od začiatku až do konca asi také, že keby som sa nepozrela na bruško tak ani neviem, že som tehotná, ešte mi to aj dobre robilo, nakoľko sa mi výrazne vylepšila pleť a nemastili sa mi vlasy 😀 Prenášala som 16 dní, rodila som sekciou, malý sa narodil krásny a zdravý, dokonca ani žltačku nemal 🙂 Po 4 dňoch ma nič už tak nebolelo a pustili ma aj skôr domov. Môj malý Ľubenko je zdravučký dodnes 🙂
Veľkou výhodou tohto vyššieho veku je, že si to užívam naplno, stíham aj VŠ nakoľko sme výborne finančne zabezpečení a nemusíme sa uháňať za peniazmi ako mladí ľudia, ktorí sa len začínajú fin. zabezpečovať, majú HÚ a musia makať obaja.
Z môjho pohľadu je vyšší vek obrovskou výhodou ... v mladosti som si žívala slobodný život, cestovala po svete a iné 🙂 Dieťa som vždy chcela mať až po dobrej 30-tke. Najprv som si len začínala budovať kariéru, šetrila a kúpila byt, splatila ho a našla partnera tiež s bytom a ... teraz sme s dieťaťom obaja v absolútnej pohode a môžeme sa mu naplno venovať 🙂

rienok
9. apr 2014

záleží na tom ako sa cítiš Ty... ja som rodila svoje prvé dieťa v 40-tke a všetko bolo úplne v pohode
@biancal nedá mi nereagovať, neposudzuj pokiaľ si neprešla tou cestou..... ak sa budeš viac ako 15 rokov snažiť podstúpiš XY asistovaných reprodukcií a nakoniec sa to podarí v 40 tke tak čo robiť? Ísť podľa Teba na potrat?
nezodpovedný rodič môže byť aj ten mladý.... my obaja s manželom sme zabezpečení, máme výborné životné poistky (áno aj na civilizačné choroby), malá má výborné sporenie..... behať za ňou vládzeme keďže sme sa celý život o seba starali a čo je najdôležitejšie ľúbime ju a venujeme jej maximum svojho času (môjho 99% a manželovho koľko práca dovolí)

kamilka2012
9. apr 2014

moja teta rodila prve dieta 41 rocna,jedna moja znama dokonca prve dieta 43r a druhe 45- nedarilo sa jej skor otehotniet.Obe su stastne ze maju deti.Na deti nie je nikdy neskoro!

vydrnik
10. apr 2014

já som mala prvé dieta v 36r, a teraz čakám druhé,mala som 3 samovolné potraty,sestra od môjho priatela mala 5 dieta ked jej bolo 42.

satkovca
10. apr 2014

Ahoj, ja by som sa rada podelila o moju skúsenosť, aby si sa nebála🙂 mám 23 rokov, moja sestra má 25. Máme 10 ročného brata, ktorý sa mamine narodil, keď mala 38. Ale máme aj jednoročného brata, ktorý sa jej narodil, keď mala 46, vsetko prebehlo v poriadku. Nevidím dôvod, prečo by sa niekto mal vzdávať materstva kvôli veku🙂 Dokonca mamina a sestra boli tehotné naraz🙂

tahivka
10. apr 2014

ahojky, veľa záleží od zdravotného a psychického stavu rodičov a od toho, aké mimčo sa vám narodí 😀 Ja som svoje prvé porodila,keď som mala 22 a do jeho 6-tich mesiacov som ani nevedela, že ho mám - len papal, kakal a búval. Druhé máme teraz, narodil sa v mojich 37-im rokoch a tiež len kaká a papá...no nebúva 😀 Drobec bude mať 3 mesiace a už všetci okolo neho padáme na nos 😝 Bolo ťažké (pre mňa) opustiť zabehnutý kolotoč - pohodu, pracovný život, možnosť si hocikedy vybehnúť na nákupy, pozrieť si film, ísť na WC, keď mi treba...teraz sa všetko točí okolo malého, ale napriek tomu sa to dá zvládnuť. Tehu a pôrod bez problémov zvládne aj staršia rodička, aj keď - riziká sú vraj vyššie, materstvo už ide podľa toho, ako ste na tom vy dvaja s partnerom (mám na mysli elán a energiu) a podľa povahy dieťaťa. Každopádne, všetko sa dá ustáť a je jedno, či máš 20 či 40, vek v tomto nehrá veľkú rolu...Jedine v tom, že si vo vyššom veku opatrnejšia, skúsenejšia a si schopná si viac toho malého človiečika užiť (ale zároveň sa o neho bojíš viac ). Jediné, z čoho mám mierne obavy je fakt, že keď malý bude v puberte, ja už budem mať na krku 50-tku 😀

alenah31
Autor odpoveď zmazal
jankamgr
10. apr 2014

určite nie 😀 moja mamina ma mala v 38mich, mám tri kolegyne, ktoré majú 38 a idú rodiť a ďalšia má 43 a čaká bábo. Mamina hovorila, že si to viac vychutnala ako pri prvých dvoch sestrách (medzi nami je 16 a 14 rokov rozdiel 😀 ) Držím palce, hlavne veľa zdravíčka a užííííívajte si to!!!

titulienka
10. apr 2014

vek je len cislo a za tym si stojim, prvu dceru som mala v 18. vobec nie nahoda, ani ziadne stalo sa ,chcela som ju ja aj manzel, boli sme uz 4.roky spolu, posledneho syna som mala v 31. a fakt sa necitim o nic starsie, citim sa byt stale fit 😉 😀 myslim si ,ze mat dieta v neskorsom veku pre akekolvek dovody ti prinesie mnoho pozitiva 🙂

stanislavao
10. apr 2014

je mnoho zien, ktore maju dieta v takom neskorsom veku, ako je po 35tke. ja som rodila druhy krat, ked som mala 34. jedine, co mi na tom vadilo, boli zle vysledky a syncek mal mat downow s. doktor mi to vysvetloval tak, ze cim vyssi vek, tym vyssie riziko poskodenia plodu. cize jedine z tohto hladiska by som uz nerodila v takom vyssom veku, keby som mohla vratit cas. simonko je zdravy, nic mu nieje, ale 6 mesiacov nervov a stresu a placu a obav bolo hroznych. pokial bude vsetko v poriadku, tak si vo vyssom veku urcite tehotenstvo viac vychutnate, ako keby ste mali 20. zena je zrela, zabezpecena, vyrovnanejsia, ako tie mladucke maminky. vela stastia.

stary_ujco
10. apr 2014

Celkom by ma zaujimal nazor nie 38 rocnej cerstvej mamicky, ale 55-rocnej zrelej damy (a ako tak citam, 60 rocneho otca), ktorej po dome poletuje dvojica pubertiakov. Ci nezmenili nazor na to, kedy bolo vhodne mat deti....
Lebo poznam zo svojho okolia vela starsich parov, co maju relativne mlade deti. A poviem narovinu - nikto z nich nie je spokojny s tym, ze to tak dlho odkladali.
Samozrejme, ked sa nahodou zadari, tak co uz. Ale cielene to planovat na styridsiatku mi pripada uz trochu uletene. Nielen kvoli zdraviu, ale aj kvoli akejsi vekovej strukture rodiny.

lucyliena
10. apr 2014

Myslim si, ze dnesna doba dohana ludi k odkladaniu materstva, lebo zodpovedni rodicia sa snazia najprv zabezpecit pre dieta zazemie, zariadit byvanie a mat pocit ze ich dietatu nebude nic chybat. Potom pride faza kedy "dozreju" na dieta a zrazu zistia, ze otehotniet v mnohych pripadoch nie je take jednoduche...Moj nazor je ze vek 38 rokov vobec nie je vysoky a ani jedna z nas nepozna konkretnu mamicku osobne, poznam kopec zien, ktore v 40tke su aktivnejsie ako mnohe 20tky a ak bude dietatko vyrastat v milujucej rodine je to to najlepsie co ho moze postretnut...drzim palce nech sa vam dari 😉

prasiatko30
10. apr 2014

@staryujco podla tvojich kriterii su vsetci co su rodicmi po 30 uz stari ujcovia ktori nevladzu behat za detmi - predstav si ze nie vsetci po 30 alebo 40 maju jediny ciel sediet v klude doma pri telke a v klude cakat kym dojde dochodok

38r c dnesnej dobe nie je nic strasne - rodicia spoluziakov mojich dcer su v 90% rodicia co maju nad 35 rokov a nikto z toho tragediu nerobi. Pokial si zdrava a citis sa na to tak preco nie. Kazdy vek ma svoje vyhody

mima4
10. apr 2014

@biancal
nerozumiem preco by malo zdraveho vyrovnaneho cloveka trapit, ako sa na neho pozeraju ludia 😉

yanni
10. apr 2014

@stary-ujco tak ti poviem, ze moje 64rocna svokra sa stara o vnuka od jeho 6.rokov (jej dcera, cize chlapcova matka je rozvedena, otec chlapca sa nestara a ona to nejak nezvladla). Chlapec ma teraz 16 a funguje to super. Svokor este robi, svokra na polovicny uväzok (je ucitelka na strednej skole), maju velikansky dom a zahradu, tam sa tiez treba starat. Chlapca vychovala velmi dobre, je to slusny, relativne tichy chlapec ale ziadny tutko, ziadne pubertalne eskapady, dobre sa uci a ked sa povie toto alebo hento, tak bez reptania urobi. Nejake to potulovanie nehrozi, by videl ten randal, keby nieco take urobil. Ked sa povie o deviatej si doma, tak je o deviatej doma. Su to pre neho sice "len" stari rodicia, ale vazi si ich a su pre neho viac ako jeho vlastni rodicia. A keby si ich vsetkych poznal, nikdy by si nepovedal, ze svokrovci uz maju cez 60.

a tebe @spagett poviem takto, ked sa na to s muzom citite, ste zdravi po psychickej a fyzickej stranke, tak do toho chodte. To je len cislo. Ja mam 36, muz bude mat v lete 40 a chceme este copatu pipinocku ;-DDDD Nas vek vobec neriesime. A hlavne nie to, ze by sme to nejak nezvladli ci zomreli skor ako sa dieta dozije dospelosti. To sa moze stat aj rodicom, co mali deti v 20tke.

tiez nesuhlasim s nazorom @biancal, ze je to nezodpovedne. kazdy vek ma svoje pre a proti. Ja vo svojich 36rokoch nie som viac chora alebo neflexibilna ako kazda 25tka. Som viac fit ako nejaka 20tka, co sa o seba nestara. A teraz nemyslim na maglajz na ksichte, ci vysedavanie u kozmeticky. Ja nemam strach, ze za dietatom nebudem vladat. Mame tri male deti (chlapcov) a vsetko stihame. Obaja pracujeme na plny uväzok (aj ked ja nemusim, kedze sme na tom financne velmi dobre, a oplatilo sa zacat s rodinnym zivotom neskor), ale chcem, vsetko je vyupratovane a vyzehlene aj bez "Putzfrau". Casto sme niekde na cestach, vikendy su "action pur". Muz a tak isto aj ja nemame ani len civilizacne choroby, ziadne alergie, sme stale v pohybe. Neviem kolko mas rokov, nejakych 20?, ale mas moznost prist ku nam, vyskusaj si to tyzden, garantujem ti, ze po troch dnoch zduchnes ani smrad po tebe neostane. Ak nemas dobru kondicku, tak to radsej ani neskusaj. Popri tom vsetkom ja behavam maratony, trenujem kazdy den, 10km dennodenne behy su normal, a to vsetko bez problemov ci uz zdravotny, casovy, alebo bez toho, ze by niekto bol o nieco ukrateny. Muz je hobbytriatlet, trenuje tiez takmer kazdy den, vystriedame sa, popripade on rano este pred robotou, ja tesne po fajronte alebo potom az neskor vecer po 8, ked je v bude ticho.
Takze, nechcem ta nejak urazit, je to tvoj nazor, ale si aj rozmysli, co povies. najskor pouzit rozum a az potom otvorit usta.
Poznam aj mlade mamicky, ktore nevladzu a nestihaju ani polovicu z toho, co my.

tanija
10. apr 2014

Matersto v neskorsom veku ma svoje vyhody aj nevyhody. V tomto veku uz mas pravdepodobne vyriesenu otazku byvania, odpracovane roky, skusenosti. Materstvo ta udrzi dlhsie mladu, pretoze jednoducho budes musiet s detmi drzat krok. Samozrejme su aj nevyhody, v tomto veku uz vacsina zien ma ako tak odrastene deti a viac casu na seba, na oddych... Tak ale ja by som nevahala. Radsej mat dieta teraz a uzivat si to, ako o par rokov plakat, ze sa uz neda...
A pre @biancal Stat sa moze hocico hocikedy, tak ako moze clovek zomriet v 60tke, moze aj v 30tke...choroby, havarie, nikto nevie co ho caka a kedy. To by sme deti nemohli mat nikto, keby takto rozmyslame...

adrika72
10. apr 2014

Ja som porodila svoje štvrté dieťa 8 februára tohto roku a 9 februára som oslavovala svoje 42 narodeniny...dostala som najkrajší darček v mojom živote krásneho a zdravého synčeka.Medzi najstarším synom a najmladším je rozdiel 21 rokov.Dieťatko bolo plánované a vôbec neľutujem,že sme sa tak s manželom rozhodli. Takže podľa mňa nie je nikdy neskoro...

ichbinich
10. apr 2014

Ja som bola 33-rocna prvorodicka, druhy porod v 36. A to som priemer 😉
Mam dve kamaratky, ktore mali deti v 40 (druhe, resp. tretie). A dalsiu kamaratku, ktora mala krizu z 30-tky a dve skolopovinne deti 😉 A napriek detom spravila karieru, takze da sa aj jedno, aj druhe.
Ako bude prebiehat tehotenstvo, nikto nevie popredu. Takze ak autorka otazky chce dieta, tak hura do toho 😉

evickapooh
10. apr 2014

nie je neskoro ...moja p. ucitelka slovenciny rodila vo veku 40, vydala sa ako 39 rocna.a teraz ma cca 16 rocneho zdraveho sympatickeho pubertaka doma!!!!

womankc
10. apr 2014

tak takto , pre mňa osobne je to neskorý vek , ale ak sa ty cítiš je to len a len tvoja vec. Ja som mala skoro 24 , keď bolo prvé - z mojej osobnej situácie , som nemala na čo čakať, ale s odstupom času sa mi to zdalo skoro po svadbe a tak ,25 som mala druhé - to sa mi zdal fajn vek akosi už v tom období, potom v 30 potrat - to som chcela mať vždy do 3Otky dorodené , no a potom neplánovane v 33och som mala najmenšiu a pre mňa osobne to bolo už únavné - riadne som vnímala ten rozdiel vekový, ale tak je to o tom ako funguje domácnosť , aké máš podmienky.
Ja osobne by som už v tomto veku dieťa nechcela, necítila by som sa na to . Ale ak si ty v pohode , nikoho do toho nie je absolútne nič . Ja mám ohromne veľa priateliek , čo všetky plánujú a aj majú vo vyššom veku , tým myslím nad 35r. a všetky sa tešia a nevidia nič na tom i keď sem tam si uvedomujú / a aj to povedia/, že budú starší,keď bude dieťa dospievať. Teraz je to všeobecný trend mať dieťa neskôr a vzhľadom k dobe, akú žijeme, to zrejme nie je nič nepochopiteľné . Ja osobne som , ale rada, že som mala deti skôr . V niečom to bola nevýhoda, to je fakt, ale ja verím, že bude obdobie, kedy sa mi veci, čo som musela tomu obetovať vrátia . A nakoniec je vlastne jedno kedy dieťa máš, dôležité je to, aby si ho prijala s láskou a vychovala z neho dobrého človeka nie?????? Tak šťasté tehuľkovanie bez predsudkov. Dieťa je dar a to najlepšie , čo človeka môže v živote postretnúť a to za akýchkoľvek podmienok .

lennka2
10. apr 2014

Tiež si myslím, že je to v pohode vek, môj ocino sa tiež narodil, keď mala babka 42 rokov. Myslím, že ani vtedy a ani teraz to nie je problém, pokiaľ je žena v poriadku fyzicky aj psychicky. Tak prajem veľa šťastia 🙂

lusinda1989
10. apr 2014

Ja osobne si myslim ze je to uz dost... Ale zakezi aj od okolnosti... Ja si myslim ze je to nespravidlive voci dietatu. V jeho obdobi dospievania vy budete dedko s babkou...(pre neho) ja sama by som v tomto veku uz dieta nechcela... Moje max je deti do 30tky a potom dost...

gabuci
10. apr 2014

Prvé sa mi narodilo,ked som mala o mesiac 35.Druhé ked som mala 37 a pol.Problémy len také som mala v tehotenstve,ktoré mávaju aj mladé ženy,výsledky všetko v norme,krv,moč atd.tehotenstvo som si užívala,jedine som mala skoro mäkký krčok a tým pádom som musela viac oddychovať,ale predčasný pôrod sa nekonal,všetko bolo OK,pôrody som mala super,lahučké,rýchle...detičky zdravé,vážili 3400 a 3950 gramov,takže v tom veku som nevidela,nezažila nič zle.Teším sa z mojich dcér,sú moje všetko,ani minutu neľutujem,že ich mám,kludne sa daj na to 🙂

betunka39
10. apr 2014

Aj ja som si myslela, že je to neskoro a dnes mame krasnu ,zdravu dvojročnu slečnu, za čo som nesmierne vdačna a šťastna. myslim, že ak sa na to žena citi na dieťatko nie je neskoro. Prve som mala v osemnastich potom postupne dalšie. Teraz posledna bola po 12 rokoch. Prve štyri som si užila ,pretože som bola 10 rokov doma, prakticky somrastla s nimi, dnes mame velmi pekny kamaratsky vzťah, všetci. Najmenšia je zlatičko a musim povedať,že velmi obohatila moju rodinu, a nás s manželom vyviedla z toho, že už budeme čakať len na vnučata. Teraz sme znova mladí a svieži, tešime sa s nou a ukazalo sa aj to, ako sme vychovali tie staršie deti, ako ju prijali a ako sa o nu staraju a to ma najviac teši.Tak držim palce.

zuzkanik
10. apr 2014

Chápem pohľad mladších ľudí - aj ja som sa v 20-tke pozerala na 40-tničku zhrozene, pomaly ako na babku. Teraz mám sama 37 a ako starena sa teda vôbec necítim. Človek je akurát vyzretejší, vie, čo chce, má za sebou celý rad skúseností. Nevidím preto žiadny dôvod premýšľať nad tým, či dieťatko áno, alebo nie. Jediná vec, na čo sa treba pripraviť, je absolútna strata voľného času na isté obdobie, ktoré však rýchlo pominie. Držím palce. Moja svokra mala najmladšieho syna v 38-mich rokoch. Teraz majú doma vysokoškoláka a tri vnúčatá vo veku 11, 4, 2 a 2 roky od troch starších detí, ktoré svojho najmladšieho uja úplne zbožňujú. 😉