Tehotná v 38. rokoch. Je to neskoro?
chcem vediet ci este nie je neskoro na pokrocily vek
mlada bude tvrdit, ze neskoro, zena v strednom veku, ze v pohode - akurat 😀 ... pre mna osobne by to uz nebol cas na dieta ... ja osobne som chcela porodit do 30-ky, co sa aj podarilo 🙂
No toto by si mala precitat moja svokra, lebo ja mam 29 , som po dvoch potratoch MA,snazime sa a pre nu som uz stara 🙂 A pocuvat priblble reci ci sa vobec este zadari tak toho uz mam pokrk.Neries nikoho a nic, rob tak ako to citis, dnes je ina doba a radsej byt zrela matka a pripravena na zodpovednost ako kedysi ked rodili v 19-tich a deti mali deti
Ťažká otázka, ja som mala v sedemnástich- najprv to bolo náročnée, ale myslím, že keď budeme zdraví a tak keď bude mať Monika 10 a ja 27, bude to super 🙂 Iné ako 10- ročné dieťa a mama skoro päťdesiatnička... Ale nemôžem to hodnotiť, možno aj nám sa pritrafí v takom veku 😀 Asi je to o tom ako sa rodičia cítia a pokiaľ sú si istí a zdraví tak nevidím problém 🙂
Ahoj, vek je uz sice vysoky, ale rodicia musia vediet, ci budu vladat okolo babatka. Ja som mala 2 dieta v 31 a som dost unavena. Ale je to kazdeho vec, ako si to zariadi. POdla mna je idealne mat prve dieta do 27r. Ale to je iba moj nazor. Drzim palce.
ahoj. Prvé dieťa v 26 - bola som jedna z najmladších v pôrodnici. Druhé dieťa v 33 - opäť medzi najmladšími 🙂 a tento rok budem mať 39 a úplne v pohode by som do toho šla zase. A to či by si to zvládala alebo nie závisí od náročnosti dieťaťa..pri dcérke som padala na hubu (prvé dieťa), pri synovi zase bola dovolenka (druhé dieťa), energia na rozdávanie 🙂 a hlavne, keď som bola strašia, nejako som si to viac vychutnala 🙂 . Ja neviem, že staré 😀 na dieťa... ja vyzerám mladšie ako v 26 🙂 aj sa cítim mladšie, neriešim somariny..a pracovať by som mala min. do 60, tak myslím, že vek v pohode 😉
Ja si tiež trúfam na ďalšie babo mám tiež 38 toho roku 39 a minuly rok mám za sebou dva potraty no napriek tomu sa nevzdávam a verím že do tretice to výde🙂 . Mám 18 16 10 ročné a v nebičku dvoch anjelikov
Ak sa ty na to cítiš, určite nie je neskoro 😉 Dieťatko bude rásť v tvojom tele a ak máš pocit, že ešte je tvoje telo na tehotenstvo pripravené, prečo nie? Určite to je trošku väčšie riziko a musíš ísť do toho s tým vedomím. A samozrejme si musíš uvedomiť, že keď bude dieťa v šibalskom veku, stále behať, skákať a objavovať nové veci, ty budeš mať už po 40tke, tak či to budeš zvládať a nie len fyzicky ale aj psychicky. Držím palce 😉
ahoj ja by som v prvom rade zašla ku svojmu gin., či som v poriadku a či mi to môj zdravotný stav dovolí otehotnieť počkala by som na jeho názor ide predca o zrelší vek a nepodcenila by som to aj ked tvoja túžba po dieťatku je isto veľká
Celý tento svet je obrátený naruby. Z lekárskeho hľadiska je najvhodnejší vek na dieťa medzi 20-25 z psychologického medzi 25-30 a z hľadiska finančného okolo 40ky. Tak si vyber. Je to veľmi individuálne, každý organizmus je v inom stave, telo 40 ročnej ženy môže byť aj v lepšej fyzickej kondícii ako telo 20 ročnej, ale prírodu neoklameš, vaječníky, maternica, proste celý reprodukčný systém ženy v 38 rokoch už nie je taký ako v 20ke. Je tam riziko genetických chorôb aj potratu. Ale ak si schopná otehotnieť a cítiš sa na to, určite by som do toho šla. Takže ja hovorím, vek 38 rokov je na prvé dieťa už najvyšší čas!
Ja som porodila doma svoje 2 dieta na 38 rok.a je zive a zdrave .Na prve dieta uz by bolo na case po 40 by som uz nechcela rodit je tam este vyssie ryziko potratu a gen.chorob. 😉
Práve som sa dozvedela že čakám druhé die´tatko.Mám 38 rokov.Prvé som mala v 34,pomocou umelého oplodnenia.Nikdy som nad tým nerozmýšlala že som na deti už stará,vždy som plánovala mať ešte aj druhé,možno aj tretie.Že budem mať 40?No a čo? Cítim sa fizicky ako 25 ročná,dokonca ešte silnejšia ako vtedy.Choroby ma zatiaľ obchádzajú,tak nie je problém.
38 sa u nas na SK berie ako nejaky pokrocily vek na materstvo, v zahranici su za 38 rocne prvorodicky este velmi radi a su nadseni ake mladuchy idu decka rodit 😉 U nas je to cele take zakorenene komunizmom,ked sa zeny tak nevzdelavali na vyskach, nemuseli sekat karieru, proste sa 20tke vydavali, rodili hned decka, do 30tky mali vacsinou odrodene a teda z lekarskeho hladiska to stihli v tom najlepsom veku. Dnes je ina situacia, skolu clovek skonci v 24-25 rokoch, nic nema casto v rukach, pokial nenatrafi baba na takeho,co ju zabezpeci a mysli to s nou naozaj vazne,tak musi do tej pomaly 30tky cakat a casto aj po tom.
U nas v rodine teraz mali babo, ona ma 38 a on tiez tak, snazili sa 10 rokov, bol tam zdravotny zadrhel,co sa vyriesil a maju zdrave dietatko. Ziadne komplikacie, nic, proste sa len prislo na to kde bol zadrhel,ten sa behom 4 mesiacov poriesil a bolo zamiesene na babo. Tiez si to uzivaju plnymi duskami. Nie kazdy to proste stiha do 30tky. A tiez ta kondicia, niektore 40tnicky su ako tryskove mysi, chytaju este len ten druhy dych a vedia uzivat zivot,ale aj sa toho trosku kvoli dietatu potom vzdat.
Mna mala moja mamka v 38 a teraz je stastna ze ma ma.
Mám 38 dve zdravé detičky a na ďalšie sa tešíme. Čítala som tu príspevok, že deti by sa mali narodiť mladším aby nemali traumu s chorobami alebo úmrtím rodičov. Nie je to pravda, ja som stratila matku keď som mala 18 a brat 15. ona 43. Bolo to ťažké ale nezľakla som sa mať dieťa v neskoršom veku, pretože čo má prísť príde a my sa máme snažiť užiť si život čo najviac.
pekne si to napísala kiki
Musíš sa držať svojich pocitov. Mňa mala mama tiež v neskoršom veku a už sme si tak nerozumeli, treba sa na to možno pozerať aj z pohľadu dieťaťa
Ahojte mamičky.
Prečítala som si diskusiu o tehotenstve vo ,,vyššom" veku a rada by som sa s vami podelila o moju cestu k vytúženému bábu.Tento rok budem mať 38 rokov a svoje prvé dieťa som porodila v 31 rokoch po dvoch rokoch snaženia sa. Vždy som vravela, že max. do 25 budem mať prvé dieťa, ani o rok neskôr...lenže čo čert nechcel, do tých mojich plánov som nenašla ,,toho pravého" 🙂. Presne v 25 roku som spoznala svojho už manžela a popri začatému štúdiu na VŠ a jeho začínajúcej kariéry sme sa s miminkom akosi neponáhľali a čakali na ten pravý čas. Keď som mala 28 rokov, zhodnotili sme že TO vyskúšame. Skúšanie trvalo 2 roky a nič...tým, že som mala mať čochvíľa 30 rokov, môj Dr. sa rozhodol pichnúť mi injekciu na vyvolanie ovulácie a mať styk každý 4 deň, kedy sú spermie najvyzretejšie...po 2 mesiacoch som otehotnela a nebolo najšťastnejších budúcich rodičov. Moje tehotenstvo bolo ako zo zle napísanej knihy...okrem testu na cukrovku všetky testy boli zlé...Od začiatku som bola na rizikovom tehotenstve. Chvalabohu som ale koncom 38. týždňa porodila krásneho 3,70 kg fešáka 🙂. Keď mal malý 3 mesiace, začal sa nám dusiť a v nemocnici mu diagnostikovali silnú astmu....do jeho 4 rokoch nám ho 4x oživovali, čo nedýchal a dusil sa.
Tento jeho stav sa ako-tak zlepšil, keď mal 5 rokov. Rok sme sa celá rodina dávali po psychickej stránke dohromady. Teraz má 7 rokov a je na tom oveľa lepšie vďaka liekom a sprejom, ktoré musí užívať.
Ako sa nám toto hektické obdobie upokojilo, rozhodli sme sa pokúšať sa o druhé bábo...po neúspešnom roku mi Dr. nasadil Clostilbegyt, ktorý začínam užívať 2x1 tabl. denne. druhý mesiac no zatiaľ bezvýsledne. Veľmi túžime po druhom bábätku aj keď mám vek nie ukážkový.
Moja mamina ma mala, keď mala 25 rokov , čo nebolo neskoro, no aj tak v období puberty som s ňou mala komplikovaný vzťah a trval do 25-ky. Teraz nedám na ňu dopustiť a je to jediný človek, na ktorého som sa mohla v tom zlom období spoľahnúť, jediný človek, ktorému som z nemocnice volala, len plakala a ona ma utešovala, alebo len tak ma nechala vyplakať.
Je jedno v akom veku sa rozhodneme mať dieťa pokiaľ bude milované...je pravda že ak sa nám zadarí, už nebudem mať toľko energie ako v plánovanej 25-ke, ale viem ,že tie skúsenosti, čo máme teraz a to zázemia aké sme si s manželom vytvorili, by mi v mladšom veku nikto nedal...áno, teraz by sme už mali deti odrastené a mali by sme svoj pokoj, no niekedy veci nevychádzajú tak, ako si plánujeme.
Nemenila by som nič y nášho života...sme šťastná rodinka s úžasným synom a verím, že jedného dňa sa rozrastieme a malého nenecháme byť jedináčikom....aj keď mu to momentálne vyhovuje, lebo sa nemusí deliť o hračky ...ale viem že aj on túži po malom súrodencovi 🙂 😉
@spagett Uplne v pohode. Nam sa teraz zadarilo druhe a este sa chystam na dalsie 😀 Stale si vravim, ze do 40 to proste dam
@biancal Dalsia mamicka, ktorej vsetko spadlo z nema a ani nevie ako? Proste niektore musime studovat, cize VS skoncime tak v 25. Ak mame stastie, este pocas studii si najdeme frajera. Kedze obaja sme si nasli pracu v inom meste nez byvaju rodicia, 2 roky makame ako fredky, aby nam dali vobec hypoteku. To mame 27. Tak svadba a zacina sa snazenie. Ale ono to niekedy trva. Cize podla tohto vypoctu, AK vsetko ide hladko, tak najskor prve rodime v 28. Ak to nejde hladko, vsetko sa posuva.
Toto je typicky scenar dnesnych VS vzdelanych zien, ktore sa musia obracat, vobec pritom nesekaju karieru, musia sa proste v dnesnej dobe zivit.
A nie, ani kazdy den s dietatom nam nema kto pomoct, lebo stari rodicia este pracuju a byvaju stovky km... A mamicky po 30 to vsetko krasne zvladaju 🙂
No vieš, neskoro ako neskoro. Len aby sa nenarodilo s chybami, ja si myslím že je to už trošku ryskantné.. 😔
Nie je to neskoro 🙂 Ja som myslela, že už deti mať nebudem, aspoň nie vlastné, lebo roky pribúdali a životný partner v nedohľadne. V 36-ke som si našla o dosť mladšieho partnera, ktorý sa túžbou po deťoch nikdy netajil, a keď sme si boli istí, že patríme k sebe, začali sme vyrábať bábo. Dve čiarky sa objavili po 5 mesiacoch nechráneného styku - a to niektorí tvrdili, že v 38 a pri moletnejšej postave ťažko otehotniem. Som v pohode, nemám nevoľnosti a mám dosť energie. Dúfam, že budeme zdraví a že bude dobré po tatinovi 🙂 Ak chceš bábo, nikoho nepočúvaj a choď si za tým 🙂 Je to Tvoj život a Tvoje šťastie.
Planujem svoje prve dieťa bude mi 38oktobry je to neskoro?
@matajancova ... nie je to neskoro !!! Prečítaj si môj príspevok 🙂
@gondulka kde byvas? s tymi rodicovskymi to myslis vazne? lebo teda ja okolo seba vidim same starsie maminy - ja som prve rodila v 29 a teda patrim suverenne medzi najmladsie... a teda kazdy psychologicky vyskum zverejneny v poslednej dobe hovori ze sice z fyzickeho hladiska je lepsie mat dieta pred 30tkou ale z pohladu zrelosti po 30tke... ja som aktualne omnoho kludnejsia ako som bola v 20tich... cize asi toto je vysostne individualne😉
Vyššie som písala že čakám 2.dieťatko.Tak dcérka má 2,5 roka a teraz vám napíšem prekvapenie-čakám 3.bábätko.Mám 41 rokov.🙂
@demeeri tak to velmi gratulujem to sa len tak podarilo či ste to planovali? My sme sa snažili od mojich 35r včera som ma 38r a stale nič tak som sa na to minuly mesiac vykašlala už nemam na to nervy asi ten hore si povedal že nam.stačia dve deti. Velmi sme chceli ešte jedno deti su už velke 17r a 11r. No dalšie nám nieje asi sudené
@butterfly333 aj my sme si tak povedali ze nam to nie je sudene, prestali sme na to mysliet po mnohych pokusoch a bum v 43
@demeeri gratulujem, drzte sa v zdravi a dobre tehotenstvo prajem
@henikav ja som už za svoj život prišla o 6detí jedno som rodila v 22tt mrtve naposledy v juni 2016 som zas potratila v 7tt no a od vtedy nič. Tak ja už som si povedala že dalšie nám nieje sudene asi to tak ma byt. Dnes som opät 1dc a život ide dalej už ma to netrapi nič neberiem a je.

Ak to nešlo skôr, nie je to neskoro. A na margo niektorých priblblých odpovedí - dieťa netúži po mladej matke, ale po milujúcej matke. A asi by bolo lepšie, keby sa vyjadrili matky rodiace po 38.roku, ako niekto, kto tom vie prd, @biancal