Tretie dieťa - áno či nie
Ahojte mamicky, cakame 3. Dietatko neplanovane som v 7. Tyzdni a ptezivam velmi tazke obdobie. Ci di ho nechat ci nie. Mame doma este dve malicke deti manzel stale v praci pomoc ziadna. Rozmyslame o potrate z hladiska financnej a z tej ze mi je tak zle ze sa nedokaxem o deti postarat ledva chodim. Stale rozmyslam ci ano alebo nie. Dakujem za vase nazory.
@jana_eyre tiez si myslim,ze netreba 😉
@zuzana1404 Ale ved ja som svoj názor už vyjadrila ? A prepáč, to nie je slovíčkarenie, obviňovať tu niekoho z vraždy, je fakt mimo, takže ja sa nedivím @bluka2, že sa toho chytila, suhlasim s ňou.
@bluka2 ok
@cvongo - ale prosim ťa nechod tu na mňa s tym tak ano bola by som aj od seba vzala len aby som nezabila svoje dieťa ked tak chceš vedieť čo znamena obeta matky. Len dnes nie su ludia ochotný znašať kríž, všetci by chceli mať bezproblemovy život a ak to dalšie dieťa ide nejako narušiť.tak zabime ho a žime si ďalej jak keby nič, fakt sa nečudujem že čoraz viac ludi považuje toto za normalne riešenie ked už odmala deti učite že je ok isť na potrat ak sa nam dieťa nehodí.
@denisse1311 Napíšem ti môj príbeh - možno ti to pomôže. My sme tretie dieťa chceli, čiže bolo plánované. Podpora od rodiny takmer žiadna, babky ešte v tom čase boli zamestnané, jedna dokonca robila nočné, takže cez deň potrebovala spať. Tehotenstvo bola totálna odtučňovačka, vracala som až do 22 tt a rodila som s takou váhou, akú som mala pri počatí, čiže váhový prírastok nula kg.. V druhom mesiaci tehotenstva mi manžela odviezla sanitka a v nemocnici si ho nechali mesiac - dostal embóliu. Bolo mi tak zle, že som vracala aj kdekoľvek na ulici. Iste si to vieš predstaviť - sedemročný chlapček stráži dvojročnú sestričku v kočíku a mamička vracia do kríkov. ľudia si mysleli, že som ožratá, neželám ti vidieť tie pohľady, čo po mne hádzali. V dome sa nám často kazil výťah a my sme bývali na štvrtom. Nákupy aj kočík som musela vláčiť na štvrté často pešo, no a potom sa vrátiť s vedrom a poumývať čo som ovracala. V ôsmom mesiaci sme sa sťahovali. Poviem ti, bolo toho dosť, aby to zabilo aj koňa, ale celý čas som si hovorila, že kvôli tomu, aby som mala to dieťa to všetko zvládnem a vydržím. Je to ťažké, ale dá sa to a ja verím, že to zvládneš aj ty. Za to dieťa ti to stojí - tomu ver.
ja som zas mala dlho opačnú dilemu..mať či nemať...čakám tretie..mám aj strach aj obavy...ale kde sa najedia dve najedia sa aj tri...áno chápem únavu...tiež chodím občas ako mátoha práca domácnosť deti a na všetko ale total sama... dieťa je dar...život je dar...bude ti to ľúto..a vnútorne sa málo žien s týtmo vysporiada..je to tvoje dieťatko... dobre si to premysli...neboj sa...všetko bude dobre...budeš mať z neho veľa radostia starší pomôžu...len sa neboj 🙂 hlavu hore ...
veľmi ti držím palce a teš sa na drobčeka 🙂
@cvongo Tvoj názor je, že každý má právo rozhodnúť o svojom živote ( citujem z Tvojho komentu mne) - áno o svojom áno, ale nie o inom a rozhodnúť o svojom živote nie je to isté, ako rozhodnúť sa medzi životom a smrťou či už u seba, alebo iného.
Ona nerozhoduje teraz len o svojom živote, ale o živote niekoho, kto je v jej tele a kto sa nevie brániť.
@jana_eyre odsudzujem nazor,ze zena ma pravo rozhodnut o smrti ci zivote svojho dietata...je to tak
nemyslim si,ze clovek je tak dokonala bytost,ze moze len tak svojvolne riesit smrt-ci zivot,lebo ma na to pravo,resp.ziaden zakon tym neporusi
a ak to zena uz urobi-mam ju za to odsudit?poznam ju?viem,preco to urobila?ci to urobila dobrovolne,co ked nemala yiadnu oporu,co ked bola na tom tak psychicky zle...co ked....
nepaci sa mi,co urobila,nesuhlasim s tym,co urobila....ale preto ju mam prestat brat ako cloveka?ako zenu ,matku?mam na nu pozerat ako na nejaku zrudu?
nemozem...nemam na to ziadne pravo...
Ja stále rozmyšľam kde vezmú ľudia peniaze na potrat ked tvrdia že nemajú z čoho žiť ved to je kopec peňazi na toto peniaze najdu? Zaujimave...
...odsudzovať máme činy...nie ľudí... ale je smutné keď si zabíjame vlastné deti... čo by bolo keby naše mamy sa tak rozhodli?....ako raz som videla veľmi trefný nápis...zaujímavé že o potratoch rozhodujú tí, ktorým právo na život nik nezobral...
každý si nesie svoj kríž ako hovorí moja kamoška niet domika bez krížika..niekde je to zdravíčko inde vzťahy inde peniaze...strachom vopred prehrávame...takže smelo.. budete piati... 🙂 ved je to krasne 🙂
Kocky, s takmer vsetkym co pisete suhlasim, ale :
1.novorodenecke a batolacie obdobie nie je na peniaze uplne najnarocnejsie....pride skola, stredna, vyska, tam sa uz nededia skolske tasky, oblecenie, topanky, niknezaplati vasmu dietatu skolsky vylet, exkurziu a ani mu nekupi klavir ak nan bude chciet hrat....vy tu furt tocite o dedenych dupackach a kocikoch...
2.nik nepozna fin.situaciu rodiny (aj ked sa hocikedy moze zmenit)
3.nik nevie ake ma mamina vzdelanie, pracu atd.....
Uvedomujete si, ake tazke je hladat pracu pri troch malych detoch s nozom na krku v podobe uctov a hypoteky?
Iste...potrat by mal byt niekde na absolutnom konci a kiezby ho ziadna zena nikdy nemusela absolvovat, ale....niekedy je to proste lepsia volba 😔 nebudme preto krute, ak sa niekto rozhodne absolvovat ju 😔...netreba ho karat, aj tak uz bude navzdy potrestany...
http://www.citizengo.org/sk/lf/33788-aby-uz-v-n... aj tak koncia potratene deti 😒
@terezka1947 a kto od teba take nieco ziada?
@jana_eyre iba vysvetlujem....nic viac
@terezka1947
@zuzana1404
otázka do vetra. A kto rozhodol o tom, že sa narodíte vy, skutočne vaši rodičia? Vy ste sa pýtali na svet? Konkrétne k vašim rodičom? Rodičia chceli presne vás?
@zuzana1404 A to nie je život tej ženy snad? Ona to dieťa vynosí, ona ho bude vychovávať a ona sa bude o neho starať dalších 25 rokov ? Rozhoduje o živote niekoho ineho - ako tu už niekto písal, je zbytočné sa hádať, kedy život začne alebo nezačne, kedy vzniká človek alebo ešte nie, pretože toto tu nikto nevyrieši.
@rubinka Jedine, čo ja by som chcela, je bezproblemové detstvo pre moje dieťa,nie pre mňa. Dieťa, ktoré má vyrastať v pohode, s dostatkom jedla, oblečenia, dostať najlepšie vzdelanie a so šťastnou matkou ( rodinou ) a nie s nedostkatkom jedla a dívajúc sa na živoriacu matku , súrodencov alebo samého seba lebo matka nemá ani euro navyše aby uživila už deti čo má ale rozhodne sa niesť kríž, lenže kríž ponesie to dieťa.
@mandala77 Tak do vetra otázka - do vetra odpoveď - karma o tom rozhodla - aby som bola "in", aby som nikomu nemala oči svojimi názormi .
Odpoveď kresťana : Život dáva Boh, On o ňom rozhoduje.
@zuzana1404 tak ako ON rozhodne či ona na potrat pôjde alebo nie. To bude v konečnom dôsledku jeho a nie jej vôľa. Aj keď sa to zdá naopak.
@denisse1311 pozri, je to vylucne tvoja vec. Ja ti nepoviem, ze nerob to a ani urob to. Ty jedina poznas vasu situaciu, svoj zdravotny stav.. Za mna, dieta je draha zalezitost, a nemam rada reci typu, ze dieta nic nestoji, stoji kopu penazi. My mame prvacku a uz len vyletiky, exkurzie, divadielka, kruzky, tak doteraz je to okolo 400 €. A poprosim komenty typu, ved tam nemusi ist, si nechajte pre seba. Musi tam ist, lebo ju nechcem ochudobnit. A ak mate viac deti, malo financii, tak si uvedomte, ze tie deti su z toho frustrovane, vsetci idu a oni ostavaju v skole. Takze, sama zvaz, co si mozete dovolit.
Niekto pisal, ze peniaze na potrat su a na dieta nie. Preboha, neporovnavajte 400€ s inymi nakladmi. Mna len porod stal 600€.
@cvongo Presne tak, rozhoduje o živote / smrti niekoho iného.
Ona ho bude nosiť v sebe, ona ho v bolestiach porodí, ona ho bude s útrapami vychovávať.
To je poslanie matky, ale jej odmenou sú práve jej deti, ktoré prinesie na svet a vychová ich.
@denisse1311 pozri sa, tu sa neda radit, sama musis vediet, ako ste na tom, nemyslim teraz, ked ti je zle, ale horizont niekolkych rokov, ci bude za co kupovat oblecenie, topanky, jedlo. Aka je perspektiva na tvoju pracu po dalsej materskej, ako su na tom skolky, ci su preplnene, alebo dieta v pohode vezmu, toto vsetko hodit na papier, spolu s manzelom si sadnut, poriadne si to prejst a zvazit si, ci nielen ty, ale aj tvoj muz to zvladnete a ustojite psychicky a bez vycitiek.
@zuzitko74 Musim sa tu snad konkretne vysloviť a povedať chod na potrat alebo nechod ? To si má snad autorka tohto príspevku spočítať prispevky ,,pre´´ a prispevky ,,proti´´ , aby sa rozhodla ? ja tiež neviem, akú presne životnú situáciu má a čo si predstavuje pod slovnym spojenim -nedostatok financí. a preto som povedala, čo si o tom myslim všeobecne, pretože ma tu k tomu jedna slečna/ pani vyzvala. Škoda, že si sa nechytila skupiny, ktorá si stojí za- vrahyňa a vražda a niekto ťa potrestá - ale zrovna mňa.
máme nadelených päť potomkov... každé z nich iné, každé z nich je DAROM pre rodinu. Aj my sme zažili ťažšie obdobie, ťažšie skúšky. Netajím sa, som veriaca a Bohu plne dôverujem. Boh nám deti požehnal a my sme ich s láskou prijali. Každý tu pre niečo na tomto svete je, od okamihu počatia. Koluje tu taký príbeh - príde žena za gynekológom s prosbou o potrat. Prečo? Pýta sa lekár. Pretože už jedno dieťa doma mám. Lekár na to: Tak prineste toho dvojročného, zabijem tohto. Čože? Zbláznili ste sa? Veď to je vražda! Presne... Kto má tú odvahu niekomu nadiktovať, že život začína až od 6. mesiaca v bruchu, alebo momentom prvého nádychu, alebo pubertou... Život sa nazýva životom od okamihu splynutia buniek.
Ak to bábätko nechceš, tak ho prihlás na adopciu. Možno bude možnosť spoznať jeho budúcich rodičov, ktorí po dieťatku túžia, ktorí mu dajú všetko. Nemusíš ho ani zoznámiť s jeho súrodencami. Len ho nezabíjaj.... zaslúži si žiť..
@denisse1311 zazila som nieco podobne. Dve malicke deti, tretie tehotenstvo, manzel vacsinou prec, sama v cudzom prostredi. Tazko mi bolo postarat sa o seba, ked mi bolo tak velmi zle a nie este o dve malinke deti. Spominam na to dost tazko, ale dnes ma ta mala potvorka 4 a pol roka a hovori mi, ze som ta najlepsia mamicka na svete, chodi za mnou s vetou " Pod sem, nech ta podusim"- a stiska ma. A hlavne sa velmi tesim,ze vidim ako sa vsetci traja lubia a hraju, a aj ked sa biju, tak som rada, ze maju s kym - navzajom :D. Je to nasa banda, som na nich pysna.
@mandala77 Boh dáva život, vkladá ho do lona matky, pri pohlavnom styku muža a ženy, teda On je prvotný hýbateľ.
Čo urobí žena s týmto životom je otázne, jedna ho prijme, druhá nie.
Chceš Boha urobiť zodpovedným za jej rozhodnutie?

@terezka1947 Lebo si to napisala ako POTRAT JE VRAZDA; je na tom nieco na nechapanie, ze Ti niekto napise, ze podla definicie to tak nie je? Nikoho si neurazila a Tvoj nazor si kludne maj, s tym, ze je to Tvoj nazor, ktory je v nesulade napr. so slovenskym zakonom...