Uškodí pitie kávy v tehotenstve?
ahojte maminy a hlavne tehulky myslíte že mi neuškodí pitie kávy,,teda pijem len slabu nesku s miekom ale aj niekolkokrát denne neviem si pomoct🙂
predtým som kávu neznášala a teraz aj 3denne...vraj je kofein škodlivý no neviem poradte...dost pijem aj kofolu....čo yb som asi nemala
ahoj. Podľa mňa by to nemal byť problém ak nemáš vysoký tlak tak káva by ti nemala uškodiť ani bábu.
Ja keď som ležala v nemocnici pred pôrodom tak môj dr. dokonca mojej spolubývajúcej mamičke vždy hovoril že už ste pila kávu alebo coca colu (nieže by som tým chcela robiť cole reklamu 😀 ) až mi to prišlo divné že musela piť colu ale čo už.
Je zdravá aj bábo sa drží to je dôležité 😲
Ak to nepreháňaš, tak je to v poriadku. Odporúčajú ju aj lekári, hlavne pri nízkom tlaku. Ak by si mala tlak vysoký, tak vtedy stop káve 🙂 . Dokonca aj po pôrode môžeš piť kávu. Na pôrodnici sme si varili kávu, ale len 1xdenne, a v pohode. 😉
Som za ziadnu kavu, predsa len sa poriadne nevie, co to sposobi dietatku a ked zuzuje cievy....alebo len tu bez kofeinu, da sa kupit aj speci pre tehulky. Je drahsia, ale asi to stoji za to...kolu ani kofolu si nedavam ani teraz, je to hnus.
Ja som počas tehu vôbec nepila kávu,predtým som si dala bud skoro ráno, alebo po práci ked som sa konečne dostala domov.Ináč sa čudujem,že mi vôbec nechýbala,predstavte si,že som od toho tak odvykla,že už 14 rokov nepijem./Niekedy aj hostí zabudnem s nou ponuknuť 😀 /Sem tam si dám ked som niekde na návšteve kapučíno,ale nemusím,to sa stane 3-4 razy za rok. 🙂 Zbožnujem ovocné čaje.No v nemocnici ked som bola,tak žiekny pili kávu,z automatu,nikto nemal námietky proti tomu,ja som si vtedy obľubila horucu čokoládu,no doma ani to nepijem,ozaj len málokedy.Nikdy som si nevedela predstaviť,že človek sa môže tak zmeniť.
Ja som kavu pila skoro celu tehu, no len 1 šalku denne, zvacsa rano. No na kolu by somsi davala pozor, raz som si takto dopriala podvecer viac koly, na navsteve a skoncila som v nemocnici s busenim srdca. Takze aj na to pozor
dve -tri (povedala by som aj styri, hlavne ked to piješ s mliekom)kávy denne ti absolutne neuškodia, pokial nemáš samozrejme vysoký tlak, a ak máš naozaj celý den chut na kávu kup si bezkofeinovu, ja ju pijem poobede alebo na večer ked mám chut na kávu nakolko dojčím .
jednu, dve slabe s mliekom som si denne dala, aj ked som kojila... dcerka ma ale dnes rada kavu, normalne, ak nie som pozorna dokaze si dobre lognut z mojho pohara a ze mnaaam 😅
pokud si nebyla zvykla pit kavu a teraz ji muzes pit porad, tak zkus bezkofeinovou....ja si kupuji takovou vazenou, co mi hend namelou a ta je vynikajici,jen ja byla zavislak na kofeinove kave, takze ted jen bez a tak dve kavicky denne
tu ale nejde o to, či kola a káva uškodia tebe (ale iste tiež), ale či uškodia bábätku! zoznam toxínov v kolových nápojoch je úplne zvrátený, napr. kyselina fosforečná, alebo aspartam - ten pôsobí nadmerné dráždenie nervových buniek a vedie až k odumretiu neurónov, poškodzuje mozok u laboratórnych zvierat, aj u detí, mozok novorodencov je k tomu na aspartam 4x citlivejší. keďže po výskume s aspartamom v usa v 70 rokoch sa neuplatnil v potravinárstve, bol predložený kongresu usa v zozname nových bojových chemických látok, pretože spôsobuje bolesti hlavy, zmeny nálady, depresie, nespavosť, môže vyvolať slepotu, narúša inteligenciu a krátkodobú pamäť (štúdie dr. onleyho a blaylocka) 😠 😢
...káva je menej škodlivá, aj keď kofeín je silne stimulačný, asi nejmenej škodlivé je kvalitné preso, technológia výroby nesky, kde sa kávové zrná namáčajú v lúhu (silná žieravina) a hojne ho využíva kožiarsky priemysel na leptanie koží zvierat, mi nepríde ako niečo, čo by k svojmu vývoju potrebovalo bábätko v brušku.
...ja kávu pijem tiež, ale kolu?...ďakujem, fixinelu nepijem (ale super čistí vecko!) 😒
...ahojte,ja som na začiatku tehotenstva pila dosť pepsikolu,po nej mi aj nevoľnosť prešla,káva mi prestala chutiť,až mi smrdela.Ale asi v piatom mesiaci sa mi chuť na ňu vrátila,ale nepijem každý deň,mám také stavy ze jeden týždeň mám na ňu chuť,ale len slabšiu nesku s mliekom,a druhý týždeň vôbec.Ani si nezmyslím. 🙂
na margo @nasta197 ja som extra kávičkarka, a ako tehotná som ju pila na litre, nie smrťaka, tak primerane, ale 5 pohárov za deň tam bolo. A ver- never, prenášala som. Pri jednej z dcér dokonca až 10 dní.
Takže si nemyslím, že pitie veľa kávy spôsobuje predčasný pôrod.
Ja som mávala ako tehotná tlak 70/55- sestrička nechcela veriť a zvykla mi ho merať opakovane. Teraz mám 90/60. Ja mám pocit, že na mňa kofeín nezaberá. Dokonca sa mi po káve lepšie spí. 🙂
ja som cele tehu pila aj kavu a bez coca coly by som asi vraždila... 🙂 a v pohode .. mame krasneho zdraveho chlapceka nema žiadne nasledky z kofeinu .. 🙂 hyperaktivny nie je praveže až velmi kludne babatko je .. :D
mne na zaciatku tehu strasne vadila vona kavy,tak som ju vysadila a potom som pila normalne take 2-3 kavy slabsie a mala je uplne v pohode 😉
Ahoj, KÁVA A TEHOTENSTVO sú problémom pre kofeín. Ale hľadaj takéto niečo ako na fotke čo je vraj bez chémie a priamo pre maminy. Nikde ale nie je info, čo robiť, keď mama dojči. Keď mamička dojči, ako to je? to čo je a pije ona predsa je aj pije dieťa ktoré dojči. Čiže asi ani po pôrode to s tou kávou s kofeínom nebude také ľahké. fotku mam z webu babatko.eu.
kava a napoje s kofeinom by sa mali uplne vylucit v prvom trimestry a v druhom a v tretom pit len minimalne... ak si nemozes pomoct tak ju nahrad bezkofeinovou kavou, napriklad illy maju dobru bezkofeinovu, ale ani caro nieje zle 😉
ja som pri oboch detoch kavu pila ale az tak neskor v polovici tehotenstva alebo tak
ja som pocas tehu pila bez kofeinovu kavu ale za to som pila vela kofoli a coca-colu a to som pred tehu vobec nepila 🙂
pri oboch som zacala pit kavu,hned ako mi prestalo byvat zle,dovtedy mi na nu ani chut neprisla:! cca v 5 mes.. dokonca dr mi aj kazal pit kavu pre nizky tlak,,strasne ma bolela hlava.. aj v porodnici som pila kavu 🙂 po porode som obmedzovala a dokonca svagrina pila kavu a aj kojila a mala spavala od 19h do 9h.. s jednym kojenim za noc,, 😠
Jedna káva určite neublíži, mne to potvrdila aj doktorka, že také malé množstvo kofeínu neuškodí
ahojte pracovala som ako baristka s kávami a tehotné si u nás dávali bezkofeinovu kavu - tu vsak neodporucam, pretoze sa upravuje chemickým sposobom, radsej si dajte jedno capucino alebo presso.
Ahoj ja som namiesto kávy v tehotenstve pila caro a keďže som bola priam závislá na cocacole dr mi povolil 3 dc denne...radšej si daj pozor,vieš jak to dá zabrať tomu malinkemu srdiečku....
v tehu nesmies pit viac kavy ako dve slabucke denne. a ziaden kofein ani tein okrem toho. Davaja si na to pozor, skodi to dietatku velmi!
Kofeín
Pitie kávy patrí k naším bežným denným aktivitám. Najmä ráno je káva prvou vecou, po ktorej siahame. Zložkou kávy je aj kofeín, ktorý má niektoré dokázateľné účinky na plod a placentu. Kofeín nie je prítomný len v káve, ale aj v niektorých čajoch, čokoláde, energetických nápojoch a sladených sódach. Štúdie už dávnejšie dokázali, že kofeín sa metabolizuje v tele tehotnej ženy až trikrát pomalšie ako v tele ženy, ktorá nie je tehotná. Rovnako ako alkohol, aj kofeín sa dostáva do tela vyvíjajúceho sa dieťaťa prechodom cez placentu. (Vlajinac, Petrović, Marinković, 1997).
Na tému kofeínu a tehotenstva sa dodnes viedlo už mnoho výskumov. Avšak aj v tomto prípade treba povedať, že výsledky nie sú úplné a neexistuje presne stanovené množstvo kofeínu, ktoré je pre tehotné ženy a ich vyvíjajúce sa dieťa preukázateľne bezpečné. Rozsiahla štúdia publikovaná v roku 2011 ukázala, že kofeín v tehotenstve nie je priamou príčinou vývojových chýb dieťaťa (Brent, R.L., Christian, M.S., Diener). V roku 2010 však poukázali odborníci na fakt, že viac ako 6 šálok kávy denne (každá obsahovala 90mg kofeínu) môže byť príčinou nedostatočného rastu kostí u vyvíjajúcich sa detí (Bakker, Steegers, Obradov a kol., 2010). Ďalšia štúdia z roku 2008 ukázala, že príjem kofeínu vyšší ako 200mg denne (približne 2 šálky kávy) môže viesť k spontánnym potratom pred 20. týždňom tehotenstva (Weng, Odouli, Li, 2008). Problémom získavania relevantných údajov o vplyve kofeínu na vyvíjajúce sa dieťa je najmä fakt, že zvýšený príjem kofeínu často krát sprevádzajú aj iné zlozvyky, najmä fajčenie. Keďže sa kofeín metabolizuje v tele tehotnej ženy trikrát pomalšie, pri nadmernej konzumácii býva jeho hladina v krvi matky aj v krvi dieťaťa dlhodobo zvýšená. Novorodenec navyše nevie kofeín spracovať a vylúčiť tak ako dospelý človek. Práve kombináciou týchto dvoch faktorov môžu vzniknúť u novorodencov, ktorých matky počas tehotenstva pravidelne pili veľké množstvo kávy, abstinenčné príznaky (McKim,1991). V súvislosti s vyššie uvedenými rizikami konzumácie kofeínu na vývoj dieťaťa odporúčajú odborníci tehotným ženám úplne vylúčiť kofeín zo svojho jedálnička. V prípade, ak sa budúca mamička nedokáže vzdať kofeínu, , mala by sa o bezpečných množstvách poradiť so svojim lekárom. Vo všeobecnosti však lekári odporúčajú neprekročiť maximálne množstvo 150mg kofeínu denne (2dcl čierneho čaju = približne 45mg, 2,5dcl kávy = približne 100mg kofeínu) (What's the Real Scoop on Caffeine During Pregnancy, 2011).
Ja som kavu pila pocas celeho tehu ( jednu denne - obcas dve ), vobec mi nevadila, doktorka dokonca odporucala dat si ... ja osobne kavicku milujem a tak si neviem predstavit ze by som ju pocas celeho tehu nepila ...
treba pit pravu organicku kavu 🙂 a to len prospeje! 😉
tuto Ebenicu predavaju v lekarni a je odkofeinovana nie chemicky.. http://www.zelenejablko.sk/tehotenstvo-a-kava/
Ahojte 🙂 Ja som ešte len na začiatku tehu, ale kávičku si doprajem. Proste mi chutí, aj lekárka mi to povolila. Za deň vypijem jednu kávu, voňavú, čerstvo zomletú z kávovaru s mliekom.... Mňam aj teraz by som si dala 😀 Myslím, že existujú omnoho horšie hriechy v tehu ako jedna (aj dve) kávy denne 😉
ja som pila pocas tehu aj kavu aj pepsi .. len co som si musela odpustit bol tonic.. to som mala zakazane od doktorky
ahoj ja som pila kávu pri všetkých 3 deťoch a sú ok samozrejme som to neprehánala, ale 1 ani 2 za den myslím neuškodia, ja som taký neskopiják obyčajná mi nechutí 🙂

ahojte ja som tiez kavu pila pred tehotenstvom, teraz pijem tu inku a celkom som si zvykla. ale 2 kavy s mliekom su v pohode - to hovoria aj lekari