Zjedla som pečeň a teraz mám výčitky
Baby, vraj sa pečeň v tehotenstve nemôže kvôli veľkému množstvo vitamínu A. A ja som mala prednedávnom na obed a aj večeru kuraciu pečeň. A potom aj o deň neskôr na obed. A teraz sa bojím. Nevedela som, že je to až také tabu.
@cestovatelkaandrea No to ti teda poviem. Tiez som sa v lete tesila na SK ze konecne pojdem do nejakej slovenskej restiky na halusky no ale radsej som si ich spravila doma s bryndzou ktoru som si sama kupila. Lebo v restike by mi urcite prikyvli ze je z pasterizovaneho mlieka ale nemala by som istotu. Ja som si kupovala bryndzu v takom malom okruhlom kelimku, na nej bolo napisane ze je. Na ostatnych nebolo nic pisane.
nemaj žiaden strach , predsa to nie je jed 🙂 samozrejme v primeranom množstve 🙂 ja ju papám pravidelne, doktor povedal že je dobrá keď máš málo železa,doprajem si aj všetko ostatné, aj syry,aj plesnivé ,bryndzu,škoricu....samozrejme všetko s mierou!
len papaj všetko za porad 🙂
@verbe ja som pila kavu pri oboch tehotenstvach, mne midwifw povedala, ze jednu denne mozem a dokonca aj v knihe ako je matka a dieta, len ja mam anglicku, sa pise, ze sa moze denne urcita davka kofeinu a taka 1 kava je uuuplne v pohode.. co sa tyka pecene, tak tu som nejedla, ale to aj preto, ze ja celkovo pecenova velmi niesom.. malokedy zjem pecen, takze v tehu akurat som si ju uz duplom nedavala..a plesnive syry som nejedla vobec v tehu, nejako som mala respekt pred plesnami v syroch.. alkohol som nepila ani kvapku nicoho a cigarety su tiez tabu.. tolko moje skusenosti
ziaden strach je som Mala malo zeleza a dokonca my ju doktor odporucal 😉
ja jem vsetko normalne akurat kafe nepijem ... ale zase pijem kofolu... co mi chuti to si dam ... ked som to jedla doteraz preco by som mala teraz prestat? by ma zaujimalo či zeny vymýšlalli a premýslali o jedlach ked nebolo čo do ust... videla som zoznam byliniek ktore by sa nemali pit ani jest.. no pana to aby som si zaobstarala herbar a behala s nim po obchode.... neberte to nejako zle len si myslim ze dnesne baby su strasne rozmaznane.... naši rodičia aj dedkovia a babky su tu zdravi.... dajte si vsetko na co mate chut len trosicku viac zeleninky a ovocia a pohybu 🙂
@munu ono tá pečeň je také jedlo,ktoré sa ani často nezvykne jesť, tehotenstvo-netehotenstvo.
A ja som s tou kávou mala teda dilemu, mala som obdobie keď som ju sama odmietala kvôli nevoľnostiam, že som na ňu ani nemala chuť, to trvalo asi také 2-3 týždne, no v nejakom 8 tt som si ju zase začala dávať ráno, takú slabšiu lyžičku a s mliekom. Mám aj nižší tlak a sem-tam problém s bolesťou hlavy, takže mi na ráno taká slabá mliečna káva dobre padne. A podobne, alkohol a cigarety sú pre mňa tiež tabu.
Inak je zaujímavé, že ja som tiež mala problém so železom a anémiou pred tehotenstvom. Brala som nejaké preparáty železa, potom som ich vysadila a tesne pred tehotenstvom sa mi výsledky upravili. Dokonca aj v tehotenstve mi krvné testy neukazujú znížené hodnoty, čo mi pripadá čudné, pretože práve toto obdobie by s ato malo zhoršovať, nie? Či je to telo také prefíkané a nepredvídateľné?🙂
@22beba 🙂), presne tak, s tými bylinkami. Keď na mňa išla choroba, mojím overeným receptom boli silné zázvorové čaje hneď v začiatkoch choroby. No a aha, v tehotenstve sa vraj zázvor teda nič moc, tak som ostala zúfalá, že ako sa mám teda liečiť, keď ešte aj prírodná liečba nie je vhodná?
A niekedy inde sa zase zázvor odporúča na nevoľnosti. Tak si vyber.
A dokonca pred pár dňami som mala silnú dvojdňovú hnačku. Večer som si dala zázvorový čaj a na druhý deň akoby uťalo. Trávenie sa krásne upravilo a už som ani nepotrebovala diétu.
@verbe pecen je ozaj jedlo, ktore sa nezvykne jedavat casto, ale ja ked niesom pecenova moc, tak to som mala na mysli skor tak, ze ked ju parkrat do roka zjes, tak ja ju niekedy nezjem ani aky je rok dlhy.. proste mi nechuti vacsinou.. mozno kuracia este ako tak hej, ale bravcovu fakt nemam moc v laske, je velmi tazka na zaludok a raz mi z nej bolo dost zle, tak ju mam v sebe takto zafixovanu, ze je tam block a hotovo.. 😒
a s kavou som nepisala podrobnejsie, ale som na tom presne ako ty.. tiez mavam nizsi tlak stale, ak som si v tehu nedala kavu, tak mi tlak klesol aj na 80-90/60 alebo tak.. preto mi aj midwife povedala, ze jedna kava je v pohode na den..a pila som instantnu a tiez slabsiu a s mliekom, takze mi len prospela.. v oboch tehu som pila kavu a priznam, ze niekedy som mala take chute strasne, ze aj 2 na den som si dala a obaja syncekovia vyzeraju, ze su spokojne deticky 🙂
ja som bola inac opatrna na to, co v tehu zjem.. co som vedela, ze by sa nemalo, tak som ani nepachla poctivo celych 9 mesiacov.. povedala som si, ze 9 mesiacov predsa vydrzim 🙂 aj ked sme boli niekde na oslave, tak mi nukala zena, co pred 4mi rokmi rodila tiez, ze daj si jeden poharik.. jeden malemu neuskodi, to mozes.. ale ja som bola prilis zasadova a odhodlana vedome svojmu babatku v bruchu nijako neublizit.. tak som jej len povedala, ze to sa v tehu nema, tak to mojmu babatku nebudem robit.. a bolo vyriesene 😉
@verbe Keby sme nejedli počas tehotenstva všetko čo by sa nemalo tak by sme ostali len navode, tá troška ti isto neublíži neboj všetko bude ok a nečítaj blbé diskusie, niekedy ťa tam len zbytočne vystrašia 🙂
klud🙂. viem asi ako sa citis, ja som v tehotenstve bola takaaa hysterka. dokonca som mala velky strach z toho ze som pouzivala pravidelne krem v ktorom bol vitamin a a v nejakej mudrej knizke som citala, no vsak vies...
a zazila som asi vsetko co je zle v tehotenstve s tym ze som sa dozvedela ze je to zle az nasledne. horuce kupele, pol flase bieleho rumu a iny alkohol (v dobe ked som nevedela ze som tehotna), milion vitaminu a v roznych formach, prvotrimestrove choroby s horuckami, a ine veci co si uz nastastie nepamatam...
mam dvoch nadhernych chalanov. drz sa. a teda k tej peceni, jasne ze je to ok!!! 🙂
este som si spomenula na prvotrimestrove herpesy a velmi silnu crevnu viriozu v poslednom trimestri. proste, moje tehotenstva boli najhorsimi obdobiami celeho materstva. dietatko vnutri je silne, co som sa ale snazila, uzivat kyselinu listovu pocas prveho trimestra🙂.
Myslím si, že cigarety a alkohol sú stokrát horšie veci pre vývoj dieťatka...ja som nevedela, že sa nesmie pečienka, jedla som ju, nič sa nedeje, veď si jej nezjedla kilo v jednej porcii...či? 😀
Netreba sa riadiť múdrymi knižkami, len popletú hlavu a privolajú stres...
A mne doktor povedal, ze nemam citat taketo diskusie..ked som mu vravela, co vsetko sa vraj nesmie 😀 .
@simi251 no ved aj ja preto rozmyslam, ze si ich spravim u svokrovcov ked budeme na SR len z bryndze, o ktorej si budem ista ze je vhodna aj pre mna. V restike si dam asi inu slovensku specialitu 🙂 Teda ak sa popri navsteve celej rodiny k takemu niecomu dostaneme.
Preco by mali byt rozmaznane tie mamicky, ktorym zalezi na zdravi svojich deti??? Ja zas nechapem tie tehulky, ktore sa nedokazu v tehotenstve vzdat urcitych veci aj napriek tomu, ze to tu na nete napise 5 roznych lekarov. Netvrdim ze vsetko co sa pise vo forach je pravdive ale ked to najdem z ineho zdroja, napriklad z poradne od lekarov , tak tomu verim. Napriklad ma udivuje ze niektore mamicky si neodpustia poharik vinka aj ked je uz vseobecne zname ze v tehotenstve sa neodporuca vobec. A s tymi bylinkami......no neviem....ked mi to potvrdi lekarnik tak na tom nieco bude, nie?
A o tom zdravi nasich babiciek a dedkov by sa dalo polemizovat. Ano su tu aj napriek tomu ze ich matky nemali pristup k informaciam a jedli vsetko. Ale kolko novorodencov sa vtedy rodilo mrtvych, kolko ich bolo postihnutych, kolki sa nedozili dospelosti? A co ak to bolo prave pre stravu matky v tehu?
Jasne ze netreba panikarit a neteba citat vsetky diskusie na nete. Ale treba citat odborne clanky a rady lekarov. A potom si vybrat.
A čo poviete na syr Mozzarela? V knihách čítam, že sa neodporúčajú mäkké a plesnivé syry, mozzarela je síce polomäkká a obsahuje pasterizované mlieko, no zamyslela som sa trochu nad tou mäkkosťou. Alebo syr Lučina?
A ešte, jem síce celozrné pečivo typu špaldová bageta, pohánkové kaiserky a také tie pečivá so semiačkami, no chutia mi opečené v hriankovači. Myslíte, že sa tým stráca ich hodnota?
Baby ani kacacia pecen neuskodi? Ja velmi lubim.. Mnam mnam!
@dolla - zabit ta nezabije, ale vhodna v tehu nie je... aj ked tej kacacej pecienky by si asi nezjedla kilo, ze ano 😀 Hydina zije kratsie, ale na jej vychovu sa pouziva casto vela antibiotik, strava, ktorou rychlia hydinu - normal 4 mesiace - oni 7 tyzdnov kurca ako priklad - tiez nebude len tak... takze je to na tebe... a pecen to vsetko filtruje... ono keby boli podane lieky hydine, ani nezije dostatocne dlho, aby to odburala z tela 🤐 Neviem, ja som si ju v tehu odpustila a lubim 😅 😅
Takze trocha ano, ale casto proste nie a ani vo velkom mnozstve..
@anjelicek26 no neodolala som.. Som v 13tt a mala som uz dva krat.. Viem ze literatura neodporuca lebo v nej je vela vitaminu A, ale ze preco skodi, neviem veru..
@dolla - tak citujem
Vitamín A
Vitamín A sa nachádza v potrave živočíšneho pôvodu ako je pečeň, mlieko alebo vaječný žĺtok, ako provitamín beta-karotén aj v ovocí a zelenine, napr. v mrkve. Deriváty vitamínu A zohrávajú pre biochemické procesy pri videní ako aj pri vývoji a tvorbe buniek dôležitú úlohu. Preto vedie nedostatok vitamínu A k šeroslepote a k rastovým poruchám. Vitamín A vo forme tabletiek alebo v inej forme dodávaný umelo má za následok značné vedľajšie účinky, ako odlupovanie rohovky, kožné zmeny alebo poškodenia pečene a ešte mnoho mesiacov po jeho užívaní vedie pri nenarodenom dieťati k deformáciám. Preto by sa mal užívať len na lekársky predpis pri určitých ochoreniach. Samozrejme, že ho možno dostať len na recept. Beta-karotén, provitamín vitamínu A, je v USA jedným z najčastejších látok na dolnenie stravy. Aj týmto provitamínom sa možno predávkovať, čo však nevedie k poškodeniam nenarodeného dieťaťa.
Tehotné ženy by sa v každom prípade mali zrieknuť pečene, ktorá v značných množstvách obsahuje vitamín A.
Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/4116789/vyziva-tehotnej-...
Nadbytek vitamínu A ohrožuje těhotné
Mrkev podporuje dobrý zrak. To ví skoro každý. Že je také výbornou prevencí proti některým druhům rakoviny, zjistí už jenom někdo. Důležitou informaci, že mrkev zprostředkuje těhotným ženám vitamín A, aniž by ohrozila vývoj budoucího miminka, ví jen málokdo. Zdánlivě nevinný vitamín A může totiž člověku způsobit akutní otravu.
Na vlastní kůži ji zažila třeba řada polárníků, kteří jedli medvědí játra. Potíže rozhodně nejsou příjemné. Člověku se udělá špatně, zvrací a pořádně ho bolí hlava.
Zrádná játra
Polárníci zpočátku nevěděli, co jejich potíže způsobuje. Později přišli na to, že za to mohou právě játra z ledního medvěda. Když je snědli, obvykle se dostavila popsaná reakce. Vědci později zjistili, proč tomu tak je. V játrech se koncentruje vitamín A. Játra ledního medvěda ho obsahují mimořádně vysoké množství. Proto dokáží vyvolat akutní otravu.
Ta trochu připomíná reakci na přílišné pití alkoholu. I když může vypadat dramaticky, nezanechá na dospělém člověkovi žádné trvalé následky. Nepříjemné příznaky postupně zmizí samy od sebe.
Riziko pro budoucí matky
U vitamínu A je důležitý jeho přiměřený příjem. Nedostatek vyvolává problémy stejně jako nadbytek. Pokud ho máme málo, začneme trpět šeroslepostí, sníží se u nás odolnost vůči infekcím a dětem hrozí špatný vývoj kostí i zubů. Mohou nás trápit také bolesti hlavy, býváme podráždění a ztratíme chuť k jídlu. Můžeme mít také suchou, loupající se kůži, která navíc svědí, a naše kosti, na kterých lze pozorovat úbytek vápníku, se snadněji zlomí.
Pokud jde o přebytek tohoto vitamínu, bývá mimořádně nebezpečný pro ženy, které chtějí otěhotnět nebo už těhotné jsou. Dovede budoucímu miminku způsobit některou z vrozených vad (nejčastěji rozštěp nebo další defekty obličeje a vrozené vady srdce, případně končetin). Předávkování mohou způsobit prakticky jen dvě věci. Když žena užívá nadměrné dávky umělé vyrobeného vitamínu A. Nebo když si dopřává příliš mnoho zvířecích jater.
Pokud těhotná maminka bude jíst mrkev, otrava a předávkování jí nehrozí. Mrkev totiž obsahuje beta-karoten, který se na vitamín A přeměňuje v tenkém střevě. V množství pro tělo potřebné. Zbytek se přirozeně vyloučí. To platí i pro další druhy zeleniny, ovoce a potraviny obsahující beta-karoten nebo jiné provitamíny A.
Pokud jíme příliš mnoho mrkve, hrozí jen to, že nám zežloutne kůže. Po omezení její konzumace tento nepříznivý efekt zmizí.
Polykání pilulek je často nesmyslné
MUDr. Miroslav Peterka, CSc., z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se zabývá tím, jak na vývoj plodu působí zejména vitamín A. Zkusil jednou zjistit, kolik ho může tělo získat z polévky a z vepřového s knedlíkem a se zelím, které si dal v bufetu. Výsledek ukázal, že to byla téměř doporučená denní dávka. "Naprosté většině lidí ze zemí, jako je ta naše, opravdu nehrozí nedostatek vitamínu A," říká doktor Peterka. "S ním se potýkají spíš rozvojové země, které mají problém své obyvatele vůbec nasytit. Proto je u nás většinou nesmyslné, aby běžně se stravující lidé polykali pilulky s tímto vitamínem. Význam mívají jen tehdy, když je pacientovi doporučí na konkrétní potíže lékař."
Těhotné maminky na mrkvi ocení také další látky. Například vysoký podíl vlákniny. Ta působí příznivě na střeva a zrychluje vylučování škodlivin z těla. Může je i zbavit časté zácpy. Hodně žen trápí zejména v pokročilém těhotenství.
Mrkev má navíc málo kalorií, a přesto nás dokáže zasytit. To je pro budoucí matky, které mají v těhotenství problémy s nárůstem váhy, užitečná vlastnost.
Proti rakovině a také infarktům
Mrkev tvořila spolu s bramborami, kyselým zelím, cibulí, ale také jablky základ jídelníčku našich předků v zimě. Plodiny přirozeně pokryly jejich potřebu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek.
Na mrkvi je cenný hlavně vysoký obsah beta-karotenu. Ten, podobně jako vitamín A, patří k důležitým antioxidantům. Těch mrkev obsahuje víc. Důležité jsou hlavně karotenoidy, které mrkvi dávají její charakteristickou barvu, a flavonoidy.
Podle autorů knihy Jídlo jako jed, jídlo jako lék jsou tyto látky užitečnou prevencí proti předčasnému stárnutí, různým druhům rakovin, ale také kardiovaskulárních chorob včetně infarktů a mrtvic.
Zvýšenou potřebu beta-karotenu má organismus kuřáků, milovníků opalování, lidí vystavených častému stresu a těch, které často trápí infekce nebo záněty.
Uz nebudem papat., slubujem!!!
@dolla - len vypichnem ako odpoved toto
z vrozených vad (nejčastěji rozštěp nebo další defekty obličeje a vrozené vady srdce, případně končetin
Je to ale len, ked to prezenies... len odpovedam na otazku, preco privela vitaminu A skodi 😉 Bud kludna, pokial si to nejedla kazdy druhy den, malo by to byt fajn ;)

@simi251 si ma potesila, lebo ked pridem na Sr na dovolenku tak si chcem spravit bryndzove pirohy. A bola som smutna, ze bryndzu asi neeee. Tak pokukam etikety. 😎