Aj vy sa obávate o zdravie dieťaťa?
Ahojte žienky, mali ste take myslienky pocas tehotenstva? Ci vsetko dobre dopadne, ci nepotratite a ci sa babo narodi zdrave?
Ja sa na kazdu kontrolu bojim ist, ci mi dr nepovie nieco zle. A stale myslim na to, ci sa narodi zdrave dietatko.
Ako si pomoct k optimistickejsim myslienkam?
Prvé som sa nebala , a doteraz ľutujem, ze som sa viac nepripravila na porod. Dopadlo to zle ..pri druhom som sa bala, aby to nebolo rovnaké.
vobec som neriesila. su veci ktore neovplyvnis a strach vopred je zbytočný. mam 3 deti ztp ale zivot sa nam nezastavil. fungujeme v ramci moznosti a zijeme svoj zivot ako kazdy iny. dokonca studujem 2 vysoku skolu a pracujem 👍😁 hlavu hore nikdy nie je tak zle aby nemohlo byt horsie 😄😄
Áno bála som sa pri prvej nie bola som asi ešte mladá mala som 20rokov alzacala som sa báť až v 34tt keď som sa otvorila a mysleli si že pôrodom pichalo mi injekcie na plucka už si zaobstarali aj inkubátor lebo tam kde som rodila nebola neonatológia pre nedonosencov, ale chvalabohu mi to zastavili a rodila som v 37tt pri druhej som sa bála vyšli horšie tripl testy nastúpila som do nemocnice a mala som i ja vysoké crp brali má na akútnu sekciu nepáčilo sa im srdiečko malej a viac toho no chvalabohu je zdravá a pri tretej mi na 3D dome povedal že bude mať asi postihnutie nepamätám si už aké ale bola som celé tehotenstvo nervózna nevedela som či to zvládnem v 22tt mi povedal že to vyzerá fajn ale to už tie obavy ostali a narodila sa zdravá ale po pôrode nemohla sa rozdychat počas sekcie mi ju hneď brali preč prišiel pediater zamnou ešte na sále a ARO lekárka si myslela že zomrela tak mu ukazovala aby išiel preč že nemá mi nič hovoriť lebo bolo zle aj somnou a museli má ratovať počas sekcie ale nakoniec to dopadlo dobre bola na kyslíku kvôli nízkej saturacii ale sme živé a zdravé to je základ preto som už z rodenim prestala lebo už ďalší strach by som asi ja nedala
Jasne, že som sa bála mala som až úzkostné stavy. Samozrejme, že som sa snažila myslieť pozitívne, ale človek si občas nepomôže. Veľmi ma ukludnil morfologicky ultrazvuk
Keďže moje tehotenstvo sprevadzalo veľké krvácanie, pád zo schodov a následná zlomená ruka, prekonany Covid v tehotenstve a moj vyssi vek, bala som sa veľmi. A som teraz veľmi vďačná za svoju úžasnú, krásnu a zdravú dcerku. Strach vsak uz nezmizne asi vôbec....
Nie,nebála, nerozmýšľala som nad takými vecami.v 28tt mi náhle začala odtekat plodová voda,syn sa narodil 2 dni nato,trpí ťažkým fyzickým aj mentálnym postihnutím, pritom ešte v čase pôrodu bol úplne zdravý, komplikácie nastali neskôr
Nie. Dokonca som tehotenstvo oznámila hneď ako som to vedela. Nejak si nepripúšťam katastrofické scenáre typu "čo ak". Samozrejme, ak by som mala čosi za sebou, prípadne zlú skúsenosť z minulosti (napr. potrat, ma, mŕtve či vážne choré bábätko) možno by som sa aj bála. Ja aj všetky podozrenia beriem tak, že kým to nie je potvrdené, tak sa strachom zbytočne oberám o energiu. Ja som mala rubeolu vo výsledkoch, aj hrozbu downika aj jedna dcéra mala už po narodení ako bábätko nejaké znaky tiež nejakej mentálnej retardácie (kde mi dr povedala, že nič to nemusí znamenať ale pre istotu ma poslala na špecializované vyšetrenia), synátor mal zase problém s hlavičkou, pri všetkom som si povedala že bude ako bude a uvidíme, riešiť budeme potom. Našťastie klop klop všetky 3 deti sú teraz už zdravé, ak si odmyslím alergiu a atop. ekzém.
Párkrát mi to napadlo, ale snažila som sa na také myšlienky nesústrediť. Po každej kontrole som si však naozaj vydýchla, keď mi DR povedala, že bábo je zdravé a prosperuje.
Kedze ja mam ZTP surodenca,tak ano,bala som sa kazdej poradne,ci bude vsetko ok. Pochopitelne.
@veklipo to je hlúposť, to nieje materstvo to je paranoja a bábätku už od úplného počiatku vami vkladaná do vienka.Ja som nemala teda žiadny strach, od počiatku som bola nastavená iba pozitívne a verila že všetko bude ok.Dieťa príde učiť nie ubližovať. Ubližujeme si sami našími myšlienkami, postojmi a hlavne našimi strachmi.
Ja som sa nejak extra nebala, ale to som bola mladucka21, 23 a 31 r.
Ale teraz🤭, uz su dospeli, maju svoje deti a ja sa bojim ovela viac, o ich zdravie, navraty z ciest, o vnucata ( neskutocne)
Ale treba verit🙏 a ked si veriaca, tak sa modlit.
Nic ine sa neda robit.
Prajem ti vela radosti a lasky, ta pomaha ❤️🙏
@zuzanockamt To som v zivote nepocula Geriatria je totiz nad 65r.Primipara vetus_starsia prvorodicka.Dr
@zuzanockamt to znie strašne
@aimee77 Ja som ale nebola prvorodička, s tým termínom som sa stretla, napr. Treba povedať, že toto pomenovanie vzniklo už dávno a aj keď nijako nesúvisí s tým, že by žena po 35-ke bola súca na geriatriu, môže vyvolať pobúrenie. Z medicínskeho hľadiska je najideálnejším obdobím na tehotenstva vek do 25 rokov, keďže vtedy je žena najplodnejšia. Následne sa už funkcia vaječníkov znižuje a klesá aj prirodzená plodnosť. A keďže nestarneme len my, ale aj naše vajíčka, označuje sa toto tehotenstvo ako geriatrické.
Keďže som bola po MA v 11tt
Strach som mala obrovsky ,aby bolo vserko ôk.
Prioritou bolo ,aby dieťatko bolo živé samozrejme aj zdravé
No na testy som nešla ,lebo aj tak by som to neriesila a dietatko si nechala . No a strach pokračuje ďalej. Už sa neprestanes báť.
Bala som sa a stale sa o nich bojim. Vcera vo filme akoze zomrel 5r chlapcek, autonehoda. Iny raz ze dostalo dieta leukemiu, ine zacalo strácať zrak....cokolvek. Nerobí mi to dobre, snazim sa na to nemysliet
Vlastne ani nie. Snažila som sa na také myšlienky nemyslieť. Pred poradňou som ale vždy dúfala, nech všetko dobre dopadne. Najviac ma motivoval môj gynekológ v poradni, že je všetko v poriadku, aj napriek tomu, že bábätko mešká 2 týždne. Ale bola som šťastná, že okrem toho je zdravučký. Všetko je to o nastavení mysle. 🍀💙 verila som, že bude dobre, a nakoniec aj bolo. Bábätko zdravé v sone, pôrod krásny bezproblémový tuším 37+2tt, a maličký zdravý po pôrode v poriadku. 🙏🏼 hlavne si veriť a myslieť pozitívne za každú cenu.
@evkamotka a este ked nieco v skutocnosti zazijes, strachu sa asi nezbavis 😰
Ale zivot je aj o radosti, krasnych chvilach s rodinou, treba sa tesit a uzit si to naplno ❤️
Nie, pocas prvych dvoch tehotenstiev som sa nebala, vsetko bolo v poriadku... Zvazovali sme tretie dieta a aj kvoli mojmu strachu, ze co ked sa narodi chore/postihnute sme to uzavreli,ze nam je dobre vo stvorici
Nie, nikdy som sa nebála a nepripúšťala so nič zlé. Dcéra sa narodila keď som mala 38. Myslela som, že automaticky pôjdem na odber plodovej vody, ale po krvných testoch mi doktorka povedala, že mám výsledky jak dvadsať ročná a amnio neprichádza do úvahy. To som už mala za sebou dve úspešné tehotenstva aj pôrody... Takže sa netreba báť, čo by keby...
Asi len jednoducho na to nemysliet , ja som sa velmi tešila na dietatko, ani jedina negativna myslienka mi nenapadla , len v deviatom mesiaci som mala zvláštny sen, ktorý som vtedy nechápala ( ale ten sen bol zároven velm krásny , mala som z neho hrejivý pocit ) a následne po zobudení aj tak som mala zvláštny pocit ,že s dietatom sa niečo deje ,ale aj napriek tomu pocitu som sa k tomu viac nevracala , stále som myslela pozitívne a tešila sa , rýchlo ma tie myslienky opustili ....a snívalo sa mi , že bolo leto videla som lúku plnú kvetov, bola zakvitnutá margarétami a uprostred tejto lúky stálo dievčatko asi 7 ročné , malo blond vlásky, modré šatičky a len tam tak stála a usmievala sa na mna, ten úsmev bol čarovný a vyvolával vo mne nežný pocit a lásku, jedine čo som v tom sne vnímala negatívne bolo, že to dievčatko má zvláštne očka ,mala ich nadherne modre a mali zvláštny tvar , celkovo tá tvárička bola iná , ale to som netušila ,že sa mi vlastne prisnilo dievčatko s downovým syndromom ,ja som tie deti realne nepoznala, pochopila som to až ked sa moja dcerka narodila , dalo by sa povedat , že moj sen mi sám povedal , čo ma čaka a to som si nijak neprivolala, pretože ma celé tehu nenapadla negatívna myšlienka žeby mohlo byt niečo inak.....) Na tvojom mieste by som sa skusila netrápit , nijako to neovplyvniš a zvytočne sa vystavuješ stresu ktoré sa prenáša na babatko ...ja som sa držala myšlienky, že chcem byt veselá , a štastná aby to boli pocity,ktoré prenášam na dieta a také tehotenstvo som aj mala ...a také je aj v konečnom dosledku naše dieta 🙂 netráp sa , všetko bude dobré , a ani vysledky lekarov ak by sa niečo im nezdalo nemusia nič znamenat...Prajem všetko dobre , dietatko bude určite zdrave 🙂
@vikuska2012 normálne mám zimomriavky z toho,čo píšeš o tom sne😮 ja som si zase bezdôvodne hovorila,že stačí vydržať do 28tt a už bude dobre.presne na rozhraní 28tt a 29tt mi začala odtekat plodová voda,syn sa narodil úplne zdravý, bohužiaľ len do cca 4 týždňov, potom dostal krvácanie do mozgu a má DMO,je prakticky ležiaci
@breznica ach to mi je veľmi ľúto , toto je veľmi ťažká diagnóza z môjho pohľadu a máte môj obdiv 😔, moja dcérka má downov syndróm a vždy som si hovorila že zo všetkých možných diagnóz sme dostali tu najlepšiu a aj keď to znie zvláštne som za to vďačná ...prajem vám veľa síl do ďalších bojov ...❤️
@vikuska2012 ďakujem ❤️ syn má už 13 rokov,takže už sme "ostrieľaní" bojovníci. Aj vám prajem veľa zdravia 🤞
@vikuska2012 pozrela som si vás profil,vaše dievčatko má narodeniny vtedy keď aj môj bojovník 😊

Veru bála som sa, najmä potratu, už od dňa, kedy som mala pozitívny test. Keď som mala ísť na kontrolu, tak mi až zle bolo od strachu. Zlepšilo sa to v 2. polovici tehotenstva, keď už som cítila pohyby, cca 2 mesiace som bola v pohode no a potom sa mi predčasne skrátil krčok a zasa som sa začala báť predčasného pôrodu 🙄 podotýkam, že ja som úplne optimistický človek a nemávam obavy z ničoho, ale toto ma dostalo a nevedela som si pomôcť. Našťastie všetko dopadlo dobre, porodila som v termíne krásneho zdravého chlapčeka.
Držím palce 💕