icon

Ako povedať mužovi o neočakávanom tehotenstve?

24. feb 2025

Ahojte. Chcem sa len vyrozprávať. S manželom mame jedno dieťa. Tak sme chceli, tak sme sa dohodli.a zvážili, že druhé by sme vychovať síce zvládli a postarať sa, ale nezvládla by som tehotenstvo, pôrod a poporodne obdobie. S manželom sme sa bavili, že ak druhýkrát otehotniem, tak podstupim interupciu. Je to ťažké. Aj pre mna bolo, pretože po druhom dieťati stále miestami túžim, aj keď viac je veci proti ako za. Dnes som sa dozvedela, že som tehotná. Neviem, ako o tom povedať mužovi. Bojím sa, že vážne budwm musieť postúpiť interupciu, bojím sa, že budem mať zas ťažké tehotenstvo a všetko okolo, popôrodnu depresiu. Nezvládnem ani jedno ani druhé. Nemám sa s kým porozprávať, ako mám tuto situáciu riešiť. Teraz si budete myslieť, ze som blbá a nedali sme sa pozor. Mala som antikoncepciu, ale začalo mi z nej byt neskutočne zle. Druhu som neskúšala. Prosím tak toto tu neriešte.
Veľmi sa bojím jeho reakcie. Čítala som tuto v skupine, že existuje injekcia. Kde sa na Slovensku dá podstúpiť aby som nemusela bytm uspatá? Nechcem byť hospitalizovaná.

Strana
z3
domak2
25. feb 2025

@nevenka radiť sa dá v témach, kde sa dá radiť. V tejto sa skutočne nedá. Aspoň keď sa rozhodne, ako, to už je len na nej, možno jej tu ta kritika pomôže sa trochu zamyslieť do budúcnosti, inak sa ta situácia môže opakovať zas. A ja ju kľudne polutujem aj keď jej to veľmi nepomôže, len tipujem, že väčšina žien ľutuje to dieťa, preto sú také ostré.

janickacrazy
25. feb 2025

@domak2 presne tak, poznám podobné prípady, mali 2 deti, ďalšie nechceli, napriek tomu žena vysadila antikoncepciu, muž o tom vedel, akože si dá pozor, no po 2 mesiacoch bola tehotná, muž ju doslovne donútil ísť na potrat, tak išla, potom mala total depresie, tak u prosila muža na ďalšie dieťa, akože psycho úplne obaja

minka201
25. feb 2025

Píšeš, že o druhé dieťa by ste sa zvládli postarať, zvládli by ste ho vychovať. Jediné dôvody, pre ktoré ste ho nechceli a ktoré uvádzaš, sú z tvojej strany, vyplývajúce z tvojho strachu - že nezvládneš tehotenstvo, pôrod a obdobie po ňom. Nepíšeš o žiadnom konkrétnom dôvode, ktorý sa týka vyslovene tvojho muža. Tak prečo sa tak veľmi bojíš jeho reakcie? Nebola si náhodou ty iniciátorkou dohody o jednom dieťati? Ak by si zvládla tehotenstvo, pôrod aj obdobie po ňom, tvoj muž by bol stále tak veľmi proti? A áno, už si to raz zvládla! Myslíš, že ak mu povieš, že niekde vnútri cítiš, že si to druhé chceš nechať, tak ťa bude nútiť do interrupcie? Lebo ja si to naozaj nemyslím. Prosím, nerob unáhlené rozhodnutia. A už vôbec nie vtedy, ak nimi nie si 100% istá.
A písali ti to aj ženy vyššie: Tie výčitky po tom môžu byť oveľa, oveľa horšie ako popôrodná depresia.

aurora33
26. feb 2025

Ďalšia téma, kde sa už autorka neozve…..

any_soj
28. feb 2025

Ahoj. Porozprávať sa s pochopením môžeš v poradni Alexis - sú tam skvelé psychologičky a majú kopu skúsenosti so ženami v situácii ako ty. Je to zadarmo, email, telefón alebo videohovor, ako ty chceš.
Okrem toho - Keďže si mala popôrodnú depresiu - máš nárok na zadarmo psychoterapiu - určite si ju daj teraz predpísať. A prípadne zváž so psychiatrom aj liečbu už počas tehotenstva, ak nie, tak hneď po pôrode začni brať lieky, nečakaj, či bude depresia znovu. Ja som mala depresiu pár rokov pred tehotenstvami. Brala som odvtedy nízku udržiavaciu dávku. Vždy hneď po pôrode som začala brať zvýšenú niekoľko mesiacov, teraz po 3. pôrode som aj 2. krát zvyšovala a mám už vyše roka tak. A som ok. A vôbec neľutujem. Proste telo rozhádzané, potrebuje pomoc. Tiež ma desí otehotnieť teraz, ale ak by som bola tehotná, na potrat by som nešla. Okrem iného preto, že je to oveľa väčší nápor na psychiku. Rodila som dcéru, ktorá nám zomrela v 38.tt. Nijako som za to nemohla, napriek tomu som si to strašne vyčítala, že som ju zabila. Vtedy ma držalo nad vodou racionálne vedomie, že nie, nezabila, a už vôbec nie schválne. Neviem si predstaviť tie stavy, ak by som to Sáre bola urobila schválne a vedome.
Zvládneš to.

lauruska_sumienka
28. feb 2025

@any_soj

mnamko
27. mar 2025

@personality nikdy nehovor nikdy

snowflakenel
27. mar 2025

My mame prve dieta z ivf. Vraj prirozdene by sme nikdy nemali, roky sme sa snazili.
Po 8 rokoch, som ostala tehotna, manzelovi som strcila pod nos test, ked 10 dni meskal menzes, len by som spala a jedla, tak mi to bolo cudne. Miesto ms som 10 dni len,slabo spinila. Esteze lezal na gauci a pozeral tv, inal,by asi odpadol. ... 🙂 🙂

ankare
27. mar 2025

Kvôli týmto dovodom by som nešla na potrat.
Ber to tak, že všetko je tak, ako má byť. To dieťatko sa k Vám z nejakého dôvodu pyta a časom zistíš, že už by si nemenila.
Držím palce!

hylary
27. mar 2025

Keď ste nechceli dieťa a nebrala si antiku tak to mal dávať von - LOGIKA.... načo to dával do teba? Toto keď mi vysvetlis....

marcel19
18. aug 2025

@anonym_autor Keď ste obaja nechceli druhé tak prečo nešiel tvoj chlap na vasektomiu? Úplne normálna vec v dnešnej dobe a je to úplne jednoduchý zákrok oproti interrupcií alebo sterilizacii u žien... Hovorím z osobnej skúsenosti

Strana
z3