icon

Antidepresíva v tehotenstve

lana11
19. okt 2018

Ahojte chcela by som sa poradiť s mamičkami, ktoré počas tehotenstva brali AD. Pred otehotnením som brala 1 rok lieky, ked som zistila že som tehotná lieky som začala vysádzať všetko bolo ok, ale teraz sa mi všetky stavy vrátili, stavy úzkosti,paniky,ktoré trvajú aj celé dni.Moja psychiatrička mi povedala že ak mam zlé stavy mam si dať bud xanax,neurol, lenže ja začínam mať pocit, že už ani tieto lieky mi dobre neučínkujú.Stále ma odbije tým, že nie je dobre pre dieťa aby som brala AD som v 6 mesiaci.Ze dieťa sa môže narodiť choré, môže mať absťáky a také veci. Ja viem, že by som sa mala radiť hlavne s lekárkou ale už som zúfala, bud ja nechápem ju alebo ona mňa. Nechce mať choré dieťatko, ale začínam nad sebou strácať kontrolu.

lana11
autor
20. okt 2018

@katka2678 čo si brala ?? a aké dávky??

lana11
autor
20. okt 2018

@lucinika ja sa skúšam aj zamenstnať cely den pratam, vyjdem von, vonku som aj 3 hodiny v kuse ale iba prežívam :( aké lieky si brala??

lana11
autor
20. okt 2018

@matqa411211 ono to je rozdiel medzi depkou a panikou, kebyze mam depky tak sa z toho dostanem tým že niečo robím,ale panika je v tom zlá že aj pri práci, schôzdy, behu, príde sama od seba a človek sa nedokáže brániť,proste snazila som sa tym ze ked to na mna prišlo šla som von, do obchodu som šla, ale nič z toho začalo sa mi zle dýchať, ostala som zelena jak zaba, kamoška ma začala ratovať, a behom domov si dať neurol,ale už mi ani ten nezabera.

lana11
autor
20. okt 2018

Proste niektoré sa ma pýtali, že čoho sa bojím, pri panike sa bojíte všetkého, bojím sa o bábo,bojím sa že umieram , bojím sa ľudí, bojím sa vysť z domu, bojím sa budúcnosti, bojím sa byť sama, ale už ani to nezabera ked som s niekym.Ovláda ma neopisateľný strach bez príčin.Najhoršie je že teraz tie zle stavy mam každy den, som bezmocna, AD brať nechcem ale asi je to jedina možnosť alebo posledna možnosť ktorú mam.

matqa411211
20. okt 2018

@lana11 ja viem dobre o čom píšeš a sucitim s tebou ..pred rokom som začala brať AD citalec najmenšiu dávku na úzkosti/paniku s tento mesiac som vysadila 🙂

lana11
autor
20. okt 2018

@matqa411211 lenže ja som tehotná a psychiatrička mi nechce dať AD iba mi vraví že mam brať neurol ale ten mi už nezaberá, mam hrozné stavy

matqa411211
20. okt 2018

@lana11 ja viem to mi je ľúto ale radšej zmeň doktorku...ako písali iné baby sú AD ktoré sa môžu brať počas tehotenstva a určite ti pomôžu ako keby si z toho mala od vyčerpanosti nedajbože odpadnúť

katka2678
20. okt 2018

@lana11 Podľa mňa neurol je väčšie zlo ako AD.Ja som brala seroxat.

lana11
autor
20. okt 2018

@matqa411211 Problém je aj v tom, že mne moja psychiatrička povedala že žiadne AD nie su dobré v tehotenstve že to bude mať vplyv na dieťa, preto sa čudujem koľko žien píše že brali AD počas tehotenstva a dokonca aj na začiatku tehotenstve čo sa už vobec nesmie. Ked som jej povedala že mam také stavy, že neviem existovať že sa doslova idem obesiť tak mi povedala, že mam niečo robiť isť do prírody, alebo mam sa isť bicyklovať, alebo cvičiť jogu, síce neviem kde my tu nič také nemáme, alebo máš luštiť krížovky.A teraz si predstavte neviem dýchať, trasú sa mi ruky, po celom tele ma klepe v hlave si vravím že to nič že to nič nieje opakujem si to 100krát, k tomu sa modlím v kuse ale tie stavy neidu preč a neidu.

lana11
autor
20. okt 2018

@katka2678 ale ty si to brala počas tehotenstva?

lana11
autor
20. okt 2018

Možno psychiatrička myslí to tak, že ked mi pride zle mam sa isť obesiť do prírody

matqa411211
20. okt 2018

@lana11 a ty ešte stále po tomto nechceš zmeniť psychiatričku ? Nepočúvaj jej drísty a radšej ju zmeň a uvidíš čo ti povie druhý psychiater

catherinah
20. okt 2018

@lana11 ktorá lekárka Ti toto povedala?

simonkab
20. okt 2018

@lana11 Neboj sa, ziadne nedisciplinované, ani problematicke babatko mat nebudes, ani ked budes brat lieky 🙂 to su hluposti, take komentare si ani nevsimaj. Mna osobne pobavili. Ja poznam mamicku, ktore brala AD pocas tehotenstva a ma velmi inteligentnu a disciplinovanu 5 rocnu dcerku. Uprimne si myslim, ze tvoj stres a uzkosti by mohli babatku viac ublizit, nez nejake lieky. Neboj sa, dobry psycholog ti da take lieky, ktore mozu aj tehu a hlavne je, ze budete obaja psychicky v pohode 🙂

lana11
autor
20. okt 2018

@catherinah no psychiatricka mi nechce dat AD, a ze ked mam zlé stavy tak ma ist do prírody,alebo behat alebo bicyklovat tak som narokom napísala že asi myslela ze sa mam ist obesit do prírody

lana11
autor
20. okt 2018

@simonkab ty si nebrala nič počas tehu?? no ani môj manzel a rodina nechcú aby som brala AD ale videli ma v tych stavoch čo mam takže sa zľakli. Ale nezabudli povedať že sa mam zaoberať niečim inym a nie tými stavmi.

simonkab
20. okt 2018

@lana11 Ja som nebrala, ale kamoska ano a velmi jej pomohli. Resp. nebrala AD, ale lieky na upokojenie, ktore mozu aj tehotne...konkretne Oxazepam

lana11
autor
20. okt 2018

@simonkab čo su to za lieky? o tých som nepočula

simonkab
20. okt 2018

@lana11 netusim, skus popozerat na nete, ale ona ich mala od svojej psychiatricky a brala ich pocas tehu...predtym brala AD a pocas tehotenstva oxazepam. Zmen psychiatrcku...jendoznacne.

lana11
autor
20. okt 2018

@simonkab pozrela som dosť blbé veci sa tam píšu o nich :( brala ich celé tehotenstvo??

simonkab
20. okt 2018

@lana11 na vsetky lieky toho typu pod mna pisu blbe veci (ci uz v tehu, ci nie) ale vzdy lepsie ako tie stavy. Nebrala ich cele tehu, asi od polovice a potom tesne pred porodom vysadila

lana11
autor
20. okt 2018

@simonkab ale mne asi nezaberú mne uz ani neurol nezabera :(

matqa411211
20. okt 2018

@lana11 aj ja som tie brala ale krátko..sú to ukľudňováky tak ako aj tvoj neurol...beru sa krátkodobo lebo sú návykové a väčšinou popri AD kým zaberú ...a radím ti nečítaj radšej príbalové letáky lebo sa len prestrašíš...hlavné teraz je aby si zmenila psychiatričku, jednoznačne ak chceš aby ti bolo lepšie 🙂

sandra2308
20. okt 2018

@lana11 tak silou vôle a sem tam neurol. Aj keď mi nesadol, aj tak asi mi bolo lepšie s Citalecom ako bez neho

katka2678
20. okt 2018

@lana11 ved pisem ze uplne cele tehotenstvo

zuzinapipina
Moderátor
21. okt 2018

@lana11 skusala si ist aj dobre psychologicke? Napriklad taku regresnu terapiu? To by ti urcite pomohlo. A potom nemusis do seba davat ziadne AD. Možno to mas z detstva nejaky blok a je to v podstate nevyrisiene, nepochopene a zistalo ti to. Ja som ne regresnej terapii tiez bola a musim povedat, ze lepsie som ano spravit nemohla.

lana11
autor
21. okt 2018

@zuzinapipina a to je čo ta regresna terapia??

lucmirka124
21. okt 2018

@lana11 ahoj brala som pred tehotenstvom a pocas SETRALIN. dcerka je v poriadku. Uzasna.nemala ho ani v krvy pri odbere po porode ani ja v materskom mlieku. Uzivam ho najma preto lebo mam tinus( hucanie v hlave usiach) a s tym som prisla o 80 % sluchu. Stavy som mala take ze nie k ludom.nie von medzi ludi a pod.plakavala som aj dni v kuse. Podarilo sa mi na lieku otehotniet aj v tehotenstve to bolo ok. Mne psychiater povedal ze stavy zle uzkosti viac ublizia ako mensia davka AD. Mne staci 50 mg denne vecer.dohodli sme sa vtedy ze je to mala davka a vysadzovat nebudeme. Drzte sa a opakujem ti dcerka ho v krvy nemala a ani ja v materskom mliecku. Vela zdravia a pekne tehotenstvo

zuzinapipina
Moderátor
21. okt 2018

@lana11 regresna terapia je terapia, ktoru sa vdaka psychlogicke dostavas naspat no minulosti, kde sa urcite bloky, neprijemne zazity stali, zacali. Je to pri plnom vedomí, takže nejde o nic co je vykonávané bez tvojho suhlasu. Terapeut sa vedie tam, kde to vsetko zacalo a ty si rozpamatas, preco sa to stalo ako sa to stalo a tym pádom ten blok ked to pochopis zmizne. Ja som sa napríklad vratila k mojmu pôrodu, keď ma moja mama nevzala na ruky, lebo nemohla, nevkadala. Ja som to citila ako odmietnutie a cely zivot sa to som mnou nieslo, ze som bola nechcena.. A teraz je ten pocit fuc. A vlastne viacero veci som si tak vyrisila.