Antidepresíva v tehotenstve
Ahojte chcela by som sa poradiť s mamičkami, ktoré počas tehotenstva brali AD. Pred otehotnením som brala 1 rok lieky, ked som zistila že som tehotná lieky som začala vysádzať všetko bolo ok, ale teraz sa mi všetky stavy vrátili, stavy úzkosti,paniky,ktoré trvajú aj celé dni.Moja psychiatrička mi povedala že ak mam zlé stavy mam si dať bud xanax,neurol, lenže ja začínam mať pocit, že už ani tieto lieky mi dobre neučínkujú.Stále ma odbije tým, že nie je dobre pre dieťa aby som brala AD som v 6 mesiaci.Ze dieťa sa môže narodiť choré, môže mať absťáky a také veci. Ja viem, že by som sa mala radiť hlavne s lekárkou ale už som zúfala, bud ja nechápem ju alebo ona mňa. Nechce mať choré dieťatko, ale začínam nad sebou strácať kontrolu.
tak v prvom rade zmen psychiatricku. pozri si na lekar.sk recenzie. dalej porad sa so svojim vseobecnym lekarom a so svojim gynekologom. dalej najdi si kvalitnu psychologicku. napriklad. z institutu virginie satirovej. pripadne vseobecny ta vie vypisat na sedenia zadarmo statni ale mozu ale nemusia byt super. radila by som ti naucit sa mindfullness techniky vygugli a meditacne techniky. existuju rozne dychove cvicenia relaxacne nahravky a ine ktore ti pomozu. stavy budes citit inak budes k nim mat iny postoj budu pricgadzat menej casto menej intenzivne a rychlejsie sa z nich dostanes. velmi ti drzim palce. existuju odbornici co ti vedia pomoct a neogrozit pritom babatko. hladaj ich. vela stastia
@lucmirka124 a ten serlatin si brala počas celého tehotenstva?
@zuzinapipina no ale kde takú lekarku nájdem čo robí tie veci :(
@lana11 neviem odkiaľ si, alebu tej co som bola ja, robi aj cez skype aj moja mama absolvovala tuto terapiu cez skype. Ak chcem pozri si jej stranku.. regreska.sk
@lucmirka124 a ked si bola tehotna tak si brala tu 50mg toho lieku?
@lana11 prepáč že odpisujem neskoršie,psychiatricka mi vravela že keby ze vysadíme teraz AD úplne,pre telo to nebude v poriadku lebo serotonin čo sme super doplnili sa prestane tvoriť, zmenila mi lieky na Sertralin či tak nejako sa volá,užívať sa moze v tehotenstve aj pri dojceni. Moja lekárka je síce súkromná,za sedenie dáme niekedy aj 100 eur,ale je veľká profesionalka a venuje sa mi aj 4 či 5 hodín. Všetko vysvetlila mne aj manželovi,ktorý chvalabohu moju chorobu chápe a podporuje ma. Pri prvom tehu mi moja predosla nádhera, tým myslím lekárka,lieky vysadíme a prežívame som des,malého ani tehu som si zneužila,bolo mi hrozne,doteraz nechápem ako som to zvládla, no hneď po pôrode mi museli nasadiť liečbu no tentoraz silnejšiu takže som nemohla kojit,keby ze ma vtedy prelieci a vymení ad už by som žiadne lieky brať nemala.
@lana11 ahoj ako si na tom? Ako si sa rozhodls? Beries ad?
Ahojte ja uz beriem sertralin sedem rokov. Mam panicku poruchu uzkosti. Objavila sa mi po druhom porode... Vtedy som to zvladla bez liekov... Po pol roku uz nie... Nelutujem toto rozhodnutie zacat brat AD pretoze som sa stala opat plnohodnotnym človekom... Zaciatkom tohto roka som lieky postupne vysadila.... Kvoli dalsiemu planovanemu tehotenstvu... Islo to celkom dobre.V aprili som o babo prisla a uzkost sa vratila opat lieky a pohoda... Musim povedat ze ja som maleho s tymi liekmi kojila sice uz mal 7 mesiacov a je uplne zdravy... Teraz beriem Sertralin a zistila som ze som tehotna... Je to take cerstve... 5 tyzden... Tiez mam dilemu brat ci nebrat lieky... Od soboty som nevzala vcera len 0.25 pretoze nemozem zo dna na den vysadit... Moj psychiater je toho nazoru ze vela tehuliek uziva tento liek a v pohode. A k tomu m Dr. Predpisala duphaston a z toho lieku mam strach kedze je hormonalny a nemal by sa brat pri depresiach... Tak mam dilemu... A modlim sa k bohu aby bolo vsetko o.k.
@lana11 uz pisem asi neskoro, ale teda zaujimalo by ma ako si nakoniec dopadla. ja beriem AD s jedinou 4mesacnou prestavkou uz 7 rokov. pred otehotnenim som sa snazila rok vysadzat lieky, no vsetko som tym len zhorsila, take uzkosti a stavy som nemala nikdy... vyskusala som vsetko!!! psychologa, meditacie, sport, bylinky, vitaminove doplnky, zmenu stravy, jogu... atd... ale bolo mi len o trooosku lepsie. ak je to chemicka nerovnovaha v mozgu, take rady ako chod na prechadzku alebo najdi si nieco cim sa zabavis funguju pri tych najmiernejsich depresiach, mne sa bohuzial rozvinuli stredne na tazke a tym padom som sa musela zmierit s tym ze budem brat lieky v tehotenstve. nemienila som sa tyrat ako to robia niektore. teraz som 23tt a po 3D sone je vsetko v poriadku a ja sa citim psychicky cele tehotenstvo tak ako uz dlho nie. konecne vediem "normalny zivot" v ktorom sa viem tesit 🙂 PS: zmenila by som psychiatricku, su AD ktore sa mozu, teda maju nizsie riziko a neurol a xanax by som praveze vobec nebrala. neviem odkial ma take poznatky ze si mas dat radsej to, je to stokrat vacsie svinstvo.
@1482009 ahoj, tvoj prispevok nebol sice namna ale autorka diskusie sem uz asi nechodi. Ja som brala cely cas escitil 40mg co je najvacsia davka a narodilo sa mi zdravucke babo bez abstakov a mohla som s tymi liekmi (s nizsou davkou) aj kojit.
Urcite chod do AD, tie stavy co mas su nebezpecnejsie pre babo. Je sucast teba. Porad sa s lekarom, su lieky ako escitil ktore sa mozu brat, teda je tam mensie riziko.
@lana11 ahoj, ja som otehotnela a brala som antidepresiva. Nebolo to plánované. Mam zdravého syna. Postupne som vysadila lieky a cítila som najskôr abstinenčné príznaky, bolo to dosť zle, ale dala som to! Keď si telo odvyklo, tak už mi bolo dobre až do pôrodu. Potom mi museli zastaviť mlieko a znovu nasadiť antidepresiva. Lebo ta zmena hormónov po pôrode znovu spustila depky Myslím si, že môžeš brat slabšie dávky aj počas tehotenstva. Psychiatrická mi povedala, že je to pre ženu lepšie ako by sa mala trápiť. Ja sa snažím aj teraz otehotnieť a lieky beriem. Najskôr som sa ich snažila vysadiť, alé bolo mi veľmi zle, psychicky aj fyzicky. Držím palce, dobrá psychiatricka by mala vedieť, čo a v akom množstve sa môže brat. Potrebuješ byť predsa spokojná mamina🙂
@1482009 ujuj. Preco ti dala benzak? Ved to je ovela nebezpecnejsie ako AD. Ja som mala od mojho doktora prisne zakazane to brat (aj keby len jednu tabletku za cely cas). A pri AD som nastastie nic take nepotrebovala. Babatko sa narodilo kludne akurat po 2 tyzdnoch zacali bezne koliky.
Skus si este premysliet ci nezmenis doktorku. Neuznavam nikoho kto tieto drogy predpisuje a tehotnym zenam uz vobec nie.
@sunseth inak ak ti mozem poradit nieco prirodnejsie na jednorazovu pomoc pri uzkostiach, skus CBD oil. Tie lepsie znacky sa predavaju len v zahranici a je to riadne drahe ale ludia si to na psychiku pochvaluju. Je to prirodne ale ajtak sa to tehotnym neodporuca kvoli nedostatku vyskumov, ajked sa zatial vie len o jeho benefitoch. Ak vies po anglicky pohladaj videa na youtube, ludia to recenzuju ako sa citili ked si to dali pri uzkosti atd..
@1482009 Este som k tym benzakom chcela dodat, ze samozrejme su super na tu jednorazovu ulavu, mne tiez uz neraz pomohli aby som sa nezblaznila, ale ked to niekto predpise ako liecbu s pravidelnymi davkami tak sa mi rozum zastavuje. A pri tom prvom dietati si to na konci brala tiez prilezitostne? Dokonca niekto tvrdi ze treti trimester je na to najnebezpecnejsi.
@katka2678 ahoj,ty si začínala brát AD v tehu? Dekuji
@veronikao87 ked som zistila,ze som tehotná brala som ich asi 3 týždne....a úplne celé tehotenstvo
@katka2678 a jaky byl začátek,dalo se to zvladnout? Chodím do prace a každý píše,ze první dva tydny je to des
@1482009 skus toto: https://www.dedikadcery.sk/e-shop/nase-bylinne-...
Mne to ta pani na konzultacii odporucila ako alternativu v tehotenstve so znizenym davkovanim 20 kvapiek denne.
@sunseth ahoj a tobe to trochu pomohlo? Já už sem trochu zoufala no,celou dobu tak nějak dobre a teď se to v tehu úplně zvrtlo a sem úplně rozhozena☹
@1482009 ahojky,Dr ti nechtela dat žádné? Mě napsala úplně v pohode AD Asentra,ze prý jsou bezpečně v tehu i při kojení a prý lepsi než abych byla v těchto stavech,každopádně mi už nerekla,ze první dva tydny bývá dost vedlejších ucinku,takže sem zatim ze strachu take nevzala.

@lana11 ahoj ja som v tehotenstve brala AD mala som presne také isté stavy ako ty.Synacik je zdravý normálny chlapec má už 9 rokov.bez liekov by som to asi nezvládla. Ak bude dobre tebe aj babo sa bude mať lepšie.