icon

Budem ľúbiť svoje dieťa?

rebeka1417
11. apr 2015

Ahojte ..cca v oktobri som sem pisala, ze som nechcene otehotnela a zvazovala ci ist na interupciu..rozhodla som sa si dieta nechat. ale..o dva mesiace rodim a stale sa na dieta netesim..beriem to ako velku krivdu ze som takto otehotnela..vacsina zien mi pisala ze aj ked ony nechcene otehotneli po case sa na dietatko tesili..ja mam horsie a lepsie dni.v horsich dnoch len placem, odhanam od seba priatela, v lepsich dnoch som relativne v pohode, ale uvazujem kde vsade maleho odlozim ked sa narodi...jednoducho je to pre mna pritaz..uz sice nemyslim na samovrazdu, ale mam pocit ze uz nikdy nebudem stastna a prepada ma zufalstvo..ze som v klietke a uz cely zivot nebudem moct robit veci co mam rada, beriem to ako koniec mojho zivota a strasnu nespravodlivost..bola som aj u psychologicky, ale moc mi teda nepomohla- jedine co mi povedala, ze to vidim moc cierne, ze keby to je naozaj tak nikto by nechcel mat deti..dnes som bola zas na tom tak, ze somv duchu malemu nadavala, ze ho neznasam :((((( ja viem je to strasne..chudatko ved za nic nemoze :( bojim sa ze sa moje pocity nezmenia ani ked sa narodi..neviem si predstavit ako dalej..viem ze je to chore ze to takto prezivam :( pritom si myslim, ze za dva tri roky by som dieta chcela..len mam teraz pocit ze nemam "odzite"..je mi maleho strasne luto, ze prave on musi mat taku matku, neviem vsak ako zmenit svoje pocity :( je mi zo seba zle ako to tu vobec pisem.. :( ako by som ho mohla zacat lubit a tesit sa na neho? je to strasne nefer ze 99% zien toto obdobie preziva ako najkrajsie v zivote a ja to beriem ako najvacsiu tragediu..

kiki68
12. apr 2015

nechcela by si dieta ani za 2,3 roky, namyslas si to ako obhajobu toho,ze by to bolo lepsie tebou akceptovane. Nebolo. Okrem toho uz sa stalo a dietatko coskoro porodis. Mozno ti to cvakne potom,ze ake je to stastie a prepnes sa hormonmi do rezimu som stastna mama. Uvidis ako to bude. Zivot sa urcite neskoncil, to si namyslas sprostosti, poznam matky,co su este aktivnejsie vdaka materstvu nez ked boli bezdetne, pretoze tuzba zabezpecit dieta ich nastartovala neskutocnym sposobom. Moja sesternica mala takto neplanovane dieta, zlyhala hormonalna a nadsena zrovna nebola. Teraz je na vynikajucom poste v praci, vystudovala vysoku skolu v oblasti manazmentu, dieta ma vybavene. Mna to dieta caka po 30tke asi a nadsena nebudem,ze mi to rozrube uz nastaveny system. Takze vzdy to mas tak nieco za nieco. Dost zien aj uspesne zacalo podnikat s niecim,co sa tyka deti, prisli na nejaku dieru na trhu a mali dostatok dalsich mamiciek okolo,ktore boli prve zakaznicky. Myslim,ze nevidis tie moznosti. Ty vidis iba decko sa rovna koniec sveta, teda toho tvojho. Pozri sa na to z inej perspektivy. Ked Ty bdues mat odrodene a decko v skolke ine chuderky sa budu 35 rocne nadrapovat s plienkami a podstupovat posrate amniocentezy.

lauricka
12. apr 2015

@rebeka1417 ahoj, podla toho, co pises, si dost rozumna a situaciu si uvedomujes. Jedine, comu este neveris, je to, ze v zivote sa niektore veci stanu neocakavane a casom clovek casto zisti, ze sa dobre stalo. Dietatko si sa rozhodla si nechat, tak sa teraz nalad na pozitivno, dietatko to potrebuje. Si dobra k svojim priatelom, blizkym, rodine, tak bud dobra aj k nemu. Pretoze ono je Ti uplne najblizsie. A najma bez Tvojej lasky bude mat velmi tazky zaciatok zivota a to mu neurob. Veci v zivote nemusia ist len v ocakavanom poradi, mozu sa aj poprehadzovat, co este neznamena, ze to nie je spravne poradie prave pre Teba. Tak sa usmej, hlavu hore a vydoluj zo seba maximum lasky pre svoje babatko. Sama pises, ze by to malo byt uzasne obdobie pre zenu, aj je, tak sa o to sama nepriprav svojim pristupom. A ak budes potrebovat pomoc, urcite zajdi znovu za psychologom, ale najdi si ineho, nez co si bola prvykrat, to mi neprisla ako bohvieaka pomoc. Ci ho budes lubit? Tak o tom rozhodni sama. Drzim palce!

eli74
12. apr 2015

@kiki68 😕 Ty si vzdy taká milá?

mima4
12. apr 2015

@kiki68

"...ine chuderky sa budu 35 rocne nadrapovat s plienkami a podstupovat posrate amniocentezy."

Nie kazda zena sa na to pozera takto... Podla toho co pises, vnimam u teba cim skor mat deti ako prejst nejakym "nutnym zlom"...

kiki68
12. apr 2015

@eli74 hej, nerada ludom taham medove motuzy. Ja nie som mila, iba uprimna.

kiki68
12. apr 2015

@mima4 no ked vidim ako sa zeny snazia oddalovat materstvo, potom su zufale,ze nic neni podla predstav. Proste neviem na co to chcu hrat. Potom to vytvara falosny dojem,ze ake je to uzasne. Mam okolo seba vela zien, co rodili neskor a potom to lutovali, ze to nebolo take lahke ako ked ich kamosky mali deti 25 rocne. Pretoze vekom mas viac skusenosti,ale aj fyzickych limitov, a este sa viac o to dieta bojis. nemusi to tak byt pravidlom,ale vidim to okolo seba.

dionyzka
12. apr 2015

@kiki68 ... no v podstate si to tak napisala drsnejsie, ale mas pravdu. Ono rodit zasa pomaly v 35, tiez nic moc. Najprv clovek sa nahana v praci, aby zarobil a potom zisti, ze polovicu tych penazi da na lekarov, umele oplodnenie a neviem co este.

mima4
12. apr 2015

@kiki68 ale to su veci velmi individualne a skor zavisia od charakteristiky cloveka, jeho osobnosti, sposobu zivota, fungovania....
Osobne, z mojho pozorovania, mamicky 30 + sú viac vyrovnanejsie, kludnejsie...

kiki68
12. apr 2015

@dionyzka no napisala som to drsnejsie kvoli zakladatelke temy aby si asi viac uvedomila,ze aj necakane materstvo v skorsom veku moze mat svoje velke vyhody. Aby nemala dojem,ze dieta je nieco,co ma dat snad prec alebo ze sa k nemu bude spravat,ze si tu,ale naco to neviem ani ja sama. Lebo deti v prvych mesiacoch vnimaju ten pocit nechcenia velmi intenzivne. Dieta je urcite radost v kazdom veku, len si to vzdy ziada inu dan.

kiki68
12. apr 2015

@mima4 kludnejsie ano,ale fyzicky uz nemas telo ako 25 rocna, proste platnicky atd. po 35tke uz nie su to prave orechove.

megika1
12. apr 2015

strach spôsobuje Tvoje trápenie,lebo príchod dieťatka mení Tvoj život definitívne.....držím palce,lebo nie si pripravená byť matkou,ale budeš skvelá 🙂 .....mnoho dievčat postretne ťažká choroba,Ty za chvíľu budeš mať voňavý uzlíček,ktorý Ťa posilní,budeš na seba hrdá 🙂

dionyzka
12. apr 2015

@kiki68 suhlasim s Tebou, ako sa hovori: "kazda minca ma dve strany". Ked clovek rodi v skorsom veku, ma viac fyzickych sil, telo sa rychlejsie regeneruje, neriesi kazdu prkotinu... ale nie vzdy musi byt s tym psychicky vyrovnany.
Po 30+ je clovek mozno viac vyrovnanejsi, zazemie ma vacsie, dom, byt... ale zasa to az tak lahko nemusi ist, od splodenia po porod, nocne vstavanie...

... asi ako hovori @mima4 je to dost individualne, kazdy to pocituje inak.
Mimochodom nehovoriac o tom, ze treba si uvedomit, ze ked zacneme rodit pomaly v 35 az 40 - kolko budem mat rokov, ked moje dieta bude mat 20? Krasnych 60 :( Akakolvek pomoc z mojej strany zacina byt v tomto veku minimalna.

rebeka1417
autor
12. apr 2015

Zienky dakujem velmi pekne za kazdy jeden nazor a za povzbudive slova. Velmi si to vazim, ste naozaj zlate a empaticke. Normalne sa citim teraz lepsie, naozaj mi to pomohlo. Ja pevne dufam, ze to po porode pride, len som myslela, ze to inak budem vnimat uz pocas tehotenstve..citala som aj o bondingu, satkovani a to vsetko spravim..kojenie ak sa bude dat je myslim samozrejmost..depresiu si nepripustam, aj ked je pravda ze mame toto ochorenie v rodine rozsirene.
Mna moje pocity netrapia len kvoli mne, ale samozrejme aj kvoli malemu..ja si uvedomujem, ze kazde dieta si zasluzi milujucu matku a je mi luto, ze prave to moje taku nema..kazdy mi hovori, ze dieta preziva matkine pocity a sa bojim, aky to bude mat nan dopad ak citi ze je nechcene...len bohuzial neviem tie moje pocity ovplyvnit..a tym odlozenim som myslela prilezotostne k rodicom, nie na adopciu..
a tym, co neboli take empaticke - ja mam blizsie k 30ke nez k 20ke a s priatelom sa lubime..len bohuzial tehotenstvio prislo po chvilke a ja s tym stale neviem vyrovnat aj napriek tomu, ze vek na to mam..ja som si svoje pocity nevybrala, dobre viem ze su nespravne, mile rada by som skakala 3 metre od stastia nad tym ze cakam babatko..velmi lahko sa venuje 24 hodin detom ked ta to naplna stastim..snad aj mna raz bude..

zeriempizzu
12. apr 2015

@rebeka1417 no zda sa ze nie si na dieta vobec pripravena. Asi si na ten potrat mala ist, ale tak dala si sa tu presvedcit supermatkami a teraz moc trpis. Este mozes dat babo na adopciu, lebo to bude skutocne lepsie ako mat matku co ho nemiluje, priam nenavidi. Ja vidim problem v tom ze ta nenavist voci vlastnemu dietatu koreni z tvojho videnia nesrpravodlivosti v tom ze si po sexe otehotnela. A co si cakala ze je to iba o rozkosi? Nemala si sexovat kym si nebola na nasledky pripravena. Ale tak sexualnu vychovu nam v skole netreba....

Drzim ti palce, mas to tazke, velmi.

lucinkax
12. apr 2015

@kiki68 Som zvedava ked budes mat 35 co povies potom, aka si stara.... Možno u Teba ano, ale nie kazdy sa tak cíti. Materstvo je aj o zodpovednosti o tom, ze chces dat dietatu a sebe nejake zazemie, istotu a hlavne mat pevny,kvalitny vztah s partnerom . Nie že budem preživať a spoliehat sa na chlapa. Dnes su ženy omnoho emancipovanejsie, samozstatnejsie a samozrejme ze vekom je to aj o inom zmýšľaní.
Ak by som si mala vybrať a rodiť skôr, tak určite nie za takých podmienok aké som mala predtým- zlý partner, žiadne sociálne istoty. Už dnes by som bola rozvedená, sama s dieťaťom..... ☹ Takže aj po 30-tke sa dá dobre vyzerať, mať dieťa a hlavne vyrovnaný vzťah a čo sa týka zrelosti, úplne inak zmýšľa mladšia baba ako 30tka 🙂 Takže najlepsia kombinácia- mať rozum 30-čky a vek 20-tky 🙂

charlie1980
12. apr 2015

@rebeka1417 Tie, ktore nie su empaticke, by si mali uvedomit, ze psychika a psychicke ochorenia su pre mna jedno z najtazsich ochoreni, pretoze clovek Zlyhava. A zvlast s vacsou ohladuplnostou sa k tomu treba postavit, ak sa v zene vyvija novy zivot. Napriek tomu, ze moje tehotenstvo bolo uzasne a aj nekomplikovane, velmi som si ho uzivala. No viem pochopit aj tie matky, ktore sa citia tak ako ty...neboj, vsetko bude ok, viem to....pretoze uz aj to je krocik k tvojmu uspechu, ze si si toho vsetkeho negativneho vedoma, dokonca az tak, ze tvoje pocity zverejnis. Ja som prve dva mesiace preplakala od stastia kazdy den...nemohla som pozerat Este ani spravy, lebo som sa rozplakala nad tym, ze bude snezit a ako ti ludia len pojdu do prace v takej zime 😀 Takze hlavu hore a drzim palceky.

lucinkax
12. apr 2015

@rebeka1417 Držím Ti palce, nech je všetko ok. 🙂 Dúfam, že Ti to aspon troska pomohlo ,aby si mala pozitivnejšie myslenie🙂 A hlavne pri pôrode, určite trvaj na bondingu 🙂 Je to lepšie aj pre dieťaťko a aj pre Teba . Mne ho nedali, a potom trvalo,ked sme bojovali s laktáciou 🙂
Rozprávaj sa s bábom, skús zmeniť myslenie a hlavne sa teš na to, že budeš maminka 🙂

zeriempizzu
12. apr 2015

@kiki68 nezacinajte tu debatu o veku rodiciek, toto je o inom. Nechapem ako ktora viete v akej kondicii budete po 60tke, preboha. Vase matky zili inac ako zili prababky a ako zijete vy. A aku pomoc potrebuje dieta po 20tke?! Ok, ak 25 rocna otehotnie, stalo sa, nie je koniec sveta, ale urcite nie je idealne ak taka mlada zena planovane otehotnie - ved ako prepana moze zabezpecit potreby dietata? Jedine ze ma bohateho alebo ovela starsieho partnera alebo naozaj ocakava pomoc od rodicov - ale to je aka blbost?! Rodicia uz svoje spravili.

@lucinkax ma dobry pohlad, uz prestante s tym vekom. Ak by to bolo take "proti prirode" rodit po 35 - nikdy by zeny vtedy netehotneli.

le4
12. apr 2015

ahoj🙂. chcem Ta uistit, ze pri dietatku sa da robit vela veci, co si robila doteraz. v prvom roku bude na Tebe najviac zavisle, ale mnohe deti aj v takom veku prijmu bez problemov opatrovatelku. nam rodina postrazi dieta ked chceme ist napriklad na wellness, do kina, restauracie.
a nas zivot je stokrat krajsi s nasim syncekom. dokonca mam viac zabavy, ked som na materskej. s malym je sranda a tiez sa mam viac casu realizovat sa vo veciach, co ma bavia, navstivit rodinu, kamaratky. muz sa toez velmi tesi a maly mu dodava energiu. prichod a pritomnost nasho synčeka utuzil nas vztah.
mozno po porode ked uvidis svoje dieta po prvykrat si ho zamilujes a nebudes uz mat podobne myslienky. ak naozaj citis, ze mu nebudes vediet dat lasku, tak si urcite priprav plan B v podobe adopcie. je to lepsie akoby malo male trpiet a Ty tiez.
casto staci zmenit iba postoj. zacat sa tesit z veci tak ako su. ale ked to nejde, zvol mensie zlo.
vsetko dobre!

mirkava
12. apr 2015

@rebeka1417 Budes ho milovat najviac na svete a tieto tvoje myslienky v tehotenstve ti za rok budu pripadat smiesne.... a zivot nekončí, práve naopak ;) drzim palce

tomiholjubavi
12. apr 2015

Ked uz tu riesime svoje osudom urazene ega a nespravodlivosti pachane na nasich zivotoch, tiez prispejem do krbu. ja citim ako velku nespravodlivost, ze zeny, ktore nechcu mat deti, este ani neporodili a uz rozmyslaju, komu ich pichnu na starost, tehotenstvo prezivaju ako tragediu atd. nikdy nezaziju naozajstny smutok z pohladu na negativny tehotensky test, stale dokola, mesiace, roky ...znovu a znovu a znovu...(my tento mesiac slavime tretie "vyrocie").
povazujem za nespravodlive, ze zeny, ktore fnukaju, ze ich zivot sa skoncil, nemusia absolvovat bolestive, zdlhave, velmi drahe a deprimujuce vysetrenia a pripravy na umele oplodnenie.
preco sa nedostane tehotenstva zenam, ktore uz vyhodili stovky, alebo aj tisicky eur, vyplakali potoky slz a skripali zubami nad debilnymi poznamkami netaktnych ludi?
niekto povie, ze som hovado, co si tu prislo do zakladatelky kopnut. vobec nie...prisla som si aj ja vylievat dusu, len z druhej strany. nech mi niekto vysvetli, preco sa matkami stavaju zeny, ktore o to nestoja, kym tie druhe sa mozu len trapit a snivat? z tohto svetoveho neporiadku mi je na grc.

sono2
12. apr 2015

@rebeka1417 niečo som si čítala, podľa mňa si chorá a riešila by som to. Určite potrebuješ psychiatra. Jemu určite takéto stavy nebudú cudzie a pomôže ti. Už znak, že by si to nedokázala riešiť s dr dokazuje, že si vážnosť svojho stavu neuvedomuješ a si chorá. Treba tvoj život prejsť do detailu. Toto s tebou prejde Psychiater a určí ti diagnózu. Neni to hanba. A vôbec by som sa nespoliehala na to, že s pôrodom prídu dobre pocity, len aby sa nepridruzilo ešte niečo a skončíš v hlbokých depresiach, neprajem ti to. Určite takéto pocity nie sú ok! Hlavne musíš pochopiť život, pochopiť čo sa deje a dr ti v tom pomôže. A hlavne by ti mal manžel pomáhať. A nevracaj sa do minulosti čo mohlo nemohlo byť, ľutovať veci. Zober život taký aký je nesnívaj a váž si toho čo máš a vyhľadaj dr!

stellamaris
12. apr 2015

@tomiholjubavi taku nespravodlivost prezivam aj ja.O chvilu zaciname s prvym IVF,ja deti mat mozem,ale manzel ma problem.Preto IVF.Zijeme na dedine,kde ma kazdy niekolko deti a stale sa vypytuju,co ma sere kvalitne....kedy dalsie,nechcete dalsie,mas väcsie brucho,cakate.....a furt dookola. 😖

@rebeka1417 skus sa zamysliet nad tvojim dietatom.Ved tvoje pocity vnima teraz v brusku .Ked pride na svet,bude ta velmi potrebovat.Aj tvoju lasku.Je smutne citat,ako zmyslas o nom.............a zaroven tazko pochopitelne pre mna,ze sa netesis na dieta.Ja si pre neho vytrpim naozaj dost a bude ma to cosi aj stat a vysledok je neisty...........

mirkava
12. apr 2015

@tomiholjubavi plne suhlasim, autorka je zrejme veľmi mlada a nemusela bojovat o svoje babo preto si neuvedomuje ake stastičko v podobe toho maleho pokladiku jej prislo... 😒

sono2
12. apr 2015

@tomiholjubavi netráp sa budeme tehotné prežívam to isté! Zakladateľka je chorá ver mi, nerozmýšľa normálne ako my ženy ktoré túžime netúžim mať deti . Sme vyrovnané osoby. Nepomozes takto zakladatelke ona nechápe, čo je to ist a nebyť úspešný hľadať dôvody ktoré už možno ani niesú.

tomiholjubavi
12. apr 2015

@sono2 mozno ma naozaj nejaku depresiu...ale mozno je len sebecka. nie kazdy musi mat hned diagnozu. ale tak, či onak, neodsudzujem ju...len sa cudujem nespravodlivosti osudu...keby jej dietatko prislo k niekomu inemu, tebe, mne, alebo @stellamaris boli by stastnejsie minimalne styri duse - buduca mama, otec, dieta a aj zena, ktora tehotenstvo nechce a v duchu nadava dietatu, ze ho neznasa...

natalushka
12. apr 2015

@rebeka1417 pockaj,az ti drobceka polozia na brusko..vtedy ti vsetko dojde🙂 ale neviem,ci aj nejaka odborna pomoc by ti nebola treba..este pred porodom a asi bude treba aj po porode..a hlavne podpora rodiny a priatela..hovor o tom,nenechavaj si toto trapenie pre seba..drzim palceky a dufam,ze sila toho krasneho okamihu narodenia bude pre teba najlepsim liekom..zvladnes to,uvidis🙂 a nakoniec z teba bude najlepsia mama na svete🙂

henikav
12. apr 2015

@rebeka1417 ak si sikovna, mas dobreho partnera a dobru rodinu okolo seba, nic zle sa nedeje. To ze mas dietatko tvoj zivot zmeni v tom ze bude na svete dalsia osobka, ktoru mozes lubit a ktora bude teba lubit na 100%. Ked na teba polozi malu rucku, ci ti da uslintanu pusinku, budes najstastnejsia mama na svete a ked prvykrat povie mama, to bude to najuzasnejsie slovko na svete. Myslim ze sa hlavne bojis tej zmeny, toho ze si prisla o slobodu, ale nie je to tak, ak mas okolo seba spravnych ludi, mozes nadalej robit vsetko, len musis byt sikovna a vediet si to zariadit. Ja napriklad chodim do prace, po obchodoch, s kamoskami na kavicky, ci s manzelom na koncerty. Mame dobru a milu slecnu, ktora sa nam o malu postara kedykolvek. Ak idem s kamoskami, stara sa manzel, ak ide on, staram sa ja, zivot sa neskoncil, ide dalej, len je obohateny o pieskove kolaciky a hojdacky... Napriklad vcera sme boli s malou nakupovat, sice s nou to trva dlhsie, ale dovolila som jej vyberat, ktore ovocie, ktoru zeleninku (keby hned vybrala aj hnile, ale tak velmi sa tomu tesila)...... no a cestou domov sme zabocili este do parku nakrmit kacicky a zodrat trosku gature na smykacke. Da sa to vsetko pekne zosuladit, len sa treba posnazit a zorganizovat. Samozrejme je to narocnejsie ak okolo seba nemas spravnych ludi, ale da sa to tiez.

dada7701
12. apr 2015

..jednoduchá otázka a aj jednoduchá odpoved : ja si myslím,že určite budeš 🙂

sono2
12. apr 2015

@tomiholjubavi ak by bola sebecka o to horšie, to neverím, depresia je sviňa skôr má nejakú poruchu, píše, že to majú aj v rodine dosť, tak to vidim len na pomoc u doktora ale keď nechce o to je to horšie, pretože jej pracuje v tele psychika ináč ako nám. A som si viac než istá, že keď takto rozmýšľa, nebude to ináč ani po pôrode. Toto je sebecke že to nechce zmeniť a nemohla by k dr, prečo?? Tak nech sa trápi a nadáva dieťatku v bruchu, by som to sem ani nepísala, lebo nám nenaplneným len trhá srdce a čo jej my vieme napísať? Buď pravdu ako to my vidíme alebo kritiku.