Mali ste svadbu po zistení tehotenstva?
Ahojte, mali ste svadbu keď ste zistili že ste tehotné ? Moja mamina si mysli že nemôžem byť “slobodná” matka, pritom ja sa ešte vydávať nechcem.
Ako dlho ste s partnerom? Preco sa primarne nechces vydat?
Nie si si ista partnerom/vztahom? Alebo si ta on velmi akcne nechce zobrat? Je dolezite sa aj zamysliet nad tym.
Ked nie si mlada na tehotenstvo, nie si ani az taka mlada na svadbu. Toto podla mna nie je dovod preco sa nechces vydat.
A tvoju matku chapem.
Nie. Ked sme sa brali mala mala 5a pol a strasny zazitok z toho🤣spominala asi pol roka😅🙈
Chcete prísť o kopu výhod?
Napríklad
- vybavovanie papierov je jednoduchšie v manželstve
- dieťa má rovnaké meno ako obaja rodičia (alebo po kom dáš priezvisko? Po sebe a otcovi to nebude vadiť alebo po ňom a budeš chodiť ako s cudzím dieťaťom k lekárom?)
- daňový bonus na manželku sú tiež nemalé peniaze o ktoré prídete
- prídeš o možnosť vlastniť polovicu z toho co nadobudnete do svadby (ak to nebudeš inak zložito samostatné riešiť)
- ak sa niečo manželovi stane, v nemocnici ta k nemu nepustia - nie ste rodina
Stoja ti tieto komplikácie za to?
Už len kvôli tomu by som šla aspoň na úrad o dvoch svedkoch a sobáš mala za sebou.
Nieje najväčší problém to ze si chcela rozprávkovú svadby a ako tehotná až taká rozprávková nebude tak hľadáš možnosť ako ju takú mať ? 😀 Bohužiaľ toto už nezmeníš, dieťa už aj tak nezmizne. A o 5 rokov môžete mať kľudne už aj ďalšie dve a svadbu v nedohľadne.
Môžem sa opýtať, či Tvoj priateľ má záujem, aby ste sa vzali alebo rovnako ako Ty sa na to ,,ešte" necíti? Ako píšu vyššie, dieťa je záväzok na celý život, svadba ani rozvod nezmenia to, že je živá bytosť. Manželstvo Tebe a aj dieťaťu dajú určité istoty, rodinné, finančné, ochranné.
Slobodná mamička je tiež rozšírený status, nebola by si prvá a ani posledná.
Ak sa rozhodnete pre manželstvo spolu, z lásky a aj z rozumu, prejdete si výhody či nevýhody, pokiaľ ich vy dvaja spolu vidíte vo vašom pohľade, s ohľadom na vaše spoločné dieťa, stále si môžeš povedať, že zažiješ mnoho úžasných zážitkov, spolu s Tvojou zodpovednosťou za život vášho dieťatka.
Napíšem jednu príhodu ak sa tu už spomínajú priezviska.
Mamina sa vydávala 2krát a mali sme rozdielne priezviska.Keď som mala 15 tak som si vybavovala občiansky preukaz a pani na mňa zhúkla nepríjemne, že kde je moja adoptívna matka 😂.
Takže tak.
Ja by som to normalne zakazala. Vydavat sa tehotna... Fakt, vobec by som to ani jednej dcere nedovolila, ja som sa vydavala tehotna a bolo to hrozne, akoze tvarili sme sa strasne happy ze mame svadbu, budeme rodina, ale v skutocnosti to bol normalny den, kedy sa ziadny zazrak neudial, lebo dieta bolo neplanovane a vztah ma aj tak uz nejaky cas nenaplnal.
Priateľ to tiež ešte na svadbu nevidí, čo sa týka financií on pracuje, takže to problém nebude. Bývam ešte u rodičov, ale chceli by sme vlastne bývanie, s čím pribudne ďalšia zodpovednosť o domácnosť. Nemôžem reálne vedieť čo nás čaká v spoločnej domácnosti a či vôbec budeme vedieť spolu vychádzať.
parada. nevies, ci budete vediet spolu vychadzat, ale dieta je uz na ceste... nesmierne zodpovedne. priatel to na svadbu nevidi, ale dieta urobit dokazal. ach zeny...
Autorka priatel pracuje, bude mat nehnuteľnosť (on, nie ty), jemu sa osobne nečudujem, ze sa nechce zenit, lebo on príde o peniaze a majetok, keby to nevyšlo. Ty sa vrátiš do detskej izby a bude to dobre, teda ved rodicia sa teba var postarajú finančné kým budeš na materskej. Len prosím nedávaj dieťaťu meno po otcovi.
Mala som dojem ze je problem v priatelovi. Tak ak si ta nechce zobrat tak to je ale uplne ina tema, autorka. Chuda dieta.
Ja byt na tvojom mieste, tak este tu svadbu nadhodim (svadbou ked uz s nim cakas dieta naozaj nemozes nic pokazit, ved je to len ten papier...nie?) a ak z jeho strany nie, doporucujem ti sa podla toho do buducna zariadit. Chlap plnohodnotne neprevzal zodpovednost za svoje konanie, co s takym.
Teraz uz tvoju matku uplne chapem.
Ak by ste mali byť obaja, teda Ty a aj Tvoj priateľ, donútení okolnosťami či okolím ku svadbe, asi to nebude robiť dobrotu. Rozhodnutie kráčať spolu životom je založené na slobodnej vôli a rozhodnutí oboch, nie pod nátlakom.
Dieťatko Ti zmení priority, hodnotu, pohľad na to, čo je dôležité, už budeš viac rozmýšľať v množnom čísle, teda aj za seba aj za dieťa.
Váš vzťah prejde výzvami, skúškami, neznamená, že vás dieťa spojí ani že vás rozdelí.
Síce som si neprešla takou situáciou a vcítenie sa do tejto záležitosti mi nie celkom ide, no dala by som na čas. Ako sa to vyvinie. Či budete mať záujem znášať strasti a radosti spoločne, či budete mať časom potrebu váš vzťah upevniť aj papierovo ( a z toho plynúce výhody pre všetkých troch).
V dvadsiatke som povedala ,,nie" , z dôvodu, že sa ešte necítim na viazanie sa, ale nečakala som vtedy bábo.
Ano v 5tom mesiaci
Tak pravdepodobne spolu vychádzať budeme vedieť, ale iste to nie je kým to nevyskúšame, ja sa len netúžim o 2 roky rozvádzať ako to je v dnešnej dobe moderné. Príde mi že by som sa mala na svadbu tešiť a mať ju dostatočne naplánovanú a nie takto. A dieťa chúďa určite nebude 🙂 ďaleko horšie mi príde keby som išla na potrat lebo mi to “nevyhovovalo”
Ved ked sa na to necitite, tak preco robit nieco na silu? Ak svadba nie je to co chcete, ak sa na nu netesite, ak ju nechcete, tak ju nemajte. Nech si kazdy hovori co chce, vy ste zodpovedni za svoje zivoty a ako si zariadie, tak budete mat. Ci so svadbou, ci bez, to je na vas.
Ja sa snažím zvážiť len všetky pre a proti, čo mi vadí je presne to že dieťa nebude mať rovnaké priezvisko ako ja alebo ako partner, a tiež mi príde zložitá otázka po kom by dieťa malo meno, lebo bude takisto moje ako jeho, ale zvyk je dávať meno po otcovi. Ďalšia vec čo sa týka krstu, niekde by mohli mať problém s tým že dieťa je “nemanželské” . A ďalšie menované nevýhody. Ale sama neviem či by to mal byť dôvod na svadbu alebo nie, nikdy som nad tým neuvažovala či sa vôbec niekedy chcem vydávať.
Prišla som si sem po radu a nie po to aby ste ma odcudzovali , áno spravili sme chybu ale to neznamená že sa o dieťa nepostaráme keď na to nie sme pripravení.
Ak by to aj vyzeralo teraz ako chyba, vôbec sa na to netreba tak dívať. Môže to byť to najlepšie, čo sa mohlo stať. Držím vám palce, aby ste našli čo najviac spoločného a tešili sa z príchodu živej bytosti a dali mu, jej, čo najviac lásky.
Nikto ta tu neodsudzuje. V konecnom dosledku hlavne je nech je dieta zdrave.
Len ti doporucujem sa zamysliet nad vsetkymi nazormi na tvoju situaciu, ktore tu boli prezentovane. Na to si snad zalozila tuto temu, predpokladam.
Vela stastia.
Prosím len nedaj dieťaťu meno po otcovi, vážne nie. To ze je to zvyk predsa ešte neznamená, že sa to musí tak robiť. Lebo zvyk je aj sa zobrať a mat deti v manželstve a ten zvyk si porušila. No to čo si menovala nie sú také veľké výhody manželstva. Ale v jednom máš pravdu si ešte veľmi mladá a chyba ti realny pohľad na skutočný život. To nie je zle, každý z nás taky bol, ale keď si sa uz dostala do situácie dospelej ženy, tak si daj poradiť od dospelých žien a neuvažuj ako dieťa. Ty už nemáš moc možnosti na vyber ci snívania o krásnom živote plnom lásky, teba čakajú už úplne iné starosti.
Na tvojom mieste by som nedala meno po otcovi. Na to aj tak potrebujete spisat suhlasne vyhlasenie o otcovstve na matrike. Bez toho dostanes dieta priezvisko po tebe. A ja by som to tak aj urobila - ak nemame v plane vziat sa, ale je to otvorena otazka, ze mozno raz dakedy v buducnosti a ze vobec otazne ci spolu ostaneme, kedze sama pises, ze ani nevies ci a ako vam to bude v spolocnej domacnosti klapat, tak by som dala moje priezvisko. Nikdy nevies co bude...
V pripade, ze sa neskor vezmete, tak priezvisko zmenite.
A co sa tyka krstu - tam zalezi na akeho knaza natrafis. Su taki, co sa stale pridrzaju toho, ze nepokrstia, ale v sucasnej dobe je plno takych co doslova kaslu na pravidla a pokrstia.
Ak si ale naozaj veriaca, tak je na zamyslenie, ze dieta chces viest k viere, ale sama podla viery nezijes? Lebo podla cirkvi zijes v hriechu, ale to je uz na tvojom osobnom vnimani nakolko su tieto veci pre teba dolezite a nakolko sa nimi riadis.
Na druhej strane - svadba by nemala byt z povinnosti, ale z lasky, preto, ze obaja to takto chcete, ze si neviete predstavit zivot bez toho druheho a ze to chcete oficialne specatit. Cize "kalkulovat" len podla vyhod - to ja nepovazujem za spravny dovod.
A to som za manzelstvo, ale zo spravnych dovodov a v "spravnom" poradi (manzelstvo - dieta).
Musim suhlasit s tym priezviskom s prispevkami vyssie. Daj dietatu to tvoje. Pre istotu do buducna, ked uz sa nic ine nekona.
Rozhodne sa partnerom v tomto nenechaj zatlacit, kedze on sam ziadne tlaky nepocituje a neakceptuje...myslim, ze nema ziadne pravo v tomto protestovat.
Tiež si myslím že meno si daj po sebe, keďže ste mladí a neviete ako to dopadne( netvrdím, že starší to vedia). Ty budeš s dieťaťom chodiť k lekárovi a inde, osobne by mi prekážalo keby dieťa malo iné priezvisko ako ja. A keď sa zoberiete tak jednoducho zmeníte priezvisko aj dieťati. Napr. môj bratranec si nejak nechcel vziať svoju partnerku keď bola tehotná za zenu( a to chcela len svadbu o 2 svedkov), tak povedala Ok ale dieťa sa bude volať po nej.tak aj je. To dieťa má už 10 rokov a stále niesu manželia.
Ja som tak otehotnela, svadbu sme odložili, kým mala dcéra rok, a nikdy viac by som takú svadbu nechcela, radšej v 9.mesiaci o dvoch svedkoch ako s ročným dieťaťom.
A čo sa týka priezviska, dala by som svoje, ale na matriku treba tak či tak, lebo snáď chceš, aby bol uvedený ako otec.
Pytas si rady na fore pre mamicky...No vies...tu uz zienky, ktore ti radia maju nieco odzite...vedia, ako to v zivote chodi. Toto su zname scenare. Vela zien si povedalo, ze svadba je len papier a potom si tu chodia po rady, lebo byvaly na nich neplati, vzdelanie nemaju, lebo zostali skoro tehotne, pracu si najst nevedia, lebo na poziciach, kde ich vezmu bez vzdelania sa casto robi na zmeny a nemaju s kym nechat dieta...prepac, ale je to tak. Neurob tu istu chybu a zvaz rady, ktore ti tu baby davaju.
Daj priezvisko po sebe. 1 dala po partnerovi a do pol roka sa rozišli terza ľutuje že majú rozdielne priezviska. Ale hlavne si to dobre premysli sama🙂
ja som mala svadbu naplánovanú na leto, keďže som zostala tehotná vzali sme sa skôr, aby som rodila už vydatá. u doktorov, aj na úradoch boli poznámky, že konečne matka s rovnakým priezviskom, že to je už skôr rarita :D ale iba kvôli tomu by som sa určite nevydávala
Ano, ale az po zisteni druheho tehotenstva :D dcera mala 4 roky a neskor som si nevedela predstavit spravit svadbu uz s dvomi malymi detmi a takisto uz mi nebolo po chuti objasnovat ze mam ine priezvisko ako dieta a ze nie sme "uradne" rodina.... tak sme narychlo spravili mensiu, bola som na zac. 6.mesiaca
My sme sa sice chceli brat aj tak, raz, ale je pravda, ze tehotenstvo to urychlilo. No skor z praktickeho hladiska, zakon a uradne institucie nepozna statut priatela, len manzela, keby sa nieco stalo a aj pre ostatne situacie a uz ked mame ist na urad spisat otcovstvo, tak mozeme rovno podpisat manzelstvo. Ale nam to tak vyhovuje obom, to je dolezite, keby len jednemu z nas, netlacili by sme na to.

Ja som asi divná, ale ja ťa chápem 😁. Úplne súhlasím s tým, že dieťa je väčší záväzok ako svadba a tak to aj s partnerom berieme...zadaná som a šťastne, bývanie máme spoločné, teraz máme maličké bábo a časom možno bude aj svadba, hlavne partner by chcel. Malá má priezvisko po ockovi, tak by sme to časom zjednotili 🙂. Čomu rozumiem menej je, keď žena napíše, že “porodí dieťa mužovi”...a jej to dieťa nie je? Ja som ho porodila nám dvom ako partnerom a rodičom, či sme v manželstve alebo nie je úplne jedno.