Mám 17 rokov a chcem si svoje dievčatko nechať
Dobrý deň mamičky a oteckovia. Mám 17 rokov a som v 7. mesiaci tehotenstva. Naši chceli aby som si bábätko dala vziať. Dohodla som sa s nimi že to neurobím a že dám dieťatko k adopcií. Ako plynuli mesiace, veľmi som sa na Nikolku naviazala. Čítam jej knižky , počúvame spolu hudbu, rozprávam sa s ňou, cítim jej pohyby veď to poznáte... Desím sa dňa kedy, sa moje dievčatko narodí a ja sa ho budem musieť vzdať. Nikolka mi je všetkým hoc ešte nieje na svete. Keď som otehotnela, bola som sklamaná ale neodpustila by som si ak by som zabila vlastné dieťa. Prvé mesiace boli ťažké. Hnevala som sa na Nikolku že mi robí zle, že ma stále bolí hlava, že som nervózna no nikdy som neoľutovala že som nešla na potrat. Uvedomila som si, aký je to dar, že práve ja som sa stala matkou a i to že chcem Nikolku pri sebe. Som v druhom ročníku na bilingválnom gymnáziu. A moja otázka znie, zvládla by som život s Nikolkou či už po finančnej, psychickej alebo školskej stránke ? Pomoc s opaterou mám od jej starkej (zo strany otca), ale finančnú len minimálnu. Ďakujem

Prosím ťa nevzdávaj sa jej .... nemôžem ti napísať, či to zvládneš, že to bude ľahké ... nemôžem ti napísať skúsenosti zabehnutej mamičky. Píšem ti ako zlomená mama, ktorá o svoje bábätko prišla 6 týždňov pre pôrodom. Ver, že nie je nič horšie ako prázdna náruč. Radšej by som Šimonka mala v obnosených dupačkách, ako na cintoríne. Ty máš právo rozhodnúť sa .... mne toto právo Boh vzal. Zlatik, žena zvládne všetko, len NIKDY nie stratu dieťaťa !!!!
Ahoj, nechcem Ti radiť, to je veľmi ťažké, ale ak sa rozhodneš, že si dieťatko necháš napíš mi, ja mám 2-ročnú dcérku, vecičky po nej nemám komu darovať, a nemienim ich skladovať, práve sa rozhodujem či ich dať na charitu či čo s nimi - rada Ti ich venujem ... ak Ti to pomôže ... len mi daj vedieť ak budeš mať záujem. Držím palce. Osobne považujem za správne prevziať zodpovednosť za život človiečika ktorého si splodila. Držím Ti palce, poraď sa hlavne s rodičmi alebo starkou, oporu a pomoc budeš potrebovať
Veľmi ťažká situácia... určite sa rozhodneš správne. Ale matematika nepustí.. určite by bolo dobre ak by si ešte mala finančnú pomoc.. bábätko potrebuje na začiatku menej vecí, stačí menej eur. Ale ako bude rásť bude toho vždy viac (varenie príkrmov, mlieko, nedajbože ak bábo ochorie to môže byť aj 20-30 eur, náš malý má alergiu na mlieko, tým pádom nás len mlieko vyšlo mesačne na 150 eur a to sme dopredu nevedeli.. šaty, topánočky keď začne chodiť).
Ak sa rozhodnes malinku si nechat, v co dufam, hod do spravy adresku , popozeram volaco po mojich deturencoch a poslem ti. 🙂 drz sa!
Necitala som vsetky prispevky,takze neviem co Ti kto radil.ale som velmi rada,ze si neisla na potrat.dieta je dar - na to stale pamataj.podla mna by si urcite zivot s dcerkou zvladla 🙂 mozno by to nebolo lahke,vsak kazdy z nas zapasi s roznymi problemami,ale zvladla by si to.dieta nie je az tak financne narocne,ako si ludia myslia.Ty este nezarabas-predpokladam,takze o prijem neprides.budes dostavat materske/rodicovsku.ak budes kojit,co velmi drzim palce,aby si kojila(pozri www.mamila.sk,je tam aj zoznam poradkyn,ak by si mala problem),takze sunare Ti nebude treba.Dcerka nech spinka s Tebou-netreba postielku(s nami tak spi 1,5 r dcerka a je to skvely pocit),kocik z bazara,alebo niekto daruje,skvele su aj nosice-satky,ergonosice-vtedy kocik velmi nepotrebujes,a oblecko-bazar,a verim,ze by Ti aj mamicky z MK darovali.daj si odklad skoly na 1-2 roky,alebo ind stud plan,potom skolu dokoncis,a pojdes pracovat po skole alebo na vysku,uvidis.neviem akych mas rodicov,ci by nebolo mozne porozpravat sa s nimi-ze mas dcerku velmi rada,ze mas ku nej silny vztah.je to ich vnuca.nechcu sa z neho tesit?mozno mali inu predstavu-skola,svadba,dieta.ale je to inak.to ale nic nemeni na veci,ze pod srdcom nosis cloviecika,ktory Ta potrebuje,potrebuje aj ich - starych rodicov.mozno skus ci s Tebou nepojdu napr na ultrazvuk,aby toho cloviecka videli a bol pre nich hmatatelnejsi.alebo sa spytaj,ako by sa citila Tvoja mamka,keby Ta jej po porode zobrali?nehadajte sa,len im vysvetli ako sa citis,ako si ich vazis,a ze si rada,ze si mohla vyrastat pri nich,pri svojich rodicoch,mamke.zivot s dietatkom urcite zvladnes.byt matkou Ta posunie do uplne inej roviny,objavis v sebe doteraz nepoznanu silu a nekonecnu lasku.prajem Ti z uprimneho srdca,aby si to zazila.urcite je to pre Teba narocna situacia,ale verim,ze sa rozhodnes spravne.
@nikolinkamoja Ahoj, nečítala som celú diskusiu, isto ti tu baby už radili mnoho vecí.... ja ti chcem len za seba povedať ...ak by si bola moja dcéra, bola by som na teba veľmi pyšná za to, že si dospela k takémuto štádiu, že si uvedomuješ aké je dieťatko dar, že už teraz svoje dieťatko ľúbiš a že si ozajstná matka, pretože tie sa nikdy svojich detí nevzdávajú a kvôli nim prechádzajú cez akékoľvek prekážky. Si mladá žena, ktorá už teraz vie čo chce a ja ti veľmi fandím, myslím, že budeš Nikolke skvelou maminou. Držím palce a hoc to bude ťažké, určite to zvládneš! 🙂
@nefertiti ako mozes sudit niekoho postavu,ked sama vyzeras tak ako vyzeras??? ako mozes radit niekomu ohladne deti ked sama ziadne nemas a podla vsetkeho ani cit a to nielen k nim??? holka sa nad sebou zamysli .. s priatelom nemusis byt vecne,dieta sa ti nemusi postastit a potom budes sama so svojimi gulami.. zakladatelka je rozumna holka ze i napriek vsetkemu sa rozhodla dieta si nechat - teda dufam- urcite mat dieta ju posilni a zmeni jej zivot ... zaciatky su vzdy tazke ale ona je mlada a silna .. ja som mala svoje dieta v 32 a lutujem ze som ho nemala skor lebo som tak hlupo premyslala ako ty ... majeto a drahe veci ta stastnou nespravia to najvatsie stastie je mat dieta a zit prenho vidiet jeho usmev a spokojnost .. dieta nemusi byt v znackovom nemusi mat prepchate skryne vecami.. je skromne a i napriek tomu stastne .. jedine co potrebuje je laska a objatie matki .. to len dospelaci musia vsetko preratavat ... smutna doba
@silaviat radsej so svojimi sklenenymi gulami ako s gulami niekoho kto by mi spravil dieta v 17tich a potom od zodpovednosti usiel alebo podobne....inak neviem co mate damy proti tomu ze nieco zbieram ja neviem ci tu je niekto kto sa okrem handmade a hackovaniu venuje aj niecomu inemu, ale nevadi, nie kazdy prebaluje a koji v dnesnej dobe.....a to sudenie? mozno to bude tym ze ked sa ja postavim do zrkadla vidim co si mozem a nemozem pri tych 70 kilach dovolit a viem co vyzera zle a co dobre...ale dobre, hladkajme si vsetci vsade ego....a na to aby si ty silaviat vedela na co mam ja cit ma poznas prilis malo a mozno som toho videla dost vela vo svojom zivote aby som aj bez toho aby som mala dieta do toho celkom videla, ano jedine co mi chyba je ten pocit ked to kopne a narodi sa, ano presne to z coho ste tu vsetky na leco a ja vam to neberiem lebo urcite na tom nieco, vela je....ale ako som uz povedala, do podnajmoveho bytu a neistej pracovnej buducnosti si ja dieta neprinesiem....radsej pockam...a ked sa nepodari budem to riesit inak, myslim ze existuje take nieco ako detske domovy...ktovie preco su take plne...
@nefertiti v dnesnej dobe ti nikto neda istotu ani v dome ani v praci.. nejeden clovek sa zhora velmi rychlo dostal na same dno ... a videla som tvoj album co sa tyka maskarneho plesu a myslim ze vtedy si sa pred zrkaslo postavit zrovna zabudla .. - prepac uprimnost,ale o tu ti asi ide tak nebudem pisat ake to bolo nadherne ked si v tom vyzerala jednak smiesne a jednak hlupo... mna ucili,ze ked sa ma nieco netyka alebo sa mi to nepaci je lepsie mlcat ako urazit,ale zrejme stara skola dnes frci povedat pravdu za kazdu cenu i ked by som tym mala ublizit cloveku kt.nepoznam ... a dieta ti z ustavu nedaju pokial budes sama.. a kde mas tu istotu,ze budes mat partnera.. muz dava prednost vlastnemu dietatu a dnes je tak moderne vymenit strsiu za novsiu mladsiu.. po 30to ide dolu vodou..vrasky.kila nervozita ... a bude to horsie a horsie
@nikolinkamoja tak po prve gratulujem k spravnemu rozhodnutiu 🙂!!! Drzim ti palce v zivote
Doba je dnes taka aka je, a podla mojho nazoru lepsia este nebola ! Sme len prilis opantani cislami na ucte, poctom kruhov na kapote auta a stvorcovymi metrami obyvacky. To ze ti niekto radi vzdat sa svojho dietata nechapem, pokial nie si narkomanka inak nesposobila sa postarat sama o seba (vek v tvojom pripade uz nehra rolu do dospelosti ti chyba malo).
Da sa, bude sa dat, ani ty a ani dieta neumriete od hladu. Nastastie zijeme v Europe, hoci v komunizmom ubicovanej krajine ale prispevky na dieta dostanes a nezabudaj ze si nato neni sama. Mas partnera, partnerovu rodinu a hlavne svoju rodinu. Vravis ze si na biling. gymnaziu a to viem ze nie je prave ta najlahsia cesta, mas ambicie a rodicia ta v tom podporovali v tvojom intelektualnom rozvoji, s gymnaziom samo o sebe je to tazke tak ratali s tym ze pojdes na vysoku a tak dalej, preto nevidim dovod preco by sa ti mali otocit chrbtom, ale nechcem mudrovat nepoznam teba nepoznam vase vztahy. Moznosti je vela a uvidis ze sa to bude dat, najme je najlepsie si to s priatelom poriadne premysliet a dohodnut sa co a ako 🙂
Este by som sa chcel vyjadrit na margo @nefertiti. Ja sa z tebou do ziadneho slovneho suboja pustat nejdem, respektujem tvoj nazor ako respektujem kazdy iny nazor hoc sa snim nestotoznujem. Len by ma zaujimalo (a ak nechces nemusis vobec reagovat) co je to ISTA pracovna buducnost aky je rozdiel medzi podnajmovym bytom a bytom na ktory je uver 150000e ?
A na zaver je dost neskoro nechce sa mi hladat konkretne znenie a autora citatu ale volne podanie : Kto sa cely zivot zenie za peniaze, nakonci zisti ze viacej stratil ako ziskal 🙂
No necitala som uplne celu diskusiu ale @nefertiti ma poriadne vytocila! Odkaz pre nu: Pan Boh asi vie komu nadeli osud byt matkou so vsetkymi pocitmi ktore k tomu patria a komu nie!!! Tak bezcitny clovek asi zazil v zivote malo lasky...je mi jej luto....
Este chcem kocke popriat vela stastia v zivote .... bude cely zivot obklopena laskou jej slniecka 🙂 len nech sa rozhodne spravne <3
@silaviat neviem ci sa na halloweenske party chodi vyzerat inteligentne a prekrasne...ale nevadi 😀 masku certice a jezibaby si vie vymysliet kazda druha (inak kiezby niektore nevesty presli popri zrkadle, uz v salone napriklad)...ja som bola aspon v niecom originalna a ze som nemala postavu ako baletka? no a co 😀 ja si nemam problem vystrelit sama zo seba...vies to len treba dvihnut rit a popremyslat, nie nabehnut do pozicovne kostymov a urobit zo seba cicu 😉 to tak mozno do bordelu 😉 nemam zaujem uz v tejto diskusii pokracovat.....vycerpava ma to 🙂
Držím palce, aby tvoje rozhodnutie bolo správne a pochopili to aj ľudia okolo teba. Dieťa je dar a treba ho chrániť. Dôležité je bývanie a to ako čítam máš zabezpečené. Myslím, že aj tvoji rodičia zmenia názor, keď malú uvidia. Drž sa a daj vedieť ako si na tom.
@nefertiti prepáč, ja som si špeci kvôli tým guliam pozrela tvoj profil, že o čom to stále točíte, ale žiadne som tam nenašla, žiadne fotky gúl 😀 takže, kde ich máš schované?
@nikolinkamoja málokedy prispievam do diskusií, ale Tebe musím napísať, že si zaslúžiš obrovský obdiv za to, že si sa rozhodla darovať svojej dcérke život a už teraz ju veľmi ľúbiš. Neviem si predstaviť byť v Tvojej situácii ale tuším, že ak sa rozhodneš si bábätko nechať pri sebe, budeš tá najlepšia mamka na svete a zaslúžiš si aby bola tvoja Nikolka s tebou. My sme o dve bábätká prišli a aj ked máme nášho synčeka a sme tí najšťastnejší rodičia na svete, nikdy na ne nezabudnem. Takže hlavu hore a drž sa!!!! čo sa týka peňazí, mám pocit, že my s manželom míňame viac na seba ako na malého, naozaj to veľa nestojí a ked máš kde bývať tak aspon niečo máš vyriešené. Bábätko potrebuje hlavne lásku a Teba a uvidíš ako budú z malej Tvoji rodičia hotoví. Tak sa nevzdávaj 🙂 🙂
..prajem veľa veľa šťastia...rozhodla si sa správne...aj ked to bude veľmi ťažké...ale určite budeš skvelá mamička...aj ked teraz to vyzerá veľmi zle...ja osobne si neviem predstaviť takú situáciu..ale život prináša množstvo situácií...určitú podporu už máš..a ako písali dievčatá,určite aj rodičia zmenia názor....dieťa je naozaj dar....
@nikolinkamoja zijes, dievca? ako to dopadlo s rodicmi?
@monikahan77 zatial doma v zabalenych krabiciach lebo som sa stahovala, Jezisko by mi mal doniest vitrinu 🙂 zbieram snezne gule, snezitka, tazitka,snowglobes (ano ten skleneny gyc co ked zahrkas tak snezi sneh alebo flitre)....mam ich asi 108, kupujem si sama, dostavam od znamych a ludia mi nosia specialne aj na zelanie z roznych krajin...Dubaj, Norsko, Kuba, Ibiza, Mexiko, ale aj okolite staty.......nie su gule ako gule, aby som ta nemiatla 😀 tak aspon 4 pre ilustraciu 🙂
@nefertiti
bez urážky, ale ty v tejto diskusii nemáš čo robiť....dieťa nemáš a ako si niekde napísala asi ani mamou nebudeš....tak preto sa v tvojich príspevkoch odzrkadľuje frustrácia, hnev a zlosť.... a myslím si, že v kútiku duše závidíš tejto 17 r.dievčinke, že ona bude mať to, čo ty nie....ten najkrajší dar na svete.. preto si jej aj napísala, že nech dá dieťatko adoptovať....to by žiadna matka, ktorá svoje dieťa miluje, neurobila....
nazývať ostatné ženy sliepkami....aj to o tebe mnohé napovedá...aj keby tu bola žena s úplne odlišným názorom, neznížila by som sa k tomuto osloveniu...
odporúčam ti nájsť si iné stránky, napríklad šikovné ručičky.....tam sa môžeš ukazovať svojim tvorivým umeleckým cítením a tam nikomu nebudeš ubližovať tvojimi názormi...
@nefertiti
tieto gule si pritúliš a zaspievaš im uspávanku???.......vieš ty vlastne o tom, že momentálne si vo fórume Mám 17 r. a chcem si nechať dieťatko???....lebo mne sa zdá, že nevieš čítať....silnejšie dioptrie, prípadne zopakovanie základnej školy by bolo namieste....
@amanda0405 iba som odpovedala na otazku, nerobim si tu reklamu...to je vsetko...ano presne tak, zena bez dietata nie je zena....a s blbymi nazormi uz vobec nie.....ach.....nebudem uz reagovat lebo to naozaj nema vyznam...moj zivot bol naozaj ovela krajsi kym som nezistila ako velmi su odsudzovane nazory zien ktore este nemaju deti....a nezavidim tym zenam ktore ich ani nechcu mat, vsak to je normalne ze vyvrhelstvo spolocnosti....nabuduce tu prispejem uz len vtedy ked budem mat v ruke tehotensku knizku ale najprv to dam schvalit adminovi ci mozem vstupit medzi tieto milujuce a mudre matky ktore sa tu niekedy spravaju horsie ako hyeny....len to nik nechce vidiet...prajem ti pekny den...
@nikolinkamoja neboj, zvládneš to. Bude to ťažšie, ale pôjde to. Dievčatko na adopciu nedáš, proste to nedokážeš, keď ho prvýkrát uvidíš. A tvoji rodičia tak isto zmenia názor, keď malinkú vnučku uvidia. Čo sa týka výbavičky, ani nebudeš vedieť ako, a nazbiera sa ti raz dva. Určite je v tvojom okolí kopa známych, čo sa s radosťou zbavia nepotrebného detského oblečenia, kadekto ti niečo kúpi, prinesie... kočík sa dá kúpiť aj za 100 Eur, postieľka tak isto... ak budeš kojiť, tak to bude super, minimálne rok budeš mať bez starosti, a čo sa týka plienok, aj tu na bazáriku sa dajú kúpiť látkové plienky za super ceny, nemusíš kupovať papmersky. Poznám maminky, ktoré doma vôbec nemajú kočík ani postieľkua nekupujú pampersky nie kvôli tomu, že na to nemajú, ale proste nosia detičky v baby šatkách a spia s nimi v jednej veľkej posteli a nechcú ich baliť do ropných látok 😉 A príkrmy? veď mrkva a brokolica sú totálne lacné záležitosti a dieťatko toho zje ako vrabec. Jasné, že topánočky a vetrovka sú drahé, ale na bazáriku sa dajú kúpiť aj čižmičky za 4-5 Eur. Finančne to pocítiš viac, až keď pôjde do prvého ročníka. Ale za 6 rokov už môžeš byť niekde inde a tvoja situácia už bude úplne iná ako je dnes.
@nefertiti
pre mňa je nepochopiteľné aby som niekomu radila napr. ohľadom auta, keď sa v nich absolútne nevyznám....preto je pre mňa nemysliteľné, aby žena ktorá dieťa nemá, radila babe ktorá dieťatko čaká...
ja som žiadnu žena neodsúdila za to, že nemá dieťa....je to predsa každej jej vlastné rozhodnutie....ani si nemyslím, že je menejcenná ako tá, čo dieťa má.....
ale určite by som nepísala žene, aby sa dieťatka vzdala....to je tá najväčšia blbosť na svete....ale to ty nemôžeš pochopiť, lebo matkou nie si....to je všetko...
@nefertiti to je pekne...
nejde o to ako vyzeraju, ale odkial su, to je pekna zbierka.
Mna chytili kinder postavicky, tiez sa niekto chyta za hlavu, mam ich teraz vsetky schovane v krabici, ale mam kusky z nemecka, niektore z 80tich rokov a su ludia, co by za to zaplatili. Tiez su to v zmysle kraviny a haraburdy, ale ked bude raz velka vitrina, je to super vedla seba poukladane, kazda je inac namalovana 🙂 , niekto na to nie je, no mne sa to paci.
Pokial ta to naplna a mas z toho radost preco nie 🙂
len sa tu trochu odbocilo od temy..., ci? 😀
Nuz, zienky nenatahujte sa tu...a do Nefertiti neripte lebo ma super zlate ruciciky a uzasny talent!!! To len mozme tisko zavidiet.....mna by skor zaujimalo kde je stastny otec tohto dietatka. Mlada to zvladne, odprosi rodicov a oni pomozu a bude to Ok...ale co otec???? To mi je teda zodpovednost. Nabuchat dievca a sup utekat kade lahsie ked ostane test pozitivny??? Otec mladej mamicky by sa mal pekne porozpravat s chalaniskom 😎
Celkom slušne sa nám tu téma rozbehla 🙂
@nefertiti Súhlasím s tebou. Radšej byť bezcitná bezdetná ako bezcitná matka. Máš pravdu, nie je správne byť matkou, kým to tak necítiš a nie si preto menejcenná. Musíš byť silná žena, keď ideš proti prúdu, ale to neznamená, že si niečo viac alebo menej, si len iná 🙂 A nie vždy "pravda" (t.j. tvoj pohľad a názor) je ten správny a pravý a názor ostatných je niečo menej - niekedy je to už len obyčajná netaktnosť, neslušnosť, a necitlivosť. To, že nechceme niekoho raniť, neznamená, že si nevieme povedať svoj názor, len chceme byť slušné a citlivé aj k iným ľuďom a zbytočne neničiť ich sny, ciele a city. Želám ti viac lásky do tvojho života.
Ostaným maminkám: ťažko sa vysvetľuje niekomu pocit, ktorý nám dá dieťa, kým ho sami nezažijeme a nezistíme o čom je. Musíme si samé priznať, že sme mohli už zabudnúť, aké sme boli, kým sme deti nemali - tiež sme mali plno iných priorít. Nevysvetlíme, čo je to za pocit, keď prvýkrát vidíme dieťa po narodení, keď nám dá prvýkrát slintavú pusu a sme celé od slín, keď prvýkrát dostaneme čarbanicu s hrdosťou predstavujúcou obrázok, keď nám povie dieťatko: "mami, aj ja ťa ľubim...ale naozaj, naozajstne tak veľa 🙂 " ...sú momenty, ktoré musíme zažiť a až potom pochopíme, prečo sme zmenili priority, ktoré boli pred dieťaťom iné.....Neodsudzujme ľudí, ktorí nemajú to šťastie ako my a nepoznajú to. Nemajú nás totiž ako pochopiť.
@nefertiti pekné gule 🙂 každý robí, čo ho baví, mňa zbieranie nebaví ani handmate výrobky, nemám trpezlivosť na to.. Ja som mala dieťa až ako 34-ročná, ale z iných dôvodov ako ty a od min.25-ky som počúvala, že kedy už budem mať..... V tomto máš pravdu. Ale čo sa týka tejto témy, kde sa vlastne nachádzame, si bezcitná s mladej, ktorá je teraz precitlivená a ešte aj v hroznej situácii.. to by som ja nikdy nedokázala, keď nepomôžem, aspoň neublížim..
naozaj by netrebalo hadzat kamenom do niekoho kto povie aj ostrejsie slova. Bohuzial aj ked si to nechcete pripustit ma pravdu. Teraz je uz neskoro plakat nad rozliatim mliekom. Proste je situacia, ktoru treba poriesit a hotovo....aaaaa najlepsie chytit za gule mladeho a pekne vysvetluj!!!

@nikolinkamoja zlatko, drzim palce 🙂 Viem ze to s malou zvladnete 🙂 neboj sa , toto ta nakopne sa v zivote vediet dobre obracat. Urcite sa malickej nevzdavaj, znicila by si si zivot. Po porode to najlepsie pochopis, ze jedina cesta ktorou pojdes bude ta po boku tvojej dcerky 🙂 Mam spoluziacku, ta mala dieta v 17 r. ..teraz uz ma. to dieta 15 r. a aj 13 r. sestru. Mala to tiez tazke ale je z nej stastna zena. A taktiez mam spoluziacku co bola. v 18 tich na potrat a je z nej alkoholicka....teraz ma 34 r. a je z nej troska. A som presvedcena, ze keby si to dieta nechala tak ma krasny zivot...Hlavne sa upokoj 🙂 popasujes sa s kojenim, plienky aj operies, nejako to das. Inak napr. v DM vyjde krabica mlieka 4,49 e a k tkmu sa da vyuzit aj 25% zlava. takze to nie je az tak hrozne. na tu zlavu sa opytas v dm drogerii, budes potrebovat ich kartu a aj body na vytlacenie kuponu. Na ten prvy nakup ti kludne ten kupon aj poslem. Ked by si potrebovala pis. A. myslim si ze ti kazda jedna z nas pomoze s tym co vie 🙂 Ak budes nieco potrebovat pis. Pripadne mi daj do spravy aj tvoju adresu a mozem to poslat nejake vecicky.