Mám 17 rokov a chcem si svoje dievčatko nechať
Dobrý deň mamičky a oteckovia. Mám 17 rokov a som v 7. mesiaci tehotenstva. Naši chceli aby som si bábätko dala vziať. Dohodla som sa s nimi že to neurobím a že dám dieťatko k adopcií. Ako plynuli mesiace, veľmi som sa na Nikolku naviazala. Čítam jej knižky , počúvame spolu hudbu, rozprávam sa s ňou, cítim jej pohyby veď to poznáte... Desím sa dňa kedy, sa moje dievčatko narodí a ja sa ho budem musieť vzdať. Nikolka mi je všetkým hoc ešte nieje na svete. Keď som otehotnela, bola som sklamaná ale neodpustila by som si ak by som zabila vlastné dieťa. Prvé mesiace boli ťažké. Hnevala som sa na Nikolku že mi robí zle, že ma stále bolí hlava, že som nervózna no nikdy som neoľutovala že som nešla na potrat. Uvedomila som si, aký je to dar, že práve ja som sa stala matkou a i to že chcem Nikolku pri sebe. Som v druhom ročníku na bilingválnom gymnáziu. A moja otázka znie, zvládla by som život s Nikolkou či už po finančnej, psychickej alebo školskej stránke ? Pomoc s opaterou mám od jej starkej (zo strany otca), ale finančnú len minimálnu. Ďakujem

@cenculinka sorry, ale penaize su velmi dolezite a bohuzial, za ne si uz kupis dnes aj to zdravie. ja barak za sto litrov na hypo nepotrebujem, lebo su to vyhodene peniaze do luftu, ale dobre viem ake to je ratat centy na tri rozky, aby bolo co jest. a to som bola uz dospela. asi tolko. a ano, vtedy sa mi cely svet obratil ritou. a nie, nezvladala som to. a to mi vsetci mudrovali ako to zvladnem, bla bla bla. a ked som potrebovala, nebol nikto. presne ako tieto prazdne reci na koniku ako to zvladne, ale ked sa nieco poserie a zvladat to nebude, ver, ze na 99% jej nikto nepomoze. taka je realita. a mala by to vidiet aj z tejto stranky.
chvalabohu som uz ok, chvalabohu som mohla pracovat. lenze som mala uz vzdelanie, ona nema. a rodicia ju nie su povinni zivit.
booooze,zeny....tu ci zena napise,ze je tehotna a chce sa dietata zbavit,ci ze je tehotna(napriek vsetkemu s azadarilo) a chce si to dieta nechat,ale boji sa ako to zvladne=obe skupiny su rovnake???ved pranierujete autorku akoby robila nieco zle...kto jej tu napisal,ze to bude mat lahke????nikto...akurat ju zeny podporili,ze ked ma aspon trosku pomoci-tazke to bude,ale ak chce,zvladne to
a to,ze ma 17 a zivot pred sebou je uz jej vec...ale aj tak si ju vazim viac ako tie,co maju "vsetko"...aaale hodia tu temu,ze jaaaaaj,ale tak ci zvladnem dalsie dieta,leeebo ...a nejaky total blby a egoisticky dovod na interupciu ...to sa vam zda dospelejsie???ved dospelost sa nemeria vekom a tu na MK to dost dobre vidiet,ze ozaj to nie je o veku
to teraz budeme rozoberat,ze kto je co zaplati a co a ako to bude?ved my je to platit nebudeme
staci niekedy iba povzbudit...kazdy ten svoj zivot a problem pozna a urcite si aj uvedomuje dosledky konania...ale niekoho zvozit pod ciernu zem len preto,ze urobil "chybu"a chce za nu niest aj zodpovednost,hm,,,,to uz zacina byt take konikovske 😒
hej,lepsie keby bola napisala,ze som tehotna,mam 17 a chcem ist na potrat-tooo by bolo zodpovednejsie a urcite aj "tazsie"a urcite aj dospelejsie riesenie,tooo naozaj
@sisaha myslim ze v zakone je definovana vyzivovscia povinnost rodica pokial je dieta nezaopatrene,max do 26 rokiv zivota,takze ak pojde na vs dennou formou ( moze mat kludne individualny studijny plan a bude v skole velmi.malo),budu jej musiet na tu skolu prispievat ci chcu alebo nie...urci im to sud ak by to doslo tak daleko...ale neposlali ju na potrat,aj ked mohli.lebo su zakonni zastupcovia tak casom preziju aj starostlivost...a pise ze podpora je zo strany svokry...aj jed nie financna...
@nikolinkamoja vies si predstavit, ze by si vyrastala v deckom domove? co to vsetko obnasa? ze dieta nebude poznat svoju matku, bude zit same bez rodiny a lasky rodicov. budu ho vychovavat vychovavatelky a uz pri tej predstave dat do deckeho domova by som urcite nedala.
A ako je to vlastne s adopciami, je to povinné sa dieťatka vzdať ihned a ani ho nevidieť? Kedysi som videla film podlľa skutočnej udalosti (bolo to v USA), tam 15 ročná teenagerka porodila, o babetko sa par mesiacov starala len to fakt nezvladala- ale ani nejako príliš nechcela skor ju zaujímali spolužiaci - tak ho potom dala na adopciu do slušnej rodiny ktorú poznala s tym, že dvere mala k nemu otvorené, mohla kedykolvek za ním prísť a tak... netuším, či je niečo podobne možne aj na SK ale ak by bolo myslím že by to bolo fajn, taký ten čas utriasť si, ako sa k tomu človek postaví....
@fra no u nás to nefunguje ako v amerike, adopcia znamená, že noví rodičia sa stávajú oficiálne rodičmi a biologickí rodičia nemajú právo vedieť kde dieťa je
Necitala som celu diskusiu, ale chcem ta upozornit na jednu pravnu zlazitost. Podla Zakona o rodine, budes sice matkou dietata, ale kym nebudes mat 18 rokov, mala by si poziadat sudnou cestou, aby Ti priznal rodicovske prava a povinnosti, lebo nebudes moct vystupovat ako Nikolkin zakonny zastupca. Neviem, ci Nikolkin otec uz mal 18 a ci sa bude k dietatu hlasit. Ak je tiez neplnolety, tiez to treba osetrit sudnou cestou. Dalej je tu moznost, ze dieta bude do doby, kym nadobudnes plnoletost zverene do nahradnej osobnej starostlivosti inej osobe,a k o to poziada sudnou cestou (napriklad svokre).
To, ze nemas 18 asi ovplyvni to, ze Ti nebude vyplateny prispevok pri narodeni dietata. Budes mat vsak narok na pridavok na dieta (nieco cez 20 eur), mala by si mat narok na rodicovsky pripevok cca 200 eur. Vyzivovaciu povinnost voci Tebe maju Tvoji rodicia, dalej mas narok na urcitu formu vyzivneho od otca dietata (ak ma nejaky prijem), dieta bud emat narok na vyzivne od otca, ak by bol nejaky problem, je tu takzvane nahradne vyzivne od statu. Mala by si zajst na UPSVAR a prebrat to s niekym kompetentym.
ja mám 26 a síce si to neviem predstaviť mať dieťa v 17, ale ani ja by som v žiadnom prípade nedala naše dievčatko nikde. to by som neprežila
@cenculinka nie som si ista, ze po porode sa stava oficialnym zivitelom rodiny otec dietata a rodicia uz nemaju povinnost.. Mozno nejake pravnicky by to vedeli objasnit.
Necitala som celu diskusiu, ale ak si dietatko nechas a potrebujes pre nu veci, napis mi, mam vselico pre dievcatko, aj kocik, co uz nepotrebujem...materialne sa da vzdy zabezpecit.
@mawka
@sisaha mne je uplne jasne o com je rec...len mi je luto ze clovek.musi kvoli peniazom zvazovat adopciu...vsetko sa da zvladnut,nueco tazsie nieco nie ale ak clovek chce vsetko ide...mne doktor objektivne navrhovat upt v 27 tt (dnes sa da vsetko), mesiac pred pirodom som bola v blave kvoli jeho srdcu a aj mesiac po porode,strasili ma mentalnym.pistihnutim primar kardiologie aj kardiovhirurgie...urcite bude retardovany lebo tie ocka ma uzke a nla bla bla...genetika nam.povedala ze nie je...nenavidela som chvile ked ma kopal v bruvhu a ja som vefela ze nebude ok...ale ked sa narodil bola som hodena do vody a musela som.plavat...presne ako kazdy kto he v problemoch...bud bude hladat riesenie ako sa odtial dostat alebo bude revat ako sa ma zle...ak sa rozhodne si ho nechat,do konca zivota za to bude zodpivedna...no iste by ste aj vy dnes hladali riesenie ako si nevhat dieta a vo pre to obetujem a musim spravit ako ho dali na adopciu a dalej s usmevom na perach chodili do skoly a raz znova porodili...co ta psychika?toto ju znici a nedostane sa len tak.lahko z toho a znici jej to zivot viac ako s bozou pomocou sttedoskolske vzdelanie (inak dnes ne kvantum vzdelanych nezamestnanych ludi a sou s remeslom sa maju lepsie...)
@vlockasnehu Nechápem prečo by nemal dostať príspevok pri narodení dieťaťa veď na stránke UPSVAR je napísané, že áno :
Ďalšie príspevky pri narodení dieťaťa, kto ich vypláca, kde o ne žiadať
• Každá osoba, ktorá sa stará o narodené dieťa, si môže požiadať okrem materskej dávky aj o príspevky, ktoré vypláca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Sú to príspevky slúžiace na zlepšenie finančnej situácie rodiny, do ktorej sa narodilo dieťa. K vyplateniu príspevkov musí oprávnená osoba, ktorá sa stará o narodené dieťa, splniť podmienky úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Príspevky vyplácané úradom práce, sociálnych vecí a rodiny sú opakované alebo jednorazové a sú to:
◦ Rodičovský príspevok – 203,20 EUR
◾ dvojičky - 254 EUR
◾ trojičky - 304,80
◦ Jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa podľa poradia pôrodu:
◾ prvý až tretí pôrod - 829,86 EUR
◾ štvrtý a ďalší pôrod alebo ak sa dieťa z prvého až tretieho pôrodu nedožilo 28 dní - 151,37 EUR
◾ ak sa narodia dvojčatá, trojčatá, príspevok sa zvýši o sumu 75,69 EUR, a to na každé dieťa
◦Prídavok na dieťa – 23,52 EUR
◦ Príplatok k prídavku na dieťa – 11,02 EUR
• Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytuje aj príspevky oprávneným osobám, ktorým bolo dieťa zverené na základe rozhodnutia súdu do náhradnej starostlivosti. Ide o Príspevok na starostlivosť o dieťa a Opakovaný príspevok náhradnému rodičovi.
Nečítala som predchádzajúce príspevky, ale ako matka troch detí Ti za seba chcem povedať, nechaj si dcérku, je to Tvoja budúcnosť, je to kus Teba. Ženy, ak chcú, vedia byť neuveriteľne silné, Tvoje dieťa Ťa "vyhecuje" aby si bola silná. Keby si mohlo Tvoje dieťa vybrať, s kým chce byť, určite si vyberie Teba. Spravila si prvý pozitívny krok voči nemu, rozhodla si sa nechať ho žiť, to dokazuje že je v Tebe sila matky. Ale Ty musíš bojovať ďalej. Stále je na svete dosť ľudí, ktorí Ti pomôžu, vravíš že stará mama pomôže. Drž sa jej. Verím, že nakoniec malé nevinné dieťa obmäkčí aj Tvojich rodičov.
Dieťa, ktoré v Tebe rastie Ťa bude veľmi potrebovať, pozbieraj silu, odvahu a lásku, spolu to zvládnete.
Ak by si potrebovala pomoc aj odo mňa, rada pomôžem!
@misinka26 haloo, misinka, ale ona ma 17 rokov a najlepsie to tu napisala @vlockasnehu .. nie je to len tak, rodicom nebude, pokym si sudom toto nevyriesi. a akonahle bude rodicom a nebude studentkou, tak jej rodicia nebudu povinni ju zivit.
preto hovorim, toto by mala riesit prve a hlavne tatko dietata.
@rutie http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...
Narok na prispevok pri narodeni dietata nevznikne ak je opravnena osoba (matka) maloleta a nema sudom priznane rodicovske prava a povinnosti.
Takze najprv musi poziadat sud o priznanie rod prav a povinnosti
ahoj necitala som vsetky prispevky, ale dcerku si nehaj, nebude to lahke ale zvlasnes to. Trosku sa budes musiet uskromnit, ale urcite to zvladnes. Dcerka je tvoja buducnost. 🙂
@misinka26
http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...
Precitaj si podmienky naroku
@vlockasnehu Ok ale kočka nám nepovedala a neozrejmila kedy má 18, čo ak už o pár dní ??? Vieme akurát, že teraz má 17 ... ale o mesiac už môže byť plnoletá ...
ak si chces svoje dieta nechat tak to urob a bojuj preto ak mas podporu v coilen jednej osobe tak uz to je na dorej ceste ....Ale co na to tvoji rodicia uz vedia tboje rozhodnute????ak nie by som sla za babkou a povedala by somjej o svojich pocitoch a povedat jej ze si rozhodnuta si dieta nechat (samozrehme ak si o tom naozaj presvedcena) ak ta bude stale podporovat tak s nou chod za rodicmi a povedz imto (myslim ze ani tboja mama by nedala dieta prec keby ho porodila) budes mat pri sebe aspon osobu ktora bude na tvojej strane pretoze tvoji rodicia budu mat naozaj plno dobrych argumentov preco si ditatko nenehat... Ale musis mysliet aj na to ze to budes mat naozaj velmi tazke skola dieta skonci ti zivot slobodneho cloveka bez zavezkov ako voji robesnici!!!
mas 2 moznosti: ked si ju nechas mozno si pokazis zopar bezstarostnych studentskych rockov, trosku sa potrapis, ale v 30 -tke uz budes mat 13 rocnu slecnu a budete si zivot uzivat spolu
ked sa jej zbavis pokazis si cely zvysok zivota ☹
@mawka ok však spomínala, že jej babka pomôže ... tak ak sú jej rodičia až tak prízemný, že nechajú vlastné dieťa v kaši keď ich potrebuje tak sa snáď nájde niekto kto jej pomôže ... prečo ju hneď všetci strašíte, dosť je chúďa vystrašené aj samo ... treba jej pomôcť, nie ju nútiť do rozhodnutie, ktoré by žiadna matka, ktorá miluje svoje dieťa neurobila ...
@nikolinkamoja krasne svedectvo! som rada, ze som si ho mohla precitat. si dospela, zodpovedna citliva zena (usudzujem z toho, co si napisala) a som si ista, ze sa dokazes o dietatko postarat. ak to takto citis, tak nemozes inak! ostatne sa uz zariadi... necitala som vsetko, takze neviem, ako si na tom s byvanim, ale hadam by ta rodicia s babatkom nevyhodili len preto, ze si ho neodlozila podla dohody? a na potreby pre babatko su bazariky plus verim, ze sa najde niekto z tvojho okolia, kto ti pomoze aj nezistne. a so skolou neviem, ako to je, ale verim, ze aj to sa da poriesit, ked sa chce. verim, ze tvoji rodicia dostanu rozum... je smutne, ked vlastni rodicia tlacia k potratu svoju dceru. zvolila si si uzasnu cestu, sice cestu obety, ale uz teraz ti je tvoje dietatko odmenou, a verim, ze to cele dobre dopadne a budes sa moct z Nikolky tesit este mnohe roky.
drzim vam obom palce a kasli na tych, co ta odsudzuju - myslim, ze kazdej z nas sa mohlo stat, ze by sme otehotneli v 17-tich, ale asi nie kazda z nas by bola taka silna a ochotna podstupit takuto cestu. takze bud aj nadalej takymto krasnym svedectvom pre nas ostatnych, ktori sme si "svoj zivot vedeli lepsie zariadit", aby sme trochu pookriali a uvedomili si, ze nie vsetko sa zariadit da...
drzte sa! 😉
Takze tiez si sice myslim svoje o tehotenstvo v tomto veku, ale dievca sa k tomu vramci svojich moznosti stavia maximalne zodpovedne a chce sa o svoje dieta starat. Nie som ani pravnicka, ani socialna pracovnicka, ale tu mas stranku
http://www.cpp.finalarea.com/ kde podla miesta bydliska najdes kontakt na bezplatnu pravnu pomoc. Nech Ti pomozu zabezpecit to, aby sa co najskor vybavilo vzhladom na Tvoj vek sudne rozhodnutie, ze Ti sud ohladom dcerky priznava rodicovske prava a povinnosti, aby si mohla byt jej zakonny zastupca, zaroven nech Ti poradia ako uz ako jej pravy zastupca sa budes dozadovat vyzivneho na dcerku a pripadne aj na seba, ak by s Tvojimi rodicmi nebola rec. Akonahle budes nielen 17 rocna matka ale uznany zakonny zastupca, budes mat narok poberat aj ten prispevok pri narodeni dietata a rodicovsky prispevok a pridavok na dieta, to vybavis na UPSVARE. vela stastia.
@misinka26 Ano to nepovedala, ale pre pripad, ze tych 18 mat nebude treba mat v zalohe riesenie 🙂 A myslim, ze pisala, ze je v druhom rocniku na bilingualnom gymnaziu, takze mne to vychadza blizsie k 17 ako k 18ke
@vlockasnehu jasné tvoj postreh bol správny 🙂 🙂 Dievčaťu treba pomôcť o to tu ide najviac ...
@nefertiti presne mas 30 a netrufas si vychovat dieta, v biede? kedze mas dobru pracu a byt, tak ano je to "bieda" skor povec ze nevzdas sa pohodlnosti a kaviciek v bare. Ja mam len 23 a 1rocnu dceru, dieta bolo tiez neplanovane (uzivala som HA) ale stalo sa a tiez som nebola na to pripravena a netrufala som vychovat dieta ale ako zodpovedny clovek som sa k tomu postavila a teraz som najstastnejsim clovekom, S priatelom a s dcerou sme si tiez prezili svoje ale nikdy sme nic neolutovali. Teraz mame dom, ktory nam ziadna babka dedko nedal ale na ktory sme si zarobili, mame auta, dcerka ma vsetko co potrebuje, nic jej nechyba. Nikto nam nepomohol a tak tiez sme si na to netrufli.. ale sme stastny. zivot nas naucil. Tak tu neodcudzuj ludi ktory maju v mladom veku dieta. Nevidis im do zivota co prezili a preco si vybrali tu cestu, ktorou idu. Ked je tu slecna ktora sa snazi zmenit zivot sama sebe a najme dcerke tak ju podpor, a to ze bude potrebovat pomoc? ano urcite ano najme ked bude na vychovu sama ale miluje svoje dieta a to jej nikto nezoberie a raz sa postavi na vlastne nohy. Nebude naveky neplnoleta z dietatom. Raz bude mat krasny zivot s uz velkou dcerkou 🙂

@nefertiti počuj ty si nejaka zatrpknutá. Nevybíjaj si zlosť na dievčati.