Mám 17 rokov a chcem si svoje dievčatko nechať
Dobrý deň mamičky a oteckovia. Mám 17 rokov a som v 7. mesiaci tehotenstva. Naši chceli aby som si bábätko dala vziať. Dohodla som sa s nimi že to neurobím a že dám dieťatko k adopcií. Ako plynuli mesiace, veľmi som sa na Nikolku naviazala. Čítam jej knižky , počúvame spolu hudbu, rozprávam sa s ňou, cítim jej pohyby veď to poznáte... Desím sa dňa kedy, sa moje dievčatko narodí a ja sa ho budem musieť vzdať. Nikolka mi je všetkým hoc ešte nieje na svete. Keď som otehotnela, bola som sklamaná ale neodpustila by som si ak by som zabila vlastné dieťa. Prvé mesiace boli ťažké. Hnevala som sa na Nikolku že mi robí zle, že ma stále bolí hlava, že som nervózna no nikdy som neoľutovala že som nešla na potrat. Uvedomila som si, aký je to dar, že práve ja som sa stala matkou a i to že chcem Nikolku pri sebe. Som v druhom ročníku na bilingválnom gymnáziu. A moja otázka znie, zvládla by som život s Nikolkou či už po finančnej, psychickej alebo školskej stránke ? Pomoc s opaterou mám od jej starkej (zo strany otca), ale finančnú len minimálnu. Ďakujem

@nefertiti
1. dievcina nezodpovedna nie je kedze sa chranila pri sexe. to ze bohuzial bola 1% z populacie co otehotnie aj pocas HAK je velka smola... a napises, tak sa este treba chranit viac. a ty sexujes aj s HAK aj s kondomom aj pesarom aj so vsetkymi ochranami sveta naraz??? nebud smiesna, sama to nerobis, tak netrep blbosti.
2. z tvojich slov je zrejme, ze deti mat nikdy nebudes a ked konecne sa odhodlas bude neskoro. clovek nikdy nebude zabezpeceny, tak ako by chcel. pretoze aj ked budes mat dom, auto, tak vzdy si povies, ze bolo by super mat este toto, toto a zrazu sa spamatas a mas 40. :D ja mam byt, platime hypoteku, zijeme z muzovho platu, mame mensie auto a??? kazdy mesiac sme v minuse ale ani o 10 rokov by to nebolo ine ako teraz, tak dokedy cakat??? a moj dvojrocny syn sa ma ako v bavlnke. pre seba clovek nepotrebuje nic, vsetko obetuje pre dieta a nikdy to nelutuje!
@nikolinkamoja si zodpovedna zena, ktora miluje svoje babatko uz teraz v brusku. urcite si ho nechaj. pokial ta rodicia nechaju u nich byvat, tak vsetko zvladnete. a ver, ze ked uvidia tu malu princeznu, tak sa uplne roztopia. ;) skola sa da studovat individualne, vsetko ide. moja spoluziacka v tretom rocniku na strednej porodila a teraz ma 29rokov a uz tri deti :D a zmaturovala, ma vysoku skolu a krasne, stastne deti. dieta je to najkrajsie v zivote zeny... lebo je len TVOJE. vela stastia...
PRE TIE, KTORE TA TU ODSUDZUJÚ A HOVORIA, ZE SI NEZASLUZIS MAT DIETA POSELAM RAZOM DO PICE!!!!!!!! ospravedlnujem sa vsetkym za slovník, ale trha mi srdce ked toto citam. Presne ako pisala jedna mamicka, toooolko zien sa snazi o dieta, su zufale a ty uz to malicke pod srdieckom mas NESMIES JU DAT PREC! vies ako by si psychicky trpela? Porozpravaj sa s rodicmi, povedz tvojej mamine ako by sa ona citila keby musela dat teba prec na adopciu! povedz ako tu malicku lubis! a ty ju lubisja to tak velmi od Teba citim!!!!!! az mam slzy v ociach teraz, ako mi je to luto v akej si situacií. Dievcata maju pravdu, po financnej stranke je to velmi tazke, ale kooolko je slobodních mamiciek a su tu a o svoje deti sa staraju prikladne! Ja mala dceru v 19 . Mala som sice priatela/manzela potom, ale bol to taky debil ze az , takze ked mala dcera 2r aj tak som s nou ostala sama, a este s jeho dlzobami na krku. Moja mama mi hned povedala, ze ONA ma zivit nebude a tak mi nic ine neostavalo, len 2r dceru dat do skolky a ist robit na 3 smeny! boli to tazke roky, ale zvladla som. Ex mi neplatil, furt som bola koli tomu u policajtov! ale ZVLADLA SOM!!!!!! Co sa tyka veci pre malicku myslim, ze vela ludi by ti ich rado aj darovalo aj JA!!!!!!!!!! co sa tyka kocika, nemusis mat novy za 400€!!!!! tu na bazare je X kocikov za lacne peniaze! ja napr moj 400€ predavam za 170€, to je priklad! Prosim Ta porpzpravaj sa s tymi rodicmi ale prosim Ta aj ja....nedavaj si ju prec! ak by so nieco potrebovala napis mi. Ja Ti rada pomozem! Drz sa!
Držím palce si velmi silna a myslim že aj velmi inteligentna.Nevzdávaj sa Nikolky je to súčast teba a už teraz ju milujes ,bez nej by si nebola už stastna.
nefertiti cista zavist, ze ty nemas dieta 😉 to ked tak budes rozmyslat tak ho mat nikdy ani nebudes, poznam kopu takych co su zabezpeceni a stale to odsuvaju na druhu kolaj a potom dieta ani nemaju lebo je neskoro a uz ho nemozu mat z akychkolvek zdravotnych dovodov. Ja som mala dieta na VS mala som 21 ked som porodila , ostala som sice s dietatkom sama ale moje dieta sa ma ako v "bavlnke"( dovolenky aj pri mori a to nie som z vysokej vrstvy ale vzdy sa da usetrit a privyrobit) a ja si teraz krasne studujem dalej na III. stupni a robim karieru tak vsetko sa da zvladnut ak sa chce a vystudujes potom , nechaj si to dietatko lebo ta svedomie bude hryzt do konca zivota, neodsudzujem ta a na to nikto ani nema pravo. Ja uz som veci po malom poposuvala dalej inym mamickam v zlej situacii tak s tymto ti uz nemozem pomoct ☹
@nefertiti A ty si riadne zakomplexovaná chudera!
@cherries
@blahowoman nechcela som sa uz k tejto teme vyjadrovat lebo si s vami mamickami uz moc co povedat nemam ale nejakych par ,,likov'' na moje vyjadrenia od inych zien ma utvrdzuje v tom ze nie som jedina s takymto nazorom.....takze aby so to este vam dvom uviedla na pravu mieru, ja chudera nie som a zakomplexovana uz vobec nie, ao mozno trochu lebo mam nejaky tuk navyse a som leniva ako vos s tym nieco robit ale to je tak asi moj jediny komplex...co sa tyka dietata, s priatelom som nieco vyse dvoch rokov a naozaj sa necitim a ani nechcem dieta este teraz....chcem si uzit jeho a nas spolocne straveny cas bez toho aby som sa uz mala prisposobovat niekomu tretiemu...verim ze dieta pride ale davam tomu este aspon tri roky...ja sa nepotrebujem ponahlat a oje biologicke hodiny nastastie este tak moc netikaju....cize k teme asi tolko....
@nefertiti neodcuduj,nevies,ake prekvapka ti pripravia tvoje deti... aj v prisne katolickych rodinach su 'prespanky'
@nefertiti takym pristupom a zmyslanim si nikdy nedovolis mat dieta... lebo najprv chces skolu,potom karieru,potom lepsi plat,potom dom namiesto bytu,potom dovolenku na konci sveta namiesto chorvatska a v tvojom srdi nenajde sa miesto pre male,bo bude mat stale pocit,ze este nemas dost,este nemas vsetko pripravene na dieta...a zrazu zistis,ze si stara na dieta,ze ho nedajboze uz nemozes mat a zivot ti prebehne rychlo pomedzi prsty a nebudes vediet,ake je to byt mamou
@jabuducanevesta a je povinne byt mamou? nechaj to tak nemam chut to uz riesit toto je mamickovske forum a tu pochopenie pre svoje zmyslanie bohuzial nenajdem, nevadi, nebudem sa zapajat do tem o ktorych nemam ponatia 🙂 p.s. inak chorvatsko sa mi paci, je to lepsie ako nic 🙂 aj ked ano abu dhabi ma tiez laka 🙂 vies ja nepotrebujem majetky...mne by stacila aj vlastna hypoteja, ale na to clovek musi mat stabilne zamestnanie aby ju dokazal platit, alebo aj obaja...ja nechem kazdy mesiac rozmyslat za co malemu kupit plienky...a nechcem sa dva mesiace pred porodom prihlasit na konika a cakat ze mi cudzi ludia daju podporu daju vsetko zadara....
@nefertiti promin,ty jsi omezena zenska..
@jahodnicka ked myslis, tvoj nazor ti brat nebudem, ale neviem kto je tu viac obmedzeny.....ja za svoj nazor ze zena v 17tich nie je zrela na dieta alebo ty ze ma dokazes zhodnotit na zaklade par prispevkov....naozaj nemam zmysel tu cokolvek riesit....
Máš môj veľký obdiv dievča. Na jednej strane chápem aj tvojich rodičov lebo aj ja som matka pubertiačky už a neviem čo ma čaká, aké prekvapenia mi raz pripraví ale na druhej strane... chceš kráčať proti prúdu a to chce odvahu. Nečítala som tu všetky komenty, no mám doma jednu knihu o dievčati v podobnej situácii až na to že to dievča bolo znásilnené a rozhodla sa nechať si dieťa napriek všetkému nátlaku. Možno by ti tá kniha pomohla v rozhodovaní. Volá sa DIEŤA ZMIERENIA. Keď mi napíšeš do IP adresu, strašne rada ti tú knihu pošlem ak chceš.
@nefertiti pred 200 rokmi bolo normálne, že rodili 15 ročné dievčatá (Mária Terézia porodila prvé dieťa ako 16 ročná a to zďaleka nebola najmladšia 😉 ) ľudské telo je usposobené tak, že žena má ideálny fyzický stav pre tehotenstvo a pôrod vo veku 20-23 rokov - neskôr už to nie je také jednoduché a prirodzené... dnes je väčšina prvorodičiek cca o 7-9 rokov staršia ako je vek vhodný fyziologicky vhodný pre tehotenstvo, pôrod a starostlivosť o novorodenca.
Nemyslím si, že teraz je vyššie percento neplnoletých matiek ako kedysi 😉 Som na tomto fóre už 9 rokov 😝 a pamätám si +- koľko dievčeniec vo veku 16-17 rokov sem napíše... percento sa nezvyšuje, len my starneme a pozeráme sa na veci viac moralisticky 😉
17 ročná ženská nemá žiadne fyzické problémy donosiť a vychovať dieťa, ba má ich lepšie ako 35 ročná.... nevýhody má v tom, že nemá skúsenosti a materiálne zázemie 😉
ak môžem, pomôžem ti s vecami...mám po 2 babách veci a v dobrej kvalite, od miminkovských až po.....vidím bydlisko PD, ja som tiež z okresu PD a do PD často chodím, ak chceš napíš a skontaktujeme sa..napíšem ti potom t.č., alebo mail...
@martinella1 no ved to nie je vylucene - ale musi byt sudne uznana za zakonneho zastupcu dieata, alebo boli docasne uznani sudom stari rodicia - to je potom opravnena osoba na pberanie tych sum, o tom nepses nic. Ak niekto nema 18 tak zanho vystupuju ako zakonni zastupcovia rodcia, tak jasne, ze nemoze byt zakonnym zastupcom ineho dietata. Toco ja pisem je podlozenezo stranky ministerstva a nie jedna baba povedala, ze a nedopovie, ze poberatelom bola napr stara mama po tom co jej sud zveril dieta do docasnej nahradnej osobnej starostlivosti aleboze najprv piziadala sud o pridelenie rodic prav a pvinnosti hoci nie je plnoleta Onona uradoch kdepznaju zakon by jej asinepimohlo povedat no ale jeden anonymny nick na mknapisal, ze jejkamoska dostala bez problemov....
@nefertiti len ma to zaujalo s tym polom: nie, zeny , ktore porodili na poli nepracovali dalej na poli, to je len mytus. Nasledujucich 6 tyzdnov sa zdrziavali len v dome, obskakovane inymi zenami, rozhodne nic nerobili. Toto dnesne zeny nezaziju 😉
@nikolinkamoja nemaj ruzove okuliare bude to brutaaaalne tazke, ale ak mas sil a odhodlania, bojuj! Ako to bude vyzerat mozes vidiet na TV Doma - Tehotne v sestnastich, chodi to cez tyzden o pol siedmej - aby si vedela, co ta caka. Za druhych hovorit nemozem, ale rozhodne ta podporujem akokolvek sa rozhodnes. Je tu aj michaleja_west - tiez mamicka skolacka, uz ma dvojmesacneho synceka - skus sa s nou spojit 🙂. Zaloz si tu poriadne vyplneny fotoblog a uvidis ako ta tu budu mamicky podprovat ... Financne sa tu uz nemoze, ale psychicky a materialne urcite 😉 Drz sa 🙂
@hradnapani no tak podla mojich rodinnych informacii teda naozaj nebol cas na obskakovanie, bolo treba robit 🙂
@nefertiti ale bol 😉 Ale je pravda, ze trojrocne prazdniny neboli, takze po sestonedeli sup dieta na chrbat do satky a podho na pole.
@nefertiti to čo píše @hradnapani je fakt...(mám štátnicu z etnografie 😀 ) žena keď porodila bola do 6tich týždňov po pôrode nedotknuteľná, s dieťatkom nesmeli pomaly ani von vyjsť a krvácajúca žena sa nesmela vôbec ukazovať 😉 nerodili na poli, rodili doma... ak sa niekomu pošťastilo, tak asi s takou fekvenciou ako dnes v lietadle, metre alebo obchode 😉
Doba je iná, ale len materialisticky...naše telá sa nezmenili 😉 a aj keď sa posúva hranica príchodu prvej menštruácie, neznamená to, že sa všetkým dievčatám posúva hranica schopnosti otehotnenia z cca 14-15 rokov na 9 😉
Milá slečna nikolinkamoja, chápem, že to máte teraz ťažké, hlavne aj nie je podpora rodičov, ale nedávajte ju na adopciu, ak už teraz k maličkej cítite vzťah a budujete vzťah. ublížite sebe aj bábätku a je dosť veľká pravdepodobnosť, že keď sa malá narodí, tak rodičia zmäknú. Mám 50 rokov, tri deti mi zomreli na vrodené vývojové vady a mala som jeden spontánny potrat. Mám jednu dospelú dcéru a dve deti v pestúnskej starostlivosti v pubertálnom období. Teraz vnímame na vlastnej koži, čo to urobí s dieťaťom, keď sa ho mama zriekne, alebo nechce postarať (v našom prípade to bola aj zanedbaná výchova) - sú to neskutočné psychické poruchy.....A vy sa tiež budete celý život trápiť...
Úplne súhlasím s tými žienkami, ktoré píšu, že pri skromnosti sa dá vychovať dieťatko, nemusí mať všetko super. a aj škola sa dá individuálnym študijným plánom dokončiť - pôjde to ťažšie, možno dlhšie ale všetko sa dá. Prosím, nevzdávajte sa Nikolky 🙂
@nikolinkamoja
ja ti moc neporadim. skor ta chcem len povzbudit a vyjadrit pochopenie. nie je tak davno co som nosila dieta pod srdcom a viem aky je to krasny pocit. hlavne ked sa zacne hybat, reagovat na tvoj hlas, tvoje dotyky a pod. podporujem ta v tom. ak ti ma kto pomoct s opaterou je to super. po financnej stranke to uz bude horsie. ale vsetko sa da. ja pochadzam zo socialne slabej rodiny a vela veci sme zvladli aj s malo peniazmi. a este jedna vec ma napada. podla tvojho prispevku mam pocit, ze ta rodicia moc nepodporuju. ale je tam malicka sanca, ze ked sa Nikolka narodi, uvidia ju, vezmu ju na ruky a zmenia nazor. verim tomu ze to tak bude. drzim palce
@nefertiti neviem co tu stale riesis, tvoj nazor tu nieje pochopeny tak daj pohov svojmu egu
@spinoscapularnabeta vyradila si ma z diskusie? 🙂
nemyslim si, ze je @nefertiti obmedzena, alebo nema pravdu, ze treba dieta riesit zodpovedne atd. je to jej nazor, prec sa do nej navazate? ja som tiez taka a mat dieta v 30ke teda vobec nie je neskoro, ani v 40ke, je to kazdeho osobna vec, ani to, ze ho mat ani nebude...ja napriklad nechapem vyroky, ze "moj zivot ma konecne zmysel odkedy mam dieta" to ako 20 rokov si mala pocit, ze zivot nema zmysel, kurnik? ja som mala 30 rkov plnohodntny zivot a mam ho aj teraz s dcerkou, len je to zivot iny 🙂
na druhej strane, ak sa uz "stane" ci nahodou, nezodpovednostou, alebo Bozim zasahom, podporujem zakladatelku, ze sa chce o dieta postarat....som s manzelom 16 rokov, vzdy sme chceli najskor mat "vsetko" az potom dieta a vyslo nam to, ale ak by som otehtnela vtedy v 16tich, tiez by sm si deta nechala a starala sa ako vedela, preto zakladatelke drzim palce 🙂 @nikolinkamoja
@nikolinkamoja Vela sa tu popisalo, nebudem ti radiť ani diktovqt, co mas a nemas robit. Velmi ti drzim palce, verim,ze si sa spravne rozhodla a uz to, ze v 17tich takto rozmyslas svedci o tom, aka si zrela a aka budes mamina 🙂
Ja len tolko, ze mam tiez dievcatko a tiez mala byt decembrova (nakoniec je to november,ale to je minimalny rozdiel), takze ak by si chcela mozem ti po nej poslat vecicky pre Nikolku. Ozvi sa, ak budes chciet 🙂
Vela stastia a sil 🙂

@nikolinkamoja aj so mnou pocitaj s vecickami poslem velmiiii radaaa 🙂