icon

Mám preháňané reakcie kvôli tehotenským hormónom?

24. jún 2026

Ahojte,
chcem pekne poprosiť o nezaujatý názor na to, či preháňam a prevalcovali ma tehotenské hormóny alebo je môj pohľad na vec správny.
Aktuálne som v prvom trimestri komplikovaného tehotenstva, o ktorom som nikomu neplánovala hovoriť, lebo nikto nevie ako to dopadne a načo zbytočne stresovať rodinu. Minulý týždeň sme boli na káve s mojou mamou a svokrou a moja mama sa proste priamo spýtala, či som tehotná, lebo tak vyzerám. Zostala som zaskočená, lebo vzhľadom na štádium tehotenstva vôbec nemám prečo vyzerať tehotne, ale bolo mi blbé povedať, že nie som a o mesiac, že som, tak som to priznala. Zároveň som povedala, že sa o tom nechcem velmi rozprávať, lebo to je komplikované tehotenstvo a chceli sme si to ešte nechat pre seba.
Za týždeň to moja mama stihla porozprávať celej rodine napriek tomu, že vedela, že nemá. A ja som sa tak strašne tešila na to, ako pekne to všetkým oznámim.
Som si viac ako istá, že do ďalšieho tehotenstva už nepôjdeme, takže to bola moja posledná šanca na prekvapenie tohto druhu.
Môj muž tvrdí, že som na mamu trochu vysadená kvôli situácii, ktorá sa stala nedávno.
Strážila cez víkend nášho syna (trochu som s tým bojovala, keďže mám dlhodobo pocit, že nerešpektuje moje výchovné pravidlá), ale teda nakoniec som jej chcela urobiť radosť, tak som to nejako zorganizovala.
Doma máme pravidlo, že pri jazde na akomkoľvek bicykli/odrážadle/korčuliach je helma povinná. Nechceš helmu, bicykel zostáva doma. Takto to bolo mame viackrát vysvetlené.
A potom mi pošle video ako moje dieťa jazdí na odrážadle bez helmy po parkovisku! (Plus to obhajovala skvelým argumentom, že veď si dával pozor a auta tam chodia maximálne 20 km/h)
Hovoria zo mňa hormóny alebo toto proste treba zobrať do vlastných rúk a chrániť vlastné dieťa a psychickú pohodu?
Ďakujem za akýkoľvek názor

Strana
z2
anonym_2baea2
24. jún 2026

@anonym_autor mrzí ma vaša situácia. Tak ako nerešpektovali vašu mamu kedysi rodičia ona dnes nerešpektuje vás. Zoberte to prosím do vašich rúk, pozrime sa všetci aké nešťastia každý deň sú všade a taký základ ako helma? To že to povedala rodine je za mňa najmenej. Robí sa z toho oznamovania až moc veľké haló niekedy. Všetci v tejto dobe vieme aké je každé tehotenstvo krehké. Teda tá helma by ma štvala viac. Ste nahnevaná právom....len my vychovávaní generáciou našich rodičov si stále navravame že vadní sme my.

anonym_ec4ce8
24. jún 2026

@anonym_autor pri prešlom tehotenstve si robila veľkolepú oznamovaciu akciu?
Inak súhlasím čo bolo písané pred tá helma by ma stála to druhé nie. Nevidím v tomto zmysel

dzulli1980
24. jún 2026

Ono vtedy to bolo proste tak ... žiadne prilby, žiadne obmedzovanie, proste ľudia žili ... staršieho človeka nepreučíš ... a úprimne, nemyslím to v zlom, riešiť tehotenstvo ako mega prekvapenie? ... neviem ... mne to príde zvláštne - oslavy, balóny, sprostosti ... načo to je? ... moja mama tiež povedala všetkým, že čakám dieťa a ja? ... neriešila som to.

dory11
24. jún 2026

@anonym_autor nedala by som jej už dieťa .
A nie nerobíš nič zle máš právo byť nahnevaná lebo ti pokazila tvoju radosť stoho že si to chcela oznámiť neskoro rodine ty .
A tvoj muž tiež by mohol používať to že si nahnevaná že nechala jazdiť dieťa na odrážadle bez prilby máš plne právo aj na to že všade povedľa že si tehotná sa máš tiež právo hnevať .

anonym_2baea2
24. jún 2026
@dzulli1980

Ono vtedy to bolo proste tak ... žiadne prilby, žiadne obmedzovanie, proste ľudia žili ... staršieho človeka nepreučíš ... a úprimne, nemyslím to v zlom, riešiť tehotenstvo ako mega prekvapenie? ... neviem ... mne to príde zvláštne - oslavy, balóny, sprostosti ... načo to je? ... moja mama tiež povedala všetkým, že čakám dieťa a ja? ... neriešila som to.

@dzulli1980 moja babka to vykvakala celej dedine. Nuž čo , vedela som že sa teší, tak som ju nechala... Mala som zlý pocit že čo ak sa nieco stane atď lenže povedzme si veci na rovinu ako sú. Vždy sa to ľudia dozvedia, nikdy sa nič neutaji a úprimne to naozaj nikoho viac ako na 10 sekúnd nezaujíma... Bolesť je to pre tých rodičov... A s kým tu bolesť prežívať ak nie s najbližšími

autor
24. jún 2026
@dzulli1980

@dzulli1980
Nemali byť žiadne balóny ani iné sprostosti. Len som chcela počkať, kým zvládneme to najneistejšie obdobie. A chcela som kúpiť tričko s nápisom "budem veľký brat", proste som z toho chcela mať pekný zážitok.
Takto sú všetci v strese, či to dobre dopadne a ak nedopadne, budem musieť vysvetľovať, že to dobre nedopadlo.
Proste som si chcela len uchovať toto tajomstvo chvíľu pre seba a oznámiť to vtedy, kedy uznam za vhodné.

autor
24. jún 2026
@anonym_ec4ce8

@anonym_autor pri prešlom tehotenstve si robila veľkolepú oznamovaciu akciu?
Inak súhlasím čo bolo písané pred tá helma by ma stála to druhé nie. Nevidím v tomto zmysel

@anonym_ec4ce8
Nerobila som žiadnu akciu, pekne v kľude sme oznámili každému osobitne a osobne. Ale my.
Keďže podľa lekárov nemôžem spontánne otehotnieť, je to pre mňa taký polozázrak a predstava nejakého pekného intímneho oznámenia ma držala pri živote, keď som vďaka migrénam nevedela bez zvracania pohnúť hlavou. A mama ma o to pripravila

marianarem
24. jún 2026

@anonym_autor S tým vyzradením tehotenstva by to štvalo aj mňa. U mňa takto neterka predčasne oznámila po rodine. Samozrejme, na dieťa sa človek nejako nenahnevá, ale hnevalo ma, že bolo narušené moje súkromie, ešte som s tým nechcela von, lebo už mi predtým jedno tehotenstvo dopadlo zle. Mame a sestre som to povedala, lebo presne ako tvoja mama, moja vidí tehotenstvo už pomaly v 5tt, neutajila by som to. A mama by to zase neutajila pred sestrou. Ale najradšej by som to v začiatkoch nehovorila nikomu, len mužovi, a zrazu to vedela široká rodina.

anonym_ec4ce8
24. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_ec4ce8
Nerobila som žiadnu akciu, pekne v kľude sme oznámili každému osobitne a osobne. Ale my.
Keďže podľa lekárov nemôžem spontánne otehotnieť, je to pre mňa taký polozázrak a predstava nejakého pekného intímneho oznámenia ma držala pri živote, keď som vďaka migrénam nevedela bez zvracania pohnúť hlavou. A mama ma o to pripravila

@anonym_autor môj muž to vyzvonil svokre už pri prvom pozitívnom teste, ešte ani na gyndu som nebola, aj našim som to chcela povedať len keď aj lekár potvrdí, a svokra vedela o dva týždne.skorej. A predsa som sa na muža nehnevala ani tu som o tom nezaložila. Tiež som mala sa sebou neľahké veci proste sa človek veľmi teší a neudrží jazyk za zubami ale neúmyselne

autor
24. jún 2026
@anonym_ec4ce8

@anonym_autor môj muž to vyzvonil svokre už pri prvom pozitívnom teste, ešte ani na gyndu som nebola, aj našim som to chcela povedať len keď aj lekár potvrdí, a svokra vedela o dva týždne.skorej. A predsa som sa na muža nehnevala ani tu som o tom nezaložila. Tiež som mala sa sebou neľahké veci proste sa človek veľmi teší a neudrží jazyk za zubami ale neúmyselne

@anonym_ec4ce8
Tak to som rada, že aspoň muža mám normálneho a vie sa ovládať.

anonym_34f49b
24. jún 2026

Zase ty? To je to oznamenie rodine take dolezite, ze tu treba o tom zkladat kazdy tyzden tu istu temu? Nic v zlom, ale kazdy na tvoje tehotenstvo zabudne hned, ako zajdes za roh. Predstava intimneho oznamenia ta drzala pri zivote? Tak to uz je fakt mega prehnane.

anonym_943bb2
25. jún 2026

@anonym_autor chapem, bola by som sklamaná. Určite mas ešte rodinu, priateľov, niekoho, kto o tom nevie.. skus si to užiť ešte aspoň tam. Inak neviem.
Ak ide dieťa malou rýchlosťou, autá tam prakticky nechodia alebo len pomaly, tak odrazadlo by som asi neriešila. Neviem, či som vôbec videla dieťa s helmou na odrazadle.
Ale súhlasím. Bezpečnosť, pravidla, rešpekt sú dôležité, ak to tak cítiš. Ty si matka a zodpovedná za dieťa. Tvoja mama mala dodržať, o co si požiadala, alebo sa opýtať či aj na parkovisku musí, nie sama rozhodnúť alebo to zmeniť.

venom19
25. jún 2026

Ahoj, chapem, ze sa tesis, ale podla mna naozaj prehanas. Dobre, nastavana by som mozno bola chvilku, ale opisujes to naozaj ako drama queen. Nehnevaj sa. Pripravila ta o moznost to oznamit? S vycitkou ako by ta pripravila o maternicu a moznost mat vobec deti. Ved bud vdacna a stastna, tak porozpravala mama, stala sa az taka tragedia? Ide o zivot? Ked nedajboze sa nieco skomplikuje, nie si povinna cokolvek ludom vysvetlovat, povies ze to nie je ich vec a bodka. Musis byt asertivna.

bomba36
25. jún 2026

Nechápem načo rodine treba slávnostne oznamovať že ste mali pohlavný styk 🤷

petamich
25. jún 2026

Helma by ma nahnevala, oznamenie tehotenstva len z pohladu, ze ak to nedopadne dobre budu sa vsetci citit neprijemne.

anonym_37d765
25. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_ec4ce8

@anonym_autor prvy trimester je vzdy neisty, neviem co je ma tom komplikovane. Mame si povedala, ze o tom nechces s nou hovorit, nie, aby to nikomu nehovorila.
Prilba je dolezita, musis jej to len opakovat.
Podla mna by si toto riesila aj keby si tehotna nebola. Si tak trosku Drama Queen. Ale mas na to pravo, kludne taka bud, je to tvoja vec 😉

ivicatolic
25. jún 2026

@anonym_autor si mimo , si precitlivená, a si možno svojská a masy svoje zásady, a čo keď to prezradila.... myslíš , že všetci padnú na riť, že si tehotná?....ver, že polovicu zúčastnených to nezaujíma .... hold, to je realita 👉

anonym_d1fd66
25. jún 2026

na odrazadle helmu syn nikdy nemala a ani ziadne ide deti, za mna sa oznamenie tehotenstva precenuje teda pokial to uz ide mimo rodicov, to teraz kazdemu zvlast oznamovat naco, tvoja mama bude zrejme bľabda, rada vyklebeti, ale zase sa nic take hrozne nestalo, len jej povedz, ze nabuduce sa uz nic dopredu nedozvie

bielasovicka
25. jún 2026

@anonym_autor áno, preháňas. A to veľmi.

anonym_255d12
25. jún 2026

@anonym_autor ja sa pridám do druhého táboru, neprehanas. Ta prilba je iba vyústenie toho, ze si nedala svojej mame hranice a dlhodobo nerešpektuje co povies. Ale ona ta asi nerešpektuje celkovo ako osobu. Nemala pravo vziať ti radosť z oznamovania tehotenstva, a je uplne jedno, ze sem vela žien napise ako je oznamovanie preceňovane. Ty si ju požiadala aby si to nechala pre seba ona ta nerešpektovala a kazdemu to povedala. Bodka. Bolo by fajn konfrontovať mamu s oboma vecami, to tehotenstvo uz nezmeníš, mozes oznámiť rodine, ze si im to chcela pekne oznámiť ked budes vediet ze je vsetko ok ale mama nerešpektovala, ze si to ma nechať pre seba. Kludne aj pred nou nech sa hanbí jak pes co je to za hnusobu. A ta prilba by ma velmi nahnevala. Stačí sekunda a mas mŕtve dieta. Aj pri 20km/h. A ked si to ona neuvedomuje, tak by nemala s malym travit cas celkovo alebo osamote kym sa nenaučí rešpektovať rodicov. Ale nie kazdy na take riešenie ma odvahu.
Rozprávala si sa niekedy s mamou o následkoch nerešpektovania vašej vychovy?

anonym_255d12
25. jún 2026
@bielasovicka

@anonym_autor áno, preháňas. A to veľmi.

@bielasovicka v čom? Prilba znižuje riziko poranenia mozgu až o 85 %. Prípadov zranenych deti pribúda uz sa vyjadrujú aj lekári, aby deti tie prilby nosili nie je to výmysel. A odhliadnuc od oznámenia tehotenstva, dcéra matku o nieco dôležité požiadala a ona to nerešpektovala ako ďalšie veci, to by ti nevadilo?

anonym_bc770c
25. jún 2026

Dieta by k nej uz neslo, bezpecnost je uplne na prvom mieste. Ked poviem bez prilby nepojde, tak to tak bude a bodka. Inak… K tomu tehotenstvu, ak je tak strasne komplikovane, ze mozes ist na kavu, asi to az take strasne rizikove nebude. Mama spravila hlupost ze nerespektovala tvoje zelanie, to bezpochyby. Ale mna by to stvalo kvoli tomu samotnemu faktu, ze este to nie je “iste” a nieco sa moze stat, urcite nie kvoli uplne nepodstatnemu “peknemu oznameniu”, to je fakt hlupost.

11beautygirl11
25. jún 2026

Ja som akurat v inej teme pred chvíľou písala, že ja som moju mamu počas 1.trimestra poprosila, aby si info nechala pre seba, že sa bojim, že potratim a ona nato, že tak potratiš a vykvakala to všetkym. Takže ja to uplne chapem. Je to nerešpektovanie tvojho želania.

Čo sa tyka prilby, tak to je iny pruser. U mňa by buď dbala na prilbu alebo čau. Ja som v tomto drsna.

janinah
25. jún 2026

Oznamenie..prehanaš a velmi
Prilba..neprehaňaš

tanyan
25. jún 2026

Je to smutné, keď nerešpektuje vlastná mama želania a pravidlá vlastného dieťaťa. A určite sa ešte čuduje, že jej väčšinu vecí ani nepovieš a nechceš jej zveriť svoj poklad. My sme kvôli takémuto nerešpektovaniu vlastne ani nenechávali dcéru u starých rodičov bez prítomnosti aspoň jedného z nás. Teraz, keď je už dcéra väčšia, tak sama dbá na dodržiavanie základných pravidiel a nemám problém, keď tam strávi nejaký čas. Ale dcéra vie, že keby sa čokoľvek vyskytlo, tak mi môže kedykoľvek zavolať a spolu to vyriešime alebo hneď prídem. Jednoducho z mojej strany tam nie je plná dôvera a podľa toho som sa zariadila, aby som nemala zbytočný stres.

marijan2025
25. jún 2026

@anonym_autor Vôbec nehovoria z teba hormóny,ale ako hovoríš, musíš to zobrať do vlastných rúk, chrániť dieťa aj svoju psychickú pohodu.Ty vieš čo máš robiť ,len ťa trochu zneisťuje tvoj muž a to, že k rodičom by sme mali mať úctu.

Úctu k rodičom,to áno,ale určite NIE VÄČŠIU ako j sebe samej,k svojím nazorom a hlavne k bezpečnosti dietata.Úctu majú mať aj rodičia k nám - k dospelým deťom ,ale radi na to zabúdajú.Maju v podvedomí: k nám nemali uctu,nebudeme mať ani my.

Jednej známej sa zabil syn.Isiel na bicykli,spadol na kraj obrubníka,rozbil si hlavu a zomrel.Zostali oči pre plač a prilba v skrini alebo v obchode.Viem, že mnohí by argumentovali, že celé destvo sme nenosili prilby a " dobre bolo". Ale ty máš autoritu a zodpovednosť,ty máš mať posledné slovo.

Proste je je to veľmi nešťastné riešenie,aby si tvoja mama a naše mamy a svokry dokazovali, že sú ešte stále dôležité,na úkor našej slobody, dôstojnosti a už vobec nie na úkor bezpečnosti alebo zdravia našich detí.

Keď budeš dôrazná na mamu, budeš obviňovaná z neviem čoho vsetkeho a bude to nepríjemné ale keď to necháš tak bude ťa to zožierat a stratiš samu seba.Hovorim to všetko z vlastnej skúsenosti.

Čiže si úplne normálna mama,stoj si za svojím.

anonym_143b84
25. jún 2026

@anonym_autor
Nie sú to hormóny ale sprostá mater na egotripe, riskujú a zdravie/život TVOHO! dieťaťa.
A to vykvskanie o tvojom tehotenstve, zvlášť rizikovom ešte - si jej úplne ukradnutá, ide jej len a len o seba.
Krava Oravou zostane, úplne jedno či je to rodina či cudzí človek.
Nie sú to tvoje hormóny ale materina sebestrednost!
Deti by už nedostala riadne dlho, ak vôbec ešte niekedy. Dieťaťu by som vysvetlila, že ono robí chybu lebo je malé a nevie vyhodnotiť úplne situáciu. Babka je dospelá a riskuje jeho život. Je hlúpa v tomto ohľade. A nebude ku nej chodiť, pokiaľ babka nedostane rozum. Samozrejme záleží na veku dieťaťa. Ale v 6 rokoch by som úplne v pohode toto povedala! A úplne z fleku aj pred babičkou roka.
Používala som si svoje, či už pred, počas, aj po tehotenstve. A vykvskala to tiež rodine. Nadržaná som bola hrozne, moje prvé tehotenstvo to bolo.
No boooze to sa toho stalo, veď ona sa chcela len potešiť s druhými! Jasne ako vždy - ONa len a len ONA stredobod vesmíru!
Za "odmenu" sa o ďalšom tehotenstve dozvedela ako posledná a sakramensky neskoro!
A vieš čo povedala? Veď som len sprostá, toľké tajnostkarstvo!
Zvyšok by bol na knihu a súd, tak nejdem ani rozpisovať radšej. Nedaj sa oblbnut, že hormóny. Toto je Praha proste nerešpektovanie tvojich hraníc. Egohoči sa hovorí takýmto individuam, okrem iného ale to by mi tu zmazali, keby píšem iné titulivanie 😏
Pošli ju do Pčka v rámci zachovania duševného zdravia a aj tvojich detí.
Muža úprav nech láskavo vníma ako debilné sa tvoja mater chová. To nie je zaujatie, je to ochrana seba.

domkakvet
25. jún 2026

@anonym_autor to este stale riesis, ze tvoja mama povedala, uz si to tu minule pisala, uz na to konecne zabudni.

bielasovicka
25. jún 2026
@anonym_255d12

@bielasovicka v čom? Prilba znižuje riziko poranenia mozgu až o 85 %. Prípadov zranenych deti pribúda uz sa vyjadrujú aj lekári, aby deti tie prilby nosili nie je to výmysel. A odhliadnuc od oznámenia tehotenstva, dcéra matku o nieco dôležité požiadala a ona to nerešpektovala ako ďalšie veci, to by ti nevadilo?

@anonym_255d12 a píšem niečo o prilbe? Ja hovorím o tehotenstve. Ved sa svet nezruti keď to mama povie rodine. Či?

anonym_255d12
25. jún 2026
@bielasovicka

@anonym_255d12 a píšem niečo o prilbe? Ja hovorím o tehotenstve. Ved sa svet nezruti keď to mama povie rodine. Či?

@bielasovicka nie nepísala si nic o prilbe iba si všeobecne napisala, ze velmi preháňa. No svet sa asi nezrúti ale nemala pravo to povedat, ked si to autorka vyslovene neželala. Ja by som mame nepovedala uz nic o pohlaví mene ani dalsich veciach. Tebe by to asi nevadilo ale autorke to vadi dost

Strana
z2