icon

Mám rodine prezradiť tehotenstvo na Vianoce?

sunny9
19. dec 2024

Žienky moje, povedzte mi prosím svoj názor na moju situáciu - najprv ju teda opíšem : Som v 11 týždni tehotenstva po IVF, mám veľmi rizikové tehotenstvo - hroziaci potrat, už som 2x krvácala a bola na pohotovosti. Nechcem o svojom tehotenstve zatiaľ hovoriť nikomu z rodiny a priateľov, lebo som v minulosti viackrát o bábätko počas tehotenstva prišla a je mi to nepríjemné potom vysvetľovať ľuďom situáciu. 31.12. budem na konci 12 týždňa, budem mať po mesiaci znova kontrolu u svojho gyn a keď vtedy bude bábätko stále živé, tak až potom by som sa cítila komfortne so zdieľaním tejto novinky. Teraz k veci : na Vianoce budeme s manželovou rodinou, na mne je už trošku bruško vidieť, keďže predtým bolo "ploché" a odrazu už nie je. Čiže to pravdepodobne všetkým dôjde a možno sa objaví aj niekto, kto sa bude priamo na to pýtať. Čo by ste robili na mojom mieste? Vyšli s pravdou von, povedali im,že ešte nevieme či sa môžeme tešiť, že mám komplikácie? Alebo by ste sa s tým nejako zmierili a sami začali s tou témou? Ja sa hrozne bojím sklamania, tak preto takto opatrne reagujem, lebo proste do tej kontroly nemám pocit istoty. Ďakujem za pochopenie a Vaše názory. 🙂

Strana
z3
cukroska
22. dec 2024

@sunny9 Tak ako ti radia ostatný. Nevravela by som určite zatiaľ. Bruško zamaskokovať pod voľnejšie oblečenie a vždy sa vlastne výhovorka nájde.
Mne sa to kruto vypomstilo a povedali sme to rodine tiež na Vianoce. Držím silno palce a verím,že všetko dobre dopadne. Krásne vianoce 🎄❄

alex5896
22. dec 2024

@sunny9 ahoj držím palceky moc aby bolo všetko v poriadku na som mala túto situáciu v roku 2021 (v prvom trimestri som ešte schytala kovid) spinila som a nik ma nechcel vyšetriť.....plač zúfalstvo ale všetko v poriadku... neoznámila som ešte som čakala pár dní a pred novým rokom som to riskla ale iba rodičom a svokrovcom oni vedeli hneď od začiatku do čoho musíme ísť ak chceme vytúženú rodinku 🙏 nemali sme mať ani jedno dieťa a máme tri 🩷🩷🩷 s pomocou toho hore a odborných lekárov 🙏

anicka329
22. dec 2024

@sunny9 ja som pred rokom tiež bola tehotná, na Vianoce už v nejakom 16. týždni a stále to vedela iba moja najbližšia rodina, čiže rodičia a sestry. Ostatným sme to povedali až po veľkom sone v 20.týždni, mala som malé brucho, takže si nikto nič na mne ani nevšimol a ešte aj teraz sa niektorí pýtajú komu kočíkujem bábo 😃 Tiež som raz potratila a toto tehotenstvo bolo vytúžené a preto sme to nikomu nehovorili, aj rodičom som to chcela povedať až po 12. týždni, ale bývalo mi veľmi zle od začiatku, všimli si to, takže im som to povedala, inak by som počkala. Mne to aj vyhovovalo, že to veľa ľudí nevedelo, nikto sa nič nevypytoval. Alkohol nepijem, takže výhovorky som vymýšľať nemusela 😀. Moja kolegyňa už napr. po prvom sone v nejakom 7.týždni dala fotku na fb, takže to hneď všetkým takto oznámila, no ja by som toto nedokázala...

tamvtme
22. dec 2024

Urob tak, ako to citis….ja som bola v podobnej situacii pred 6 rokmi….dlho sme sa snazili, riesili IVF, jeden potrat (o tom nevedel z rodiny nikto)….a potom 20.12. Sme videli na sone bit srdiecko a tiez sme stali pred dilemou, ci na stedry den, ked budeme s rodinou, to povedat alebo nie….vtedy to bol len nejaky 8tt…povedali sme a nastastie vsetko dobre dopadlo 🙂 potom v januari sme boli na velkej oslave so sirsou rodinou, tam sme ale cusali, babkam, sesternici a pod som povedala az po 20tt po velkom sone

rorino
22. dec 2024

@sunny9 ja som to vyzvobila celej rodine,tiež na Vianoce,hneď ako mi to doktor potvrdil,ledva štyri týždne prešli🤦.Ale v tvojom prípade asi nevrav,ešte to určite nie je viditeľné tak,aby sa to oblečením nedalo zatajiť,ale hlavne aby si nebola v strese.✊✊,nech to tentokrát dobre dopadne.

cheese
22. dec 2024

@sunny9 my sme tiež museli povedať skôr, ako som chcela, lebo každý prišiel tesne pred kontrolou a ja som bola nefunkčná 🤦, ale zas my keď sme o bábätko prišli tiež rodina vedela, ale volal im muž a rovno dostali inštrukcie, nech ma nechajú na pokoji a neopovážia sa v tom rýpať.... Našťastie to rešpektovali. Teraz im tiež on povedal a zároveň, že sa bojíme, tak nech neprejavujú nejaké extra nadšenie, že sme stále opatrní a nemáme odvahu sa tešiť. Držím palce, aby ste to tentokrát dotiahli do úspešného konca ✊

lulu0123
22. dec 2024

Ja by som urcite nic nikomu nepovedala.Raz sme sa pochvalili prilis skoro a potom,ked to nedopadlo dobre,bolo pre mna strasne narocne im to povedat.Lepsie by bolo,keby nikto nic nevedel.Pri dalsom tehu sme to oznamovali az po morfologickom utz v 21. tyzdni.

basska_b
22. dec 2024

Baby a ako vy prechadzate tzv. typicky slovensky "test alkoholom"? Ja som bola tehotna 5x a namiesto romantickeho oznamenia rodine v style stieracia karta pod stromcek, tricko "budem velka sestra" a podobne na to vzdy vsetci prisli, ked mi isli ulievať. A to nie som žiadny notorik, aj som kojila, velakrat som odmietla, ale vzdy to vytusili prave z toho, ze som nechcela pit ani kvapku.

samik88
22. dec 2024

@basska_b Tak u nás nie je žiadny typický slovenský "test alkoholom" 😅 . Niektorí chlapi si zvyknú dať občas pivo ,ale aj to hlavne v lete. No ženy v našej rodine nepijú. A aj keď sa ide na nejakú oslavu ,tak väčšinou si dá chlap a žena je šofér,vyriešené 🤷🏻‍♀️. Skrz alkohol na to neprídu.

stevvvka
22. dec 2024

Záleží ale aj na tom, o aký úzky kruh rodiny sa jedna.
Ja nie som poverciva, keď sa ma stat zle, tak sa stane, nemyslím, že príčina potratu je, že sa to povedalo príliš skoro.
Nechcem aby to vyznelo zle, ani TA nechcem strašiť, ale potraty sa dejú aj v neskorších týždňoch.

Ja by som práve chcela zdieľať radosť s blízkymi a keby som potratila a oni by o tom nevedeli, bolo by mi tiež na figu z toho, že sú okolo mňa veselí, kladú kadejaké otázky a nechápu, prečo sa necítim na zábavy, je mi naprd a som smutná. Zle a necitlive otázky môžu pristaj keď to povieš, aj keď to nepovieš.

Kamarátke keď sa nedarilo, vedelo to sirsie okolie, bola rada, že sa vyhla otázkam, už ste svoji, už by sa patrilo. Proste na rovinu - chceme babo, nedarí sa nám, nepýtajte sa. A mala kľud. A nie ešte stresy kto na to príde a aké veci si dám aby som zakryla brucho.

Ale samozrejme je to na tebe, iba som chcela poskytnúť aj iný pohľad.

Každopádne držím silno palce a prajem všetko dobré, veľa zdravia, pokojne sviatky.

rozkvet1
22. dec 2024

@sunny9 chcela som napísať podľa nadpisu že áno ale keďže si riziková tak určite nie. Ak to nevyjde (verím že vyjde) tak je potom bolestivé to vysvetľovať a aj nepríjemné. Niektorú ludia nechápu ze sa nemajú pýtať atď. Takže nie nepovedala by som

michaela329
22. dec 2024

@basska_b u nás normálne rešpektujú, že niekto nechce 🤷 Veď aj chlapi nie vždy pijú a nikto nepatra prečo. Ja veľakrát nepijem, lebo večer mám beh alebo fitko.

mimusina
22. dec 2024

Určite nehovor nikomu nič, spolu s manželom si toto krásne tajomstvo strážte pokiaľ možno čo najdlhšie, presne ako sama píšeš hocičo sa môže stať a ľudia sú necitlivý pýtajú sa aj to čo nemajú....ja som ostala tehotná po 13 rokoch, tak si vieš predstaviť aká som bola opatrná spolu s manželom.....nikomu sme nič nepovedali ani najbližšej rodine.....oznámili sme až v druhom trimestri - ozaj iba najbližšej rodine...a aj to som prosila, nech si to nechajú pre seba a zbytočne to nerozprávajú.....našťastie pochopili a tajomstvo ostalo v kruhu rodiny.....ja som našťastie pribrala málo nebolo to na mne vidno - bola som tehotná v zime tak sa nosili kabáty - volnejšie oblečenei takže pohoda.....byť tehotná opäť - urobím tak isto - pokiaľ možno čo najdlhšie by som si to nechala pre seba, našťastie tehotenstvo bolo super žiadne komplikácie, bolesti, nevolnosti - nič .......,potom som otehotnela znova a žiaľ mám za sebou potrat-kyret......prešla som si tým, žiaľ viem ako to bolí keď ideš na kontrolu očakávaš samé dobré správy ako predchádzajúce tehotenstvo a len sa dozvieš že žiaľ srdiečko už nebije........preukrutná bolesť - neželám nikomu. Toto smutné tajomstvo ostalo len medzi mnou a manželom ....a som naozaj rada, že nikto nič neriešil - nepýtal sa....keďže nik nevedel - ani najbližšia rodina - teším sa z prvého dieťatka a za to druhé sa už len modlím....

evkatk
22. dec 2024

Určite by som to povedala a vyhla sa možno aj nepríjemným narážkam, poznámkam, hlúpemu núkaniu alkoholu, ... a potom buď v pohode. To ti môže aj ublížiť. Naopak, ak túto novinu poviete obaja s tým, že máte aj obavy, ústretovosti bude nadostač a atmosféra určite príjemnejšia. Moja kolegyňa bola v takej istej situácii, ale šli na narodeniny s veľkou oslavou. Začalo to nemiestnymi narážkami, keďže na nej tiež bolo trochu vidno a skončilo poznámkami, že určite budú mať postihnuté dieťa a radšej sa tým nechvália. Mladých doslova vypočúvali a tlačili k priznaniu, až bola kolegyňa zrelá na potrat. Našťastie jej 3. tehotenstvo dopadlo dobre a má krásneho 4 - ročného syna. Prezradením nikomu neublížiš a možno sa ti ujde aj pozornosti, ktorú si zaslúžiš.

doda3103
23. dec 2024

@basska_b normálne nepijem vôbec celá rodina to vie tak ako nepijem kávu ani sa nepýtajú ani nenalievaju vedia že si dám nejakú vodu 😉

sunny9
autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3