Mám si dieťa nechať? Bojím sa o budúcnosť.
Ahojte, mam 25 rokov. S priatelom som bola dlho, akurat to prestalo fungovat, nevsimal si ma, nic sme spolu nerobili, stale bol oduty, nevedel nic nasetrit. Tak som dlho mala v hlave rozchod a nic ine. Do konca januara sme sa mali odstahovat, a brala som to tak ze sa aj rozideme. Lebo ved samozrejme by sa potom uz ani neozval, ako mava vo zvyku.
Lenze som ostala tehotna.
Byvame uz od seba, ja u starkej on niekde po ubytovniach a kamosoch, na zakrok neda ani 1€, lebo on to dieta chce. Tak velmi ho chce, ze odkedy som odisla z bytu sa ani raz neozval, akurat si stihol popridavat nove „kamosky“ na instagram 🙂 a pochvalit ich ake su krasne, a ako by ich dal.. Tolko k otcovy dietata a teda ako moc by sa bol schopny o nas postarat. I ked on tvrdi ze ma este 7-8 mesiacov na zmenu.
Ja nemam narok na nic, po skole som pracovala v AT na sezony, z ich materskej a pridavkov nedostanem nic pretoze tam nezijem, vratila som sa v oktobri, hladala som si pracu a mala som zdravotne problemy, takze urad prace a maximalne brigady. Ak spravne chapem, patri mi 1. pol rok cca 350€ + 60€ rodicovsky prispevok. A po 6 mesiacoch uz len tych 60€ a mozno nahradne vyzivne(co vychadza 87€, kedze otec dietata je spekulant a robi vsetko na cierno.) ak sa mylim opravte ma.
A teraz k veci, nikdy som nebola za potraty, podla mna vzdy existuje riesenie.. ale v mojej situaci ho nevidim. Nemam byvanie, nemam pracu, starka chce dom predat a musela by som ist do najmu, rodina je za potrat v mojej situaci, uz mi prizvukovali ze ani od nich nemam cakat ani len euro..
Aj ked sa zamestnam este na pol roka, nasetrim si na co? Tak na holy k*k*t, ked obycajny nakup ma stoji 60€ tyzdene a bude to este horsie. To nevravim o tom ze starka ten dom naozaj preda a ja pojdem s dietatom do najmu? A za co.
Vzdy som mala tak dve roboty, prace sa nebojim, robila som kadeco, ale na dieta budem sama, nepripada do uvahy ist pracovat pocas MD pretoze s nim nebude mat kto ostat.
Som smutna, nasrata, clovek zaraba par rokov cez 1800€ -2000€ mesacne, a nakoniec ostane odkazany len na svoje uspory.. a tie odvody co sa roky za mna platili su kde? aha skoncili na ciernych pristahovalcoch po celom rakusku. Parada.
Najradsej by som si to dieta nechala, ale ta financna stranka na nuti len k jednemu. Ja viem ze peniaze nie su vsetko, ale ked nemate dat dietatu co do ust a kde byvat, tak neviem neviem.
Bol niekto v podobnej situacii? Alebo mozno by niekto vedel poradit ako dalej? Lebo ja sama neviem… Trapim sa moc.
Dakujem za precitanie
nečítala som príspevky, ale daj malému šancu a daj ho na adopciu, je veľa bezdetných párov, ktoré na dieťa túžobne čakajú
Nerozumiem,preco si po skole nesla normalne pracovat na TPP, len sem tam,par mesiacov v AT sezonne dohody a teraz hadzes vinu na rakuskych "ciernych pristahovalcov". A ty si co? Vsak si tam isla tiez len po peniaze na par mesiacov a chcela by si teraz vyciciavat ich,alebo nas system. Ale moc si toho pre ten system neodviedla. System nemoze za to,ze si si nasla dementa a ostala s nim tehotna. Zbytocne teraz vinis vsetkych naokolo. Asi sa treba chranit 2x tolko,ked viem,ze sa chcem rozist,zaroven nemam kde byvat a nemam ani pracu. Isla by som na potrat. Nikto ti nepomoze financne ani s byvanim a pisat potom po forach a spoliehat sa na dary od cudzich a pretlkat sa zo dna na den,tiez nie je riesenie.
mala by si si overit, ci naozaj nemas narok na matersku, ak si pracovala v rakusku myslim aspon 9 mesiacov alebo tak za posledne 2roky tak niekto by ti myslim mal matersku platit (nie som si ista ci slovensko alebo rakusko)
@michelle567 Aby raz tvoje decko neprišlo tehotne len tak, a ani nebude vediet presne s kym 🙂 . Nechapem co provokujes? Otazka je o mojom tehotenstve a nasledne starostlivosti o dieta, nie pytanie sa nazoru od ludi ako si ty.
Joj kolko zien si takto chodieva vrznut mimo domu, kolko dievcat na diskotekach sa kazdy piatok ponuka zakazdym inemu a do mna tu ides rypat za to ze som mala sex s niekym koho poznam roky, bol moj partner a bohuzial to nevyslo? Si smiesna, ale verim ze v realite ani tvoj zivot nie je bezchybny.
ale michelle ma pravdu, ty si sa chcela rozchadzat, videla si, ze partner nie je idealny, ze je to nezodpovedny vetroplach a ides s nim naplno? Nezodpovedna si aj ty. On len vyuzil situaciu.
25 rocna zena bez rozumu a empatie. Ja som v 23 kupovala prvy byt, mala stabilnu pracu a hlavne som sulozila s ochranou. Ty si nic z toho nedokazala, len hladas vinnikov a spavas s degesom. Nezasluzis si byt matkou.
@iwesska Aha a praca v hotelierstve nie je normalna?? Mala som zaplatene odvody, a vsetko. Vyhoda sezonnej prace je ze viac zarobis, si dlhsi cas v praci ale potom mas volno 6-8 tyzdnov a to nemas len tak hocikde. Na cierno som nikdy nerobila.takto tam pracuje polovica vychodneho slovenska. 😉
@iv007 Tak si buchni sampanske v tom tvojom bytiku uzasnom, ze si si kopla do niekoho co uz je aj tak na zemi. Vinnika nehladam, hovorim o mojej situaci a hladam riesenie. A kto si zasluzi byt matkou, na to si moc mala ryba v mori aby si o tom rozhodovala .
A to sa chceš s takými porovnávať? Porovnávaj sa s normálnymi zodpovednými ženami. Môžeš byť nahnevaná na celý svet ale ty si zodpovedná za to tehotenstvo. Je to tvoj život. Držím ti však palce, aby si sa rozhodla správne a bola so svojím rozhodnutím ok a spokojná
Baby neutocte, dietatko je pocate, kazdy v zivote moze urobit nespravny krok a potom to lutuje. Teraz ide o zivot dietatka. Skus prosim ta tu poradnu Alexis co som ti dala link vyssie.
@cyberk absolútny súhlas. Počas svojej praxe som stretla mnoho žien v nepriaznivej sociálnej, priam patologickej situácii, na dlažbe, okraji spoločnosti, v biede... Ak žena dieťa vynosila, (cítila pohyby, kopanie, škvŕkanie v bruchu...) porodila a zriekla sa ho, nemala jedného dňa pokoj. Neustály plač, pocit strachu ako sa dieťa má, neskutočné výčitky, že ho musela dať preč 👆 Dňom, nocou tie ženy plakali, kde je ich dieťa... (to ešte pomlčím o absolútnej NEPROFESIONALITE zdrav. personálu, kedy rodičke oznámia pohlavie, ukážu dieťa, ale sa pýtajú na meno 🤦) A to už je neskutočný nárok na psychiku ženy.
V inom prípade, ak si ženy deti ponechali, prepadli zachránnou sociálnou sieťou a žili v neskutočnej biede, z milodarov, krízovom centre. Bez šance zamestnať sa, alebo za minimálnu mzdu, bez šance na lepší život...
Som realista, ja som v takomto prípade za interupciu 🤷♀️
Ja sa cudujem, ze tak neskutocne neempaticke zeny ako niektore, ktore sa tu vyjadruju, vychovavaju deti 🤦♀️ @autorka je mi luto, ze si v takejto blbej situacii. Domov a financna stabilita je ten zaklad, ktory dieta potrebuje. Chapem, ze je to blbe ale stalo sa a nevies s tym spätne nic urobit. V tvojej situacii by som zvolila moznost prerusenia tehotenstva a potom sa snazila dat dokopy aby som uz nikdy nemusela riesit nic podobne. To "dieta" by malo beztak mizerny start do zivota. Posielam vela sil.
Nic ste spolu nemali ale ostala si tehotna. Fiha. Daj si to dieta prec. Nechaj dusicke nech si najde lepsich rodicov
Dakujem za vsetky normalne zeny a napomocne komentare, ako napr. s tou poradnou alexis .🩷
Ak sa dieťa rozhodneš nechať - máš nárok aj na peniaze od bývalého. Výživné na teba a na tvoje potreby počas tehotenstva. A potom výživné na teba po pôrode na 2roky. A po pôrode aj výživné na dieťa. Ak ho chces uviesť teda do RL
Sprav si riadny plán, prejdi všetky možnosti....3 roky budeš mať 360+60 =420€ + výživné. Starká vie o tvojej situácii? Je ochotná počkať aspoň 2 roky s predajom domu? Ak dom predá máš možnosť ísť bývať k rodine? Bývalí má aký príjem?
Ak budeš ma bývanie za energie tak veľmi biedne budeš vedieť zvládnuť prvý rok s dieťaťom, potom dáš dieťa do jaslí a ty pôjdeš robiť.
Ak je ale možnosť že ostaneš bez bývania a budeš musieť platiť 300€-400€ za nájom tak sa ti bude žiť naozaj ťažko (nereálne).
Ťažká situácia.
Pre mňa sú penaize a domov základom toho, čo by dieťa malo mať. Nestačí mať matku ktorá bude dieťa milovať, ak nebude mať dieťa co do úst ci kde bývať. Nemyslím, že z rodicaku plus výživné pokryjes náklady na bývanie, dieťa, potraviny. aj keby si kojila, kupovala najlacnejšie plienky, najlacnejšie oblečenie...v tejto dobe je všetko extrémne drahé.
K bývalému by som sa nevrátila.. Ma ešte 7 mesiacov na zmenu? Nevyspele decko to je.
Možno by som sa skúsila porozprávať s babkou, či nepočka s predajom? Každopádne by som hľadala všetky možnosti aby som si to dieťa nechala.
Ja osobne by som nevdela dat dieťa na adopciu. Nech to vyznie akokoľvek sebecky. A viem ze to sebecké je. No ja som si tvorila vzťah k dieťaťu každým ultrazvukom, každým kopnutim. Nedokázala by som sa ho vzdať a žiť s myšlienkou, že niekde je môj syn a ci náhodou ten chlapček na ulici nie je môj.. Psycho ale bolo by to tak.. Poznám sa..
Ale na druhej strane by som nedokázala ísť na interrupciu. Ach vo veľmi ťažkej situácii si. Držím ti veľmi palce, nech sa rozhodneš správne.
Ak chces kľudne nápis pokecame a nerieš to tu z niektorými nemá to cenu sa rozčuľovať 😉
Treba si uvedomiť že nakoniec budeš na dieťa vždy len sama, poradne centra a podobne ti pomôžu minimálne ak vôbec na to sa spoliehať určite nedá. Ísť skôr do práce ok ale ktorý zamestnávateľ sa trhá o slobodnú mamičku? Aj za predpokladu že dieťa bude úplne zdravé v škôlkarskom období ho to položí a OČR bude veľmi bežný stav, to takisto znižuje veľmi príjem a zamestnávatelia to málokedy tolerujú... Ak nemáš niekoho kto ti vie finančne pomôcť a na koho sa dá určite spoľahnúť ak nemáš podporu v rodine veľmi dobre zváž či si schopná to zvládnuť všetko úplne SAMA...
Nepremýšľala si aj nad tým, že dokiaľ tehotenstvo nevidno ešte by si mohla dva tri mesiace v tom Rakúsku odrobiť?
Predsa len by si si zarobila aspoň nejakú rezervu na začiatok.
Ak si ho nechas a bude to dievca, podarujem ti aspon oblecko a sarapatky po mojej malej - sice sa to da zohnat lacno, ale aj to by boli usetrene peniaze
Napíš mi správu, myslím že ti budem vedieť poradiť/pomôcť 👍
Autorka darmo sa rozculujes
Pravda sa pocuva tazko...
Par komentarov odo mna:
-ak za teba vzdy boli odvadzane odvody,znamenalo to,ze si mala zabezpecenu lekarsku starostlivost a mala si narok na urcite socialne davky/ua urcitych podmienok.../v case,ked si pracovala na uzemi Rakuska
To neznamena,ze automaticky dostanes teraz nejake peniaze na dieta alebo do dochodku...tam su dane podmienky,za akych okolnosti mas na to narok
Myslim,ze mas narok v ziadat si spät dane-ak si dake odvadzala,ale neviem to isto...poinformuj sa
-ked poznas tolko ludi,co takto pracuju ,od nich povyzvedaj,ako to je..
-za svoju situaciu si naozaj mozes iba ty.aj kd ta to hneva,ale je to fakt.
Sex patri do vztahi,ano
Ale ked vidim,ze chlap je neschipny.
Duplom ked viem,ze s nim byt nechcem,tak s nim nespim...
A ked spim,tak sa chranim!!!
O tom,ci deti budu alebo nie,rozhoduje zena....pretoze aj ked sa partneri porozpravaju,aj ked chlap dupe..moze sa aj na hlavu postavit.
Ked raz zena dieta nechce,vie si to zariadit!
Teraz sa nebavime o veriacich ludoch-/tam su ine pravidla a priority../ ale o beznych ludoch,kt.ziju na kope halabala bez zaväzkov,bez papiera ...a ked sa to pokazi,kopu nohami...
Ked si nechcela dieta,mala brat HAK alebo aspon pouzivat ochranu
A prosim,nedavaj ti ua priklad nejake po ehlice,ktore si chodia vrznut kade tade,alebo mlade nezodpovedne zaby,co hocikomu roztiahnu nohy...
To su presne tak nezodpovedne osoby,ako ty...
Takze tento argument je trapny.
Mala si sa chranit.
- napriek vsetkemu,chapem tvoju starost,mas to tazke
Ak smiem otazku-preco ta rodina nechce podporit?
Kam pojde babka ked dom preda.??
A preco aj babka nepocka aspon,kym by dieta malo aspon rok a mohlo ist mozno do jasli?
Lebo ozaj ked ani rodins ta nepodrzi ,je to smutne.
- ja som vzdy za kazdych okolnosti za zivot!
To dieta za nic nemoze.zivot je dar!
Bolo treba s touto moznostou ratat,kedze ste neurobili nic,co by jej zabranilo.
Vravis ze chalan to dieta chce..
No tak nech sa stara!!!!
Takze-nahlasit otcovstvo ,poziadat o alimenty a aj o vyzivne na teba./mozno mas na to fokonca narok i v tehotenstve...ozaj neviem/
Myslim,ze ti ho bude vyplacat socialka/kedze robi nacierno/,ako nahradne vyzivne a jemu sa to bude niekde pripisovat...donekoncna nemoze robit nacierno/ak chce mat zaratane nieco do penzie/
Takze,ked zacne robit a odvadzat normalne,z toho si bude potom stat spätne vymahat,strhavat to,co platil tebe....takto nejak to fungovalo a myslim ze aj funguje...poinformuj sa.mozno ma tu niekto opravi
-a posledna vec
Ja som bezdetna
Tiez som bola v situacii ,ked dieta prislo uplne v nevhodnej dobe/napriek tomu,ze som sa vzdy chranila/ a nic som nemala v rukach..ale ja som mala podporu rodiny a strasne som ho chcela...nedopadlo to...
Nikdy by som si ho nedala vziat.
A kazdej zene po inturepcii prajem,aby uz dieta nemohla mat.
Nezasluzi si ho.
Viem,vyzniea to hnusne.....ale na co ma mat dieta zenaktore uz nejake predtym dala zabit?
Kde je spravodlivost??.
-ty v podstate to male chces len nevies,ako ho vychovas...
Nezabijaj novy zivot.a ako pises aj sama,neriskuj,ue ti tam nieco poruchaju a iz nikdy nebudes moct otehotniet.
Si dospela,hoci mlada
Aspon ho porod.
Vzdy ho mozes dat do adopcie,alebo porodit anonymne...
Ale keby si ho nechas,potom plati to,co pisem o vxzivnom na zaciatku.
Drzim ti velmi palce!
@lenkakravcova Ahoj áno premýšľala, ale ak sa berú od nich dávky, musím sa tam potom vrátiť do práce tam, nemôžem ostať na Slovensku 3 roky. A to si tiež neviem predstaviť, byť tam sama s dieťatkom. Ale možno je to inak

bud alexis poradna a s ich pomocou si dieta nechat alebo anonymny porod