Neplánované tehotenstvo u 42-ročnej
Chcela by som poprosiť reálne skúsenosti žien, ktoré ostali neplánovane tehotné - vydaté, ktoré už mali jedno staršie dieťa (cca 10r) zabehnutý život, štandardy, prácu, sebarozvoj..
Inak sa k tomuto stavia žena, ktorá čaká prvé vytúžené bábätko, inak mamička, ktorá neplánovane čaká tretie či štvrté dieťa.
Ja by som sa potrebovala poradiť, resp. prečítať si skúsenosti žien, matiek, ako ja. Po 40ke, už s nejakými menšími zdravot. problémami, stálou prácou, zabehnutým životom..
Som v šoku a bijú sa vo mne dve možnosti a ani jedna z nich nie je pre mňa dobrá. V takýchto veľkých problémoch aspoň trochu pomôžu reálne skúsenosti či už sa niekto rozhodol tak alebo onak (pokračovať v tehu alebo ho ukončiť).
Budem vďačná za každú skúsenosť. Prosím, aby sa nezapájali žienky, ktoré plánujú odsudzovať moje zmýšľanie.
Ďakujem.
@anonym_autor odporúčam ti odísť z tejto debaty. Už to začína, dieťa je dar a podobne, vek nemáš vysoký. Asi sú tu baby, ktorým dieťa niekto daroval🤷.
@anonym_7392e6 A akoze aky by mala mat seriozne autorka problem? Ja som vobec nepostrehla, co zle sa akoze deje, ci jej vysli zle vysledky, nejake postihnutia plodu, alebo co vlastne. Postrehla som vylucne pohodlnost, sex bez akejkolvek ochrany a nasledne dumanie, ako sa toto mohlo stat, no duch svaty asi.
@anonym_7392e6 A akoze aky by mala mat seriozne autorka problem? Ja som vobec nepostrehla, co zle sa akoze deje, ci jej vysli zle vysledky, nejake postihnutia plodu, alebo co vlastne. Postrehla som vylucne pohodlnost, sex bez akejkolvek ochrany a nasledne dumanie, ako sa toto mohlo stat, no duch svaty asi.
@drahomirrra ja som u vas postrehla premúdrelosť a sklony súdiť a odsudzovať každého, kto rozmýšľa a koná inak ako vy. Ja som sa tu pýtala na reálne skúsenosti žien, ktoré si tým prešli. Vy máte reálnu skúsenosť? Boli ste v mojej koži? Asi nie. Tak tu prosím nespomínajte pohodlnosť a nekomentujte môj príspevok, keď okrem odsudzovania a posudzovania nemáte čo iné k téme povedať.
Aj ja som rodila ako skoro 42 rocna. Bol to riadny sok, pretoze prve diera mame po ivf. A po 8 rokoch som otehotnela ani neviem kedy 🙂 dllllho som to rozdychavala, lebo vsak praca, vylety, sloboda, svoj cas..... ale zvladam, mam mladsie kamosky, vies co, je to fajn, aj ked obcas tazke, hlavne, ked chce starsia niekam ist a mladsia mi spi alebo ma kruzok. Dlho sme hladali ten time management , ktory sme predtym neriesili.
@drahomirrra akurát som čítala dnes článok, kde sa rod8na už 7 rokov súdi s lekárom a nemocnicou, kde žena pri pôrode 3 dieťaťa do par hodín zomrela. Lekár tvrdí, že tam bol problém o ktorom nevedel, druhá strana a súdny znalec, že zanedbaná ZS. O to ide, že aj dnes rodičky riskujú zdravie aj život. Zdravá žena, zdravé tehotenstvo a neprežila to.
Potom máš choroby ako autizmus, ktoré ti ani jeden existujúci test dopredu neodhalí. A nikto z týchto žien potom autorke pomáhať nebude.
Áno ak všetko pôjde hladko, bude to super a nie je problém, ale toto jej nikto nezaručí. A lekári so stúpajúcim vekom rodiciek hovoria o vyšších rizikách.
Tým nechcem povedať, že autorka musí dopadnúť zle. Ale že podpora napr. štátu v prípade, že to nedopadne dobre je úplne smiešna.
A tak je pochopiteľné, že autorka zvažuje, čo ak nebudú zdraví? Ona, dieťa?
Všetci veríme, že naše deti budú zdravé a všetko bude v poriadku, ale záruka neexistuje.
Niekto si to nepripúšťa, niekto sa tým zaoberá viac.
@anonym_autor ja by som si dieťa v tomto veku nenechala.
Ahojte, ja si uvedomujem vsetky pre aj proti. Nie som bezcitna, a viem ze by som dokazala obetovat aj posledne za svoje deti, ale ja musim v prvom rade mysliet na seba, pretoze naozaj necitim sa natolko silna a ani zdravotne nejak vitalna.
Navyse dlhodobo beriem antidepresiva, vyse 20r. Samozrejme ze fungujem normalne, ale je to ovela vacsie riziko psychickych problemov, ja som rada, ze mam jedneho zdraveho syna a ze sme vsetci v poriadku. Psychicky bude tazke jedno alebo druhe. Klucove je pre mna jednoducho co povie lekar.
@anonym_autor A keby si ho porodila a dala na adopciu?
@drahomirrra akurát som čítala dnes článok, kde sa rod8na už 7 rokov súdi s lekárom a nemocnicou, kde žena pri pôrode 3 dieťaťa do par hodín zomrela. Lekár tvrdí, že tam bol problém o ktorom nevedel, druhá strana a súdny znalec, že zanedbaná ZS. O to ide, že aj dnes rodičky riskujú zdravie aj život. Zdravá žena, zdravé tehotenstvo a neprežila to.
Potom máš choroby ako autizmus, ktoré ti ani jeden existujúci test dopredu neodhalí. A nikto z týchto žien potom autorke pomáhať nebude.
Áno ak všetko pôjde hladko, bude to super a nie je problém, ale toto jej nikto nezaručí. A lekári so stúpajúcim vekom rodiciek hovoria o vyšších rizikách.
Tým nechcem povedať, že autorka musí dopadnúť zle. Ale že podpora napr. štátu v prípade, že to nedopadne dobre je úplne smiešna.
Všetci veríme, že naše deti budú zdravé a všetko bude v poriadku, ale záruka neexistuje.
@janage akurat ze pri autizme by si nemala ziadne dieta, lebo to si vekovo nevybera. Podobne ADHD. Poznam kopec ludi, co Mali deti do 27 rokov a maju tazke pripady autizmu a ADHD, pripadne kombo a este ine poruchy k tomu. Proste vybrali tu smolu. Moja kamoska skoro plakala, maju zial dve a rodila mlada, pod 30 rokov vekovo, muz tiez a zial obe deti nie su ok. Ja stara 35 a 40 a obe deti ok. To je loteria za mna. Tie bezne veci odhali nifty test a lepsi usg screening
@janage akurat ze pri autizme by si nemala ziadne dieta, lebo to si vekovo nevybera. Podobne ADHD. Poznam kopec ludi, co Mali deti do 27 rokov a maju tazke pripady autizmu a ADHD, pripadne kombo a este ine poruchy k tomu. Proste vybrali tu smolu. Moja kamoska skoro plakala, maju zial dve a rodila mlada, pod 30 rokov vekovo, muz tiez a zial obe deti nie su ok. Ja stara 35 a 40 a obe deti ok. To je loteria za mna. Tie bezne veci odhali nifty test a lepsi usg screening
Ja mam z tych komentarov pocit, ze autorka sa boji skor o seba - ze to psychicky neda ako to, ze dieta bude chore. Ona sa pozna najlepsie- kto uz pred porodom optimisticky neveri, ze to zvladne ten to asi v pohode naozaj nezvladne.
@drahomirrra ako vsetky stonaju, jak nevladzu, ale v posteli skacu jak dive zajace bez ochrany 😂🙈🙈 Kym to neni uplne finito a iba vynechava cyklus a su znaky perimenopauzy, tak sa stale da otehotniet. Kopec ludi sa spolieha na stastie a hlavne v tomto veku sa neda spolahnut na plodne a neplodne dni.
@drahomirrra ako vsetky stonaju, jak nevladzu, ale v posteli skacu jak dive zajace bez ochrany 😂🙈🙈 Kym to neni uplne finito a iba vynechava cyklus a su znaky perimenopauzy, tak sa stale da otehotniet. Kopec ludi sa spolieha na stastie a hlavne v tomto veku sa neda spolahnut na plodne a neplodne dni.
@kiki68 ty si tiez tusim jedna z tych co su super mega perfektne, maju take krasne deti, ze ich gynekolog prehovara na dalsie, cvicis, aktivit mas miliardu a hlavne uzasny pocit sama zo seba, ktory si myslis, ze ti dovoluje tu osocovat a hodnotit druhych.
Nie som povinna ti vysvetlovat nic, len ma zarážaju tvoje drzé komenty o tom, že niekto skáče ako zajac v posteli a čuduje sa, že otehotnie. Ja nepotrebujem tieto vaše komenty, kde si honíte ego na druhých ľuďoch, chcela som normálnu diskusiu.
Ďakujem všetkým, ktorí mi dokázali normálne odpovedať zo svojich skúseností, bez invektív, hodnotení, posudzovania, osočovania a premúdrelých poznámok.
@kiki68 ty si tiez tusim jedna z tych co su super mega perfektne, maju take krasne deti, ze ich gynekolog prehovara na dalsie, cvicis, aktivit mas miliardu a hlavne uzasny pocit sama zo seba, ktory si myslis, ze ti dovoluje tu osocovat a hodnotit druhych.
Nie som povinna ti vysvetlovat nic, len ma zarážaju tvoje drzé komenty o tom, že niekto skáče ako zajac v posteli a čuduje sa, že otehotnie. Ja nepotrebujem tieto vaše komenty, kde si honíte ego na druhých ľuďoch, chcela som normálnu diskusiu.
Ďakujem všetkým, ktorí mi dokázali normálne odpovedať zo svojich skúseností, bez invektív, hodnotení, posudzovania, osočovania a premúdrelých poznámok.
@anonym_autor Ale aku normalnu diskusiu si chcela autorka? Ja stale vobec nerozumiem, aky je tvoj problem.
Riesis, ci si dieta nechat, pritom si mala sex bez ochrany, dokonca ani nie prerusovane, proste total naplno a teraz sa divis. Plus riesis vek, ale ved si musela vediet, ze kym mas menzes, mozes zostat tehotna. Mas zazemie, si vydata zena, neotehotnela si na diske s nahodnym typkom. Ja som asi fakt blba, tu ma oznacujes za premudru, ale ja skutocne nechapem, z akeho dovodu by si chcela ist na potrat. Alebo o com chces diskutovat, ano v mojom okoli je vela zien, ktorym sa podaril “poskrobok” po x rokoch, s odchovanymi starsimi detmi. Normalne porodili a vychovali. Ja mam 34 a ked nahodou otehotniem o 10 rokov, mam uvszovat nad potratom, lebo mam zabehnuty zivot a kolaje? A to je dovod zbavit sa decka, ktore ma rovnake pravo zit ako jeho starsi surodenec?
@anonym_6ac93c Tieto reči o adopcii sú otrasné. Dieťa nie je tovar. Žiadna žena si nemusí ničiť telo, pretrpieť pôrod, keď nechce a potom dať dieťa niekomu inému. Náboženské fanatičky by sa mali zmieriť s tým, že nie každé embryo sa narodí a rozhoduje o tom len konkrétna žena, nie farár, ani nie ženy z koníka.
Fakt nechápem, prečo má niekto potrebu riešiť, či sa niekomu cudziemu narodí alebo nenarodí ďalšie dieťa. Nie je to proste vaša vec, netýka sa vás to, nemáte právo do toho vôbec kecať.
@anonym_autor Ale aku normalnu diskusiu si chcela autorka? Ja stale vobec nerozumiem, aky je tvoj problem.
Riesis, ci si dieta nechat, pritom si mala sex bez ochrany, dokonca ani nie prerusovane, proste total naplno a teraz sa divis. Plus riesis vek, ale ved si musela vediet, ze kym mas menzes, mozes zostat tehotna. Mas zazemie, si vydata zena, neotehotnela si na diske s nahodnym typkom. Ja som asi fakt blba, tu ma oznacujes za premudru, ale ja skutocne nechapem, z akeho dovodu by si chcela ist na potrat. Alebo o com chces diskutovat, ano v mojom okoli je vela zien, ktorym sa podaril “poskrobok” po x rokoch, s odchovanymi starsimi detmi. Normalne porodili a vychovali. Ja mam 34 a ked nahodou otehotniem o 10 rokov, mam uvszovat nad potratom, lebo mam zabehnuty zivot a kolaje? A to je dovod zbavit sa decka, ktore ma rovnake pravo zit ako jeho starsi surodenec?
@drahomirrra ty si uvedomujes ze ludia maju rozne nazory?? Napadlo ti to niekedy? Ja sama som matka, som zena. Keby sa mna niekto opytal na moj nazor ci si ma dieta nechat, alebo sa ma rozviest, alebo ma ist zit do zahranicia, v zivote by som mu nieco nenutila len preto, lebo je to moj nazor a ten je urcite spravny.
Chcela som normalnu diskusiu, resp. skusenosti a nazory zien, ktore chapu moje zmyslanie, neberu v zivote tehotenstvo ako dar z nebies a pod. Predstav si, ze vela z komentujucich to dokazali. Bez toho aby ma hodnotili, poukazovali na to, ze nechapu co riesim, a zosmiesnovali moje obavy.
To ze mam manzela, dieta a zabehnuty zivot neznamena, ze mi ide o moje pohodlie. Vies kolkym ludom ja nerozumiem preco konaju tak ako konaju a nikdy by som ich nezosmiesnovala a neargumentovala cierno-bielo?
@drahomirrra ty si uvedomujes ze ludia maju rozne nazory?? Napadlo ti to niekedy? Ja sama som matka, som zena. Keby sa mna niekto opytal na moj nazor ci si ma dieta nechat, alebo sa ma rozviest, alebo ma ist zit do zahranicia, v zivote by som mu nieco nenutila len preto, lebo je to moj nazor a ten je urcite spravny.
Chcela som normalnu diskusiu, resp. skusenosti a nazory zien, ktore chapu moje zmyslanie, neberu v zivote tehotenstvo ako dar z nebies a pod. Predstav si, ze vela z komentujucich to dokazali. Bez toho aby ma hodnotili, poukazovali na to, ze nechapu co riesim, a zosmiesnovali moje obavy.
To ze mam manzela, dieta a zabehnuty zivot neznamena, ze mi ide o moje pohodlie. Vies kolkym ludom ja nerozumiem preco konaju tak ako konaju a nikdy by som ich nezosmiesnovala a neargumentovala cierno-bielo?
@anonym_autor A niekto ti nieco nuti, autorka? 😁
Forum je predsa na to, aby sme prezentovali svoje nazory a co si z nich zoberies, a ci nieco, je na tebe. V zivote nemoze mat forum taku moc, aby rozhodlo za teba. Tak ake zosmiesnovanie? Precitaj si pre, precitaj si proti a rozhodni sa. Ja som svoj nazor prezentovala, a viac nemam co. Skutocne nerozumiem reciam o fanatizme, ani nic podobne. Fanatizmus vyzera uplne inak nez ze ti tu zeny napisu, ze na potrat ony nevidia dovod. Ach jaj.
@anonym_autor tu budú 2 strany mince...zeny, co budu rodiť, lebo to je ich život a poslanie, seba dajú bokom a potom druha skupina, ktorá sa nejde z materstva a detí poskladať. Ani jedna skupina nieje ta správna a dobrá....su len iné.
A to treba rešpektovať, akokoľvek sa rozhodneš, je to len a len tvoj život. Tak ako žiadna z nás nebude žiť s tvojimi možnými výčitkami, tak ani jedna z nás nebude vstávať a starať sa o tvoje dieťatko.
A ja ti rozumiem, tiez by som bola na pochybách, mam 43 rokov a teším sa viac na vnúčatá, ako na prípadné ďalšie dieťa.
@anonym_autor nehonim si ego, ja len nechapem, ze ked tu kazda druha pise “ ja by som si to uz nenechala “, tak stale idu bez ochrany do postele. Ako to fakt nemaju tie zeny rozum? Nechcem decko, tak kondom/ sterilka. Ja by som si uprimne ani teraz ked nemam kramy netrufla ist naostro. Chapem, ked napr niekomu vylozene zlyha antikoncepcia, ale ked viem, ze mozno zlyhala, tak idem hned do lekarne po tabletku po. Lebo vacsina tu pise ake maju problemy a ako uz su pomaly zrele na opatrovanie a beru kila liekov. Tak potom bud alebo. Ano ja som k ludom pomerne nekompromisna, lebo stale v ziadnom veku nevidim stipku zodpovednosti… mi povedz, ci je taky problem tomu chlapovi dat si kondom…
@anonym_autor nehonim si ego, ja len nechapem, ze ked tu kazda druha pise “ ja by som si to uz nenechala “, tak stale idu bez ochrany do postele. Ako to fakt nemaju tie zeny rozum? Nechcem decko, tak kondom/ sterilka. Ja by som si uprimne ani teraz ked nemam kramy netrufla ist naostro. Chapem, ked napr niekomu vylozene zlyha antikoncepcia, ale ked viem, ze mozno zlyhala, tak idem hned do lekarne po tabletku po. Lebo vacsina tu pise ake maju problemy a ako uz su pomaly zrele na opatrovanie a beru kila liekov. Tak potom bud alebo. Ano ja som k ludom pomerne nekompromisna, lebo stale v ziadnom veku nevidim stipku zodpovednosti… mi povedz, ci je taky problem tomu chlapovi dat si kondom…
@kiki68 presne, suhlasim s Tvojim nazorom. Mam 2 deti, a uz dalsie nechcem. Tak som si dala hormonalne teliesko, nech nemusim stale riesit, co ak (a aj to muz nejde stale naplno). Proste dieta nechcem, tak sa chranim. A to mam skoro 39r, no keby sa dieta predsa len podarilo, tak by som si ho urcite nechala. Nechcela by som zit s vycitkami, ze 2 deti som porodila a tretiemu by som nedovolila zit.
Takze sa cudujem autorke, ze sexuju naplno a potom riesi, ci si to dieta necha, alebo nie.
@kiki68 presne, suhlasim s Tvojim nazorom. Mam 2 deti, a uz dalsie nechcem. Tak som si dala hormonalne teliesko, nech nemusim stale riesit, co ak (a aj to muz nejde stale naplno). Proste dieta nechcem, tak sa chranim. A to mam skoro 39r, no keby sa dieta predsa len podarilo, tak by som si ho urcite nechala. Nechcela by som zit s vycitkami, ze 2 deti som porodila a tretiemu by som nedovolila zit.
Takze sa cudujem autorke, ze sexuju naplno a potom riesi, ci si to dieta necha, alebo nie.
@patta89 ja idem dalej uz do sterilky, ale stale neriskujem bez nejakej barierovej antikoncepcie a stale kontrolujem ten kondom po styku. A toto tu mame hadam stale, je jedno, kolko maju ti ludia rokov. Takze ano, lezie mi to na nervy. Mozno som na tych ludi hnusna
@patta89 ja idem dalej uz do sterilky, ale stale neriskujem bez nejakej barierovej antikoncepcie a stale kontrolujem ten kondom po styku. A toto tu mame hadam stale, je jedno, kolko maju ti ludia rokov. Takze ano, lezie mi to na nervy. Mozno som na tych ludi hnusna
@kiki68 Niesi hnusna. Ved je uplne normalne, ze ked nechcem dieta, chranim sa. Akokolvek.
@anonym_885085 tak toto fakt nemôžeš vedieť a nemôžeš tvrdiť. pretože ak by bol zväzok pevný, bolo by úplne fuk, či šla alebo nešla na potrat, jednoducho by pri nej stál až po hrob. tam už muselo byť niečo, o čom ona nemala ani šajn. aj preto on nástojil na UPT, už mal vo výhľade inú. len ona o tom netušila. no a s tou inou má aj dieťa, však ako inak - zanechanie genetickej informácie na viacero strán je také typicky mužské. skrátka a jasne. ak ma chlap miluje, neopustí ma, ani keby som bola chorá a pol roka grcala z liečby, ani keby som si dieťa nechala alebo nenechala, proste bude pri mne stáť. on od nej odišiel, zrejme krátko na to, ako podstúpila UPT. zrejme už nepotreboval riskovať, že ostane znovu s ním tehotná. chcel začať nový život.
@amdornik V každej téme o rozhodovaní ženy radíš potrat. V každej jednej. Extrémne si zatrpknutá. Až to kričí.
Rozumiem Ti. Ja som taky sok mala toto leto. Mam 36r a deti 11r. a 8r. a uzastneho manzela. Aj tak ma to zaskocilo. Aj som si poplakala, ze opat vsetko odznova asi 3 tyzdne mi trvalo, kym som to spracovala. To uz funguju hormony ovela viac v tomto období a hlavne som mala strach. Caka ma tretia sekcia a tehotenstva neboli nezproblemove. Teraz mi bolo zle 18tt❤️ Ale s Bozou pomocou som to zvladla. Uz som v tretom trimestri a vsetci sa veľmi tešíme. Teším sa na to vonave klbko radosti. Myslim si, ze babatko pride v pravy cas. Mala som toho v praci vela a teraz som tak spomalila. Chcem si babatko poriadne uzit lebo viem,ze rychlo vyrastie. Drzim palce. Bude to fajn. Hormony sa ukludnia. Sok prejde a uvidis to v inom svetle. Vsetko je tak ako ma byt.
@kiki68 Nedávaj si sterilku, zbytočne si zničis telesne aj duševne zdravie. Radšej kondom, ak už u teba nefunguju iné metódy (napr. ppr).
@kiki68 Nedávaj si sterilku, zbytočne si zničis telesne aj duševne zdravie. Radšej kondom, ak už u teba nefunguju iné metódy (napr. ppr).
@pr85 sterilizacia ti nic neznici, je to prestrihnutie vajcovodov, ja ich nemam po mimomaternicovych tehotenstvach a nic sa mi nestalo a ni nedaje.
Ked uz radsej nech ide muz na vazektomiu ked uz lebo je to ambulantne riesenie a nie ze zena sterilizacia v narkoze.
@pr85 sterilizacia ti nic neznici, je to prestrihnutie vajcovodov, ja ich nemam po mimomaternicovych tehotenstvach a nic sa mi nestalo a ni nedaje.
Ked uz radsej nech ide muz na vazektomiu ked uz lebo je to ambulantne riesenie a nie ze zena sterilizacia v narkoze.
@bykaterina Ani jedno riešenie nie je dobré pe ľudské zdravie.
@bykaterina Ani jedno riešenie nie je dobré pe ľudské zdravie.
@pr85 no kazdemu ako vyhovuje. niekomu nevyhovuju kondomy napr kvoli alergii.
a stale lepsie urobiť smyk u muza a mat po probleme. on nicim neutrpí .
@kiki68 áno je to lotéria, aj keď štatistický sa mi zdá, že som čítala, že staršie rodičky majú vyššie percento výnimočných deti a to tak v pozitívnom zmysle slova ako negatívnom.
Tiež je veľký rozdiel či už deti máš a viac si uvedomujes rizika a viac zvazujes to- čo ak. Lebo už máš skúsenosť v 40, že nie všetko je ružové v živote a na rozdiel od 20, 30 ročných si nemyslíš, že naveky budeš mladý a zdravý.
Ak deti este nemas zas je to ine, lebo tuzba dieta mat jesilnejsia ako obavy, ze sa nieco pokafre.. A netvarme sa, že neexistujú prípady, kedy to ta matka nedá a deti sú zanedbavane, zneužívané, týrané alebo ich či seba rovno pripraví o život.
To už je iná téma, ale mne vždy dvihne tlak, keď miesto hoho, aby v parlamente riešili zodpovednosť otca za deti a ich výživu a nie, že otec môže a keď sa rozhodne,že nechce, nevládze, tak nič, nedonuti ho nikto. Matka poraď si. Ale pravidelne riešia ako sprísniť legislatívu k UPT hoci ich pocet z roka na rok klesá.
A hoci to žiadna nahlas neprizná lebo spoločnosť by ju zlyncovala, existujú matky, ktoré ak by vedeli, že dieťa bude choré, budú mať vážne zdravotné problémy atď by už do toho 2,3 dieťaťa nešli oni naozaj ľutujú, len o tom mlčia a niekedy to buchne a skončí zle. Potom média týždeň rozoberajú a zas nič.
A samozrejme tak isto sú matky, ktoré lutuju UPT a už by sa rozhodli inak.
@janage presne takto ako si to napisala ty aj niektori ostatni je to, na co myslim. Mam jedno dieta a dakujem ze je zdrave. Ked som bola tehotna, uvedomila som si aky je to zazrak, ktory my moc ovplyvnit nevieme. Cele tehotenstvo so synom som si uzivala a zaroven dufala ze bude vsetko v poriadku. Uvedomila som si, ze ja vlastne okrem zdravej stravy a pod. babatku v brusku nemam absolutne ako pomoct ani nijak ovplyvnit to, ci vsetko dopadne dobre.
Prenasala som nakoniec, a museli mi spravit urgent cisarsky rez, o pristupe lekarov a ostatnych radsej pomlcim. Po rokoch ked sa nam nedarilo mat druhe dieta, som si povedala ok, som vdacna ze mam jedno zdrave a tak som bola nastavena. Az doteraz.
S manzelom sme o 12r starsi, v tomto veku si ovela viac uvedomujeme rizika, to nie je vobec o tom, ze zijeme pohodlny zivot.
Mozu nastat komplikacie v tehotenstve, ktore ma priviazu na tyzdne, mesiace do nemocnice. S mojim synom mam velmi blizky vztah, neviem si predstavit, co by toto znamenalo pre neho. Ja napr zas nerozumiem, ze sa nad tymto nikto nezamysla.. Tie rizika a zodpovednost su praveze prilis velke, a ako som pisala, moj nazor je jednoznacny, ze zena ma pravo sa rozhodnut ci bude pokracovat alebo nie v tehotenstve, samozrejme po diskusii s manzelom, lekarom a pod.
@kiki68 áno je to lotéria, aj keď štatistický sa mi zdá, že som čítala, že staršie rodičky majú vyššie percento výnimočných deti a to tak v pozitívnom zmysle slova ako negatívnom.
Tiež je veľký rozdiel či už deti máš a viac si uvedomujes rizika a viac zvazujes to- čo ak. Lebo už máš skúsenosť v 40, že nie všetko je ružové v živote a na rozdiel od 20, 30 ročných si nemyslíš, že naveky budeš mladý a zdravý.
Ak deti este nemas zas je to ine, lebo tuzba dieta mat jesilnejsia ako obavy, ze sa nieco pokafre.. A netvarme sa, že neexistujú prípady, kedy to ta matka nedá a deti sú zanedbavane, zneužívané, týrané alebo ich či seba rovno pripraví o život.
To už je iná téma, ale mne vždy dvihne tlak, keď miesto hoho, aby v parlamente riešili zodpovednosť otca za deti a ich výživu a nie, že otec môže a keď sa rozhodne,že nechce, nevládze, tak nič, nedonuti ho nikto. Matka poraď si. Ale pravidelne riešia ako sprísniť legislatívu k UPT hoci ich pocet z roka na rok klesá.
A hoci to žiadna nahlas neprizná lebo spoločnosť by ju zlyncovala, existujú matky, ktoré ak by vedeli, že dieťa bude choré, budú mať vážne zdravotné problémy atď by už do toho 2,3 dieťaťa nešli oni naozaj ľutujú, len o tom mlčia a niekedy to buchne a skončí zle. Potom média týždeň rozoberajú a zas nič.
A samozrejme tak isto sú matky, ktoré lutuju UPT a už by sa rozhodli inak.
@janage presne tak. Uplne suhlasim, presne takto to vnimam aj ja. Dakujem.
@pr85 no kazdemu ako vyhovuje. niekomu nevyhovuju kondomy napr kvoli alergii.
a stale lepsie urobiť smyk u muza a mat po probleme. on nicim neutrpí .
@bykaterina Nech sa páči, možeš študovať problémy mužov po vazektómii - https://www.reddit.com/r/postvasectomypain/

@babls5 tak ja som realistka, nikdy v zivote som si nemyslela ze budem taketo nieco riesit. Nie som bezcitna, tiez sa obcas nechavam unasat predstavou, ze vsetko bude super a o par mesiacov bude s nami zdrave dietatko, a my budeme stastni ako tu pise vela mamiciek svoje skusenosti.
Ale realita a zodpovednost je nieco, na co netreba zabudat. Je velmi lahko niekoho odsudit a samozrejme, ze ziadna matka, ktora uz deti ma, nepovie, ze radsej keby ich nemala. Priroda je nastavena jasne, rozmnozovanie a prezitie je klucove, o tom je zivot. Chvalabohu vsak zijeme v civilizovanej a demokratickej krajine, kde je stale moznost vyberu. Toto nie je situacia, ze si vyberame aky pletovy krem si kupim. Je to jedno z najtazsich obdobi v mojom zivote. Zatial nie som stale rozhodnuta, stale nevieme co bude v piatok na kontrolnom sone. Gynekolog ma poucil, ake su rizika, samovolneho potratu, zamlcaneho potratu a podobne. Takze nic nie je iste a stale mame pred sebou kopu moznosti.
@anonym_autor odporúčam ti odísť z tejto debaty. Už to začína, dieťa je dar a podobne, vek nemáš vysoký. Asi sú tu baby, ktorým dieťa niekto daroval🤷.