Obavy z potvrdeného tehotenstva
Ahojte, riešila som tu fotky testov, či som v tom. Áno, som v tom, mám potvrdený 5. t.t., ja viem, že ešte nič nie isté....
No už teraz mám obavy na rôznych úrovniach a neviem, čo mám robiť.
Obavy na úrovni seba: mám slabo platenú prácu, málo našetrených financií, bojím sa, som chodila s manipulátorom, ktorý mi stále vravel, že by som bola otrasná matka...
Strach na úrovni môjho partnera: Ľúbime sa, klape nám to, miluje deti, no vyjadril sa, že chlapčeka, čo už má toho chcel a teraz nemá vôbec tendencie chcieť ďalšie. Má veľa problémov s bývalou manželkou aj s výchovou syna, veľa záľub, priateľov a stále je zaneprázdnený, že ponecháva rozhodnutie na mne, ako to ja chcem, mňa je to veľké sústo, necítim podporu ani oporu, čakala som viac :(
Strach na úrovni partnerovho syna: má 10 rokov, je jedináčik, taký malý Napoleón, ktorý si stále vydobije to, čo chce. Vyjadril sa, že súrodenca by nechcel lebo by bolotravný a surodenec od inej mamy je nanič...
Strach na úrovni mojej rodiny: rodina je veľmi konzervatívna, bude tlačiť do svadby v kostole (ja takú nechcem, iba úradnú... partner nechce žiadnu), budú riešiť aj výchovu, krst (ja nechcem)..
Obavy na úrovni dnešnej doby: vojna na Ukrajine, covid, kiahne, všetko zdražieva.. .
Viete ja sa aj teším ale nemôžem, prepadám zúfalstvu skrz tieto veci, bojim sa chcieť... prosim o nejake povzbudenie...alebo, čo robiť?
V prvom rade by som vyškrtla manipulátora. Toho vôbec neber do úvahy.
Našetrené peniaze- nemusíš mať všetko nové, na bazari nájdeš veci za babku, často aj darované. Nemusíš byť doma 3 roky, môžeš sa do práce vrátiť skôr, do 3 rokov budeš mať aj plat aj rodičak.
Rodičov a ich predstavy o svadbe by som tiež neriešila, rovnako ako malého Napoleona. Ozajstný problém vidím v partnerovi, otcovi dieťaťa. Treba si to vydiskutovať s ním. Ak je sex, vždy je možnosť tehotenstva. No a z debaty zistis, či budeš slobodná mama od začiatku alebo budete rodina všetci 3. Vydiskutovať si, ako by ste sa na fungovaní podieľali finančné či už spolu ostanete alebo sa rozidete a na základe toho sa rozhodnúť.
A prečo si teda otehotnela? Nerozumiem ... v dnešnej dobe je toľko foriem ochrany ... partner deti nechce, rodičia sú konzervatívni atď. ... veď deti nenosí bocian, či? ... ja tomuto nerozumiem, kopu polien pod nohami, celý vesmír proti Tebe ... čo máš robiť? Buď ísť na potrat (no toto rozhodnutie by Ťa skôr či neskôr dobehlo, vyčítala by si si to), dieťa vynosiť a dať na adopciu alebo sa k tomu postaviť ako zodpovedný človek a dieťatko proste vychovať ... s partnerom, či bez neho ... on to nechá na Tebe, ako sa rozhodneš, takú facku by som mu dala, sexovať mu chutilo, no postaviť sa k "problému" čelom, to nie.
neboj sa, vsetko bude dobre. Chapem tvoje obavy, vznikaju aj preto ze doteraz si bola zodpocedna iba sama za seba a teraz mozno sa ta zodpovednost zdvojnasobi. Je to prirodzene, ale nedaj sa tym ochromit. Dobre by bolo porozpravat sa s odbornikom, psychologom, alebo aspon skus zavolat do.poradne alexis. Nie je to hanba, ini ludia, skuseni, ti mozu pomoct vidiet "za horizont". Vzdy dobre padne rozhovor ak citis uzkost, odporucam silno! K urovniam: peniaze su casto problem, aj keby si mala neviem aku vyplatu. Ale da sa to zvladnut.
Manipulator klame aby ta lahko manipuloval. Co povedal nie je pravda. Mozno si cakala vacsiu podporu od partnera, ale verim, ze ked mu povies ze dieta nsozaj chces, podpori ta. 10 rocny napoleon nema absolutne ziadne pravo sa k tomu vyjadrovat. Cokolvek povie neber ani v uvahu. Svadba,krst a rodicia... no musia si zvyknut. Ak nechces ty, tak nerob nic nasilu. Mozno budu oduti a tazko sa s nimi bude rozpravat, ale je to tvoj zivot. Bodka. Ano, doba je zla, ale deti sa rodili pocas vojny a po vojne, moha babka prezila taku chudobu ze tazko manualne pracovala za polievku, ani nie za plat. A doma mala vtedy 5 deti, dalsie 3 pochovane, vdova.... to teda bola tazsia doba asi, pointa je ze vzdy nejaka doba skratka je a nikdy nie je idealna.
Dufam, ze som ta aspon kusok povzbudila. Zvladnes to! Nedaj sa ochromit strachom. Ja sa tiez casto bojim ( ci dieta prezije, potom ci bude dieta zdrave,ako to zvladneme financne,podobne ako ty....) je to normalne 🙂 len s tym treba bojovat. Drz sa ;)
@andreamed neboj sa všetkého, takto sa nikam nepohnes. Ja som otehotnela, partner má opustil, nemala som prácu žiadnu, lebo som akurát skončila školu, rodičia zúrili, peniaze som nemala žiadne. No myslím, že si na tom o dosť lepšie ako ja vtedy. Vieš čo? Syna som vychovala, všetko sa spravilo, našla som si manžela neskôr a som uplne spokojná a šťastná. Zvládneš to aj ty, neboj sa. Dobre bude. 🍀
Urob tak ako to cítiš, že to chceš. Pozri, ja som otehotnela v 19tich, myslím, že som tam viac strach ako ty. Ale rozhodli sme sa, že to dame💪Maly ma teraz 9 rokov a ja by som nemenila absolútne nič.
Držím palce 😉
Hlboký nádych a výdych…hormóny a úplne nová životná situácia robia svoje, bude lepšie 🤗. Ja som bábo veľmi chcela a predsa som sa tiež na začiatku zľakla, že a teraz čo…
Najskôr by som sa porozprávala s partnerom. Veľmi alibistický postoj zaujal, ako sa plánuje zachovať, ak si dieťa necháš? Neuľahčuj mu to, nemôže sa takto zbaviť zodpovednosti za rozhodnutie. Dostáva druhú šancu na kompletnú rodinu, byť plnohodnotne pri výchove svojho dieťaťa. Jeho syna nerieš, to sa nejako vyvinie časom.
Čo sa týka peňazí a úspor…na začiatok nepotrebuješ veľa, ja som skoro celú výbavičku na začiatok mala zadarmo z darovacej skupiny (asi okrem postieľky, ktorú som kúpila za 50€ z druhej ruky a dostala k nej ešte kopec vecí). Malá má rok a stále kupujem nových vecí len minimum. Zdá sa mi to zbytočné, jedno bábo nemá šancu veci vynosiť, zničiť stoličku na kŕmenie a podobne… A snáď sa podarí skôr vrátiť do práce.
Rodinu budeš potrebovať, s jej pomocou bude život ľahší. Povedala by som im, že v ideálnom svete by som si to tiež predstavila inak, ale žiaľ ten náš svet zďaleka nie je ideálny..
Podľa mňa podstatné je, či to dieťa chceš ty. Ak áno, tak to zvládneš, si oveľa silnejšia, ako si myslíš.
Fuha, to máš dosť strachov.... Už si tehotná, strachovať sa je zbytočné. Rozmýšľaj ako si najlepšie usporiadať život, úspory, vzťah, kým sa malé narodí. Strach Ti nič neprinesie ani v ničom nepomôže.
@andreamed ahoj. Prvé čo mi napadá - si okres Brezno ako ja, nechceš sa stretnúť a pokecať pri káve a koláči? (A mojej 10 mesačnej prieskumnicke, ale ona je dosť pokojná, myslím, že by sa dalo aj rozprávať 🙂 ). To, čo na teba partner naložil (že sa máš nejako rozhodnúť) je naozaj priveľké sústo. Nemusíš ho "jesť". A už vôbec nie sama 🙂
ďakujem baby za všetko, velé dni som hľadala v niekom podporu no nenašla som ju nikde, je to pre mňa sústo som v tom sama,... dnes idem na potrat. Áno je to odsúdenia hodmé...
@andreamed Súdiť ťa nebudem, s tvojím rozhodnutím budeš ty sama žiť, len ti naozaj držím palce, aby si v ňom našla svoje šťastie. A tak skromne dúfam, že čo najskôr "potratíš" aj toho super podporujúceho partnera. Ale teda, nedá mi nedodať- nenašla si podporu? Kočka nad tebou ti ju ponúkala v krásnom citlivom komentári, niekedy stačí prijať ponúknutú pomoc.
@andreamed rodičom si to nepovedala? keď píšeš, že sú konzervatívni, tak asi by potrat veľmi neschvaľovali, či? každopádne dúfam, že aspon toho partnera pošleš kade ľahšie

@andreamed koľko máš rokov, keď rodičia by Ti plánovali svadbu?takže od partnera nemáš čakať nič?tak to vyznelo...