icon

Objednala som sa na potrata, ale muž je proti

26. dec 2021

Milé žienky, odkedy som to zistila, ide mi z toľkých myšlienok hlava prasknúť, tak skúsim, či mi vaše názory prinesú nový rozmer/ pohľad na vec.
Pred Vianocami som zistila, že som v Tom. Neplánovane. Gynekológ potvrdil 5tt. Objednala som sa na UPT. Začiatkom roka. Lenže môj muž je jednoznačne proti. Nechápe ako môžem byť niečoho takého schopná. Verte, nebolo to ľahké rozhodnutie, ani uponáhľané. Len som sklamaná, že môj najbližší človek ma nevie alebo nechce pochopiť.
Tak, kde je to slobodné rozhodnutie ženy o svojom tele/ duši, keď musí čeliť tlakom okolia?
Upresnim. Mám 37 rokov a dve deti ( 2 a 6-ročné). Mám ich rada, ale som z toho materstva unavená. Psychicky. Chýba mi moja práca, spoločenská akceptácia a pocit, že som plnohodnotný člen spoločnosti, lebo ako matka na rodičovskej sa tak necítim. Navyše moje deti sú dosť náročné, nemám denne ani len 30 min. času pre seba, aby som si aspoň zacvičila napr.
Pred prvým pôrodom som si naivne myslela, že popri materskej budem aj robiť, aspoň trochu (nie kvôli peniazom, ale pre vlastné uspokojenie), ale domácnosť a starostlivost o dieťa ma max. vyčerpali, vysali celú energiu. Žijem život, aký som nikdy nechcela. "Oddaná gazdinka".
Tretie dieťa a MD ma psychicky zruinuje. Finančne by sme to zvládli, aj fyzicky či zdravotne (tehotenstvo/ pôrod) by som to dala, ale ak sa môžem rozhodnúť, tak tretie dieťa nechcem. Som preto egoistická sviňa ? - pýtam sa sama seba. Radšej sa budem viac venovať existujúcim 2 deťom ako zas deliť čas, pozornosť, energiu a peniaze medzi 3. Ešte k tomu klimatická kríza, spoločensko-ekonomicka kríza, morálny úpadok spoločnosti, pretrvávajúca pandémia, atď. ....
Ak teda môžem, veľmi by ma zaujímali dôvody, pre ktoré ste sa vy rozhodli pre potrat ?
Prípadne aj tie z vás, prečo ste sa rozhodli nemať nikdy dieťa/ deti ?
Ďakujem

thoughtfulweirdo
27. dec 2021

Ale veď to je jednoduché. Keď manžel tretie dieťa chce, nech vymyslí, ako budete fungovať tak, aby to pre teba bolo prijateľné. Napríklad môže ísť na materskú on. Alebo zarobiť tak, aby mohlo dieťa po pár mesiacoch k opatrovateľke a ty do práce. Úplne rozumiem tvojej túžbe takto to vyriešiť, ale dieťa ste plodili dvaja a napriek tomu, že je v tvojej maternici, mali by ste sa dvaja dohodnúť, ako ďalej.

madeline1
27. dec 2021

Ja tiez nerozumiem ako mozes byt toho schopna, ved je to tvoje, zive dieta...okrem toho, rodicom je aj tvoj muz, aj on ma, co k tomu povedat a dieta chce. Zachovaj sa zodpovedne a bud mamou troch deti. Ak by si mala psychicke problemy, lekari ti mozu nastavit liecbu...A ak netuzis po dalsich detoch, po tretom si vybav hormonalnu antikoncepciu, aby si predisla nezelanemu tehotenstvu. Teraz uz len tesit sa na babo a mozno si skusit lepsie zorganizovat cas a budes stihat i nieco viac.

viki1100
27. dec 2021

Vieš čo bi druhý ľudia dala za to keby mohli mať deti a ty si to nevážiš

betulinka1
27. dec 2021

6 rocne ide do skoly, 2 rocne do skolky, budes doma iba s 1 a za dva roky das tretie do jasiel. Zacnes pracovat na skrátený pracovny pomer. Nasadis dobru antikoncepciu alebo si rovno pri porode, ak by bol cisarsky das podviazať vaječníky. Nebolo by to riesenie? Uz ci potiahnes 2,5 roka naviac doma je jedno. Muzovi povedz, ze ok bude tretie ale bud ti pomoze alebo si najmate nejaku upratovacku, co pride 2x do tyzdna, vybehli, uprace. Nie je to take drahe ako si kazdy mysli. Inak ja chapem co citis, tiez som sa v materstve nenasla. Nejako ma to nenapĺňalo nikdy, ale po prvom som uz druhe nechcela. Teraz ma maly 7 a je to moj super parťák, som rada, ze ho mam ale dalsie uz neeeeee.

petkasaurus
27. dec 2021

A to by ti nebolo luto, ked vidis svoje deti, ktore milujes, ze to tretie by bolo take iste, ale sa ho zbavis?

martul
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
27. dec 2021

Nečítala som diskusiu, ale ked si ty psychicky na dne a dalsie dieta nechces, ako sa manzel planuje podielat na starostlivosti? Moze ist na MD on napríklad. ja osobne by som sa nedala, ty nemáš pre seba 30minut denne na psychohygienu a on ti bude niečo vyčítať? Nech sa ukaze ako to ide zvládať. Ja som popri md pracovala, rodičovský uz v podstate full time a bola som dost na nervy v spojení s detskými chorobami. Ale zavelila som dost a dcera isla do jasiel, ja práce a zázrakom sa vyriešila vacsina problemov vtedajsich (male deti =male problémy). Tak sup, deti skolka/skola, ty do prace a o 9m manzel moze ist na matersku ked chce... Ak nechce tak sa treba dohodnut doma ako budete fungovať. Za mna = kludne bud sebecka a rozhodni sa na zaklade seba. Tu kde je 99% zien proti potratom az tak, ze by ta aj ukamenovali ako bosorku podporu v tomto nenajdes.... Ziadna z nich nie je v tvojej kozi a nebude sa ti o deti starat.

nikyball
27. dec 2021

Poviem ti novinku. Ak nechceš ďalšie dieťa, existujú rôzne formy antikoncepcie bez toho , aby si musela chodiť na potraty ako na hodiny klavíra.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
maialeo
27. dec 2021

Prečo sa radíš na MODROM KONIKU?????? Veď si to sama v sebe preber napriklad meditáciou.

nikyball
27. dec 2021

@cocolino234 ale prosím ťa. Je len 99% spoľahlivá, ale na MK je to bežná výhovorka. Čo tak predchádzať otehotneniu ako potom riešiť zabitie?

maialeo
27. dec 2021

@martul ty musíš byť v realite strašná hlupaňa. Ako vieš... že má pani úbohý život? Že takéto kravy chodia po svete.

kristina2412
27. dec 2021

"Jaky si to udelas, takovy to mas" ak chcem svojich 30 minút jednoducho si ich spravím , a nepotrebujem k tomu muža, 6 ročne dieťa je dosť veľké aby sa pol hodiny hralo so súrodencom. Kľudne pri tebe ako cvičis. Keď som chcela popri MD pracovať, tak som pracovala , deti o 22:00 zaspali a ja som sadla za počítač a do 2:00 som robila, lebo som chcela. Ty nie si obeť situácie , ty si jej súčasťou a môžeš ju zmeniť, ak sa ti nepáči. Co sa týka UPT , tu je každá rada drahá, je to na tebe, prejdeš si tým len ty sama ,tak fyzicky ako aj psychicky, avšak musíš rátať s tým,že to môže byť začiatok konca tvojho manželstva.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
shee11
27. dec 2021

Nečítala som celú diskusiu, iba takú myšlienku mám. Ze toto je len obdobie. To čo ta skutočne zruinuje budú psychické následky potratu a tie sú na celý život, nie na pár rokov, kým sú deti malé. A to myslím úplne úprimne, neodsudzujem ´Ta. Okrem toho, staršie decká sa s malým vyhrajú, že nebudeš o nom ani vedieť. Všetko dobré.

nikyball
27. dec 2021

@cocolino234 nespomenula , možno ani žiadnu nebrala. Ak sa človek chráni, je mizivé percento, kedy antika zlyha.
Nemám s tým osobnú skúsenosť , ale ako už sama napísala, nezvládala prvé, nezvláda druhé, a zas tretie. Ona proste matkou nechce byť tak nech sa chráni. Aby niekto v dnešnej dobe nezvládal deti?! A nemal 30 min pre seba? To naozaj?
Ja nemoralizujem a určite nie som proti potratom, ale som za to, aby im ženy predchádzali.
Zmier sa s tým, že v diskusii môže mať človek aj iný názor ako ty.
Ahoj

cyberk
27. dec 2021

@nevenka 2 VS a stale nevies citat s porozumenim.. ake smutne, sup na tretiu VS nech to dozenies 🙈

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
dada0902
27. dec 2021

Neber babetku život ani nevieš a môže byť najvedsou radosťou k tvojim 2 detickam viem ze je ťažko keď muž nepomôže no možno povedať mu ze ti treba pomôcť a ze ak sa zmení rada si ho necháš

oktoberka
27. dec 2021

No,ty riešiš iba seba. To,čo si všetko pri deťoch stratila.
O čo si prišla.
Čiže ked sa pýtaš,či si egoista,tak podľa tých riadkov,čo si napísala,ano-si.

miskamiska92
27. dec 2021

môj názor je, že teraz ťa možno trápi že nie si plnohodnotný člen spoločnosti a keď pôjdeš na potrat tak ťa o pár rokov bude trápiť že si nechala odísť niekoho kto o teba stál a miloval by ťa naviac na svete ale budeš možno plnohodnotný člen v našej spoločnosti . MD je niekedy veľmi náročná ale deti vyrastú ujdú do sveta a potom ti aj bude ľúto že ich už ani nemáš doma. môj názor

derdia
27. dec 2021

Vies ja sa len cudujem a patri to tu VIACERIM nie len tebe, preco si nedate podviazat vajcovody, ked viete, ze tredie, stvrte, piate dieta uz nechcete? Toto si das zabit, ale mozes zase otehotniet a to das zase zabit?
Haloooo... Ved ked si toto citila, preco si nespravila vsetko preto aby sa toto nestalo?
Ale z vlastnej skusenosti viem, bola som na iny zakrok, a tam som bola v priamom kontakte s matkami, ktore boli na potrat, a nebolo to pre nich nic. Dokonca srandovali a smiali sa. A tesili sa, ked to uz budu mat za sebou...talze to mi otvorilo oci, ze ano spolocnost to povazuje za nieco co je uplne ok.
Zase som sa zaplietla do temy do ktorej ma nic, ale tvoje pocity zufalstva viem pochopit. Ale rozhodnutie zabit dieta, ktore uz je na svete ale je este skryte v tvojom lone, kde malo byt chranene... To neviem pochopit. Je uz neskoro...ale vidim ze pre zeny a matky neskoro nie je nikdy.muzovi sa necudujem. A moze sa stat, ze ta aj necha ked to postupis... Nemozes vediet ako to on citi.. On to moze fakt brat ako ze si zabila vase dieta. Takze nie je to len tvoje dieta, a nie je to len tvoje rozhodnutie...

maciatkolulu
27. dec 2021

@martul si egoisticka sviňa? Fuuuha, myslím, že sa dá vyjadrovať názor aj inteligentnejšie.

derdia
27. dec 2021

@viki1100 inak prepac toto je taky blud... Ano co by ini dali za to aby mohli mat deti... Moja ja som bola taka plodna, ze by som ich mala kazdy rok jedno, mozno aj dve.... Kto by ich vynosil? Porodil? Oddojcil? Vstaval k nim? Varil? Pral? Upratoval? Venoval sa tym ostatnym? Venoval sa muzovi? Kedy by som sa venovala sebe?
S lazdym darom treba narabat zodpovedne. Aj plodnost je dar. Ale pozor, kazda zena musi pozerat aj na seba. Co dokaze co zvladne. A take bludy co by ini dali... Nehnevaj sa. Kazdy zijeme to svoje. Kazdy sme tu na zemi sam za seba.Co by zeny dali za to, keby nejaka bezdetna zena, ktota tuzi po dietati pomohla nezistne tej kotra ich ma napr 3 alebo 4? Nic take neexistuje... Lebo ludia su egosisti a kazdy hladi na seba.lebo led si nehladis sama na seba nepozrie na teba nik.

luccija
27. dec 2021

@julie19 a načo plánuješ druhé, keď Ťa to ako čítam nenapĺňa?🙂

luccija
27. dec 2021

Autorka rob ako uznas za vhodné.Deti nemáš tak malé, aby si chvíľku nemohla mať pre seba.Ak muž malo pomáha je to aj jeho vina, že si sa tak rozhodla.Nie všetky ženy sú materské typy a, ak takto berieš materstvo, že si oddaná gazdinka a žiješ ako si nechcela?stratis samu seba, tak to je zle.Mna by len zaujímalo ako si ženy predstavujú rodinu a mať deti🙂, lebo väčšinou to je o varení, starostlivosti, hrani, výchove a to je len začiatok.Ak si takto nastavená išla by som na UPT.Ale aj muž môže povedať svoj názor a týmto rozhodnutím sa Vás vzťah veľmi zmení.Ja chápem, že niekto zistí, že materstvo nie je pre mňa, ale potom mám jedno dieťa...

ivik4
27. dec 2021

@luccija no ja som tiez prekvapena kolko zien ma 2he dieta len skrz to aby prve malo surodenca ak su so zivotom matky a celkovo materstva nie tak spokojne a stastne. Spravit si druhe dieta len aby malo moje prve surodenca by bola najvacsia p*covina aku by som mohla spravit lebo druhe dieta mame chciet kvoli sebe, nie kvoli mojmu dietatu ktore uz mam. Bola by to nasa zodpovednost na dalsich x rokov a robit vsetko s nechutou , donutenia lebo ved surodenec musi byt, tak to psychicky nedam. Asi by som len skriekala cele roky z tolkej frustracie ze zijem zivot aky som nechcela ,co ma nenaplna a odniesli by si to prave tie deti.A takisto, surodenec nezaruci ze neostanes na starobu sam. Aj v telke vidime ako ludia z mnohopocetnych rodin placu ze su sami ako prst a nema im kto pomoct, lebo nechce.Ja som jedinacik a neviem preco vela ludi si mysli ze my sme uplny chudaci 😃 ale je mi to jedno

lenkasarka
27. dec 2021

Urob podľa svojho vedomia,svedomia a možnosti. Nik za teba nevynosi,neporodí,nevychová. A mnohé ktoré ti píšu ,že si egoista.. každý z nás je svojim spôsobom egoista,ale internet znesie veľa,tak sa mnohé budú hrať na spasiteľky ,veď hádzať kameňom je take jednoduche.

janulik2008
27. dec 2021

@cocolino234 ja čakám kedy zazvorka sa tu objavi 😀

mmoni89
27. dec 2021

@cyberk kokos toto je co za názor 😭že bez maturity a putka v domácnosti 🙈omg ani neviem co na to povedat