Priateľ mi zakazuje epidurál: Ako to zvládnuť?
S priateľom sme sa rozprávali a prišla nejak téma na pôrod, deti a tak. Bol veľmi zhrozený z toho, že plánujem epidurál a povedal, že on to nedovolí. Že videl videa ako sa to pichá a že určite si nebudem dávať nejaké umrtvovadlo k mieche, lebo keď sa to nepodarí, tak zostanem ochrnutá. A ide si stále svoje, nechce pochopiť, že aj keby sa na mihalnice postavil tak do toho nemá čo hovoriť. Snažila som sa mu vysvetliť, že keby náhodou došlo k sekcii tak sa dáva tiež podobný typ anestezy alebo idem rovno do celkovej, čo tiež nie je bez rizík. Na to mi povedal, že dúfa, že nechcem rodiť sekciou. Že to si môžem rovno dieťa adoptovať, keď nechcem pre to nič obetovať a že som citlivka, lebo nevydržím trošku bolesti. Dosť sa ma to dotklo, hlavne som to od neho vôbec nečakala. On je inak celkom sčítaný, progresívny, nechápem kde sa stala chyba 😅 je možné, že mu tieto rozumy dal do hlavy niekto iný, možno kolegovia, čo už maju deti alebo už aj vnúčatá…. Proste keď to zvládli iné, musim aj ja. Prosim vás je možné, že by pri pôrode mal nejaké pravo zasiahnuť, pokiaľ by som si vyžiadala epidurál? Ja už normálne premýšľam, že ho tam ani nechcem, ale voči nemu mi to nepríde fér.
@really8 aj ja som rodila bez epi. Ale porod trval 12 hodin a po 7 hodinach som ich prosila nech mi ho pichnu, alebo spravia cisarak bolo mi to jedno, uz som nevladala. Ale bohuzial som si nevybavila suhlas pred porodom 🙈 takze som si do odtrpela cele. Tak radsej, nech si ho vybavi ak chce a pocas porodu sa rozhodne. Nikto nevie ako dlho bude trvat porod a ake komplikacie nastanu 🤷🏼♀️
Ak toto nie je vymyslená téma, tak to dieťa bude mat krásneho blbca za otca.
autorka, je super, ze to beries s humorom 🙂 ale za seba mozem povedat, ze by som s clovekom, ktory ma takyto nazor byt nechcela. a to, ze sa teraz zhodnete na vychove deti neznamena, ze to tak realne bude, aj ked pridu. aby si potom nelutovala
On ti nedovoli ? Vtipny. Je to na tebe nie na nom. To hadam vies nie ? Si dospela svojpravna. Kopni ho do guli kazde 3 min niekolko hodin a intenzitu zosilnuj. Som si ista, ze nazor zmeni. Inak je dobre obmedzeny a ak je toto pravda poslala by som ho kopancom do guli kade lahsie. Akoze som mierumilovna osoba. Ale ked citam taketo obmedzene nazory idem do vyvrtky. Rodila som prirodzene ale nedovolim si povedat zene, ktora zazila cisarak, ze nie je matka a ze níc nevytrpela aj keby bol planovany. Uz len nosenie dietata pod srdcom 9 mesiacov je nieco a to nehovorím o tom, ze kopa cisárakov sa deje po xy hodinach kontrakcii kedy porod nepostupuje a vykonat sa musi. Takze tak.
Inak ja som epidural nemala. Nestihla som. Inak som chcela aj ked som sa bala tej ihly 😃 Ale nastastie som mala celkom rychly porod a take tie supy, ze rozdrapem stenu boli az na konci 😃nie ze by to dovtedy bola prechadzka ruzovou zahradou. Alw je to na zene na kazdej ako chce
🤣🤣🤣 ja som epidural nechcela a keď som rodila, tak ma manžel skoro so slzami v očiach prosil aby som si ho dala, že na to sa nedá pozerať.
@30katrusa40 toto si nemyslím. Aj keby si to myslieť chcel, tak sa môže aj po*ebať. Hlavne čo sa týka tej práce
@autorka uvažovanie tvojho priateľa je asi na takej úrovni ako by si mu ty povedala, že pri operácii nesuhlasis s tým aby ho uspali, lebo sa nemusí viac prebudiť 🤦♀️🤣
Mimo to, ty si nebodaj mesvojpravna, ze za teba rozhoduje tvoj priateľ?
To buď jeden z ďalších blbov, ktorý sa bude tlačiť aj do ordinácie s tebou 🤦♀️👎 s takýmito názormi by som veľmi porozmyslala, či mám ďalej záujem.o vzťah s človekom, ktorý chce za mna vo všetkom rozhodovať.
Ukaz mu tento chat. Mozno ho presveci 🙂)
Mňa by ináč ešte zaujímalo, koľko žien, čo ochrnuli po epidurálke, pozná, alebo o nich aspoň počul/čítal.
@peknyvladko Ona ho ale nemusí presviedčať. Našťastie, jeho súhlas, či nesúhlas nepotrebuje. Je svojprávna a rodiť bude ona.
No blahozelam, ukazuje sa ako super partner do života 🙄.
Povedala by som mu, že sa o tychto jeho “odporúčaniach” ani nemienim bavit, pokiaľ si nenastupuje reálne fakty z overených zdrojov, môže ostat sedieť na chodbe...
Ty predsa nie si žiaden inkubátor pre jeho dieťa ak to doteraz nepostrehol! Máš tiež svoje práva a záujmy pri pôrode, NEBUDE z teba lepšia matka (možno tak iba v jeho očiach) ak si to odtrpíš viac, ako by si si odtrpela s epi, alebo ak budeš rodiť prirodzene tak dlho, až skončíš pre ohrozenie oboch na akútnej sekcii.. nie je lekár, aby rozhodoval o tom, aký postup je pre teba najvhodnejší, tak nech sa nespráva ako absolvent VŠ Života. Možno sa o teba/vás iba boji, no dáva to najavo absolútne nevhodným spôsobom.
Nepotrebuješ , aby ta zneistoval, už aj tak ti ako prvorodicke zrejme nebude všetko jedno.
Tak nech ide rodit on..dalsi „partner roka“.
No nic, sup spravit dieta lebo ocividne mas ruzove okuliare, ak vidis vsetko ostatne super a v takejto primitivnej teme sa vykresluje 🙈 ty este len budes trpiet.. ale nie pocas porodu, ale co nastane po ;)
@gejb
@kosicanka2018
Jasne ze chlap v tomto pripade si moze povedat svoj nazor ale tam to konci. No skusam sa pozerat na vec aj tak ze ma o nu starost. Lebo naozaj tie videa z pichania su masaker. Ja som rodila v cz a tu nebolo treba nic vybavovat pred porodom.
Len je zas zarazajuce ze ake truby sa tu zas zleteli co by sa hned pri nejakej nezhode rozchadzali a rozvadzali. To si jeden tuka na celo.
Asi by som s ním neplodila, s najväčšiu pravdepodobnosťou by po týchto výrokoch nebol ani kín priateľ, nieto otec dieťaťa
Keď budú mladému pánovi trhať zub, ideálne nejakú komplikovanú osmičku, tak mu povedz, že to určite sa bez umrtvenia. Veď aj pri umrtvení ústnej dutiny sa už vyskytli dlhodobé znecitlivenia a ochrnutia. Tak nech si to pekne vydrží naživo ...
A dieťa by som si s takýmto exotom určite nerobila.
Nemyslím si, že je to taká závažná situácia, že by som kvôli tomu zahodila 5 rokov fungujúceho vzťahu. Beriem ho s rezervou. Pôrod si romantizuje, ale že neskutočným spôsobom. On si myslí, že vo filmoch keď niekto rodí, tak to dramatizujú a reálne tak nikto nevreští, že to všeho všudy trvá tak 20 minút a prvú dobu pôrodnú si podľa mňa predstavuje asi tak, že niekomu odtečie voda, par hodin si ležká potom prídu tri štyri kontrakcie a už tlači. Po vysvetlení nejakej teórie pripustil, že cisársky nie je až taká hovadina. On vlastne ani nevedel poriadne čo to je, on si asi myslel, že ženu uspia a vaginálne jej vytiahnu decko aby nemusela tlačiť. Keď som mu povedala ako to funguje a ako musia rozrezať jednotlivé vrstvy brucha a následne ich zašiť a že tá jazva nie je ako po apendektomii, tak ostal dosť vyhúkaný😂😂😂 ale teda epidurál aj tak neuznáva. Lebo môžem ochrnuť, lebo však miecha… si chlapec urobil názor na niečo o čom si nič nezistil na základe nejakých sedláckych reči chlapov, čo si svoje dieťa pochovajú raz za týždeň. Našťastie od nich neprebral ten model “ženskej a mužskej” práce. To by som ho naozaj poslala do zadku.
To ako, že nedovolí. To ti je na čo taký chlap ?
Jemu opravujú zuby, hlavne tie komplikovanejšie prípady, bez umrtvenia?
Muž mi nedovolí mať gynekologa - chlapa, priateľ mi nedovolí epiduralku, tampón je hriech.. samé feministicke témy idú tento tyzden 😅
@mamutka Dobrý postreh
@patus_2 ideálne keby mu robili tej osmičky reakciu, bez usmrtenia a nadaj Boh aby si dovolil dať potom niečo od bolesti
Nemam slov 👀
Tak si urobil dost debilny nazor na nieco o com vlastne ani poriadne nic nevedel. Ale hlavne, ze mal nazor ze zeny co si daju epi si nic nevytrpeli a cisarak je len tak....a epi aj tak neuznava. Odpadnem...
@cyberk pozri, ak by sa naozaj vyfarbil a stal by sa z neho kus kkta, čo si nemyslím, tak okej, to je život, tak to s ním skončím. Neviem prečo by som mala podľa teba trpieť.
Akože je to nehnevaj sa mňa debil čo sa do toho hovno rozumie. Keby mi niekto povie že sekciou rodia len ty čo nevydrzia trochu bolesti tak by ma asi porazilo. Nech si frajer skúsi dať rozrezať brucho a potom sa po 24 hodinách ide starať o novorodenca.
@really8 hej, toto aj mňa zarazilo. Nepríde mi toto ako nejaká zásadná vec v živote, aby to udávalo dynamiku nášho vzťahu a ani to nepovažujem za nejakú tragédiu. Tak to má v tomto ohľade trošku pomýlené, nevadí, ideme ďalej. Zase si nemyslím, že by pri pôrode robil bordel ako nejaký jehovista.
Jaj,on to vie najlepšie. Tak by som mu kľudne dovolila, aby prvé dieťa vynosil a porodil on, ukáže mi, ako je to bez epiduralu pohoda a ja tom potom rada podľa jeho prikladu zopakujem.

@deti95060810 Ale ak by už tehotná bola, všetky by jej tu písali, že si to mali vyjasniť pred otehotnením.