Som tehotná a rozpadol sa mi vzťah. Mám si nechať dieťa?
Ahojte
Mam ťažkú situáciu..zistila som ze som tehotná ale rozpadol sa mi vzťah..a teraz rozmýšľam ci si mam dieta nechať.. alebo ostať sama s 3 deťmi
Zažil niekto podobné v živote?
@anonym_autor nuz poviem to takto, 3deti su vela, ja mam a viem... aj financne. Asi by som velmi rozmyslala na tvojom mieste.
@anonym_autor teraz citam ze mas doma 16tku chlapca. Ten bude trpiet najviac dalsim drobcom. Nerob mu to
@anonym_autor viete si predstaviť tie výčitky potom ? Máte už deti , viete čo to je za lásku .... Máte pomoc, určite to zvládnete. Bude to o hubu áno, ale viac o hubu by bolo žiť s tým že ste dali preč život. To malé vám to vynásobí láskou milión krát. Pre niečo vám prišlo do života 🙏
@anonym_5e2c44 jasné, v dnešnej dobe život s 3detmi na materskej, sama bez muža, úplná malina...
@zuzana76 takv mojej generácii bolo bežné, že sa takto starali babky o vnúčatá a nikto voči tomu nenamietal. Neviem presne, v akej situácii je autorka, ani do akej miery bude potrebovať pomoc, ale verím, že ak zvládla starostlivosť o dve deti, aj tretie nejako zvládne.
@qrstxyz v tvojej generácii bol aj chlieb,maslo a mlieko za pár drobnych. Aj plienky sa vytvárali atd..
Ženy, ja len kukám ako tu autorku odhovarate od potratu. Tak dúfam, že jej budete aj prispievať, aj pomáhať v domácnosti, aj s 3 deťmi, keď ste také premudrele všetky. No nech sa páči, môžete jej to hneď aj navrhnúť. Mate šancu, tak do toho. Alebo len radiť dokážete? To je ľahké, A skutek utek.
@qrstxyz v tvojej generácii bol aj chlieb,maslo a mlieko za pár drobnych. Aj plienky sa vytvárali atd..
@lenkasarka Ale ľudský život má snáď stále rovnakú hodnotu bez ohľadu na cenu masla.
@zuzana76 takv mojej generácii bolo bežné, že sa takto starali babky o vnúčatá a nikto voči tomu nenamietal. Neviem presne, v akej situácii je autorka, ani do akej miery bude potrebovať pomoc, ale verím, že ak zvládla starostlivosť o dve deti, aj tretie nejako zvládne.
@qrstxyz No určite. Vtedy babky ani do roboty nechodili. Trčali doma
@anonym_autor nechaj si ho, ma ti aj kto pomoct.
@anonym_autor nenechala a myslela by som pri tom na dve zdrave deti, ktore uz mam, ze to robim pre ne.
@lenkasarka Ale ľudský život má snáď stále rovnakú hodnotu bez ohľadu na cenu masla.
@abbey1 to znamenalo,že čo platilo niekedy,neplatí dnes. Babky v 50 nepracovali,ale varovali deti. Dnes ešte v 60 pracujú atd. Život s maslom neporovnávam. A prosím neoznacuj má ja nemám potrebu s tebou diskutovať ani dnes ani nikdy.
Boze tieto kecy ako dieta za nic nemoze a ako to zvladne a potrat je zly a budu vycitky - no mile zlate a ja som zvedava, ako jej budete vsetky pomahat a skladat sa na ucty 🙃 lebo ked sem o rok napise, ako nevie co ma robit, lebo ma skolkara, stredoskolaka a novorodenca, nema peniaze, do prace sa jej neda ist, tak prve budete zhavit klavesnice a mat kopu reci, ze preco ma deti s debilom 😏
Boze tieto kecy ako dieta za nic nemoze a ako to zvladne a potrat je zly a budu vycitky - no mile zlate a ja som zvedava, ako jej budete vsetky pomahat a skladat sa na ucty 🙃 lebo ked sem o rok napise, ako nevie co ma robit, lebo ma skolkara, stredoskolaka a novorodenca, nema peniaze, do prace sa jej neda ist, tak prve budete zhavit klavesnice a mat kopu reci, ze preco ma deti s debilom 😏
@anonym_afa8ac to sú kecy že dieťa za nič nemôže ? Lebo podľa mňa je to fakt či chceš alebo nechceš. Či robiť deti neni zrazu zodpovednosť?? Autorka sa pýtala na názor to znamená, že keby bola presvedčená že to nezvládne alebo že ho nechce sotva by sem napísala. Nikto tu nepíše že má má ružiach ustlané,navyše mať dieťa je vedomá vec. Nechcem haniť autorku ale ak vie že nemá dostatok prostriedkov na dieťa mala sa chrániť a muž samozrejme tiež. Ale už sa stalo a dieťa je dar. A je to život a je to dar a za nič nemôže a tieto fakty jednoducho nezmeníme aj keby sme sa na kolomaž rozliali.
@anonym_9d26c5 tak potom jej ty zaplať psychoterapie, keď bude mať PTSD, alebo liečbu, ak sa vyskytnú nejaké komplikácie počas procedúry, nakoľko interrupcia je invazívny zákrok a vyskytnúť sa môže čokoľvek, predstáv si.
@lenkasarka trepeš dobre, lebo som relatívne mladý ročník, narodila som sa po páde komunizmu. Aj tak babky pomáhali. To akože cena potravín je zámienka na zabíjanie nenarodených detí? Nehovorím, že autorka to bude mať jednoduché, ale myslím, že ak by sa rozhodla dieťatko si nechať, bude nakoniec šťastná, že tak spravila .
Porozmyslaj ako ekonom, si jediny zarabajuci clen domacnosti s 3 detmi a to chces ist na matersku so stvrtym dietatom?z coho budete zit?a zacni pouzivat antikoncepciu v buducnosti
A od sestry a mami vies ocakavat aku pomoc? Len ze ti s detmi pomozu alebo aj finacnu? Treba zvazit aj to ze ani mama tu stale nebude, moze ochoriet. Deti kym vyrastu to dlho tvrva. Sestra sa tiez moze vydat, odide do druheho mesta napriklad. To ze teraz ti vedia pomoct neznamena ze ti budu vediet pomoct o rok o 5 o 10.
@anonym_autor nejako bude, ale ako? Tvoje 2 deti sa budú musieť zúčastňovať iste na chode domácnosti, len im neber detstvo a mama so sestrou iste majú uz svoje zariadené životy.
Každá ktorá má vytúžené dieťa ti napíše že dieťa je dar a podobne...radšej by som dala 2 deťom plnohodnotný život ako 3 len ním prejsť.
@anonym_autor nie, v takomto prípade by som si dieťa nenechala. Jediné, že by som mala nadštandardné príjmy.
Tu ti budú písať, že vychovavas 2 aj tretie vychovas, ale nie je to tak celkom pravda.
Nechcela by som živoriť už kvôli dvom deťom, ktoré už mám..
@anonym_afa8ac tak kašlú naňu z vysoka. UUUUUUrčie nikto jej nebude dávať peniaze
@anonym_9d26c5 tak potom jej ty zaplať psychoterapie, keď bude mať PTSD, alebo liečbu, ak sa vyskytnú nejaké komplikácie počas procedúry, nakoľko interrupcia je invazívny zákrok a vyskytnúť sa môže čokoľvek, predstáv si.
@lenkasarka trepeš dobre, lebo som relatívne mladý ročník, narodila som sa po páde komunizmu. Aj tak babky pomáhali. To akože cena potravín je zámienka na zabíjanie nenarodených detí? Nehovorím, že autorka to bude mať jednoduché, ale myslím, že ak by sa rozhodla dieťatko si nechať, bude nakoniec šťastná, že tak spravila .
@qrstxyz nie každá žena trpí po interupcii postraumatickym syndrómom.
**
Autorka - je to veľmi ťažké rozhodnutie, ktoré musíš urobiť len ty sama. ale ja by som sa skôr priklonila k interupcii.
Želám ti veľa síl.
@anonym_autor nie, v takomto prípade by som si dieťa nenechala. Jediné, že by som mala nadštandardné príjmy.
Tu ti budú písať, že vychovavas 2 aj tretie vychovas, ale nie je to tak celkom pravda.
Nechcela by som živoriť už kvôli dvom deťom, ktoré už mám..
@anonym_298d50 o tri-styri roky si ten najstarsi bude na svoje vydavky (minimalne oblecenie, mobil) zarabat sam a tie najmladsie sa este premrvia v teplacikoch z bazara, ako tu minule jedna pani pisala. A take male deti len zobnu z hlavneho jedla, vydavky na stravu su len pri tom pubertiakovi. To muz by ju vysiel drahsie, keby mu maso vyvarala. Lyziarsky, dovolenky nebudu, ale to nemaju ani viacere rodiny, kde su len dve deti a dvaja zle zarabajuci rodicia.
@anonym_298d50 o tri-styri roky si ten najstarsi bude na svoje vydavky (minimalne oblecenie, mobil) zarabat sam a tie najmladsie sa este premrvia v teplacikoch z bazara, ako tu minule jedna pani pisala. A take male deti len zobnu z hlavneho jedla, vydavky na stravu su len pri tom pubertiakovi. To muz by ju vysiel drahsie, keby mu maso vyvarala. Lyziarsky, dovolenky nebudu, ale to nemaju ani viacere rodiny, kde su len dve deti a dvaja zle zarabajuci rodicia.
@anonym_da0ee3 ako vies? Mozno bude nastarsi studovat na VS a tak narocny odbor, ze brigady velmi nepripadnu v uvahu. V lete neplatena prax a co potom? A ze male deti si iba zobnu z jedla? No ako ktore. Zivit 3 deti je pre jednu zenu matku nesmierne financne narocne a chlacholit niekoho, ze ved starsi sa bude zivit sam a mladsi si iba zobne je nesmierne zavadzajuce. Nehovoriac o dalsich vydavkoch a o situacii, ze zena bude viac na OCR ako v praci, pripadne sama pod tarchou povinnosti skonci na PN. Treba mysliet aj na zadne vratka.
@anonym_da0ee3 Pravdu máš. Načo by najstarší študoval, tam nech ide v 18 k pásu do fabriky a zarába, lebo mater nevedela udržať nohy pri sebe. A deti môžu jedávať aj raz denne, veď im stačí zobnúť. Alebo môžu občas aj nejedávať vôbec. A nemusia mať nič, stačia handry z bazaru, načo by im bol výlet, krúžok, dovolenku, strojček na zuby, nemusia chodiť nikde, stačiť že budú chodiť po azylových domoch.Presne, takúto chudobnú, nevzdelanú spodinu potrebujeme a nech sa množia ďalej ako potkany pod rúškom viery a ľudskosti To už len Slovensku pomôže!
@anonym_da0ee3 Pravdu máš. Načo by najstarší študoval, tam nech ide v 18 k pásu do fabriky a zarába, lebo mater nevedela udržať nohy pri sebe. A deti môžu jedávať aj raz denne, veď im stačí zobnúť. Alebo môžu občas aj nejedávať vôbec. A nemusia mať nič, stačia handry z bazaru, načo by im bol výlet, krúžok, dovolenku, strojček na zuby, nemusia chodiť nikde, stačiť že budú chodiť po azylových domoch.Presne, takúto chudobnú, nevzdelanú spodinu potrebujeme a nech sa množia ďalej ako potkany pod rúškom viery a ľudskosti To už len Slovensku pomôže!
@anonym_8372d6 takto veru u nás ľudia rozmýšľajú.. smutné, že?
@anonym_autor ahoj. Odporúčam kontaktovať poradňu Alexis. Sú tam skvelé, mne veľmi pomohli. alexisporadna.sk
Ja inak úplne súhlasím s tým, že ak to nebudeš zvládať, tak si dieťa nenechaj - ale v mojom ponímaní to znamená neber mu život, daruj mu seba ešte tých pár mesiacov do pôrodu, to je niečo, čo mu môžeš dať jedine ty. My nášho syna v pestúnskej starostlivosti vždy vedieme k úcte a vďačnosti voči jeho biologickej mame, lebo vzhľadom na jej situáciu vôbec nebolo samozrejmosťou, že nedala ukončiť jeho život.
Nechávať si dieťa, ktorého otec by už somnou nebol vo vzťahu mi nedáva zmysel ale to je len môj názor. Ty sa zariad ako ty chces. Ide aj o to že v dnešnej dobe málokto bude mať záujem si zobrať ženu s troma cudzími deťmi. Muži si najradšej berú zeny čo ešte nemajú takéto veci za sebou.
Nechávať si dieťa, ktorého otec by už somnou nebol vo vzťahu mi nedáva zmysel ale to je len môj názor. Ty sa zariad ako ty chces. Ide aj o to že v dnešnej dobe málokto bude mať záujem si zobrať ženu s troma cudzími deťmi. Muži si najradšej berú zeny čo ešte nemajú takéto veci za sebou.
@anonym_6a6552 "Nechávať si dieťa, ktorého otec by už so mnou nebol vo vzťahu mi nedáva zmysel." Hm... A teraz sa zamyslime nad touto vetou a nad počtom detí slobodných/rozvedenych matiek... Sú ich plné školy, niekde v triedach je dieťa, ktoré žije s oboma rodičmi pomaly raritou. Tým chcem povedať, že je naozaj veľa takýchto detí. Zaujímavá filozofia tá tvoja veta, ak by sa vzala do dôsledkov.

@qrstxyz nuž áno, interrupcia to tiež nevyrieši, mne je ale cudne, že otehotnejú, keď vzťah určite nebol v poriadku. To sa nerozpadne zo dňa na den. A ako matka takejto dcéry, možno este pracujúca, tiež by sa mi nechcelo riešiť vnúčatá a suplovať partnera a taktiež ako ich súrodenec nie. Je jedna vec pomôcť upratať, povysavat, atd a druha napr denno denne vyzdvihovať surodenca zo škôlky, alebo ráno ho tam nosiť, alebo strážiť ho príliš často. Takéto deti potom zanedbaju svoje štúdium, lebo sa snažia skoro osamostatniť, alebo sami idu radsej pracovať a pomáhajú mame finančne. Jednoducho doplatia na svojich nezodpovedných rodičov.
@zuzana76 Ja som mala mladšieho súrodenca "na krku" odkedy som chodila do štvrtej triedy. Doteraz nechápem, ako som to zvládla a myslím, že to naši prehnali. Ale určite som nezanedbala štúdium, ako píšeš, len to dlhšie trvalo. Najskôr som študovala denne VŠ a keď som videla, že sa to nedá, že ma rodičia nemôžu financovať, tak som išla na inú VŠ, ktorá sa dala študovať externe, len aby som nejakú mala, lebo som vedela, že je to dôležité a popri tom pracovala na plný úväzok. Z tej druhej VŠ mám Bc, nikdy som v tom obore nepracovala, ale pomohlo mi to získať prac. miesto (niekde sa vyžaduje hocijaká VŠ, len proste musí byť). Odvtedy ubehlo pár rokov, aj som si doštudovala čo má naozaj baví, aj prácu mám fajn. Takže neplatí, že všetci zanedbajú štúdium, ak musia veľa pomáhať doma. Len im to značne spomalí štart do života, keďže sa musia najprv predrať z tých nevýhodných podmienok. Ale zocelí to človeka, to určite, aspoň tak si to ja nahováram.