Som tehotná a zvažujem interupciu
Ahojte maminy musím takto anonymné...neodcudzujte ma ale neviem ako ďalej. Som tehotná zhruba 7tyzden. dozvedela som sa to len minulý týždeň....meškala mi menštruácia ale nikdy by ma to nenapadlo že môžem byť tehotná keď manzel mal taký spermiogrma že v živote mi ma neoplodnil...no stalo sa...prvé dieťa máme po umelom a má len 13mesiacov. Problém by nebol ten že som tehotná ale ten že rozmýšľam nad interupciou z dôvodu toho že o toto moje dieťa sa kvazy starám skoro celý deň ja. Môj manžel má okrem práce toľko aktivít že mám toho dosť.je hrozne hyperaktívna, nechce papať. Čakala som že ako otec sa zachová úplne inak nakoľko vedel veľmi dobre že dieťa nemohol mať prirodzene. Nemôžem povedať že je otec...skoro vôbec sa jej nevenuje...a skoro sme sa zato aj minulý rok rozišli...lebo o nič som ho nežiadala len aby sa viac venovali rodine...a on radšej keď prišiel domov buď pozeral do internetu alebo kamaráti poľovníci sa s ním vypravali aj 2 hodiny vonku...a toto je ten dôvod prečo rozmýšľam nad potratom. Povedala som ja s ním už viac detí nechcem..ale osud to zariadil tak že znova som otehotnela ...aj keď si myslím že on si tie deti nezaslúži keď vidím to jeho správanie ..ako by ste sa vy zariadili...
@dahra presne takto som si myslela, ze sa zena zaova, ked ma za sebou umele oplodnenie.
Normalne cely cas rozmyslam, ze mi pride tato tema vymyslena na vyvolanie vasni a burlivej diskusie.
Ak nie, tak mi to pride ale fakt smutne, ako jedna zena, ktora prezila tolke procedury, aby toto dokazala spravit.
Ja som veriaca, nebudem burlivo ale protestovat proti umelemu oplodneniu, ale v tomto pripade, ak by to bolo realne, ma napada len jedno, ze je to vysmech zivotu, naplutie Bohu do tvare, a to doslova. Lebo vsak ani IVF nie je zazrak, kolko embryi vyjde nazmar, lebo sa neuchytia atd...? Kolko trapenia ma zena, muz, celkovo par? A potom sa stane zazrak a prirodzenie otehotnie a bum, ja ho nechcem...🤔😪
Ja sa vyjadrim ak smiem. Mozno niekde aj najdes moju staru temu,kedy som neplanovane otehotnela a tak mi “zapraskalo” v hlave,ze som zvazovala tento zakrok. V poslednej chvilke som si to rozmyslela,poviem ti,ze to nie je len ist na zakrok a tvarit sa dalej,ze sa nic nestalo. Dnes mam dieta a milujem ho neskutocne a vnutorne prechadzam hroznym peklom,ja sa neviem vyrovnat s tym,ze som o tento poklad chcela dobrovolne prist…neskutocne si to vycitam,aj ked rodina a muz mi to nikdy nevyhodili na oci,ani slovkom to nespominaju,ale ja mam obdobia,kedy si na to spomeniem,pozriem na dieta a je mi z toho slabo a clivo…a keby sa teraz zadari druhe,aj ked nemame uplne idealne podmienky na to (maly byt zatial,daleko od rodiny a pomoci),uz by som na to ani nemyslela. Mam kamosku,ktora presla niecim podobnym ako ty,rovnake dovody,na zakrok sla a do dnes chodi k psychologovi,chcela sa s tym vyrovnat po svojom a otehotniet zase,no uz sa nedari 3 roky…takze pred zakrokom si skus precitat aj nieco o traume po,ponesies si to cely zivot…proste sa stalo a lepsie by bolo postavit sa k tomu zodpovedne…starsie dieta kym porodis sa zase moze zmenit,zmudriet atd a to druhe ti mozno ma nieco este do zivota priniest…tym ta nepresviedcam,iba pisem vlastnu skusenost.
mňa by zaujímalo, či o tom vie tvoj muž a aký má názor na to, že zvažuješ interupciu. Rozprávali ste sa o tom, alebo na vás kašle až natoľko, že mu je aj takáto téma ľahostajná? Lebo aj podľa mňa tu nie je problémom dieťa, ale muž. Povedz mu to, rovno mu aj šplechni do tváre čo zvažuješ a prečo, a až po jeho reakcii zváž ako sa nakoniec rozhodneš. Len prosím nerob nič zbrklo, poriadne si to premysli. Je to veľmi vážne rozhodnutie, aby si to potom neľutovala.
@laurita285 ako sorry, ja som tiež z nefunkčnej rodiny, tak diky za ten "ďalší nepodarený kus" ;) :P môj manžel a kopa priateľov si naopak myslia, že som veľmi podarená. Aj napríklad kamoška, ktorá mala s tyranom dve deti po roku (keď mala 18 a 19). S druhým chcela na potrat. Nešla, doktor ju odhovoriť, odišla od chlapa a teraz, po 20 rokoch, hovorí, že nič lepšie ako druhé dieťa sa jej nestalo. Že to bol úžasný dar, lebo deti boli skvelí parťáci, veľa času trávili spolu dvaja.
@ibajaanikiny vďaka za tvoje svedectvo. A gratulujem. Si dobrá mama.
Vieš čas plynie, aj Tvoja dcérka bude väčšia, Ty už budeš o niečo skúsenejšia mamina. Pri prvom sa učíme pri druhom si už možno budeš o niečo istejšia. My máme prvé 2deti necelé 2roky po sebe. Manžel chodil často na 12tky kvoli hypotéke. Aj keď som si nevedela predstaviť ako to zvládnem, keďže mala keď niečo chcela má stále ťahala za ruku, keďže neskôr začala rozprávať. Pomohol mi nosič. V ňom som chodila s druhou vonku. V ňom som dojčila, kým sa prvá dcéra hrala spokojné na pieskovisku. Tiež nebola skvelý jedák, takže keď mala jesť, dala som si bábo do perinky, oprela o seba a dala som akože tú lyžičku s jedlom najprv bábätku a vzápätí jej. Div divúci pekne zjedla. Druhé dieťa bolo ukážkový jedák.Tak keď mala menšia 2 roky, zjedla rýchlo svoje a už sa postavila a pozerala sestre do taniera ako je na tom. Tak si staršia pohla a jedla aj ona. Nosič mi pomohol, aby som mohla napr. šúpať zemiaky, zvešať prádlo, skladať ...
interupcia urcite nie je spravna cesta. Mate pod srdcom obrovsky dar. zvladnete to. drzim vam velmi palce
@danyelia tak to je super, že také nepoznáš 🙂 ja také poznam. A každý má právo vnímať svoje životné rozhodnutia akokoľvek. Ty si jedna z tých žien, pre ktoré je materstvo naplnením, takže sa iste obklopuješ podobne zmýšľajúcimi ženami. Ja sa zasa obklopujem matkami jedináčikov a bezdetnými ženami. Každý máme na veci svoj pohľad a svoje argumenty prečo áno a prečo nie.
Tak jednoznacne si to dietatko nechaj a neuvazuj ani sekundu nad potratom. Hovorim ti z vlastnej skusenosti. Bude ta to potom do konca zivota matat , ak mas aspon nejake svedomie. Byt sama na dve deti nie je ziadna tragedia, dietatko samo o sebe je dar od Boha a zasluzi si zit. Kolke páry su na svete ktore nemozu mat deti a platia si cudzie zeny aby im ich vynosili. To je tragedia. Tak si vaz co máš, akokolvek to dopadne s tvojim muzom, zvladnes to. Ja som s muzom 8 rokov a od narodenia 2 deti som na ne sama lebo on zije v zahranici. A vsetko si musim robit sama. Boli aj tazke casy, dcera mala zdrav.Problemy v prvom roku zivota a prezili sme. Teš sa na svoje bábätko, ta laska ktoru spätne od neho pocitis ,ked sa narodi sa v zivote neda nahradit ničím. Držím palce nech vsetko dobre dopadne a aj s manzelom nech sa to napravi.
@zoro9836 Tak zavolaj na policiu, ze vies o zlocine a navadzanie na zlocin. Urcite poslu specialnu jednotku. Uderka Zaborska a Cepcek.
@banderaska29 nikde nepísala ze je neplodny, iba ze ma nízke hodnoty ci co. Každý človek je plodný, niektorý viac niektorý menej.
@laurita285 to o com tocis???!!! Moji rodicia nemali ukazkovy vztah,otec tiez viac svojich zaujmov ako rodinu,aj sa napokon rozviedli,ale ani ja a ani brat nie sme nepodarene kusy! Obaja vedieme usporiadany rodinny zivot,zarabame,surodenec ma VS,ja mam dve VS,nie sme sociopati,spratkovia,nevychovanci neprospesni tejto spolocnosti…svoje dieta milujem a vychovavam najlepsie ako viem. To dieta nemoze za to,co ma za otca,no oni su dospeli a za dosledok sexu treba niest aj zodpovednost. Ako deti vychova,tak ich bude mat,tak ich nehadz hned do vreca s nevydarenymi kusmi. Za mna si ten nevydareny kus tak akurat ty…
@lulupulu takže k tomu všetkému že si drzá si ešte aj slepá ?
prosím Ťa nauč sa naozaj čítať než na niečo reaguješ bez zmyslu a logiky.
A autorka sa nevyjadrila ani raz, ako to u pri týchto búrlivých témach býva.
@banderaska29 dobre, poviem ti to takto. Autorku tohto príspevku poznám pretože to už písala na facebooku. Je to baba ktorá je fakt asi zmyslov zbavená pretože, vynáša zo skupín, na každého len hnusne hovorí, na potrat chce ísť len preto ze sa jej ďalšie decko vychovávať nechce. Prvé tehotenstvo ktoré mala vytúžené po niekoľkých rokoch a niekoľkých umelých oplodnení bolo pre ňu hrozne a po pôrode ani nehovorím. Žena ktorá nemá kúsok empatie k svojmu telu a dieťaťu. Viem ze si to prečíta aj ona, ale ona to už vie, niekoľko krát sme jej to hovorili. Takže nie všetko ci čítaš sem je takéto ružové ako to ty vidíš. A tam na tej druhej strane si to nevidela, len si bezhlavo útočila.
@lulupulu A prečo to potom rieši tu? Veď nech ide na potrat, keď chce. Nemusí o tom nikto vedieť. A keď ju poznáš ozaj je to pravda, že má muža takého, ako ho popisuje?
@acrobaleno nevravím ze ju poznám osobne, ale cez fb, o jej mužovi vždy iba pekne veci písala..
@lulupulu dobre a čo je pointa toho, čo mi chceš povedat ? keď chce, nech ide na potrat. čo jej v tom kto zabráni. priviažeš ju o stoličku ? mne je to napríklad mimoriadne jedno.
Ja osobne som toho názoru že je to každého osobná vec či pôjde alebo nie na interupciou...bude s tým žiť celý život...ja by som to nikdy nespravila...
@banderaska29 pointa je to ze ako si sa správala tam k tej druhej žene
@lulupulu porovnávaš dve neporovnateľné okolnosti.
@banderaska29 práveže porovnateľné, pretože táto tu sama nevie čo vlastne od života chce. A hovor si co chceš, dobre vieš ze mam pravdu.
@lulupulu prečo mi vnucuješ tvoj pohľad ? to si takáto aj v reálnom živote ak niekto vníma situácie inak ako ty ? nebolo by to čudné keby neplatí 100 ľudí 100 chutí ? ako hovorím je to neporovnateľné.

Ja mám prvé dve deti z IVF. Povedali nám, že 100% prirodzene dieťa nepočneme. Ja som mala 50/50 šancu, muž 100% tvarovo patologické spermie. A zrazu tehotná. Tretíkrát! Vo veku takmer 38, syn mal vtedy 4 roky a dcéra necelé dva roky. Myslela som si, že som v prechode. U lekárky som bola v 10tt, keď mi bolo jasné, že netrpím jarnou únavou. Nemám pri sebe ani rodinu - babky a pod., čo pomôžu. Muž pracuje denne aj 12 hodín, lebo chce. Roky tak funguje. Napriek tomu som dieťa chcela. Prišlo mi šialené nechcieť toto dieťa, keď kvôli prvým dvom som absolvovala toľko tortúry. Jediné, čo mi behalo hlavou na začiatku, že už nechcem behať s bruchom a zasa absolvovať pôrod. Ale všetko bolo ok.