Som v 25. týždni a bojím sa, že moje dieťa bude mať autizmus
Ahojte som v 25 ttcakame chlapceka a narazila som na článok ze chlapcov postihuje viac autizmus ako dievčat a ja teraz sa toho nemozem zbaviť 😳🥺uplne som na to na seba nahnevaná ze vobec nad tym rozmylsam ale bojim sa prosim ukludnite ma 🥺ze to moze byt spôsobené aj malo Vít D ake su najlepsie ?a kolko za den ?
prepac, ale po chvili zvazenia ze to je vtip, si radsej hovorim, ze to su tehotenske hormony. Prestan citat clanky z roznych casto pofidernych zdrojov, alebo potom studuj do detailov. Mechanizmus autizmu nie je celkom znamy, aj ked sa vie, ze cast je geneticka (cez otca najcastejsie). Ano chlapcov to postihuje 4krat viac ako dievcata, ale celkovo je len cca 0.9% deti s PAS. A autizmus je siroka diagnoza. A najviac ich je v USA... najmenej tusim v Korey... takze co takto sa prestahovat tam?
Ale vazne. uzivaj si tehotenstvo pretoze stres uskodi.
V živote som nad autizmom nerozmýšľala keď som bola tehotná ani nad žiadnou diagnózou. Že by dieťa mohlo byť choré ma ani len nenapadlo. Bohužiaľ som si ale práve počas tehotenstva prechádzala veľmi stresovým obdobím ktorému som sa nemohla vyhnúť. Teraz mám doma autistu s epilepsiou. Radím Ti, nestresuj !!! Vypni na chvíľu telefón a choď do prírody alebo si nájdi nejakú činnosť ktorá Ťa poteší. Ži v prítomnosti a teš sa aj z maličkostí.
Síce osudu nikto neujde, ale nemyslí na hlúposti lebo si ešte niečo privoláš. Držím palce 💖
Tak to sa mas (a asi aj my) na co tesit, ked sa narodi 🙈
Je skvele, ked sa aj taketo diagnozy “spopularizuju” v zmysle, ze ludia mozno vedia lepsie reagovat a snad aj byt trochu empatickejsi, no ma to aj tu horsiu stranku a mam niekedy pocit, ze niektore mamicky nepoznaju inu diagnozu nez PAS a potom sleduju kazdy pohyb dietata a o chran boh aby sa tocilo do kruhu alebo kyvalo rukou a milion dalsich veci co MÔŽU byť prejavom autizmu, ale robi ich aj 99% zdravych deti🙈 existuje milion roznych, aj ovela zvaznejsich diagnoz, malokto ich u svojho dietata cielene hlada, tak by bolo fajn sa na to vykaslat aj pri autizme a riesit problemy az vtedy, ked realne existuju, nie ich vyhladavat a uz vobec nie v polke tehotenstva 🙈 v tehotenstve sa staraj o to ci dieta rastie, ci sa hybe, ci mas dobre vysledky testov, ci sa mu vyvija vsetko tak ako ma, ci placenta funguje ako ma… dovodov na (aj nepotrebne) stresovanie v tehotenstve je mnozstvo, nepridavaj si zbytocne take, co sa ta budu mozno tykat o 2-3 roky 🫣
Tiez som bola tehotna, mala pristup k internetu a citala milion vselijakych blbosti aj pravdivosti. Ale nikdy som si nic nepripustala. Je tolko chorob, diagnoz a stavov, ktore moze tvoje dieta dostat, ze by bola fakt hlupost sa trapit pre jednu chorobu, vlastěne pre akukolvek chorobu, a trapit sa vopred zbytocne, ked to absolutne tak nemusi byt.
Jednu mudru myslienku som raz citala:
Netrap sa zbytocne pre veci, ktore sa este nestali a vobec nemusia stat.
Takze nemysli na to.
Vitam D je rozpustny v tukoch a tym padom sa nevylucuje z tela len tak lahko ako vo vode rozpustne vitaminy a tym padom sa nim mozes predavkovat a tak s nim opatrne.
Ber odporucane tehotenske multivitaminy + kyselinu listovu a to je maximum co mozes urobit z hladiska doplnkov vyzivy.
Musis si uvedomit ze taketo stresovanie je plne zbytocne. Ak dieta bude chore, tak to budes riesit potom. Ak stresujes teraz, iba si viac skodis. Vzdy ked ta tie myslienky prepadnu, musis ich vedome potlacit a povedat si ze to bude dobre, nech to bude akokolvek. Uz teraz si mama, musis byt silna za dvoch.
Preco si si zo vsetkych chorob vybrala prave autizmus? 🤔 Lebo su desiatky dalsich a horsich.
V porvom rade donos a porod dieta. Tym by som zacala ked uz sa chces niecoho obavat. Ale dufam, ze to je len nepodareny vtip.
Nevymýšľaj hlavne nestresuj a nečítajú takéto články a vermi budeš mať zdravého chlapca a pri autizme sa nikdy dopredu nevie či ním bude trpieť mám dcérku,ktorá má autizmus a do dvoch rokov sme ani netušili že ho mať bude a vermi milujeme ju rovnako ako naše ďalšie deti
Ja mam autizmus, aspergera, mam chlapca a ten je NT, cize nema nic. To v 3 rokoch by uz bolo vidiet. Takze je to cele blbost. Vela zien je skrytych autistiek, pretoze sa to u zien zle diagnostikuje. Cize to nedava spravne vysledky a u dievcat autizmus vyzera inak, hlavne ten vysokofunkcny.
Keby som vedela ako zmatem tuto temu neviem co ma to napadlo ….samozrejme idem mysliet pozitivne
fakt nemáš nad čím iným premýšľať??
@sajmonka_1216 jezis dobreeeeeeeee pani dokonalaaaa
@kiki68 presne, aj moja kamarátka blízka zistila až v dospelosti, že ma Aspergerov syndróm, veľa jej to vysvetlilo o nej samej, prečo mnohé veci vníma a žije inak než druhí, prečo sú pre ňu niektoré veci tak náročné,...
Ja len k tým ženám, ktoré tu píšu, že čo tam po autizme, že načo autorka stresuje a podobne - koľké z vás si nechali robiť genetiku (hoci aj len Triple test), aby ste sa uistili, že dieťa nemá niektorú z diagnóz, ktorých sa bojíte vy? Ak by sa dal zistiť autizmus z takýchto testov, predpokladám, že mnohí by si zisťovali aj to a zrazu by to nebola taká banalita, ako tu píšete, ale dôvod na potrat. Po mojej skúsenosti s ľuďmi napríklad s Downovym syndrómom a s ľuďmi s autizmom som sa ja osobne pri deťoch obávala práve autizmu, zatiaľčo strašiak mnohych, ktorí s ním nikdy neprišli dosť styku - downov syndróm - mi vôbec nepríde desivý. Lebo autizmus ovplyvňuje práve tú najdôležitejšiu časť vzťahu - samotnú schopnosť nadviazať vzťahy - čo je pre mňa v živote strašne dôležitá vec. Každopádne - poznám aj autistov s vážnou formou, a zistila som, že hoci inak, ale vzťah sa dá nadviazať aj s nimi ❤️
@any_soj ďakujem jediná NORMALNA odpoved ❤️❤️🙏🏻🍀prajem všetko dobre
@any_soj problem je v tom, ze v zivote mas veci, ktore zmenit mozes a ine, ktore zmenit nemozes. Ako sama pises, na autizmus text neexistuje a aj diagnoza je neskorsia... takze stresovat sa je uplne zbytocne... ja viem, ze lahsie sa to povie ako spravi. Ale je to tak. A viem o com hovorim, kamaratka ma 2 synov autistov, dalsia ma dcerku s PAS a mladsie deti su este prilis male, aj ked su sledovane. Kolegyna ma syna, ktory ma od narodenia potvrdenu deléciu chromozomu, ktora je pritomna u autistov. Dalsia kamaratka ma dceru s Aspergerom... ako vidis, poznam a pohybujem v blizkom okoli. A autizmus je diagnoza, pod ktoru sa toho zametie vela.
Kým budú ľudia brať autizmus ako diagnózu tak ju nikdy nepochopia a stále sa jej budú báť...
@pkgirl30 Chápem Vašej odpovedi ako človek ktorý s detičkami s autizmom pracuje, avšak sama by som možno mala väčší problém prijať fakt, keby má moje dieťa túto "diagnózu." Ale už len z hľadiska starostlivosti, finančnej náročnosti na terapie (ktoré veľmi pomáhajú), problémov s prijatím do školských zariadení na Slovensku a podobne. Samozrejme, každé dieťa je iné, ma svoj príbeh. A co sa týka autorky, áno, štatisticky je viac chlapcov s touto diagnózou (jeden faktor je už spomínaný v diskusii, dievčatá vedia autizmus lepšie "maskovať "). Ďalšie faktory sú genetické v kombinácii s prostredím, t.j. musí byť genetická predispozicia a určitý spúštač - teda kombinácia viacerých faktorov. (Venovala som sa tejto téme počas VŠ štúdia)
Ale naozaj je tento strach neopodstatnený, treba myslieť pozitívne a užívať si pokojne tehotenstvo. Co sa ma stať sa stane 🙂
@any_soj Tak dal by to zistit kazdy, zase poznam vela ludi s AS a trpia viac ako stastni ludia s downom. Ono je to mizerna diagnoza ten autizmus, tam vela zalezi od okolia a stastia. Poznam takych ako ja, co to maju super a poznam takych, co len cakaju ako spachat samozvrazdu. Lenze tak je to asi so vsetkym v zivote.
Mať zdravé dieťa je veľký dar. Na teraz sa nestresuj, skús nečítať.
A tí čo hučia som v skupine na fb, kde deti majú 2 roky - 4 geneticky choré deti, 1x DMO, 1x epileptik, DMO i autista a ďalší 3 novo diagnostikovaný autisti, uvidíme ďalej… takže áno mať zdravé dieťa je dar.
Ahoj môžem sa opytat ako sa máte , prekonala si svoj strach ? Ako sa ma synček?, je vporiadku , ja mám podobne strachy , mám chlapčeka 10 dňový novorodenec a strašne sa bojím toho autizmu a neviem si pomôcť, mame už aj 5 ročnú dcérku ta je zdravá šikovná, lenže teraz ma ovláda príšerný strach z tejto diagnozy, takže ver nie si, nebola si sama s týmto strachom. Ďakujem za odpoved

A iných chorôb sa nebojíš? Tie by boli v pohode?
Pozri, stres narobí viac škody ako malo vitamínu D. Ukludni sa, užívaj si tehotenstvo, tes sa že si aj ty a bábätko zdravé