Strach z pôrodu, reálne sa bojím sestričiek a lekárov
Ahojte. Blíži sa mi termín pôrodu a ja začínam mať naozaj velký strach. Áno, samozrejme že aj z bolesti, ale hlavne z toho, že tam budem moc “vyvádzať”. Čo som počula o našej pôrodnici, tak tu ževraj ženám dosť nadávajú keď dávajú velmi najavo tú bolesť/strach. Ja mám naozaj velmi malý prah bolesti a bojím sa, že tam budem strašne revať, plakať a neviem čo. Že budem vyzerať ako malé decko a budem im tam akurád tak na smiech. A budú sa potom na mne zabávať celý pobyt. Je to vôbec normálne? Ja sa reálne bojím naozaj len sestričiek a lekárov, tej kopy ludí čo ma bude pozorovať a hodnotiť. Bolesť samozrejme nejako prežijem, no prežívam ju po svojom… a nechcem vyzerať ako rozmaznané decko.
Ja ked som bola prvi krat na pôrodnici a počula som ako ženy kričia a lekarí este viac tak som chcela utiect.Vacsinou to boli romki ale tento pristup sa mi nepaci ajtak,dost to je na psichiku ,plakala som potom v izbe ,bolo to prve tehotenstvo,nakoniec som musela mat sekciu
Ahoj, odporucam predporodnu pripravu a najma sa naucit spravne dychat a tlacit. Ked pozries tu skupinu cvicime s epinom anibalom a vyhladas moj nick, tak som tam davala navod od PA, kt mam realne odskusany, ze pomahal. Plak, krik a pod su kontraproduktivne - vysilia Ta, ale nijako Ti nepomozu. Jedine vediet spravne dychat, nezadrziavat dych, vela teplej/horucej sprchy atd. Muza/niekoho komu veris k porodu, potom si menej dovoluju. Tiez som si zazila ustipacne komentare, takze dalsie porody som fakt radsej cestovala inam uz i na ctg. Neviem, co znamena, ze mas inu porodnicu daleko, lebo ten porod malokedy je nejaky extremne rychly a zvacsa je kopa casu, ze by sa stihlo precestovat i cez cele SR, ale chapem, ze to nie je prijemne a clovek nechce zbytocne riskovať, lebo nevie co ako...kazdopadne by som to aspon zvazila - zistila si kde je ina porodnica, ako presne sa tam ide, kde maju prijem...
Drzim palce
Tiež som mala extremny srtach z toho že budem moc kričať a to som nebola prvorodička pri prvom som trocha kričala na konci a veru boli hnusny na mna že im z vratnice volali (kilometer daleko) a podobne vysmešne hlašky. Na dalšie porody som sa všemožne pripravila všetko čo sa dalo čaje masaže hradze balonik anibal a bola som aj na epi nachystana sice som ju nedostala lebo to išlo rychlo ale ani nebolo treba zvladla som porod bez kričania. Velmi mi ta priprava pomohla. Aj ked som si pri kontrakciach vzdychala nahlas pri vydychu aj to mi vraveli nech tolo nevzdycham no to som ich mala kdesi. A pri samotnom porode to už bolo bez kriku. Takže ti odporučam ak maš ešte čas sa pripraviť odspodu masaže balonik anibal čaje z alchemilky a maliniaku naparky proste max čo sa da a je dostupne.
@vevesh Presne toto aj ja som si hanbu narobila, lebo som na vzdychárni asi 8 hodín
hlasno vzdychala pri každej kontrakcii. Pamätám,že hlasno dvere pribuchli, lebo že to prekáža aj mamičkám, čo prichádzali na príjem vedľa v miestnosti. Ale našťastie zo samotného tlačenia si ani nepamätám žiadny krik, iba vtedy viem isto, keď sa mi sestra na brucho zvalila a vynadala mi za to, že ona mi chcela pomôcť. Aj tak šiel syn nakoniec kliešťami a v karte, že som nespolupracovala..Veľmi mi bolo ľúto, že som tam bola sama.
To je to najmenšie, čoho by ste sa mala báť .. Je to ľudský cit,strach.. Nebudete to robiť naschvál.. A smiať by sa určite nemali,mali by súcítiť s vami.. Ako neviem, nezažila som to, ale muselo to byť pre iné veľmi ponižujúce, také správanie.. tam by som zavolala určite inšpekciu na nich, nie je to normálne .. To kričí vaša bolesť, nie vy.. Ono sa treba aj niekedy ozvať, ukázať, že nie ste dieťa, že sa ich nebojíte, len rozumne.. Držím palce🍀🍀🍀🙏
Ja som napríklad mala totálne v paži, čo si o mne budú myslieť. Keď prišla bolesť, tak som zakričala a posledné tri hodiny som kričala naozaj dosť. No a čo, keď ma niečo bolí, tak si uľavím, aj tak som mala pocit, že si to nikto nevšíma, akurát ku koncu, keď už bolo treba tlačiť a prišla kontrakcia, ja som zarevala, tak mi povedali, že sa nemám vysiliť kričaním, mám sa nadýchnuť a zatlačiť bez kriku, tak som to skúsila, hoci bolesť bola no fakt to pomohlo a už to išlo rýchlo.
A veru daj si epidural. Ja som bola hrdinka, že som nechcela a už keď mi došli sily tak bolo pozde 😬. Pri druhom som bola poučenia 😁😁. Neboj nič, ty a najmä bábätko ste ti, kvôli ktorym tam všetci sú. Treba si to uvedomiť
Vieš čo.. Nerieš to. Oni sú zvyknutí na všeličo a presne, už ich neuvidíš. A hlavne nebudeš ani vnímať čo sa deje. Ja mam všetko v hmle, napríklad som si myslela ze som vôbec nekricala a otecko mi potom povedal ze veru áno 😂
Ja tu idem diskutovať ako taký hotentot, lebo ani som nečítala všetky príspevky a ani ti neviem nič poradiť. Prišla som si len povzdychnúť, že je hrozné, ak sa žena bojí pôrodu preto, že očakáva hulvátsky personál s nedôstojným povýšeneckým prístupom. Naše zdravotníctvo je choré - ani nie kvôli peniazom, ale kvôli ľuďom. Je to pekný obraz o našej spoločnosti. A keď si spomeniem, ako sa pred časom tu- na fóre pre matky- riešil návrh zákona o prítomnosti rodiča pri hospitalizovanom dieťati, tak sa zdá, že vlastne veľká časť ľudí po zlepšení pomerov ani trocha netúži a tento zatuchnutý smrádeček im vyhovuje.
Ja len dodam k tomu epiduralu - ano, urcite je fajn, ale ma aj mozne vedlajsie ucinky.
Takze predtym, ako sa definitivne rozhodnes, nastuduj si za a proti.
@bolarazjedna lepšie si to už nemohla napisat💪
Ja som si zajednala primára a nikto na mňa neopovážil kričať 😂 + mala som tam manžela, ale zas som tak ticho rodila, že v susednom boxe nič nebolo počuť , tá baba bola so mnou na izbe a potvrdila mi to, inak som bola v takom tranze, že som sa sústredila len na to aby pôrod postupoval a konečne som držala syna v náručí
Z vlastnej skusenosti (ako personalu) , my sme uz zvyknuti ozaj na cokolvek,.. ak potrebujete kricat, kricte, ak plajat, placte, no hlavne dychajte ,tlacte a spolupracujte , drzim palce!
@annm81 ale podla mna to stoji a pada na financiach. Financiach na dostatok sestier, motivacnych platoch a podmienkach, aby ten personal vobec chcel pracovat v nemocnici. Takto, ked ich je malo, pracuju v ptrasnych podmienkach nekrestanske hodiny, ani sa necudujem, ze je tolko vyhorenych ludi. Chce to prekopat cely system
Po prvom pôrode som bola v šoku z toho prečo ženy kričia ...pri druhom som pochopila a veru pokrixala som si aj ja a nik po mne nehukal ... ..pri tlačeni nie,to bola maximálna susttedenost .😅 Iba som občas zručala 😅
Pred tretím pôrodom jedna mamička tiež brutaaalne kričala a ja som akurát čakala na vyvolávanie . Hovorím sestričke ,že po tomto sa neotvorim 😅a tak aj bolo 🤣normálne som sa zľakla 🙂 bola úplne zlatá a hovorí ,že mamičke je tak dobre tak to rešpektujú ,ale to už tlačila ...
Čiže neboj ,vôbec nad tým nerozmýšľaj...keď budeš mať potrebu zruknes 🙂
Nikto sa na tebe nebude zabávať ....vieš s akými rôznymi ženami prídu do styku?! Neboj a držím palce ❤️
Je to tvoj prvý pôrod?
@zuzkaemmka17 ak ste z personálu ak mozem, hoc je to mimo témy, prečo je taky problém pre porodny tím nemať problem s vyberom polohy v druhej dobe pôrodnej? Ze je to preto, lebo nevedia a nechcú rodit "naopak" ci zboku? Lebo fyzika je jasná, telo tlaci samo, ale do kopca to nevie
@majlo1234 financie su samozrejme extremne dolezite, ale tu to nie je jediny dovod.
To do hry vstupuju aj zauzivane sposoby, neochota zmenit to a robit to inak. Aj veci, ktore nestoja nic, u nas nie su casto schodne..
Ale ano, aj motivacia a poddimenzovanie personalu je problemom, to uznavam.
Suhlasim, ze treba prekopat cely system. Pochybujem, ze sa tak stane v dohladnej dobe.
Lebo aj zeny maju tendenciu zle podmienky v porodnictve bagatelizovat - zrejme racionalizacia, forma spracovania negat.zazitku, takze nejako nahlas sa zmien nedozaduju..
A pritom porod moze byt tak pozitivny zazitok...
@marylin84 to by zaujimalo aj mna.
Rovnako ako preco sa automaticky neponuka bonding, preco sa nepodporuje prirodzeny priebeh porodu, preco sa vykonavaju rutinne zasahy bez indikacii.
Samozrejme, nie vsade je to zle, uznavam, ze posun k lepsiemu trochu nastal, ale nie vo vsetkych porodniciach..
Budem rada, ked k tomu nieco @zuzkaemmka17 napise.
Strach je na mieste. Na personale zalezi najviac. Riesenim je zazmluvneny doktor, otec a dula pri porode. Drz sa, zvladnes to
@marylin84 samozrejme, len na to Vam zial neodpoviem, lebo ja patrim k pediateom, nie ku gynekologom, my uz mame na starosti babatko po porode 🙂

Pôrod je iná bolesť ako čakáš,bolelo to ale nemala som potrebu vyvádzať. Skôr som prežívala šitie,to má bolelo tak že som si aj zojojkala. Bola som bez epi