icon

Strach z pôrodu, reálne sa bojím sestričiek a lekárov

24. okt 2023

Ahojte. Blíži sa mi termín pôrodu a ja začínam mať naozaj velký strach. Áno, samozrejme že aj z bolesti, ale hlavne z toho, že tam budem moc “vyvádzať”. Čo som počula o našej pôrodnici, tak tu ževraj ženám dosť nadávajú keď dávajú velmi najavo tú bolesť/strach. Ja mám naozaj velmi malý prah bolesti a bojím sa, že tam budem strašne revať, plakať a neviem čo. Že budem vyzerať ako malé decko a budem im tam akurád tak na smiech. A budú sa potom na mne zabávať celý pobyt. Je to vôbec normálne? Ja sa reálne bojím naozaj len sestričiek a lekárov, tej kopy ludí čo ma bude pozorovať a hodnotiť. Bolesť samozrejme nejako prežijem, no prežívam ju po svojom… a nechcem vyzerať ako rozmaznané decko.

Strana
z4
marylin84
27. okt 2023

@trgypadl presne také cierne ovce potrebujú slovenské rodičky, inak sa tu stale nebude dať rodiť slobodne, viem, ze to je z ineho uhla, no nie je personálu ľúto pozerat na rodiacu ženu, ako tlaci červená do kopca 4 kg dieta napr.? a ked nevládze, tak jej "pomôžu" kristelerom, zbytocnym nastrihom a do karty napíšu, ze nespolupracuje? Je to ale aj chyba samotnych žien, ze sa nechajú manipulovať, slovenska pôrodnicka tragédia 🤦 ale nechcem sa na piatok rozčuľovať 🙃

vivienkalejova
27. okt 2023

To sú len reči ostatných keď ich budeš poslúchať keď ti napr. povedia kedy tlačiť kedy predychavat aty budeš poslúchať tak ta po pôrode ešte budú chváliť že si to zvládla napr.ako ja tiež v mojej dedine mi hovorili je to zlá nemocnica a takéto keci strašne som sa bála tej chvíli a keď prišiel čas pôrodu tak šli sme do nemocnice a do dvoch hodín bol malý na svete revat som revala ale to len keď som videla môjho chrobáčik každé slovo co mi hovorili tak som posluchála a zvládla som to a potom keď ma dali do izby tak ma tam ešte chválili že každá žena bi mala poslúchať a pôjde to rýchlejšie a nie počas pôrodu spadnúť do depresie strachu potom sa aj bábätko ma v brušku zle a potom väčšinou sú aj kvôli tomu sekcie

egresik
27. okt 2023

Neboj, kazda jedna sme nejako kricali/brucali/funeli ci múkali..... A uprimne ja som nejaky nazor lekarov na mna mala vtedy na haku, mala som co robit so sebou. Ak sa da, skus mat so sebou muza nech mas moralnu oporu, mne to pomohlo najviac a od lekarov/sestriciek treba pocuvat instrukcie, ak ti povedia ze nemas kricat, nie je to kvoli tomu ze by ich to obtazovalo, ale v urcitej faze je to kontraproduktivne. Ja som cele kontrakcie predychavala rychlym dychanim to mi pomahalo. Do momentu az som to zacala robit po epiduralke v panike ze dieta nebude mat kyslik a spustila sa mi triaska, zimnica. Doktorka ma opozornila ze co robim, ze mam dychat pomaly z hlboka a triaska presla. Neviem ci som si tym hyperventilovanim a unavou privodila az panicky zachvat ale som rada, ze ma upozornila, aj ked nie najmilsie. Ale ani ma nenapadlo sa za to hanbit, tvoje telo pri porode podava svoj zivotny vykon, psychika je tiez mimo z unavy, strachu a hormonov, ocakavat od seba ze budes v tom momente dokonala vyrovnana zena je nerealisticke

trgypadl
27. okt 2023

@marylin84 este bude musiet vela casu prejst, sama mam kolegov vacsinou starsie rocniky, s nimi je timova spolupráca velmi narocna, velakrat uz teraz zachranujeme mnoho situacii... Ano mnoho mladych prichadza, ale zas su zaucani vacsiniu staršími rocnikmi a osvojuju si nevhodne navyky... Mne je vela veci luto... hlavne aj to ako pekne znie teoria o timovej práci, ale zďaleka to vacsine nemocnic tak nefunguje...
Su rodicky a rodicky... niekotrym vyhovuje klasicka poloha, niekotrym nie... A zas nie vsade to funguje stylom, ze vsade sa pouzivaju non lege artis postupy, nie vsade sa rutinne striha atd atd

mamutka
27. okt 2023

To že rodíš ešte neznamená, že budeš automaticky vrieskat. Aj mňa to bolelo, aj zvuky som prirodzene vydávala, ale bolo to tiché, aby človek zjapal, to už musí do toho aj energiu vložiť. Na co ňou plytvať? Realne som poriadne skrikla len keď konečne malý vyšiel von, to sa nedalo ovládnuť. Ak mas obavy zo správania personálu, nech ide s tebou muž, ved ste na to hádam dvaja. Mne muž pri pôrode cele hodiny úžasne pomáhal. V poslednej fáze som medzi kontrakciami strácala vedomie, on ma držal za ruku a vždy zopakoval pokyny personálu, to som vnímala. Len s nimi spolupracuj, sustred sa na svoje telo a na to co hovoria sestry, doktor. Žena ktorá rodila zároveň somnou bola celý čas sama a počas pôrodu naozaj vrieskala, nerobilo mi to dobre. Ja som vďaka mužovi napriek strasnej bolesti prežila pôrod v pohodovej atmosfére, s jeho podporou a miesto vrieskania som mohla medzi zuby aspoň smerovať nejaké tie komenty naňho 😁

zuzux27
27. okt 2023

Ahoj, z tvojho popisu mam pocit, že už panikáriš aj keď sa ešte nič nestalo. Je niečo čo ta vie ukľudniť? Ako prvorodička som porodila za 8 minút bez epi ... ako povedal lekár na 3 zatlačenia bude dieťatko von a tak aj bolo.
Ale idem k veci, čo pomohlo mne. Mám strach z neznámeho, preto som bola na predpôrodných kurzoch, chcela som hlavne vedieť ako pôrod prebieha od momentu keď začnú kontrakcie až po "šitie". V rámci toho som sa dozvedela o úlavových polohách... keďže som prišla do nemocnice v noci, a povedali mi, že to bude na dlho, tak som čakala, že rodiť budem večer, samozrejme som si myslela že bolesť sa bude stupňovať, tak som si dala svoju oblubenú hudbu do sluchatok a v hlave si spievala a keď sa mi nedalo ležať už vôbec, dala som sa na 4 a tak som stravila čas do vizity no a rovno z nej som išla na sál
Porozmýšlaj, čo by ťa vedelo skludniť aj cez bolesť a ak sa bojíš len samotnej bolesti naštuduj si úlavové polohy, naozaj to pomáha.
Budem ti držať palce

lunademonica
27. okt 2023

Tomu ver ze budes vyvadzat, ta bolest je brutal a keby rodili doktori, to by len bolo kriku, "hrdinovia".
Ak ozaj nemozes ist inam , zostan v den porodu co najdlhsie doma, lebo stres v porodnici ti moze zastavit/ spomalit a skomolikovat porod. Dalej zober so sebou muza a nejaku asertivnu dulu, aby si mala ochranku a to by malo byt ok potom. ;) rozhodne tam nejdi sama! drzim palce

marylin84
27. okt 2023

@trgypadl musí sa to zmeniť, ked to ide v Starej Ľubovni, Krompachoch a vraj aj v Bory, musi aj inde, len ženy sa nesmú báť ozvať a protestovať
U mna pred x rokmi bola poloha na chrbte kľúčová a "vďaka" nej som mala ťažkú rupturu hrádze, nasledky boli dost zle a nikdy nezabudnem na pocit pri tlaceni, zadok akoby vo vzduchu, ziadna z personálu mi neponúkla zmenu polohy, alebo aspoň mohli dat vyssie opierku chrbta. Hnusný hlúpy personal, co z toho ze boli milucke a usmievave, ked ma takmer zohavili

subartic
28. okt 2023

Porodila som 6 detí a 5 úplne v pohode , jasné že s bolesťami ale dala som to dobre. 6 dieťa ( 4 v poradí ) ma ale strašne vytrápilo , tam som aj muža vyrazila z izby na chodbu , nesmierne mi liezol na nervy už len tým že dýchal .Viac menej som ženy čo kričali považovala za hysterky a teda tu ku koncu som bola hysterická aj ja a poriadne. Manžel vystrašený na chodbe , bledý ako stena , lebo ma nikdy nepočul zjapať. A nie nehanbila som sa vtedy a ani potom , len mi lekár ktorý ma rodil povedal že má zaľahnuté uši .

subartic
28. okt 2023

Ale tiež si pamätám že som sa tam stretla s pani ktorá ku koncu vykrikovala že chce eutanáziu , nech ju preboha zabijú ...a porodila . Potom sa tam s personálom smiala na tých jej výkrikoch . Takže oni sú na to zvyknutí a neberú to vôbec tragiky.

canis_lupus
28. okt 2023

@marylin84 môj gynekológ mi na to, že chcem rodiť v inej polohe povedal, že ako mi má on vidieť medzi nohy, keď nie som v klasickej polohe 😂😂 neviem, načo by mi tam mali stále pozerať, v Ľubovni ma pozreli pri príchode, bola som na 7 cm a potom ma už nepozerali, rodila som na štyroch

trgypadl
28. okt 2023

@marylin84 mrzi ma Tvoja skusenost, zial velakrat to je o komunikacii na oboch stranách. Tesim sa, ze to ide v tychto nemocniciach, ale tam je vola aj zhora zrejme, vo vedeni, ze aj oni chcu tu zmenu. A hlavne by sa musel zmenit pristup starsich lekarov, sestier, PA cest vynimkam.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
milkyg
28. okt 2023

Ahoj. Je to síce po anglicky, ale je zaujímavé ako panva a hrdlo su prepojene na rôznych úrovniach:

https://www.youtube.com/watch?v=xu83EkYsuxg

Počas pôrodu, kriky (a spravna pozícia tela) nielen že môže pomoc, ale podľa toho je ich nutné robiť. Ak sa hrdlo aj sanka blokuju, panva tiež sa môže zavrieť. Najlepšie ak lekár bude o tom vedieť a správne asistovať ako to robiť. "Človek sa nenaučí tancovať, ak sa nenaučí správne rozprávať". Takže odporucam najprv riešiť bloky ohľadom toho, co si ostatní budu o mne myslít. Naučiť sa vyradiť svoj názor. Nemať strach byť odsudzovana. Pripravovať sa na pôrod s kompetetnou osobou, možno ísť na kurz tanca pre tehotné a rozmýšľať nad zmenou pôrodnice na taku, kde budú mať s tým skúsenosti. Držím palce 🌸

2006_1211
28. okt 2023

Ja som teda tichý človek docela a pri pôrode ak mam pravdu povedať tak som najviac vyvádza la pri zasivani😅na epidural sa ma ani nepýtali kontrakcie boli v pohode keď som bola na 7 prstov potom mi dali vyvolavacku a vtedy sa to zhorsovalo už ale len som pred chvála ne kričala som nič

marylin84
28. okt 2023

@canis_lupus och tak to je tupec 🤦🤣 zeby otočil hlavu? A uvidí, ale to by mu korunka spadla

lilitela
28. okt 2023

To riesis v tejto chvili. Az budes rodit, budes mat ine starosti a toto ta uz tak nebude trapit. Kludne kric. Ja som kricala, aj mi nadavali a som sa potom dodatocne stazovala. Platila som si sukromnu porodnicu a za tie peniaze mne nikto do zvieratiek v ZOO nadavat nebude. A dnes je to uz vastne cele jedno, hovorim si.

mmoni89
29. okt 2023

@canis_lupus to je teda odpoved 🫣mne sam doktor navrhol ci nechcem skusist na boku a vobec s tym nemal ziadny problem.vlastne ani nic nerobil nijak nezasahoval a dieta ajtak vyslo von ,to je prekvapujuce 😃bolo to v Ba 4roky dozadu

mabenn
30. okt 2023

porod je vysoko pudova a zivocisna skusenost, tam nejde o to sa spravat slusne...pristup personalu odraza uroven profesionality a ludskosti, ktory je na Slovensku nizky, aj z toho dovodu som mala pri porode dulu...zena ma byt uvolnena do najvacsej moznej miery pri porode a to si ziada jej prirodzene prejavy

babulkomale
3. dec 2023

@katuskacicuska to ti akoze robili sekciu zaziva? Ako v obliehanom Leningrade? 😱

katuskacicuska
3. dec 2023

@babulkomale vyzeralo to tak😆 akože masaker to bol, no myslím že keby to bolo fakt že úplne zaživa tak to neprežijem 🤣 niečo muselo zabrať aj keď nie úplne … o mesiac (dúfam že nie skôr :D ) ma čaká tretia sekcia už mám teraz bobky z toho, bojím sa veľmi

babulkomale
3. dec 2023

@katuskacicuska drsné...

shelby88
11. dec 2023

Preto mam len 1 dieťa a viac už nechcem 😏

autor
13. dec 2023

Ahojte. No už mám nejakú dobu po a bolo to PRESNE tak, ako som písala. Otrasný prístup. Hlavne že na danú nemocnicu sú na nete samé dobré recenzie🤷🏼‍♀️. Sestričky aj doktorka otras. Ale už na to ani nemyslím, hlavne že mám po 🙂. Prežila som to hehe, aj keď pred a pri pôrode boli na mňa fakt strašné.

veronaferkova5
13. dec 2024

Može mi niekto poradiť ako nemať strach pôrodu
Síce neviem či mám strach pôrodu alebo sestričiek ale mám strasni zlí pocit

ada510
13. dec 2024

Pri prvom somnto cítila rovnako mala som 24 ale keď som tam prišla reálne mi bolo všetko jedno hormóny urobili svoje ...🙈

douc
13. dec 2024

@veronaferkova5 ahoj neboj sa, skus si vybavit pri prijme epiduralku a mysli na to ze to fakt pomoze

zuzi0911
13. dec 2024

@veronaferkova5 skus sa naladiť, ze konecne budeš držať svoje dieťatko v náručí 🙂 ja som sa napr 1x nebála vôbec...2x nebol to strach ,ale uz som vedela do čoho idem a 3x som sa strasne bala 😅 ,ale ako ma hospitalizovali ,tak ten strach odpadol uz som sa iba tesila na bábätko. Vzdy som bola skôr hospit .koli 2x prenasaniu a 1x cukrovka cize vyvolavali všetky.

Nemáš sa čoho báť. Držím veľmi palce

Strana
z4