icon

Tretie dieťa v 41. rokoch. Išli by ste do toho?

catcatrin
29. júl 2022

Ahojte, zistila som ze cakam tretie babo, ktore som uz neplánovala. Mam uz dve deti starsia ma 6 a mladsia 2 roky. Uprimne neviem co robit. Jeden den si ho chcem nechat druhy den zvazujem prerušenie. Po dvoch detoch sa citim vycerpana. Nemam babky a muz byva vela mimo domu. Rodila by som ako 42 rocna. Uz som sa aj do prace tesila. Mladsia zacina byt uz samostatnejšia a zivot s detmi zacal byt prave ovela lahsi. Neviem si predstavit nastúpiť znova na ten kolotoc s novorodencom. Pravdepodobne pridem uz aj o pracu,ktoru som mala rada. Ale aj predstava, ze dat babo prec je strasna a placem ked na to myslim. Asi sa nedaju zosumarizovať vsetky pocity sem ale citim sa smutne, ze tuto dilemu riesim. Prosim nepíšte odsudzujúceho komentáre ak mate kresťanské zameranie. Citim sa dost zle aj bez toho. Mate podobnu skusenost? Ako ste sa rozhodli? Dakujem

annamalaga
29. júl 2022

Je to na tebe. Zbytočne písať na koňa. My nevidíme do vašej domácnosti.

derdia
29. júl 2022

@catcatrin ja si myslim, ze si mala inak riesit ochranu, ked si si bola ista, ze tretie dieta nechces. To dieta je uz v tebe, je zive, je nadherne, bije mu srdce... Jediny rozdiel je, ze ho nevidis. ...a aj ked to beries, ze mas pravo sa rozhodnut, ale to je ako keby si jedno z tvojich uz narodenych a viditelnych deti dala zabit... Ktore by to bolo?

dievcacitajucelist
29. júl 2022

@spadnutaslivka ja nepoznám síce ani jednu ženu, ktorá bola na potrat (môže byť, že aj áno len o tom neviem). Ale poznam ženy, ktore si dieťa nechali aj napriek tomu, že už pri troch, štyroch čo mali boli totálne vyšťavené, mali vyšší vek a majú kadejaké problémy, či v rodine, s mužom same so svojou psychikou...jasne, že povedať ty to zvládneš, aj ine to zvládli trvá kolko pár sekúnd? Ale dieťa vychovať jej asi žiadna z nás nepomôže...a ako písala autorka muž sa tiež do výchovy "nehrnie"

didi35
29. júl 2022

Ak budu vssetky testy ok, bude zdrave, urcite si ho nechaj. Chce k Vam prist, vybral si Vas, aj svojich surodencov... patri k Vam

daniela2202
29. júl 2022

@catcatrin chceš ho , veľa šťastia 👍

annamalaga
29. júl 2022

@dievcacitajucelist veď to. Ono je dobre vravieť za seba. Ale ona to môže cítiť inak.

pinkgirl
29. júl 2022

Si v šoku, to určite🙂. Medzi deťmi nemáš veľký vekový rozdiel a vieš čo, tretie sa sa pri nich samé vychová😉. A čo práca a dlhý čas doma - no čo už, ešte sa v živote dosť narobíš. Deti ti budou oporou, budeš vďaka nim dlhšie aktívna aj v takom "zrelom" veku.
A manžela pošli na vazektómiu a bude po starostiach do budúcnosti.

dorothee
29. júl 2022

Neznasam prispevky typu,mali ste to riesit predtym ako si otehotnela 🤦🏻‍♀️ to su take rady nad zlato…co jej to teraz pomoze?Nic..
A k veci,cakam neplanovane stvrte dieta,pocity som mala ako ty…som v siedmom mesiaci,a nejak som sa vysporiadala vnutorne s tymto stavom priblizne pred tyzdnom 😂 podla pisania mi prides,ze aj ked to bude tazke,ty to zvladnes,vychovas a budes milovat aj to tretie..nad potratom rozmysla len tvoja prakticka cast teba,ale myslim ze tvoje citenie uz sa rozhodlo 😀 zvladnes to..a keby si sa rozhodla pre tu druhu moznost,nikto ti to nemoze vycitat,je to tvoje telo,tvoje rozhodnutie..

sonulka81
29. júl 2022

Ahoj no ja mam 41 a som v 18tt...ze som tehotná som zistila v 8tt nakoľko som mala menštruáciu všelijako.... Prvu dcéru mame prirodzene bude mať 18r druhu dcéru mame z Ivf nakoľko sa nám 5r nedarilo a aj ona bola až z druhého pokusu... A teraz čakáme tretie prirodzene co nas šokovalo nakoľko sme boli diagnostikovaný už ako neplodný pár. Ten sok keď som zbadala // čiarky.... Trvalo niekoľko týždňov kým sme to vstrebali.... Nikdy som nemyslela ze budem mat 3 deti.. Akurát obštrukcie za vek.. Vyšetrenia.... Ci bude zdravé.... Keby nemám materskú knižku tak veru ani neviem, že som tehu.... 😉 Deti majú medzi sebou 9r...18 najstaršia 9 menšia a mimco ma termín v decembri😉😂😉

mamatroch
29. júl 2022

@catcatrin nas treti prisiel tiez neplanovane, mala som skoro 40, jednu skolacku a jednu v skolke, skratka deti vo veku, kedy uz vies s nimi i dlhsie vylety robit a pod. Manzel je tiez kvoli praci cele dni prec, no penazi na rozhadzovanie nemame... do toho som mala a mam zdravotne tazkosti... Takze Ta chapem a viem si predstavit, ze mas obavy, ci to zvladnes... Tvoj strach chapem, no z Tvojich riadkov citam, ze to babo pod Tvojim srdcom mas uz teraz v kutiku srdca rada... Len mas obavy a to je normalne.
Myslim si, ze umele ukoncenie tehotenstva by Ta trapilo cely zivot. Manzelove vyjadrenie, ktorym hodil svoj diel zodpovednosti na Teba, je alibisticke. No nejdem to komentovat, moj tiez nereagoval najlepsie... O mojej mame ani nehovorim...
Ale dali sme to, prvy rok bol narocny kvoli mojim zdravotnym problemom, babky a spol. nam tiez nijako nepomahaju, ale beriem to tak, ze su to nase deti a nikto nema zakonnu povinnost nam pomahat. Ked bolo celkom zle, pomohli kamaratky. A na druhej strane, o to blizsi vztah mame s detmi.
A na druhej strane sa ukazalo ako velmi dobre, ze som bola na materskej prave vtedy, mladsia sla do 1. triedy, starsia problemy s ucenim - a zavrete skoly... Nebyt vtedy ja doma, neviem, ako by toto dopadlo... Niekolko mesiacov som ju ucila ja doma (a nie, homeschooling nebol nikdy mojim snom), ona to online vyucovanie absolutne nedavala...
Maleho si manzel oblubil a aj ked je to riadne sidlo, bol ako chybajuci dielik do puzzle obrazku nasej rodiny. Ani sme predtym netusili az ako velmi by nam chybal... (ja som po 3. este tuzila, no zo zavaznych dovodov sme sa s manzelom dohodli, ze uz nie... No stalo sa... A dnes sme radi).
Skus pripadne napisat do poradne alexis (je to anonymne a bezplatne poradenstvo), ak by bol napr. problem s financiami, vedia tiez pomoct.
Ak je problemom Tvoja vycerpanost (ktorej sa vobec necudujem), sadnite si s manzelom, ci by nevedel jedno poobedie si pravidelne v konkretny den (hoc aj v sobotu) bravat deti von, aby si si oddychla a mala cas len pre seba. Alebo ak nie, mozno aby ste si niekoho takeho nasli, nejaku studentku, pani na dochodku mozno...
Istotne by Ti urobilo dobre, mat pravidelne cas pre seba, aj keby si si len v klude citala, sla sa prejst, pripadne na kavu s kamoskou alebo ak mas nejaky konicek...
Myslim si, ze ten cas pre Teba by vela vyriesil v Tvojom pripade.

kayyaa
29. júl 2022

Pozri, to babatko uz skratka existuje, tak zahod vsetky negativne myslienky, prijmi ho a tes sa, ze sa ti dostalo takeho daru😊.
Teraz mas pocit, ze to nezvladnes, ale ked uz ho budes mat v naruci, budes sama nad sebou krutit hlavou, ze ako si mohla vobec nad potratom rozmyslat😊
Zvladnes to urcite, zvladla si dve, zvladnes aj tretie.
Budes mat tri krasne deti, co viac si priat❤️

derdia
29. júl 2022

@dorothee praveze pomoze... Milion krat to tu citam. Ze 42 rocna, nokdy uz nechcela trediet a stvrte a neviem co...
Tak to treba radikalne riesit a nie sa spoliehat ze snad nam neujde.. Ved zena do 47 rokov moze napr pocat... A potom co? Ano treba to riesit skor a urcite nie prerusovanym stykom... Alemne je to jednoje to len moj nazor... A mna sa to netyka. A ked to dieta je uz na svete, aj ked v brusku, takje uz na svete... A potom sa ho zbavit je strasne....

scila
29. júl 2022

@catcatrin Nám sa takto pritrafilo tretie - neplánované, ja som padala na hubu z dvoch detí, čo som mala doma, keďže mladší mal zdravotné problémy, nevyspatá, vynervovana, sex raz za "uhorský rok" aj pozor sme si dávali a naraz bum, dve čiarky. Muž nechcel o treťom ani počuť, ja som rozmýšľala a rozmýšľala, unavená na smrť z predstavy, tretieho chalana ale nakoniec napriek muzovym protestom som si dieťa nechala. Narodilo sa nám dievčatko, je tvrdohlavé jak mulica a priznávam, že sú chvíle, keď si hovorím, o čo by to bolo ľahšie keby, ale to fakt len občas, keď máme zlé obdobie. Ale ľúbime ju veľmi a je to mužov miláčik, aj keď ju nechcel. Je to na tebe.
A ešte k robote - ja som sa vrátila po materskej do pôvodnej roboty, tešila som sa tam, ale za tie roky sa kolektív veľmi pomenil, aj celá robota išla dole vodou. A tým, že som už mala deti, OČR a tak, nemohla som ťahať nadčasy tak aj vedenie sa už ku mne správalo inak ako predtým. A už tam niesom.
Ako sa to hovorí? Život nieje cieľ, život je cesta...

edinka126
29. júl 2022

mám kamaratku čo ma 43 rokov dieta ma už 2 roky ma dospelu 18 babu a jednu 16 ročnu a poviem Ti že vyzerá mladšie teraz ako ked mala 30 🙂 toľko energie a života čo je dal ten maly človiečik je neskutočné 🙂

lusyc
Autor odpoveď zmazal
anita6666
29. júl 2022

Keby si bola taka vyčerpaná,ako to stale opakujes,tak by ťa sex ani nenapadol,takže keď si mala energiu naň,mala by si mať energiu na znášanie následkov.

simsalabim
29. júl 2022

Treba zvazit vsetky pre aj proti, vo vyssom veku dvojnasobne. Nie vsetky tehotenstva vo vyssom veku su prechadzka ruzovym sadom, nie vsetky zeny to fyzicky ci psychicky zvladaju, nie vsetky babatka sa rodia zdrave. V bezprostrednom okoli mam priklad z opacnej strany - narodilo sa nie zdrave babatko, mamina to nezvladla. Chlap ostal sam s tromi detmi.
V autorkinom pripade, kedze vaha, si dobre zvazim pre a proti, vsetko rozoberiem s manzelom… a potom by som sa rozhodla.

lenkadenisa
29. júl 2022

@catcatrin veď staršia ti už pomôže, keď sa narodí, bude mať 7. Ja mám doma 7r, 1r a čakáme tretie (som 17tt). mám 36 rokov, tiež niekedy nevládzem, ale na potrat by som nešla.

salamistka
29. júl 2022

@anita6666 trošku prehnané podľa mňa, veď intimita s manželom práveže pomáha tomu, aby sa žena uvoľnila, lepšie zvládala povinnosti a nabila pozitívnou energiou, práveže mne to vždy rozžiari moje dni a spraví lepšiu náladu

anita6666
29. júl 2022

@lenkadenisa 7rocne dieťa jej má pomáhať???? Wtf???? Pri súloží jej náhodou nemalo pomahat???

sticker
luccija
29. júl 2022

To predtym si rodila v 39 r uz velky rozdiel vekovy to nie je.Unavena si a aj budes to patri k materstvu.
Mne polovica kamaratok rodila po 40 tke aj 44 r.
Ja by som to brala pri muzovej diagnoze ako dar a malo to tak byt.Ty sa rozhodni podla seba financii a pod...starsie bude v skolke, mladsie snad v skolke neviem ci byvas v oblasti kde su miesta v skolke od 3 r.risk je to vzdy mozno prelezis polku tehotenstva v nemocnici, mozno tretie bude najmenej narocne.Veci a hracky mas....mozno to priroda zariadi aj za teba.Skor by som hladala niekoho na par hodin na vypomoc nejaku pani na dochodku sestricku, mladu babu pedadogicku..
Ale, ak si presvedcena, ze to vasu rodinu polozi aj teba psychicky, fyzicky zvolila by som potrat aj, ked to znie hrozne.Zalezi aka si si rodinny typ, ci uz teraz mas toho plne zuby?rozhodnutie je na tebe drz sa nech sa rozhodnes spravne, aby si mala klud na dusi

54tinka54
29. júl 2022

@catcatrin pozri, už teraz máš výčitky že čo ak si ho dáš zobrať.. ak to aj reálne spravíš, výčitky budeš mať do konca života. Ak ste si dávali pozor a manžel má zlé výsledky a napriek tomu sa to stalo, asi to tak malo byť. A s dieťaťom nemusíš byť doma celé tri roky, dáš ho do jasiel a ty pôjdeš do práce.
Vek by som neriešila, veď dnes sú v móde aj 50tničky, dokonca prvorodičky. 😉
Každopádne rozhodnutie je na tebe, držím palce.

retatka
29. júl 2022

Mne zase nejde do hlavy ,tak chlap nieje rodinný typ ale mám jedno ,ok dve deti ….ale nechránim sa naďalej ani v 40-tke keď viem ,že chlap mi nieje oporou ,nieje takmer doma a rodina pre neho vela neznamená ?
Ved tie deti potrebuju i otca .
Nakoniec ostaneš sama s tromi detmi ?
Nemáš nikoho ,rodinu ,rodičov ..
Zváž si všetko poriadne /aj v prípade ,že sa Vám manželstvo rozpadne /a neber ohľad čo ti tu ženy vypisujú lebo ani jedna nechodí v Tvojich topánkach .
Rozhodnutie je len v tvojich rukách ..veľa šťastia.

nevenka
29. júl 2022

Tak ja mam 3 deti, prve v 30, druhe 32, tretie 37 a cakam stvrte, mam 39 rokov. Za sebou diagnozu, ktoru neprajem ziadnej a moze sa to zvrtnut kazdu chvilu. Nam sa po covide akosi pritrafilo, rozhodeny som mala cyklus. Ani za nic by som nesla na "prerusenie", lebo to je UKONCENIE, nie prerusenie. Sestra prisla o prve vytuzene dieta pred 2 rokmi, samovolny potrat a psychiku ma v prdeli, caka konecne dalsie, velkym zazrakkm a len sa modlime, aby ho donosila, ma 36 rokov. A keby mala aj 40, nedala by ho za nic na svete prec. Ja mam vsetky deti extremne nespave, do 2,5- 3 rokov mi nespavali a aj potom sa mi v noci este budili. Som unavena, vycerpana, je to zle napriklad pri chorobach, ale zase, ked je vsetko fajn, tesim sa z nich, aki su uzasni, sikovni a ako sa maju radi a ti starsi mi aj pomahaju.ked som rodila druhe dieta, tak so mnou na izbe bola 42 rocna zena, rodila po 16 rokoch, mala uz 2 deti, jeeno dospele a druhe to 16 rocne. A bolq uzasna, vobec nevyzerala na ten vek. Neskor sme sa stretli s dcerkami na tanecnej a boli tak krasne obe, to dieta ju neskutocne omladilo. No rozhodnut sa musis sama, co je pre Teba prijatelnejsie. Ja ked si predstavim, ze by som toto stvrte dala prec, asi by som sa utrapila myslienkami na to, ake by mohlo byt...

katka_katika
29. júl 2022

@catcatrin čo robiť? Tešiť sa
Viem možno veľa vecí nieje ideálnych ...ale kedy je?

mirro
29. júl 2022

@catcatrin chcem nechcem,nechám nenechám...to nie je nejaký tovar,ide o ľudský život.

katuskamala1
29. júl 2022

@anita6666 zenska, ty radsej ticho bud nez sa tak primitívne vyjadrovat 🙈🙈
Si predstav, ze su deti, ktore velmi radi maminam s mladsimi surodencami pomahaju. Ja mam medzi detmi len 4r rozdiel a by si teda asi oci vyvalovala, ako s radosťou a laskou svoju sestričku doslova vychováva! Prv to bolo len ze donesie plienku, je pri nej kym idem do sprchy, a teraz ju uci rozpravat, robit poriadok, hraju sa spolu... To je uplne bezne medzi súrodencami kde je vacsi vekovy rozdiel

macik166
29. júl 2022

@catcatrin to je najhoršie, čo tomu malickemu dokážeš urobiť. Dat si ho vziať. Život je príliš krátky. Ako s tým budeš ďalej žiť?

kamagma
29. júl 2022

Ja by som uz tretie nechcela a to mam menej rokov.

cecilia29
29. júl 2022

@anita6666 minule to tu bulo myslím. Áno, aj deti majú mať svoje povinnosti. Moja má 4 a vie mi pomôcť a teší sa z toho. Dva a pol ročný vie za sebou povysávať omrvinky a maz toho radosť že to zvládne. Či kedy maju nadobudnúť pracovné návyky ? Lebo po 18-tke už nenadobudnu

zuzada29
29. júl 2022

@catcatrin nechat, viem ze to nebude lahke, sama mam tri deti ale prinesie vam radost.