icon

Veľmi naviazaný pes a manžel proti

6. feb 2020

Ahojte, mam 7 mesacnu uzasnu fenku, ktora je na mna velmi naviazana. Spi pri mne v kosiku, ked varim sedi v kuchyni na koberceku, ked sedim pred telkou lezi na mne...manzel s tym ma velmi problem. Chce ju stoj co stoj vyhodit na dvor do voliery, argumentuje s tym ze psovi je najlepsie vonku a nepatri dnu. O mesiac rodim, a ma o argument viac, ze pes bude ziarlit, ze je rozmaznany, k malemu decku nepatri...prosim vas ake mate skusenosti so zvieratami takto priputanymi k vam a novym clenom domacnosti. Ako mu mam vysvetlit ze predsa sa viem venovat vsetkym, ze ona neni problem. Resp. ako mam nasmerovat moje chlpate decko aby nebolo na mne az tak nalepene ak si myslite ze je to problem? Dakujem za odpovede...

limetka69
6. feb 2020

@koniarova nic, ak je k tomu pes vedeny od mala, ak ho vencia a venuju sa mu, ak ho idu vyhodit po 7 mesiacoch zo svojej spolocnosti, je to strasne, a strasne je vidiet na dedinach psy, co su pouzivane ako zvonceky, ze niekto ide a inak nic, cely zivot na retazi bez ludskej spolocnosti, pes je zivy tvor, ktory je oddany a miluje a ano som prijebana, ale ja ho povazujem za plnohodnotneho clena domacnosti ako muza, ako dieta, a tie reci tu, ze psa vymenim za muza... nevymenim, nikoho by som nevymenila, ani nevyhodila, sme raz spolu tak sme spolu, patri do rodiny

h2
6. feb 2020

@maca1984 Nepísala som nič o prekurovaní, len o kúrení. A máš pravdu, že sa nepoznáme, ale logicky predpokladám, že človek, žijúci v týchto zemepisných šírkach, si v zime doma zakúri.

koniarova
6. feb 2020

@limetka69 veď jej muž nejde robiť to, čo opisuješ. Chce sa o psa normálne starať, ale nie ho mať vo vnútri.

limetka69
6. feb 2020

@koniarova ona nic neopisuje a pisala som vseobecne, ze co je hrozne si sa pytala, tak som ti odpovedala, uz neviem ako to mam povedat, je nefer dat psovi urcity komfort a potom ho odstrcit na inu kolaj. mal byt von od mala aby nepoznal nic lepsie. ide do horsieho, ide z tepla von do samoty a zimy, fakt sa poserie od stastia ten pes !

maca1984
6. feb 2020

@h2 ano zakurime,to je jasne,ale na normalnu teplotu.Ale to je jedno.Proste mame iny nazor.Ja by som si napr.vlciaka a pid "velke"plemena do bytu nedala.ale ani si neviem predstavit nasho aktualneho vo voliere.Oboch psikov sme z utulku brali s tym,ze budu vnutri s nami,lezat kde chcu.Ja mam svoj nazor,ty svoj.Ja svoj pohlad nezmenim a ty si kludne drz ten svoj.Ved kazdy mame nejaky pohlad,nazor.

maca1984
6. feb 2020

A keby autorka napisala hned v uvode ako sa veci maju,aj komenty by boli ine.Ak toho psa uz naucila na "komfort"vnutri,nie je PODLA MNA spravne a ani pekne ho "vysmarit"zrazu von.

koniarova
6. feb 2020

@limetka69 neberiem ti tvoj názor, ale podľana je prehnaný. 7 mesačný pes zase nie je nejaký starý harcovník.🙂Ja keď vidím, aké krásne sú dnešné búdy a voliery, zateplené, praktické, vôbec nie som zhrozená. Vonku na dvore je výbeh, decká stále na dvor, viac podnetov. Podľa mňa nemôže byť pre psa nič lepšie. Ale určite sa nehadame, každá máme to svoje.😉

h2
6. feb 2020

@limetka69 Vieš, keď si písala o tom, že je nefér dať komfort a potom mu ho zobrať, tak som si hneď spomenula na všetky tie diskusie o tom, ako je matka doma s dieťaťom do jeho 3 rokov, dáva mu všetku lásku, pozornosť, blízkosť... A potom ho strčí do škôlky na 8 a viac hodín denne a ide do práce. A ak má pre to výčitky a chce tu, na MK radu, tak jej všetky píšu, že je to v poriadku a že dieťa si musí zvyknúť. Ale pes je chudáčik. 🤷

alazala
6. feb 2020

@h2 ja som písala o tom čase kedy je doma aj ten človek. Keď nikto nie je doma, tak je jasné, že ten pes môže byť aj vonku.

h2
6. feb 2020

@maca1984 Jasné, ja Tvoj názor úplne rešpektujem. 👍

koniarova
6. feb 2020

@alazala tak to už je trošku prekombinované.😃

limetka69
6. feb 2020

@h2 preboha, k tomu sa ani vyjadrit neviem :D deti su deti a psy su psy, :D

bodka70
6. feb 2020

každý kto má psa, by si mal uvedomiť, že pes je sociálny tvor, pôvodne žijúci vo svorke. Názory, že pes patrí na dvor a pes, čo je vo vnútri (byt, dom) je týraný sú už dávno prekonané, je to presný opak. Pes trpí, keď je sám, keď sa nudí a keď nemá dosť podnetov. Áno, kedysi boli psy chované prevažne vonku, ak nerátam nejaké spoločenské psíky bohatších ľudí. Boli to však úplne iné podmienky - psy sa chovali predovšetkým na pracovné účely (poľovnícke, strážne, pastierske...), t.j. pes celý deň vykonával nejakú prácu, väčšinou bol stále s nejakým človekom, ktorý ho viedol (pastier, poľovník), poľovníci mali často viac psov naraz ako poľovnícku svorku, t.j. pes nebol sám. Pochopiteľne po celodennej namáhavej práci nemal problém byť sám v búde, kedže potreboval si oddýchnuť. Ľudia hlavne na dedine celé dni boli vonku, chovali dobytok, robili na poli, lúpali vonku hrach, čistili repu atď. - t.j. aj ten strážny pes na dvore, celý deň okolo neho chodili ľudia, občas ho pohladkali, dali jesť.
Dnes na dedine málokto niečo chová, pestuje, hlavne v zime a v zlom počasí sú ľudia "zalezení" dnu v dome, často sú všetci v práci, v škole, domov sa chodia len prespať a pes trpí samotou. Je to doslova týranie zvieraťa, nečudo, že tieto kotercové a reťazové psi sú často ubrechané, nervózne a agresívne. Nemajú sociálne kontakty a nemajú podnety.
Dnes sa pes prevažne zadováži na to, aby nám robil spoločnosť, je preto nelogické, ak mu túto spoločnosť odopierame.

porovnávať to s deťmi v škôlke je scestné. Áno, deti majú z toho často problém, odpútanie od celodenného kontaktu s mamou je ťažké. Deti to trápi. To je ale na inú debatu. Deti predsa po 3. roku života nezatvárame do kotercov a voliér, ale dávame ho do spoločnosti, medzi iné deti, učiteľky, majú tam hračky, hry, zábavu.

bodka70
6. feb 2020

@h2 , to nie je o zobranom komforte, pes proste nie je tvor, ktorý je rád osamote, byť s niekým je jeho prirodzená potreba, rovnako ako pre človeka. Pochopiteľne, pes nie je na úrovni človeka, ale o úrovni človeka vypovedá aj to, ako správa k tzv. nižším tvorom, ako je on sám. Pes nie je škrečok alebo mačka, ktoré aj v prírode sú prirodzene samotárske (okrem výchovy mládať a párenia).

autor
6. feb 2020

Dakujem za nazory, rady, vyhresenie...muzovi dam precitat diskusiu...ja viem ze som si na chybe sama svojim sposobom, jednoducho len ma nebavi dotahovat sa o psovi ked riesime x inych veci...chcela som dat nahromadu nazory a skusenosti...a na citaj laska....on nie je zly, alebo ze ja neviem s nim zaobchadzat len ma svoj nazor na vec...fenka je australsky ovciak, velmi aktivna a velmi spolocenska...ten typ psa ktory aj zlodejovi chvostom zavrti...

cormeum
6. feb 2020

No mne z toho vychádza len to, že jediný kto tu žiarli je tvoj chlap.

lenkakravcova
6. feb 2020

Ja som tiež názoru, že ak ste sa na niečom dohodli tak to treba DODRŽAŤ. 🙂
Bude ešte veľa vecí na ktorých sa dohodnete a budete chcieť aby ich ten druhy dodržal. Ak teda chceš, aby vás vzťah bol úprimný, dodržujte na com sa dohodnete.
Inak sa to raz môže otočiť i proti tebe (napr sa dohodnete na niečom co tebe bude vyhovovať a muž zrazu cuvne,, lebo si minule nedodržal a dohodu ty = a tak sa to bude nabalovat).
Psík si vonku zvykne, nie je to nič, co by mu mohlo uškodiť. 🐶

lenuska9999
6. feb 2020

Podľa mojich informácií od veterinára ( riešili sme nášho psika) by si psa , ktorý bol celý čas dnu nemala vyhadzovať v zime vonku. Až keď sa otepli. On sa musí tie z adaptovat na prostredie a nemôže prísť z tepla zrazu do zimy. My máme doma huskyho a tiež je na nás dosť naviazany. Teraz ma rok a 2 mesiace. Moj syn ma 5 mesiacov. Takže už 5 mesiacov sú spolu. A keď sme ho priniesli z nemocnice domov pes akoby vycitil, že je nas a hneď ho prijal. Keď sme boli s malým nedávno opäť v nemocnici pes bol dokonca smutný, že tam nieje a spal pri jeho postielke a nechcel ísť ani von. ( normálne ma pelech na chodbe a spí tam). Občas keď sa hrám s malým príde a zasteka, lebo chce aby som sa venovala aj jemu, ale to je normálne. Vtedy si to nevsimam a on prestane. Dokonca maleho tak ochranuje, že keď príde nejaká návšteva a vezme si ho na ruky, tak pes steka nanho, kým ho nepolozi. Keď ide o niekoho cudzieho samozrejme

gelifil
6. feb 2020

@h2 mas 100 bodov za tu skolku...minule som to dokonca citala, ze DNESNYM detom staci byt s matkou doma 3 mesiace....😢😢😢

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
janinah
6. feb 2020

@maca1984 ty nemáš chlapa na zohrievanie?
myslím si to isté čo onen manžel,psov mám rada,aj sme ich mali-na dvore,nie v posteli.....bratrancovi ich vlastný pes odhrýzol kúsok z pery,je poznačený na celý život...je to len zviera a vidieť či dokonca mať psa v perinách je pre mňa nemysliteľné

bodka70
6. feb 2020

@lenkakravcova , je síce pravda, že dohody by sa mali dodržiavať, ale tu ide o živého tvora. Autorka niečo sľúbila, dohodli sa, neuvedomila si ale (ani jej manžel), čo to pre ich psa bude znamenať. Z akého dôvodu potom majú psa? ako plyšovú hračku? Na okrasu? Pes si vyžaduje pozornosť a prítomnosť človeka (svorky), potrebuje nejakú činnosť, niečím sa zamestnať, to nie je sliepka, ktorú vypustíš na pozemok a okrem zrna a vody ťa celý deň nepotrebuje. Nevravím, že psovi sa treba venovať 24 hodín denne, je pochopiteľné, že majú aj iné povinnosti a záujmy, pes napokon veľkú časť dňa prespí či preleží, stačí mu samotná prítomnosť človeka, aj to nemusí byť celý deň. Ale nechať ho celé dni samého, zvlášť tak mladého psíka inteligentného a spoločenského plemena, je pre psa utrpením.

maca1984
6. feb 2020

@janinah ne nemam ani muza ani radiator 🤣skus si precitat moje komenty.Manzela mam,ten pes zohrieva aj jemu chrbat.To,ze pre teba je to nemyslitelne,ok.My sme s muzom uz xy rokov zhodnuti ,a pes v posteli nam nevadi .

maca1984
6. feb 2020

A ten pes sice je zviera,ale nie len zviera...pre mna.Pre nas.Pre nas je to clen rodiny.Upratujem,vysavam,mopujem po nom len ja (muz pomaha)

janinah
6. feb 2020

@maca1984 hej,mám známeho,pes spal medzi nimi,už sú preto rozvedení....a tiež mám susedu po 30tke,frajer nikde,dieťa nikde,ale psa dobre že v kočíku nevyváža ....ľudia sú všelijakí....ja píšem,čo je nemysliteľné pre mňa,ty ak si dáš aj 5 psov do perín a máš pocit,že je to hygienicky v poriadku,tak je to tvoj problém....

maca1984
6. feb 2020

@janinah jj vsetci sa rozvedu kvoli psovi v posteli.My sme s muzom na tomto zhodnuti.Ja tak existovala,on tak existoval pred manzelstvom.Existovali sme tak 11 r s prvym spolocnym hafanom,existujeme tak dalej.Lebo vieme kto co,ako.Kocik ani kabelku pre psa sme nikdy nemali.A ci je to pre teba hygienicke ci nie,mne je srdecne jedno a aj tebe to moze byt jedno lebo to periem,upratujem ja.

bubuzu
6. feb 2020

Ahoj,ja mam tiez fenku,no moja uz ma 14 rokov.Je chora,poloslepa a naozaj nema rada deti,teda tie,co neakceptuju,ze uz chce mat svoj pokoj.Potom,co ochorela a skolabovala,poslednych par rokov spavala s nami v posteli,pretoze som ju chcela mat pri sebe,keby nieco.Aj cez den tam bola zvyknuta byt.Bola uz jednoducho naucena na svoje pohodlie.Asi dva tyzdne pred porodom,som jej vysvetlila,ze jej miesto bude odteraz na zemi,potom mala este par pokusov,ale po tom,co sa maly narodil,uz si na postel,ani na gauc,nedovoli,ani ked nie sme doma.Pochopila to.Maly stvornozkuje,strasne by sa s nou chcel nahanat,furt jej cosi ukazuje.Ale ona ho uz ani moc nevidi, nieto aby sa s nim hrala. Ale je k nemu ina,ako k cudzim detom,ak ju nahodou buchne,iba poodide dalej.Vyzera to,ze si zvykla. Ale aj tak sme strasne opatrni,nikdy nie su sami a uz vobec nie kusok od seba.Tesim sa,ked bude teplejsie,lebo to ona vacsinu dna chce travit vonku,tak uz nebudeme musiet byt v strehu.Kazdopadne,ty mas este stena,podla mna to bude fajn,bude sa s babom chciet hrat a davat na neho pozor.Aj moja bola taka,ked bol steniatko.Len staroba ju zmenila.

autor
Autor odpoveď zmazal
nunusa11
6. feb 2020

Aj ja mam dvojrocnu fenku a je na mna velmi naviazana,je ako moj tien,mam ju ako dieta.uz mam partnera - najprv bol pes az potom dosiel parnert-po par mesiacoch vztahu si k sebe nasli cestu a maju velmi pekny vztah - dokonca ju aj sam venci,vzdy ked sme v obchode ide do psieho oddelenia a kupuje jej hracky...za par tyzdnov mame rodit a verim ze “mala a mala” budu najlepsi partaci...takze-vymenit manzela🙂...skusit minimalne najst kompromis 🙂