icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

katharines
7. aug 2019

@peter952 vies co hrozilo zbehom? Prekrucas a klames, zas a znova stale dookola.

peter952
Odpoveď bola odstránená
zafir01
7. aug 2019

@katharines zacitujem ta : ... " No pravdou je, ze krestania su od cias pana Jezisa vrazdeni a prenasledovani, lebo hlasaju to, co svet a pohania nenavidia - pravdu."

ja si dovolim tvrdit , ze na tejto zemi mozno neexistuje jedineho cloveka , kto vie elu a jedinu pravdu o nasom svete, o tom preco sme tu, co alebo kto nas riadi ... tak ako hlasaju svoju pravdu budhisti, hinduisti, sintoisti, judaisti ... hlasaju ju aj krestania , ale... ktora pravda je ta skutocna ? 🙄 ako mozem vediet, ze ta krestanska pravda je ta prava ? preco nemoze byt pravou pravdou ta budhisticka .
ako mam ja bezny smrtelnik, ktory vyuziva kapacitu mozgu sotva na 5 % vediet, kde hladat pravdu ( a chcem ju vlastne najst ? )
ludia maju vieru, je to krasne, kazdy nieco veri, je to istota, dava nam to pokoj .
nikdy som neutocila a ani neznevazovala ani jedno z nabozenstiev, teda najma nie tie cleosvetove s historou , opieraju sa o nasu historiu, cele narody dlhe storocia viedli ich nabozenstva v tazkych casoch, a ked uz bolo najhorsie, kam sa utiekal smrtelnik , predsa k "bohu" ( uvodzovky su schvalne pouzzite, kedze kazdy narod, ma ineho boha, matku zem, viacerch bohov ... no kazdy dal tomu svopjmu narodu akesi utocisko, pocit nadeje . a to je to krasne na nabozenstvach , hoc mozu byt zalozene na bajkach, povedackach, dogmach . je to nasa historia, a vzdy to tak aj bude, clovek vieru potrebuje, a ak si niekto vyberie to alebo ono, nemame pravo sudit, ktoreho z nas je viera lepsia, ci ta " prava "

mojej dcere, nevinnemu babatku, inak zdravej a krasnej , vzal osud zivot ,len pre niekoho rozhodnutie. rovnako ako dalsim mojim dvom nenarodenym detom v 1 trim, co ale beriem ako sucast prirodzeneho zivota. Hoc som neveriaca, a ludia veriaci v mojom okoli mi hovorili ako to bola bozia vola , ako je moja dcerka pri jezisovi , lebo on ma deti rad, a je jej lepsie ako tu na zemi, je v nebeskej zahrade a je stastna , ze tam hore mam orodovnicku malu , ze to boh tak chcel tak si ju k sebe povolal hned v zaciatku jej zivota ..... nech som premyslala otvorene bez predsudkov, aj v kostole som bola , len s placom som odtial odisla, podla slov knaza mam sa smiat a oslavovat, lebo dcera je vo vecnom svetle , na krajsom mieste, ( neviem presne uz akymi slovami to povedal ) no cele to vyznelo asi tak, ze tnto zivot je len zaciatok toho skutocneho, ktory mame prezit u boha , a ona mala vlastne stastie, ze zomrela ako male babatko, lebo pr nich je v nebi specialne miesto .... asi takto nejako mi to knaz vysvetlil ....... to skutocne sa mam ja ako matka s tymito slovami upokojit a verit ? 😔

katharines
7. aug 2019

@zafir01 je mi velmi luto tvojej straty. Ludia sa snazia utesovat, ako vedia, no obcas staci byt len s clovekom a precitit s nim jeho bolest.
Pravdou je, ze zivot navzemi je prechodom do vecnosti. Pravdou je, ze clivek ma nesmiernu hodnotu a cenu, hoc ju lacno predava. Ma dusu, ktoru dostal od Boha a ktora je jedinecna.
A Bih nam dal aj rozum. Urcite to treba riesit lekarsky, skus vyhladat NaproTechnologa. Moze tam byt vela faktorov, preco dietatka zomreli. Napr vrodena chyba zrazanlivosti krvi, rh faktor...., ale aj duchovne priciny.
Pokoj s tebou.

katharines
7. aug 2019

@zafir01 a pravdou je, ze Jezis Kristus, pravy Boh a pravy clovek vzal na seba tresty, ktore sme si niesli a vykupil nas z pod otroctva hriechu. To neznamena, ze sme prestali byt hriesni, lebo by nas to viedlo k pyche a zatrateniu, ale ze vzdy sa s doverou mozeme obratit na nasho milujuceho Otca.
A aki si spravne napisala, pravdu, ktoru uci RKC je zjavena pravda. Clovek nie je schopny vsetko ponat, ale moze sa s doverou spolahnut na Jezisa, ze On sa postara a poviem ti, ze On sa naozaj stara. A tiez je pravdou, ze nepozname uplnu pravdu. Ved casto nepozname ani sami seba a nedokazeme vysvetlut svije jednanie, tak ako mozeme vysvetlovat, ako to Boh myslel? On pozna celu pravdu, my nie. Posiela nam ludi, spravy, prehovara k nam vo Svatom pisme a dusa, ktora hlada pravdu, ju aj najde.

peter952
Odpoveď bola odstránená
katpox
7. aug 2019

@barbara_lux Aj syna Božieho mučili . Ukrižovali ho v bolestiach. A ocividne príbeh poznáte. Boh dopustil,ale neopustil a zvíťazil život nad smrťou...

peter952
Odpoveď bola odstránená
katharines
7. aug 2019

@peter952 tak mi povedz, ak si panom sam seba, co ta poatretne zajtra? Ani sam nevies o sebe nic a ty ide posudzovat Boha? Ani len netusis, kedy si kychnes a ci sa zajtrajska vovec dozijes.
Takze podla tvojej logiky si cisty vyfabulovany blud.

katharines
7. aug 2019

@peter952 a ked budes na pusti a budes vidiet fatamorganu, skus sa vredy odvolat na svoje "racio"
Ono aj drogy to "racio" vedia riadne ohlupnut vid clovek, co sa tlaci za premiera 😉

peter952
Odpoveď bola odstránená
winni
7. aug 2019

Verím v Boha a vždy budem, aj keď som bola naňho pred rokmi nahnevaná, lebo mi zobral môjho milovaného otecka v čase, keď som ho ako dieťa veľmi potrebovala. Vynahradil mi to úžasným manželom. Verím srdcom, dušou ❤ lebo chcem veriť.

katharines
7. aug 2019

@peter952 ty si iracionalny, na com ficis? Na sknku? 😂😂😂

bmuller
7. aug 2019

@peter952 Slnko nase drahe uctyhodne, kde sa vzalo, tu sa vzalo... tebe nieco hovori aj velky tresk?

katharines
7. aug 2019

@bmuller no velky tresk nikto z nas nevidel, takze aj to bude asi podla neho vyfabulovany blud 😀
Prepac, Peto, ak sa mylim 😉

montemotherone
7. aug 2019

@peter952 tvoja občianska povinnosť? 😂 Prepáč, ale ak tu hovoríš o slepej fantazmagórii, asi vieš veľmi dobre o čom je reč 😂 Ty nie si neveriaci. Si hľadajúci, len o tom nevieš. Ako tu už bolo spomenuté, potrebuješ potvrdenie vo svojej neistote. Ak by si si bol istý, nesnažil by si sa tu nás "zblúdilých občanov" presvedčiť o svojej pravde. A vieš aká je pravda?... Lebo ja, neviem. Len verím. Nie pre inštitúciu ktorú vymysleli ľudia- katolícku, či inú cirkev, ale preto, lebo potrebujem v živote NÁDEJ, oporu v ťažkých chvíľach, posilnenie v slabostiach, a skutočnú hlbokú radosť... Bolesť, choroby... Boh nám nesľúbil, že nebudú, nesľúbil nám že budeme nesmrteľní... dal nám svojho jediného syna, aby nám dokázal že v ťažkostiach tu bude s nami a bude nás podopierať. Že bude s nami, keď sa nám všetci obrátia chrbtom. On je tu aj pre teba. Stačí, keď mu otvoríš svoje srdce a vpustíš ho k sebe, do svojho života... A uvidíš všetko v iných farbách. Tomu ver, kámo 😉

0silvia0
7. aug 2019

@peter952 ty si vlastne náš modrokonikovsky slniečkár😁 A pozdrav slnku si už dnes absolvoval?

katharines
7. aug 2019

@peter952 Mt5:
44Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, 45aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých.

montemotherone
7. aug 2019

@peter952 zaujalo ma toto "vacsina katolikov uveri iracionalnym bludom"... A čo ostatní kresťania? Či si vysadený len na katolíkov? 🤔

peter952
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
8. aug 2019

@peter952 nie.....nie,ja sa normalne pytsm,bez smerovania.
Odkial je Slnko?podla teba.
Kedze v neho veris,musis mat zodpovedanu otazku,odkial podla teba je. Ja nikde nic o tom,kto.co stvoril nepisem.

terezka1947
8. aug 2019

@peter952 stale tocis dookola iba jedno:fantazmagoria,bludy,chces vyliecit ludi z bludov,viera na vine vsetkemu zlu.....v skratke to.vyznieva,ze na vine vsetkemu je boh,akykolvek,ale boh. Keby nejaky bol,bol by na svete raj.

montemotherone
8. aug 2019

@peter952 si pozeral Barabáša na Dvojke? 🙂 To sa myslím nepáči aj mnohým kresťanom. Kto normálny by súhlasil so zabíjaním pre akýkoľvek "vyšší cieľ'. Myslíš že skutočne presvedčený kresťan súhlasí s tým čo si nesie katolícka cirkev na svojich rukách z minulosti? Všetko to čo sa vyťahuje súvisí s konkrétnymi ľuďmi a ich slobodnou vôľou. Nie s Bohom. On neriadi naše rozhodnutia. Tie sú len a len na nás a na našom svedomí. Tak ako neveriaci, tak aj veriaci páchajú zločiny, sú omylní, hriešni... Tu sa musím zastať aj katolíckej cirkvi. Nikde nenájdeš, že by tvrdila opak. To len zase niektorí "veriaci", presnejšie tí, ktorí sa k nej hlásia majú pocit, že oni sú tí vyvolení, čistejší, bezchybnejší... Ale všetci sme zatiaľ len na ceste. Ako sme obstáli uvidíme až na konci. Náboženstvo nevzniklo samé od seba. Je to prirodzená potreba človeka nájsť za našou existenciou nejaký hlbší zmysel. Strasti z rozumu. Čím viac nad tým rozmýšľame, tým menej naozaj žijeme 🙂 A kresťanstvo a Slovo Ježiša ma oslovuje aj preto, lebo presne o tom aj hovorí. Že v tej úplnej odovzdanosti a dôvere "že Pán sa postará" je podstata viery. Tak ako tí (z nášho civilizovaného pohľadu) najposlednejší domorodí Pygmejovia ráno vstanú a nevedia, čo budú jesť a predsa sa usmievajú, lebo dôverujú "vyššej sile"... Neuvažujú nad tým, berú to ako jasnú vec.
My kopíme majetky, máme prácu s príjmom a ráno vstávame s úzkosťou a strachom o svoju budúcnosť...
Nikto, nikomu, nič nenanucuje. Máš slobodnú vôľu ísť do kostola, počúvať nejakého farára, neísť... Máš slobodnú vôľu ísť na Ficov predvolebný míting neísť 🙂 Ale môžeš aj hľadať a nájsť kostol, kde bude človek na správnom mieste a inšpiruje ťa k inému životu, povie niečo, čo sa ťa dotkne, osloví ťa a nájdeš si čas na to, byť chvíľu sám so svojimi trápeniami... Tak ako inde, aj v kostole môžeš občas stretnúť "človeka" 😉 Ak ich všetkých len súdiš, si rovnaký ako tí, ktorých kritizuješ... To je ten zaužívaný paradox, ktorý využívajú na svoju obhajobu všetci ateisti, alebo tí, ktorí sa odklonili od cirkvi 🤷

montemotherone
8. aug 2019

@zafir01 zažila som dve straty bábätiek tesne na konci 1.trimestra. V tej akútnej fáze som sa strašne hnevala. Nepomenovala som to, ale na "niekoho, kto mi niečo čo som chcela vzal"... Ten pocit trval a dlho som sa cítila ukrivdená. Vŕtala sa v tom, hľadala chyby ktoré som urobila... Je pravda, že to celé ukončilo ďalšie tehotenstvo, ktoré už som aj práve vďaka predošlým skúsenostiam vnímala ako obrovský dar. Mám 2 deti. Medzi vnímaní tých tehotenstiev je obrovský rozdiel. Tá bolesť, strach, beznádej spôsobili, že pri druhom dieťati som naozaj ďakovala za jeho každý nádych. Dokázala som len tak ležať, nechať plynúť čas a pozerať sa na neho... Vlastne to dokážem aj teraz, keď má päť rokov 😁 Som z neho úplne zblbnutá... A okrem toho, som nastúpila na cestu nového utvárania vzťahu so staršou dcérou. Nebol zlý. Bola som veľmi obetavá a akčná mamička... Ale uvedomila som si, že ju beriem ako prostriedok. Dokázať si (ostatným?🤔 že som dobrá mama. Vyliečiť si SVOJE bolesti, cez úlohu matky... A pritom som zabúdala na ŇU, na skutočný vzťah s ňou a zabúdala som ďakovať každý deň, že ju mám. Chcela som aby bola šikovná, úspešná, krásna, bezchybná.... A zabúdala som že mám byť vďačná že jednoducho JE. Výsledok je taký, že ona je úspešná, krásna, šikovná... ale náš vzťah je naštrbený... Je mi to strašne ľúto, ale na druhej strane, ak by sa neudiali všetky tie veci potom, nikdy by som na to asi neprišla.
Náš život tu na zemi nie je nekonečný. Niekto dostane pár minút, niekto 100 rokov. Nevieme prečo, čo sa tým máme naučiť... ale určite sa všetci niečo naučíme. Bohužiaľ, často práve cez bolesť, slzy. Strašne mi liezlo na nervy, keď ktosi povedal Čo ťa nezabije, to ťa posilní... Lebo ja sa cítim takýmto rôznymi ranami stále slabšia... Sú potom ale chvíle, keď si uvedomím, v porovnaní so svojím okolím, že niektoré veci preplávam bez povšimnutia, a iných úplne rozhodia. Takže asi to aj trochu funguje.
Ty máš absolútne právo na hnev, bolesť, plač... Nikto nevie prečo, ako dlho tvoja bolesť potrvá, ale máš plné právo cítiť to, čo cítiš. Verím, že bude lepšie a ty budeš cítiť zase radosť. Bude oveľa oveľa silnejšia a hlbšia. Modlím sa za teba ♥️

terka533
8. aug 2019

Ja verím. Kedysi som mala ten istý názor ako navrhovatelka diskusie. Ale dajme tomu že modlitba a sv. písmo mi dáva pokoj a viem na veci lepšie reagovať. Napr. nie som taká zlostna a nervózna. Viem prijať aj dáke ťažkosťi lepšie v živote. Niečo na tom bude. Takže ja verím.

terka533
8. aug 2019

@ludka140281 krásne napísané 🙂

ludka140281
8. aug 2019

@terka533 🤗 ďakujem

peter952
Odpoveď bola odstránená
katharines
8. aug 2019

@peter952 tak sa nauc citat! Ona nie je povinna ti robit abstrakt.

0silvia0
8. aug 2019

@peter952 prečo by ta mal niekto presviedcat? Chovas sa ako malý chlapec, v tomto svojom duchovnom rozpolozeni uctievaj radšej to slnko naďalej, bude to tak lepsie🙄