icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

eva8
9. aug 2019

Oprava: dosledok, nie trest

katharines
9. aug 2019

@peter952 "Boha nájdu v živote dva druhy ľudí. Úplne jednoduchí, čo vedia, že nič nevedia. Takíto boli pastieri. Potom veľmi múdri, ktorí vedia, že nevedia všetko. Takíto boli Traja mudrci. Kým Boha spoznajú len veľmi jednduchí a veľmi múdri, nikdy ho nespoznajú premudrelí s jednou knihou." Fulton J. Sheen

Ak si nepochopil, ty si ten premudrely 😉
Mas chybne ligicke usudky a este chybnejsie zavery.
Tak, dychaj a chod sa opalovat 😀🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

katharines
9. aug 2019

@peter952 a okrem tych 2 knih, pozeras aj TV, spravy, filmy, pocuvas hudbu...?

eva8
9. aug 2019

@peter952 pisal si, ze si za detmi na onkologii nebol. Pravdepodobne preto sa ti to tak lahko opakovane pise, lebo nevies co zneuzivas na ochranu svojho presvedcenia. Nieco velmi bolestive tak lacno pismenkujes

erin3
9. aug 2019

@peter952 možno na nich, nezabudol, možno oni zabudli na neho...a možno to bol naozaj boží plán...na tieto otázky ti naozaj neviem odpovedať. Ale každopádne keby to dopadlo akokoľvek (aj takú možnosť som pripúšťal), určite by sa mi žilo lepšie s pocitom, ze je moje dieťa v božích rukách ako to, že je koniec a už len hnije v zemi. Takže mne viera nič nevzala, skôr naopak. Ale keď sa aj lekár povedal, že to je zázrak, ja nemám dôvod pochybovať. Ale určite moja skúsenosť ťa nepresvedčí ako mňa tvoje argumenty a odporúčané knihy.

mirkas76
9. aug 2019

Viera v Boha?Áno...určite áno!

0silvia0
9. aug 2019

@peter952 moje nervy, tieto detinské reči o deťoch na onkológii a o vyziabnutých deťoch v Afrike (to spomínal niekto iný), takéto výčitky hádžu ľudia, ktorí rozmýšľajú dosť "naplocho"...
Choroby a hlad tu boli, sú aj budú, ľudský život je nevyspytateľný. Tvoja predstava dobrého Boha je aká? Že nám bude všetkým odnímať bremená spod nôh, bude nás utešovať, uzdravovať, kŕmiť nás? On to aj robí, ale uzdravuje a kŕmi našu dušu, nie fyzické telá...
A deti v Afrike? To akože Boh má posielať denne stravu pre všetkých? Vieš si to predstaviť reálne? Afričania budú produkovať deti, ktoré má reálnou stravou kŕmiť Boh? Ako? Má vnuknúť myšlienku nejakému Petrovi, ten Peter zmobilizuje pol Slovenska, všetci urobia zbierku a odnesú jedlo do Afriky? Pravidelne a roky rokúce? A vieš o tom, že sa v kostoloch robia zbierky aj pre Africké deti? Čiže ono sa v rámci možností pomáha...
Ty si to predstavuješ ako deti v materskej školke, fakt máš nerozvinuté predstavy, akoby si sa nikdy ešte nad ničím nezamyslel, len verklíkuješ dokola to isté...

montemotherone
9. aug 2019

@peter952 toto nie sú dôvody. To sú tvoje divné predstavy o živote a smrti. Smrť je podľa teba nemorálna? 🤦🏻‍♀️ Ak sa chceš držať svetskej filozofie, najskôr si ju trocha naštuduj a budeme sa baviť na inej úrovni 😉 A to nemyslím v zlom. Máš v tom fakt chaos

montemotherone
9. aug 2019

@0silvia0 Peter sa ešte nedostal k informácii, že hladomor v Afrike je výsledkom ľudského konania, konkrétne západného sveta a jeho blahobytu, ktorého je aj Peter súčasťou. To už ale nechce počuť ani on, ani nikto z nás. Veď kto by sa vzdal pitnej vody vo vodovodnom kohútiku, jedla, tepla, či aj chladu... kedykoľvek sa nám zažiada... pre "nejaké deti v Afrike". Ideálne je hodiť to všetko na niekoho iného, a najlepšie na Boha. Boh nevymyslel vojny, nevymyslel peniaze, neurčuje hodnoty na tomto svete, hodnoty spoločnosti. Peter a jemu podobní ale CHCE aby to tak bolo. Prevziať zodpovednosť za svoje konanie je ťažšie 🤷

0silvia0
9. aug 2019

@montemotherone síce Peter konkrétne spomínal deti na onkológii, Afriku tu spomínal niekto iný, ale áno, máš pravdu, ľudia sa tu sekajú, zabíjajú, lynčujú prírodu. Potom si oprášia svoje ruky a pozerajú, na koho by hodili svoju vinu. Jasné, hodiť to na Boha je najpohodlnejšie, zamyslenie sa občas aj tak v širších súvislostiach asi bolí😎

holubica555
9. aug 2019

@0silvia0 afriku som spominala ja a bolo to na margo krestanskeho uvazovania typu “boh zachranil tuto zenu pri pade lietadla, zazrak” a ostatnych 200 ludi na palube uz nezachranil. ked chcete davat bohu zasluhy za zachranu ludi tak je namieste priznat ze ostatnych ludi nezachranil. ja boha neobvinujem za ludske nestastie lebo v neho neverim ;) nemyslim si ze clovek je nejaky extra dolezity element na tejto planete aby sa onho staral nejaky boh. ako by som ho mohla vinit. su to len logicke uvahy, ked sa nam snazite ukazat boha ako dobrotiveho ktory nas vie zachranit a blabla tak to posobi trosku nerealne pre mna.

0silvia0
9. aug 2019

@holubica555 neviem aké zachránenie z lietadla máš na mysli, ale ono to môže fungovať asi takto, pokúsim sa priblížiť: niekto cíti silný pocit, možno je to intuícia, možno naozaj Boh, nesadaj do lietadla. Dotyčný poslúchne a napriek všetkému neodletí a tým sa zachráni. Možno tá istá myšlienka je vyslaná všetkým cestujúcim, ale počuje ju len ten jeden jediný človek, lebo je otvorený tej myšlienke. Ostatní nevidia, nepočujú, lebo tomu jednoducho neveria tak, ako ty a Peter. Ak by verili a mali otvorené srdce prijímať tieto informácie, vnímali by to... Boh nemá fyzickú možnosť zastaviť lietadlo, ako by to urobil? Môže to len cez ľudské vnemy, dušu, ale vnímajú ho len tí, ktorí sú pripravení tieto vnemy prijímať. Nie je nič zlé na tom, ak je niekto ateista, to je v poriadku, tak isto ako nie je nič zlé na tom, že je niekto veriaci. Všetci sme na ceste pochopenia, rastu...

biba2014
9. aug 2019

Ja verim v Boha,viera mi pomohla v tazkych casoch,ked mi skoro zomrel syn. Pomaha mi byt lepsim clovekom,pomaha mi to ked chodim na.spoved a hlavne mi pomaha zit s cistym svedomim,tak ako sa ma. Neodsudzujem ale ludi,ktory neveria,su mozno lepsi a spravodlivejsi ako my krestania

saluda
9. aug 2019

Ani neviem čo, alebo kto boh je. Každý má o tom nejakú vlastnú, alebo prevzatu predstavu. Mám 40 rokov a doteraz som nepochopila, prečo by som mala veriť. To som ale ja, na druhej strane rešpektujem keď je niekto silne veriaci. Verím tomu, že niekomu to môže veľmi psychicky pomoct. Len jedno čomu nerozumiem je to, keď rodičia automaticky dajú pokrstiť svoje deti. Ja pokrstena nie som, ani manžel a teda ani naše deti. Keď sa ale moje dieťa raz rozhodne, že sa dá pokrstiť, dokonca pôjde študovať teológiu, či bude z neho mnich a budem vidieť, že to nie je iba nejaký rozmar, že to myslí vážne, poprajem mu veľa šťastia 😉

terezka1947
9. aug 2019

@peter952 je lahsie zrelativizovat Boha,ako sa zamysliet sam nad sebou. Jednoduchsie je vysmievavo poukazovat,co krestania robia,nerobia,mali by....ako sa sam stat jednym z nich a znasat ten vysmech. A najma,zit ten kazdodenny zivot,kedy sa aj padne,aj musi ist dale.

peter952
Odpoveď bola odstránená
cecilia29
9. aug 2019

Ak chcete pochopit viac, pochopit Boha, Cirkev precitajte si 10 zvazkov diela - Evanjelium ako mi bolo odhalene - Mária Valtorta. Diskusia na MK myslim cloveku nic neda a vdaka nej ani nič nepochopí. Kazdemu prajem aby zažil vnutorne stretnutie s Bohom, s Laskou....opisovať a odovodňovat slovne sa to neda.

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
tiimka
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
9. aug 2019

@peter952 tebe to nemá zmysel vysvetľovať, aj keby som ti napísala na vysvetlenie 10 strán, aj tak to zneguješ, takže let it be 😎

eva8
9. aug 2019

@peter952 stale iba o onkologii?! Choroby su dosledkom nasho zivota. Liecba postavena na ludskom vyskume. Organizmus sa s tym vysporiada sam. P. Boh pozoruje. Nezasahuje. A nedopusti vacsi kriz, nez unesieme. Nikomu. Ked niekto veri v p. Boha, neznamena, ze nezije realny, skutocny zivot. Stara sa o seba a o svojich bliznych. Hlada najlepsich lekarov, liecbu, ak treba. Nie je pasivny. Aj ty, ked si chory (napr. chripka) tak sa liecis a veris, ze sa vyliecis. Cize viera nie je blud

eva8
9. aug 2019

@saluda Zas je mnoho rodicov, ktori krst povazuju len za tradiciu.

terka533
9. aug 2019

@peter952 😂😂 ja som sa pobavila. Ja len konštatujem, to je každého vec.

terka533
9. aug 2019

@peter952 A áno rozčúlila som sa lebo viem o tom svoje. A vieru mi nik nevezme. 🙂

terka533
9. aug 2019

@peter952 Boh aj tak vás má rád určite, ale niekedy nás nechá aby sme sa samy na vlastných chybách poučili. Ako by to vyzeralo keby sme mali hneď na kvetoch ustlané. Preto sme tu na svete aby sme ho hladali. Nájde ho každý vo svojom srdci. A každý máme inú cestu. Tak nikdy nie rovnakú.

terka533
9. aug 2019

Viera je dar a v krizovich situáciách najviac pomáha. Niekedy aspoň človek sa lepšie cíti keď veri, skoro každý ju hľadá keď je najhoršie. Prečo to teda každý spomína či už v zlom alebo v dobrom. Každý to hľadá.🙂

holubica555
9. aug 2019

@0silvia0 ja som hovorila o realnom zachraneni kedy fakt prezila jedna zena a krestania povedali ze to boh ju zachranil.. aj v tejto diskusii sa objavilo viacero pribehov ludi s tym ako im boh pomohol atd. kazdy nech veri a neveri comu chce, pokial sa sprava k druhym slusne 🙂 ja nemam s veriacimi ziadny problem kym ma nepresviedcaju ze budem zatratena :D viem aj pochopit vieru, ako mlada som tiez hladala naznaky “hlasu zhora” a velmi som sa riadila intuiciou atd, teraz uz vnimam veci inak.

holubica555
9. aug 2019

@eva8 dovolim si opatovat, kopec ludi pacha samovrazdy lebo ten kriz neunesu...

holubica555
9. aug 2019

@tiimka ako si predstavujete vlastne to nebo? to by ma zaujimalo. a co tam budeme robit naveky?