icon

Viera v Boha - áno či nie

ankastevko
22. nov 2017

Veríte v Boha? Ak áno prečo? Roky som vyrastala v kresťanskej rodine a musim povedať, že aj napriek tomu som dospela do štádia keď v neho už neverím. Stači mi vidieť rodinu ako sa navzájom k sebe správaju atď ... ak toto znamená byť veriacim tak ďakujem neprosim no rada si prečitam vaše názori na Boha alebo vieru v neho. Ďakujem.

holubica555
10. sep 2019

@terezka1947 co si mam na tom dostudovat? studovala som to mimochodom, aj marxov kapital som citala, aj teoriu odcudzenia, a stale tvrdim ze ateizmus nie je komunizmus tak nemiesaj hrusky s jablkami. ja som ateistka ale nie komunistka. ;)

eva8
10. sep 2019

@holubica555 Boh chorobu na deti nezosiela. Nakoniec stvoril človeka. A človek žije, vyvíja sa, objavuje, mení sa, využíva prírodu, podmaňuje si zvieratá, všetko. A tým sa aj ničí životné prostredie, nastávajú choroby, rôzne mutácie, atď. Ľudia hľadajú lieky na rôzne choroby od nepamäti, skúšajú, spoliehajú sa na seba. Každý organizmus je iný, aj inak poškodený, aj inak reaguje na lieky. Boha sa na nás pozerá, nezasahuje, máme slobodnú vôľu. Zoslal nám prikázania, rady, podľa ktorých sa oplatí žiť. A ľudstvo s tým už nakladá ako vie. Modlitba? Sila myšlienky. Silná a úprimná, čistá môže byť vypočutá, prečo nie? Zázraky sa dejú. A verím, že v budúcnosti aj zázraky dokážeme vysvetliť. Ale život so zázrakmi je krajší 🙂

eva8
10. sep 2019

Boh je láska

terezka1947
10. sep 2019

@holubica555 ja pisem,ze komunizmus proti cirkvam bojoval....

eva8
10. sep 2019

@holubica555 prečítala som príspevok @janka9259 .. Áno, Boh nezabráni chorobe, ale môže ju vyliečiť, keď vidí, že nám niečo dobré priniesla do života. Alebo aj nie,keď usúdi, že chorému bude lepšie niekde inde ako na zemi.

holubica555
12. sep 2019

@eva8 no, zrazu boh nezasahuje... ale inokedy milion pribehov ako boh pomohol, boh obratil, atd. tak asi si vybera na koho ma zrovna cas alebo neviem

holubica555
12. sep 2019

@terezka1947 stale nechapem suvislosti, cize ked som ateistka tak automaticky musim byt komunistka lebo komunisti bojovali proti cirkvi? a keby proti cirkvi bojovali mučitelia šteniatok tak som aj ja ich sympatizant lebo mame spolocny ateizmus? uz vas napadlo ze niektori ludia aj rozmyslaju sami za seba a nepotrebuju sa pridat do kazdeho stada, cirkvi, spolku, ideologie?

holubica555
12. sep 2019

@eva8 aha, a ked napriklad v Rwande matky sledovali ako im rozsekali deti pred ocami, vtedy asi neusudil ze by im bolo lepsie inde. cudny usudok ma.

terezka1947
12. sep 2019

@holubica555 vychadzam z realnej skusenosti pocas komunizmu na Slovensku....a realne proti Cirkvi komunisti bojovali,resp.proti veriacim. Uz comu ty veris,to neriesim,lebo to.nemozem vediet. Cize mozes byt komunistka,aj ateistka,no a kludne aj.komunistka a teistka.

eva8
12. sep 2019

@holubica555 prečítaj si a zamysli sa nad tým, čo som napísala a možno svoje reakcie poopravíš. Ak nie, napíš, vysvetlím inými slovami 🙂

katharines
21. okt 2019

Katolícka Cirkev má najbohatšiu životnú múdrosť. ,,Každý katolík pri porovnaní s ostatnými kresťanmi má skúsenosť deviatich storočí. A každý človek, len čo s stane katolíkom, razom sa stáva dvetisíc rokov starý... Katolícka cirkev už dávno dokázala, že nie je dieťaťom svojej doby. Ona je dieťaťom svojho Tvorcu a má práve toľko života v sebe v tejto dobe, ako ho mala v prvých dobách a dokonca i jej nepriatelia sa v duchu vzdali nádeje, že ju uvidia umrieť.“
Niektoré Chestertonové postrehy sú veľmi duchaplné a pravdivé. O nepriateľoch kresťanskej viery napríklad píše: „Použijú hocijakú zbraň, i meč, ktorým si odtnú vlastné prsty, i oheň, ktorý zničí ich vlastný dom. Tí, čo začnú bojovať proti Cirkvi v prospech slobody a ľudstva, skončia s tým, že odhodia slobodu i ľudstvo, len aby mohli biť do Cirkvi. To nie je zveličovanie. Mohol by som napísať celú knihu plnú príkladov o tom... Poznám ľudí, čo protestovali proti náboženskej výchove argumentami ničiacimi každú výchovu vraviac, že detský duch musí rásť v úplnej voľnosti a že starý by nemali vychovávať mladých ... Podpálili svoju vlastnú úrodu aby mohli podpáliť Cirkev. Odhodili svoje vlastné nástroje, aby aj ju mohli odhodiť. Každá palica bola dobrá, aby ju bili, i keby to mala byť tá posledná palica z ich rozbitého nábytku. Neobdivujeme a sotva ospravedlňujeme fanatika, ktorý potápa tento svet z lásky k budúcemu. Ale čo máme povedať o fanatikoch, ktorí potápajú tento svet z nenávisti k druhému, budúcemu svetu?.. Titáni si nedobili Nebo, ale spustošili svet.“
https://www.christianitas.sk/slavni-konvertiti-...

eva8
21. okt 2019

@katharines možno by som podotkla, že Luther trošku pomohol prinavrátiť kresťanom ten správny smer

domculik
21. okt 2019

Ja verim v Boha ale velmi vela cirkevnych interpretacii biblie je velmi nestastnych, pre rozmyslajucich ludi az poburujucich.

katharines
21. okt 2019

@domculik tak studuj hebrejcinu. Preklady su urobene najlepsie, ako vedeli, len nie na vsetko je ten spravny vyraz n nasom jazyku.

katharines
21. okt 2019

@eva8 zial, ak by Luther nemenil nauku, bol by prinosom.

katharines
21. okt 2019

Doktor Serafini, ste lekár, kardiológ a pracujete v nemocnici, kde ordinujete a staráte sa o mnoho ľudí. Kedy a prečo ste sa rozhodli vyšetrovať dokonca aj Ježiša a začali sa zaoberať eucharistickými zázrakmi?

K akým záverom ste ako vedec dospeli ohľadom eucharistických zázrakov v Lanciane, Buenos Aires, Tixtlae, Sokółke a Legnici?

Je tu schéma, ktorá sa opakuje s dokonalou presnosťou. Vo všetkých piatich prípadoch bolo identifikované ľudské tkanivo myokardu. Srdce, ako je zrejmé všetkým ľuďom všetkých kultúr, nie je orgánom ako každý iný, ale je obdarené hlbokou a významnou symbolikou, na ktorú zázraky chcú upriamiť našu pozornosť. Čo ma však najviac šokuje, a tu hovorím ako kardiológ, je to, že toto srdce nesmierne trpí. V histológii nachádzametotiž znaky ako je infiltrácia leukocytov a fragmentácia-segmentácia myokardiálnych vlákien, ktoré opisujú presný patologický kontext, aký sa nachádza v srdciach trpiacich v dôsledku intenzívneho stresu z uvoľňovania katecholamínov. Toto je klinický obraz infarktu vyvolaného stresom, ktorý nie je dôsledkom koronárnej artériovej choroby postihujúcej osoby zdrvené hroznou správou, ako napríklad úmrtie v rodine či extrémne fyzické alebo morálne traumy.

Pri eucharistických zázrakoch je často prítomná krv. V Buenos Aires boli zdokumentované zmeny tejto krvi ako napríklad lymfocytóza a hypogamaglobulinémia, ktorá zodpovedá stavu počas prvých hodín ťažko polytraumatizovaného pacienta.

Veľmi zaujímavé je, že vo všetkých prípadoch bola zistená rovnaká krvná skupina, skupina AB, ktorú mali aj stopy krvi na Turínskom plátne a na iných plátnach Umučenia. Anomálne je správanie DNA, ktorého stopy záhadne „unikajú“ identifikačným testom, akoby chceli obmedziť „nadbytok dôkazov“, ktoré by vieru ľudí v reálnu eucharistickú prítomnosť len robili nadbytočnou

https://www.svetlosveta.sk/cirkevasvet/rozhovor...

katharines
21. okt 2019

V jednej krajine bola vo voľnej chvíli medzi záchranármi debata o svetových náboženstvách. Bol medzi nimi aj jeden kresťan. Od svojich kolegov dostal otázku:
"Prečo si kresťanom? Má to nejaký zvláštny zmysel?"
On im odpovedal nasledujúcim príbehom:
Istý muž išiel krajinou a spadol do hlbokej jamy. Kričal o pomoc, lebo sám si nevedel poradiť. Steny boli hladké a strmé.
Tu šiel okolo brahman z najvyššej indickej kasty. Počul krik, zohol sa cez okraj jamy a vravel: "To, že si padol do jamy je tvoja karma. Teraz ti nemôže nikto pomôcť a musíš znášať následky svojej neopatrnosti."
(Hinduizmus učí, že všetko, čo nás postihne sme si zapríčinili sami. Je to naša karma. Preto hinduisti veria, že sa znova narodia, aby zlepšili svoju karmu. Keď sa niekto má zle, je to znak, že v predchádzajúcom živote žil zle a za to musí teraz trpieť.)
Potom išiel tou cestou budhista. Počul volanie, naklonil sa cez okraj jamy a hovoril: "Je to smutné, že si padol do jamy, nemám ti ako pomôcť, nie je tu nič, ani lano, ani rebrík a rukou nedočiahnem, ale dám ti jednu radu. Pokús sa meditovať a ponoriť do podstaty jamy a tvojho utrpenia. Keby sa ti podarilo povzniesť nad toto utrpenie. Tvoja bolesť je časťou celku, patrí k tebe, tak ako aj radosť."
(To je učenie budhizmu. Sú tam nádherné myšlienky, meditácie, praktiky a metódy, s ktorými sa možno duchovne uspokojiť a pohrúžiť sa do nich.) A budhista sa pobral ďalej.
Potom šiel tadiaľ moslim. Aj on počul krik a volanie a tak sa nahol k jame a keďže taktiež nemohol nijako reálne pomôcť tomuto človeku povedal mu: "Nie je tu nič čím by som ti pomohol dostať sa vonku. Nedá sa nič robiť. Alah to takto chcel. My nemôžeme meniť jeho vôľu."
(Tento fatalizmus zodpovedá mysleniu v Islame. Moslimovia zachovávajú náboženské predpisy s veľkou horlivosťou, lebo považujú Alaha za veľkého a mocného a to ich vedie k spomínanému fatalizmu - akoby Alah chcel zo svojho trónu všetko riadiť a človek akoby strácal svoju slobodu a nemohol nič robiť v živote, len sa podrobiť nemeniteľnej vôli Alaha.) A aj moslim si išiel ďalej svojou cestou.
Muž v jame beznádejne kričal. Kto by ho mohol zachrániť od istej smrti? Zrazu prišiel niekto, kto sám zostúpil do jamy a povedal: "Vystúp na moje plecia a zachrániš sa." Muž tak urobil a naozaj sa dostal na slobodu. Avšak muž, ktorý zostúpil do jamy už nemohol vyjsť von, vzal jeho smrť na seba.
"A toto je učenie kresťanstva," hovoril kresťan svojim kolegom: "Záchranár, ktorý zostúpil do "jamy" je Kristus. On pre nás zomrel, aby sme my mohli žiť. Iba pri ňom jedinom mám istotu, že ma nekonečne miluje a je pre mňa ochotný urobiť čokoľvek. Preto som kresťanom." A v zhromaždení nastalo ticho.

domculik
21. okt 2019

@katharines uf no ten predosly pribeh o tych nabozenstvach a ich postojoch je uz pritiahnuty za vlasy.

katharines
21. okt 2019

@domculik je tam zachytena podstata. Matka Tereza v Indii zachranovala prave takychto ludi, ktorych odsudili a nijako nepomohli, ze je to ich osud a s laskou sa o nich starala.

katkalubkova
26. okt 2019

@holubica555 No, tak to su silne slova ! Neviem kto, alebo co Ti dava "silu, opovazlivost " takto o Bohu pisat? Ked neveris v Boha, tak bud aspon ticho a neurazaj nikoho a nic.

holubica555
27. okt 2019

@katkalubkova neviem na co vlastne reagujes ale nie som si vedoma zeby som urazala

holubica555
27. okt 2019

@katkalubkova popisalo sa tu vela, ale kazda moja reakcia bola skor uvahou. mne to pride ze veriaci sami urazaju boha- vyrokmi typu boh nezasahoval ked male dieta umieralo na ebolu lebo “ma na to svoje dovody”, dalsimi vyrokmi typu “boha nahneva ked neuveris, boh ti neda milost, boh potresta neveriacich ci homosexualov” - co je toto ak nie urazka boha? tak bud je velkolepy a neskonale milujuci alebo jesitny malicherny .... zloduch🙂) nemyslim ze je to urazka, je to len uvaha, tazko budem urazat entitu v ktoru neverim, ani jednorozce neurazam.. ale skutocne sa nechcem nikoho dotknut len som trosku viac citliva na utrpenie nevinnych a nie, nestaci mi odpoved “ boh to tak chcel, lebo....”

erikavesela
27. okt 2019

@holubica555 im to evidentne staci...ja vobec nechapem, co koho do toho, co si napisala...je to tvoj nazor a ty mas pravo ho napisat..

katkalubkova
27. okt 2019

@holubica555 CITUJEM TA:
cize boh dopusti chorobu deti aby ich potom uzdravil a ini uverili??? alebo aby ich trestal za zivot predkov? a v takeho boha veris? taky boh ti stoji za to aby si ho milovala? mne sa taky boh hnusi a urcite nestoji za uctievanie. ak by aj nahodou bol, tak s takymito vlastnostami by bol pre mna cisty psychopat..

katkalubkova
27. okt 2019

na toto som reagovala!

holubica555
28. okt 2019

@katkalubkova a to je urazka? cize boh ktory dieta necha chore aby v neho uverilo, to je v poriadku?:D dieta ktore trpi kvoli predkom?? cize mne ked niekto ublizi a ja za to pojdem tyrat jeho dieta bude to ok?? ked uz davate bohu ludske vlastnosti typu sucit hnev atd tak aspon to dovedte do dosledkov- boh ktory necha trpiet decko za hriechy predkov je psychopat a za tym si stojim. ked uz teda trvate na tom ze je vsemohuci tak niekto iny by to zvladol zmenezovat urcite lepsie;)

angelinja
28. okt 2019

necitala osm vsetko co tu je ale iba par posledných prispevkov...ke dniekto veri v Boha asi veri aj to ze dusa je nesmrtelna...ide o to ze dusa sa sama chce "ucit" napr. v minulom zivote si bol napr. dobry clovek ktory dajme tomu trpel bol chudobny atd..v tomto zivote si "zasluzis" byt opak cize bohac a mozno budes aj namysleny atd...nebudes pomahat druhym budes arogantny atd...mozno sa ti prihodi nieco co bud sa zamyslis alebo budes nadalej taky debko napríklad..kezde si mal skoro vsetkpo ale bol si "debil" v buducom ziote si dusa clovek chce zazit napríklad to ze budes napríklad chudobnym ale svojou mudrostou budes moct ziskat bohatstvo/stale hovoirm o peniazoch lebo to sa najlahsie vyslvetluje/...neivem ci ste pochopili co vsetko myslim..ide o to ze mozno nemozme my tu rozmysalt nad tym ze preco je to tak a tak..lebo nas rozum ludsky...nedokazde pochoopit to "vyssie nieco" ze naprilad ked ste mali ist na svet tak ste si nieco rozhodli ako to chcete, je jasne ze ludksym rozumom to nepochpite lebo ludsky rozum je castokrat zavistny, svetsky, proste pozemsky....je toot naozaj na dlho a da sa o tom polemizovat vseliako

katharines
28. okt 2019

@angelinja to bude riadny sok, ked dusa zisti, ze zije len raz a ze premrhal svoj zivot s mnohymi prilezitostami na zemi.
Odporucam knihu mysticky Maria Simma: Dostante nas oddialto

eva8
28. okt 2019

Vezmime si tento život, ktorý máme, príklad bohatstvo. Máloktorý človek, ktorý sa narodí v hojnosti vie pochopiť tých, ktorí sa v hojnosti nenarodili. Ak niekto niečo má od začiatku, neuvedomuje si, aké šťastie má. To sa týka aj lásky, zdravia, rozumu, empatie, všetkého. Otrepaná "fráza!: Až keď niečo stratíme, uvedomíme si, čo sme mali a viac si vážime, čo máme. Ak však neupafneme do nejakej depresie, beznádeje, "neresti"... Mnoho ľudí sa dopracovalo k bohatstvu svojou tvrdou prácov, láskou, múdrosťou a ostali takí a odovzdávajú to potomkom (tie kladné vlastnosti), do okolia. Tie obete človek nevidí, vidí len vrchol. Charakter je dôležitý. Peniaze, moc, sláva.... môžu skaziť človeka - tiež pravdivá otrepaná "fráza". Kto je šikovnejší, vynaliezavejší? Ten, ktorý má málo, alebo je "lenivý" - v zmysle chce si ztjednodušiť niečo, alebo ho naozaj daný subjekt, na ktorom pracuje, zaujíma a má možnosť sa tomu venovať.
Píšem to všetko, lebo tu padlamyšlienka o minulých životoch - prečo sa nám v tomto živote darí/nedarí. Jednak už počas tohrto života sa meníme. To darenie/nedarenie je tiež uhol pohľadu. Každý dostal do vienka niečo iné, ranné detstvo tiež a potom už je len nanás a niekedy na šťastí, ako s tým, čo máme, naložíme. Rozvinieme, alebo zahodíme.