Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
@janusha33 Janka pretoze som VS vystudovany vyzivar, tak ma pravdu povediac irituju tvoje zmienky o mrkve ako skvelom zdroji zeleza, schvalne som si teraz zobrala potravinove tabulky..
Vseobecne plati, ze zelezo sa najlepsie vstrebava zo zivocisnych bielkovin, teda masa, najviac zeleza obsahuje pecen, no v tehotenstve sa neodporuca...
Napr kuracie prsia: 3,04 mg Fe na 100g, hovadzie maso varene 1,94 (vsetko je priemerny obsah v mg na 100g);
Bravcovina 2,16...
Zo zeleniny sa Fe tazsie vstrebava je viazane...
Cvikla 0,908
Cukina 1,5
Brokolica 1,3
Avokado 0,6
Mrkva 0,24
Hrasok 1,35
Vyborny zdroj zeleza su lieskovce 5,74 mg/100g, varena sosovica 2,1; tofu 1,9 mg/100g
Chystate sa na projekt Mila pre mamu? Ci uz s kocikom, alebo peso?
@oxiba Neviem to presne,nehadam sa,to som len dostala od jednej znamenj co robi na onkologii taku studiu ze ktora zelenina co obsahuje a tak.Ja som maso ani nespominala,pretoze neviem ako to je s masom.Ja som hovorila o zelenine.Taku kuraciu pecen a celkovo ziadnu pecen by som ani nezjedla aj keby zlata bola.Aj som pozerala ci nemam tie materialy ale nemam ich uz..Bolo to tak logicky a rozumne napisane ze ma nenapadlo ze to moze byt blud.Este som s nou o tom pisala tak mi pisala ze to vlastne odporucaju pacientom kvoli krvotvorbe a ujo co bol tiez onkologicky pacient ale bol na inaom pracovisku,nie kde robi ta znama tak tiez mu tam odporucali cviklu,mrkvu a kopec inej zeleniny.Takze neviem.Mne sa ta cvikla osvedcila a mrkva tiez ale uz menej,lebo mrkvu nejak nemusim.
@janusha33 ja prave bezkofeinovu nemusim, pride mi strasne kysla. Ale teraz vacsinou kupujeme aj tak Nestle Latte s prichutami a to ma od original kavy fakt hodne daleko 🙂. Moja srdcovka je frappe, ale odkedy som v Irsku, tak som si ho dala mozno dvakrat - chyba tu na to ta spravna klima 😝
@alohim ahoj take cudesne zvuky mam aj ja a neviem co to moze byt ja som si to vsimla od toho 30tyzdna a ked to niekomu poviem tak namna pozeraju jak na zjavenie,ze co to moze byt taky zvuk ako nechet o nechet das a to vyda taky cudny zvuk alebo ako iskricka a bojim sa ci mu nieco neni...
@simmmiiiii presne to iste mam aj ja...a pocut to aj zvonka, iba posledne 2 tyzdne to takto je ked sa viac hybe, tak to semtam pukne...je to fakt cudne 🙂 ja som sa tiez bala prvykrat i si nieo nezlomil alebo co
@alohim hmmmm potom ak nezabudnes mi napis,ci je vsetko ok ked porodis mne je to strasne cudne.....ja som sa aj dobre zrubala vo februari zo schodov a o dva tyzdne priblizne zacal pukat pukanček moj 🙂 alde doktorka povedla ze zlomit si nemohol nic....
Na železo je dobre Sorbifer,to som brala ked som mala HG v zlom stave 94,a teraz po mesiaci sa mi zlepsilo na 129,doktorka mi to uz zmenila na Aktiferin,chudokrvnost treba liecit zevraj
@simmmiiiii no ja som nespadla a aj tak puka;) opytam sa na poradni
Ja som brala Ferretab, ten mi pomohol len trochu (zo 103 na 106), Sorbifer mi pred porodom pomohol ovela viac zo 106 na 115, aj teraz po porode ho este beriem.
@alohim aj ja som sa nato pytala doktorke a zacala mi hovorit ze ona sa s takym este nestretla,ae ze mozu pukat plodove obaly ako rastu ci co mi hovorila,A este tolko ze uvidim vraj ked sa maly narodi....no to dakujem pekne 🙂 ja som z toho aj troska nekludna,lebo aj mliecne vyrobky jedavam aj vsetko a neviem co mu pukaaa
@lilianka1199 Mne ked povedali ze mam malo zeleza tak moj oco hned zasrandoval ze ma v dielni nejake zelezne roxory tak ich mozem pouzit ako lizatko.
@simmmiiiii No aj mne dali Sorbifer ale nejak ho neberiem lebo stale zabudnem.
@lilianka1199 ono sa to v minulosti tak robilo, no teraz by ti to nepomohlo, klince su uz povrchovo upravovane, takze sa ti Fe vplyvom jablcnych kyselin neuvolni, akurat si pochutnas na nejakom mazive, co je na klinci 🙂
@janusha33 to treba pravidelne ked len sem tam je to zbytocneeee a myslim si ze chudokrvnost neprospieva plodu,takze pre to babo ja osobne robim vsetko aby sa mi dobre malo...aj ked niekedy priroda to riadi inak.-(
@janusha33
@lilianka1199 mne sa zas mm smial, ze teraz budem oblizovat zarubne 🙂 Tiez som brala aktiferin
ahojte baby, uz sem pomaly nestiham chodit. Vonku je tak pekne, ze sme tam boli cely den. Kopec deti prislo, tak sa Saska vyblaznila. 🙂 Zatial nemam nic nove, cakam na sobotu, tak uvidime. 😉
ja som teraz tiez dost chudokrvna...okrem zeleza v strave beriem Ferrofolgamma a ked zabudnem vziat tabletku, mam zavrate. Maly si berie zo mna to najlepsie 😉 :D klince, zarubne ci roxory ma pobavili
@janusha33 s tym, ze cvikla a mrkva sa odporucaju onkologickym pacientom to mas pravdu, no so zelezom to nijako extra nesuvisi 🙂 dufam, ze sa ta ta moja zmienka o mrkve velmi nedotkla, no niekedy ma az zdviha, ked tu baby pisu o petrzlenovej vnati ako o vybornom zdroji zeleza, chcela by som vidiet ako spasaju tu vnat 🙂 🙂
Inac i ja som chudokrvna, ferotab mi vobec nezabral, dr. Ma uz chcela poslat na hematologiu, ze je to zle, no zatial som ju ukecala nech mi to zmeni na ferofolgamu, tak uvidim.. Kruhy pod ocami mi uz zmizli, snad to ucinkuje 🙂

@pifina Ved aj v tom co mam ja sa pise, ze obsahuje kyselinu listovu , ale zihlava urcite zaberie 🙂