Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
@janusha33 ahoj, ja prebalujem malu v intervaloch, ale stane sa, ze ked odblokuje zarazeny prdik, tak potom nalozi aj 4 plienky za hodinu. To pak nerobim nic ine, len prebalujem. V noci ju prebalujem maximalne raz, aj tak sa vacsinou pokaka az niekedy nadranom. Na prebalovanie mam nadobku s vodou (vzdy si tam napustim teplu) a vatove tampony, ktorymi ju potom umyjem. Ked ma suchy zadocek tak davam trosku vazeliny a ked sa mi zda byt cervensi ako by mal tak sudocream. Vlhcene utierky pouzivam len ked sme niekde vonku.
@lunnka ahoj, citam, ze i tvoje miminko dovadza ako moje 🙂 myslim to mraucanie az chripenie, ja cez den vzdy umyvam maleho pod tecucou vodou a vecer vlhcene obrusky +prebalujem az po kojeni.. Nesmies velmi nadvihovat nozky, potom negrcka a v nakakanom babo radsej nenechavaj, moze mu to skaredo podrazdit ritku.. no fakt vyzera i moj ako maciatko, ked ho umyvam, to je len sila zvyku 🙂 ked mu podopieras hlavku predlaktim a drzis ho za ramienko, tak je to v poriadku 🙂
Baby môj malý vypije už skoro 160ml Nutrilonu nieje to nejak veľa? 😉
@oxiba snazim sa nenadvihovat velmi ale niekedy sa to inak neda, najma ked davam tie hrube postolky s plienkou a ked chcem poriadne poutierat zadocek..nenechavam v nakakanom, samozrejme ked rozbalim a vidim ze je to tam tak menim pliénku- aj ked mi len cikne nedokazem to tak nechat..
teraz mi zas vsetko vygrckala co napapala, zas chce krmit- to mozem hned nato? nema podrazdeny zaludok? ja uz neviem je to radna lopota ;)
Damy, aj vy mate pocit, ze kazdy vam dava rozne potichodne rady? 😒
Z porodnice som prisla nabudena, ze ako mi to vsetko ide, mala isty system a zrazu 😀 ...a zrazu zmatok. Dobre rady vs. materska intuicia?
Aj vy sa s takym stretavate?
Takze porodnica vs. pediater vs. moj pocit:
1.netreba davat vzdy odgrgnut na plece, babo si casto odgrgne aj pri dojceni / pediatricka ze mam ho neskor po dojceni davat a brusko a pomasirovat / ja ho nebudim a dam iba do vyssej polohy, niedy si odgrgne, grcne a potom ho necham spinkat
2. nekupat kazdy den / kupat kazdy den
3. kremik na ritku davat pri zacnajucom zacervenani / stale davat kremik
4. dojcit na poziadanie / nedojcit skor ako po 2 hod., vraj sa da dieta "predojcit" / no moj maly si niekedy pyta castejsie, tak mu dam po 1,5 hod. - ved niekedy spi 3-4 hodiny a niekedy iba 1,5 tak co 🙂 ani my nejeme vzdy vela, a vzdy rovnako
5. v prednom mliecku je 90% voda co zahasi smad / treba dava vodu,cajik lebo sa moze dehydrovat / ja davam iba svoje mliecko
6. ak bol usg v porodnici ok nebalit nasiroko / balit nasiroko do dalsieho usg klbikov / ja som dnes dala aj postolky no zda sa mi vela dat mu medzi pampersku aj latkovku
aj s tym jedlom...sa citim ako by som nemohla nic jest 😀 v porodnici ze sa nemame obmedzovat ze ak vsetko s mierou a vylucime alergeny, nafukujuce potraviny tak ok a pediater, ze prvy mesiac prisna lahka no vyzivna strava, varene na pare, mliecne vyrobky...
inak moje mile majovky...mam uz chaos v tej tabulke, tak napiste pod nu vase pribudnute babatka lebo sa to tazko hlada vo fore 🙂 a doplnim
@alohim čo doktorka to iný názor, čo kniha to iná rada 😒 ja odgrgnúť dávam na plece no malý málokedy odrgrgne, ale keď zaspinká pri jedení tiež ho nebudím a nechávam spať. Kúpem každý druhý deň, krém na ritku dávam po každom prebalení keď sa pokaká, dojčiť už nedojčíme dávame Nutrilon lebo sme nestíhali plniť požiadavky 🙂 čajík zatiaľ nedávame, presne aj mne sa latkovka na pampersku zdala veľa chudák nemohol ani nožkami pohnúť a on strašne rád len tak rozbalený kopká, tak nedávame a v takomto teple, že sa ani baliť naširoko nemá. V pôrodnici kázali nebaliť do prvého sona, naša detská lekárka kázala baliť naširoko stále. Budúci týždeň pôjdeme na sono tak uvidíme čo nám povedia tam. Toľko info od nás 🙂
@petra1209 Ja zatial stiham plnit poziadavky ale uz dokrmujeme z druheho prsnika.Jeden mu je malo.Nasiroko balime nezda sa mi to byt nejake hrejive a v pohode si aj s nozkami kope takze sme to nechali a uvidime co nam povedia na sone.cajik davam feniklovy ale len vtedy ked vidim ze je nekludny a puci sa vela a nevie sa vykakat.ale ja pijem preventivne jeden hrncek denne takze to ma aj v mliecku.
@alohim aj ja som na tom tak bola ze som bola takmer dva tyzdne na chlebe so sunkou a mlieku a rascovej polievke a mlieku ale som si potom povedala ze dost a zacala som jest normalne.Jasne ze paradajku a sosovicovu polievku som si nedala ale som slintala ked ju mama uvarila.ale tak pomalicky zaradujem vsetko.
@alohim Uz teraz dobre....ale zo zaciatku som mala obrovsky problem vstavat z postele lebo ma v tej rane tak rezalo ale som sa pohrala troska s jazvou a ju uvolnila a uz je dobre,stehy su uz davno vonku a uz mi aj chrasticky odpadli ale je to take akoby troska menej citlive alebo ake.Proste ine.Ale inac uz pohoda.Postupne sa mi zlpsovalo ale zo zaciatku som vela oddychovala lebo som sa dost rychlo unavila.ale teraz uz je to ok a chrabt boli aj mna lebo medzi lopatkami mam take nejake zablokovane miesto a citim to obcas a dnes som aj pri jednom pohybe citila miesto kde mi pichali spinal co som sa divila.to nic,len cakam kym prejde sestonedelie a zacnem cvicit.Dovtedy este budem po troske oddychovat a potom uz pekne zacnem cvicit tak verim ze aj brucho sa troska viac strati a ze aj chrabt prestane boliet.Ale inac pohoda.
@alohim uplne suhlasim a sme viacere kamosky co mame ten isty problem- kazdy nam do hlavy natlacil nieco ine- v porodnici, laktacne, pediater, literatura.. nakoniec ze mame dat na instinkt ale mne nejak nefunguje 🙂)
ja jem ako ked som bola tehu len nie orechy (aj ked niekto odporuca), paradajky len bez supky, papriky radsej nie a nafukovadla.. cokoladu ĺen obcas kocku pre chut.. a dzusy co mi strasne chyba- jablkove ze mozme ale zriedene.. ta tak ;)
@janusha33 noo jo ale tak postupne maly ma este len tyzden
babenky, aky mate nazor na cumlik? ja som z tej mojej krasky hotova, v kuse potrebuje nieco cmulkat a samozrejme ze si to odskace prsnik, ale ona uz nie je hladna, dokonca sa zlosti ze jej mlieko tecie, len si chce cmulkat...ked jej dam cumlik a ukludni a v pohode ale nechcem jej ho davat zo strachu ze potom bude problem chytit prsnik....aj po tych par razoch (co fakt bolo minimalne) som mala pocit, ze chyta prsnik ako cumlik a neotvara tak krasne ustocka...som z toho zufala, ona v podstate nevie byt sama ak necmula...but prsnik alebo cumel...hlad to nie je urcite, hovorim, ze mlieko jej tecie az po brade a sa zlosti lebo je napapana...
poradňa po 19 dňoch od pôrodu, miery: 56 cm, váha 4330g 🙂
@alohim mas pravdu, v mnohom sa treba riadit vlastnym pocitom a postupne zistis,co tebe a tvojmu babatku najviac vyhovuje. Asi starsie lekarky doporucuju stare metody, mladsi nove.
Odgrgavanie by som riesila pocitovo, kazde babatko je ine. Mne maly vzdy pri kojeni zaspal, tak som si ho prehodila cez plece, resp. obcas si odgrgol az ked sa zobudil a vobec to nevadilo. Kedze vobec nezvykol grckavat, nerobila som z toho problem. Ale ked babo po kojeni grckava, urcite by som poctivo odgrgavala
hned ako dopapa.
Novorodeniatka sa uz nedoporucuje kupat denne, namaha to jeho jemnu pokozku, ale vraj je dobre (hlavne ked je teplo) aspon vlhkou hubkou utriet miesta, ktore sa lahko zaparia-krk, pod pazuchami a ritku. Inak mne sa velmi osvedcilo umyvat ritku hned po kazdom kakani v umyvadle pod prudom vody, a zaparenu sme mali malokedy.
Kremovali sme len ked bola trosku cervena. Naco zbytocne natierat, radsej nech pokozka prirodzene dycha.
Dojcit si myslim treba tiez ako komu vyhovuje. Niekto potrebuje rezim, ja som napr. dojcila na poziadanie, kedy si vypytal. Len potom treba vediet rozpoznat,ci je babo ozaj hladne, alebo chce len citit prsnik. Moj napr. ked mu isli zubky (zacali uz v 3 mesiacoch), si zacal pytat aj kazdu hodinu.
Na pitie mi okrem mliecka doporucila lekarka davat prevarenu vodicku,ale len pri teplotach nad 30 stupnov. To som dodrziavala a bolo dobre.
Postolkove nohavicky som pre istotu zo zaciatku tiez davala, malemu to neublizilo, a ja som mala dobry pocit,ze keby sa ukazal problem s jadierkami, riesila som ho uz vopred. Aj ked teraz pri druhom rozmyslam, ze davat nebudem, aj preto, aby malemu nebolo teplo.
@janusha33 inak nam hovorila doktorka na novorodeneckom ze ked ma olny nostek mame babo dat na brusko,nech sa trocha rozjeduje a sopliky,teda šušniky sa ponusu dopredua potom vytiahnes stetickou,aj mne mala tak fufni🙂inak po 15 dnoch od narodenia 3375g a 55cm,aj ked vazila pri narodeni 3460g,ale co ked žltacka bola ,a mala poriadne nepapala...sa teda uz tesime,uz len ten tortikolis rozhybat..ale to je nadlhsie.
@ss225 Presne toto aj nas......obcas dostane cumlik ked viem ze je napapny a je nepokojny,sa ukludni ale prsnik uz chyta iba za bradavku,ale je aj pravda ze uz mam tak vycmulkane bradavky.ale ako pozorujem aj ked si chyti iba za bradavku aj tak mu ide mliecko.ked mu budes davat prsnik tak skus mu strcit najprv troska dvorca a bradavku uz len dosupni.Ja tak robim a pekne papa,ale Risko si to aj tak posunie iba na bradavku.Ale cumel mu davam ale iba obcas.
ahojte
nebola som tu asi jeden deň a už som tu sama tehuľka??? alebo ešte niekto ostal?

@svetlusska ja som jedla vcera maso na prirodno na hubach a nic malemu nebolo.svagrina spraskala celu tabulku cokolady este v porodnici a nic malemu nebolo.takze si myslim ze v podstate zo vsetkeho mozme troska aby si aj mimco zvykalo na rozne chute a nemalo potom problem.takze ja uz jem pomalicky vsetko.