Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
Jo a nesnazte sa rychlo nahradit jednotlive porcie mliecka, vola sa to prikrmy preto, ze hlavnou vyzivou je mliecko a zvysok je len na prikrmenie, po par lyzickach.
@lilina22 No pokial viem tak banan praveze obsahuje draslik a nie ho odburava.Si myslim ze az take hrozne to nebude ked mesacnemu babatku tu nejaky lekar odporucil rozmixovanu uvarenu mrkvu kvoli hnacke.Radsej mu dam banan akoby som mu mala dalej davat smectu z ktorej ho zase zapchava.Je to proti hnacke ale zase nie na zapchu.A aj tak som chcela zacat s prikrmom od konca 4 mesiaca co je o dva tyzdne.
citacia 6-12 mesiacov
(N) Najčastejšou príčinou nedostatočného priberania počas neskorších mesiacov, keď dieťa začne jesť príkrmy je nedobrý pomer mlieka a príkrmov. Príkrmy môžu prirýchlo nahradiť materské mlieko, hoci dieťa ešte nie je dostatočne prispôsobené prijímať živiny v podobe normálnej stravy. Asi až do 8 mesiacov je mlieko hlavný zdroj výživy bábätka a preto by sa príkrmy mali v tomto období podávať až po dojčení. Mnohé ženy potrebujú stále dojčiť aspoň 7 krát denne a ak znížia počet dojčení na menší počet, produkcia začne pomaly klesať. Od 8 mesiacov dieťa stále potrebuje aspoň 600ml mlieka (čo je asi toľko ako počas prvého mesiaca) a zvyšok energie a živín môže prijímať z príkrmov. Je veľmi dôležité postupne nahrádzať klesajúcu spotrebu mlieka dostatočným prísunom proteínu v príkrmoch – mäsom a mliečnymi výrobkami.
Keď Vaše dieťa dovŕši 8-9 mesiacov, môžete postupne začať redukovať počet dojčení a nahrádzať ich vyváženými a kolaricky bohatými príkrmami. Každá žena si však musí nájsť najmenší počet dojčení, pri ktorých nezačne strácať mlieko. Kým niektorým budú stačiť 3-4 ako sa niekedy zvykne pre druhý polrok odporúčať, pre iné to môže znamenať koniec dojčenia v priebehu 2-3 mesiacov.
@katkamiki ja mavam casto seknute krize, viem presne, ako to priserne boli a hlavne, ked je treba sa este postarat o male babo 😵 mne zabera Voltaren - ta naplast, nalepim si to na bolave miesto, posobi to 10 hodin, prijemne teplo, mozu aj kojace maminky, kedze sa to nepapa, len naliepa 😉
@lilina22 No relativne aj ano.....dnes som mu uz smectu nedala lebo tie hovienka po nej boli fakt hrozne.....ale dnes sa uz vykakal sam a aj ked to bolo este redsie nebolo to take ako vtedy ze ako zrazena plnka kriklavo zltej alebo zelenj farby v ktorej bolo viac tekutiny ako toho tuheho.Uz to bolo len redsie a viac take spolu.Este dostane probiotika ale smectu mu uz nedam.
@svetlusska Ja som kupila tu na bazare a aj sa hojda,aj sa danastavit a nema ani ziadnu znacku,je len take obycajne ale Risko je v nom spokojny.
@katkamiki raz som bola tak seknuta, ze som sa nevedela ani pohnut, ked som si vecer lahla, tak som sa v noci nevedela k malej ani postavit, drzala som sa stien, ked som isla do kuchyne a rano a cez den som chodila tak, ze som pred sebou tlacila stolicku (klasicku, co mame v kuchyni) a na nej autosedacku a v nej malu.....no komedia, ale inak by som nemala ako fungovat s malym dietatom.......
...inak mňa včera štipol ovad...5x po stehnách a lýtkach😠 a mám rozsiahle červené a tvrdé opuchliny...čo si mám na to dať ak dojčím? Ocot ani ľad nepomáha a dala som si fenistil a nič...mám pocit že to puchne viac a mám aj zvýšenú teplotu ☹ nemáte nejaký babský alternatívny tip? dúfam že sa to zajtra zlepší
baby co kojite, kolko minut vam malicki priblizne cuckaju? U mojej sa to skratilo tak do 5 minut aj menej a potom si zacne blabotkat alebo sa na mna usmievat, zda sa mi to dost kratko a ani potom nepyta nejak castejsie....
@suzan1111 treba jest asi kvalitne potraviny aby sme mali vsetky potrebne ziviny,hlavne kvalitne masa, teraz je cerstve ovocie a zeleninka tak nimi nesetrit, ja este musim uzivat aj po porode zelezo, a najma uzivat si nasich drobcov, tesit sa ze ich uz mame v naruci, ze su zdravucke....uloha mamy je velmi tazka mne osobne to nikto nepovedal ked som moju prvu princeznu cakala, netusila som ake narocne fyzicky aj psychycky to je a po porode prislo "vytriezvenie", ale pri druhej som uz vedela do coho idem a uzivam si ju ovela viac.Su od nas uplne zavisle tak ich jednoducho nesmieme sklamat, ja ked uz mam toho dost tak si "objednam" na den moju maminu aby som sa trosku restartovala, potom zistim ako mi velmi chybaju a mozem pokracovat dalej 😉

Kocky caute. Tie co krmite UM mozete zacat po ukoncenom 4 mesiaci s prikrmami, ale len velmi pomalicky, nie je sa vobec kam ponahlat. po prikrmoch sa zmeni aj stolica a praveze sa moze stat, ze babo bude mat problem sa vykakat, specialne mrkva zapeka. Konzistencia prikrmu musi byt zo zaciatku uplne riedka skoro tekuta...takze uvarenu zeleninku vymixovat s vodou alebo mlieckom, ak by nechutila. Tie co koja, nemali by zacat s prikrmami skor ako po ukoncenom 6. mesiaci, jedine ze by mali malo mliecka a babo by nepriberalo.