Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
🙂
@michalienka25 aha tak to ani moja neplace-nakojim a spi sa dalej 🙂
Ahojte, neviem, ci ste to tu uz riesili, ale chcem sa spytat, ako ste na tom so spankom pocas dna? Moji mali sice prespia celu noc, ale cez den je to bieda:( Mate uz rezim aj pocas dna, ci este je to skoro? Moji budu mat teraz 15. 4 mesiace. Dnes spali dokopy asi tak hodinku ☹ Este sa chcem spytat, zacal uz niekto s prikrmovanim, alebo cakate do 6. mesiaca?
moj maly sa vie teda riadne zlostit a jak srandovne to dava najavo, zacne prskat a slintat :D ze mu daco neni dobre :D vcera mi robil cely den :D
@sophie123 No v prvom rade bud rada ze sa vyspis aspon v noci, moja malicka nechce spavat cele dni a este aj v noci sa budi, niekedy dva krat inokedy aj styri, takze bud rada aspon tej noci, co by som ja za to dala🙂 Sice teraz posledne dni seldujem, ze tie spanky sa pocas dna troska predlzuju, ale nechcem to zakriknut, ono to mozno pride casom, ze si spravia nejaky rezim, ja sa snazim malu ukladat tak kazde dve hodinky, teda aspon ju kolisem na fit lopte, lebo ked ju aspon na chvilku neuspim, je mrzuta az do vecera veru, a potom spi aj v noci zle:( Takze daj tomu cas, ono sa to snad samo zlepsi🙂
No nas maly my uz druhu noc dava zabrat.Predvcerom ,beriem,mal horucku,ustupila som a chvilku spal pri mne na posteli.No vcera zaspal sice pekne o osmej ale o desiatej bol s obrovskym narekom hore a potom zhruba kazdu hodinu sa budil s placom a o pol stvrtej tak nariekal ze az mama na prizemi sa zobudila a vysla hore ze co sa deje.Sama som z toho mimo a navyse nevyspata.Samozrejme sme bojovali lebo som odmietla aby spal s nami v posteli,zrejme mu aj o to islo lebo ked som ho na chvilku vzala k sebe sa upokojil.ale potom som ho prelozila.Toto nedopustim aby spal pri nas....ja sa tak neviem vyspat,on sa sice vyspinka ale ja som potom jak matoha a nervozna.Bude si musiet zvyknut.
@janusha33 pozri, nechcem sa ta dotknut, to v prvom rade. Ale prisudzujes ani je 5 mesacnemu dietatu nadprirodzene schopnosti, ak si ozaj myslis, ze mu slo o to, aby sa dostal z postielky do velkej postele. To ziadne 5 mesacne dieta nedokaze - ako sa hovori presadzovat sa a terorizovat rodicov. Maleho nieco trapilo, bolelo, neviem co, ale mal na 100% dovod, preco plackal. Ak by takto plackala moja mala, robila by som vsetko na svete preto, aby som ju hlavne upokojila. Bol po ockovani, keby si citala pribalovy letak, zistis, ze jednym z neziaducich ucinkov je plac...moze mat bolesti. V posteli sa upokojil, lebo citil mamicku blizko, mamicku, ktoru lubi celym srdcom a u ktorej hlada utechu, ked mu nie je dobre. Take deticky su, to je jedine, co po nas chcu, aby sme boli pri nich a pomohli im ked ich nieco trapi, lebo same to nevedia.
No a v prvom rade ide o to, aby sa vyspalo dieta, mamka je uz velka, ta nejako zvladne aj par prebdenych noci za sebou 🤐
Nech sa malemu polepsi.
@lilina22 Ano predvcerom v noci beriem,to spal pri nas,som vedela ze je po ockovani,nie je mu dobre.Lenze vcera bol aj vykakany,aj napapany,aj na bolest nozicky som myslela,dala som mu nurofen(ako mi kazala sestricka dat polovicnu davku),nerob tu zo mna nejaku krkavciu matku alebo co.Uz s nami cvicil aj pri inych veciach.Viem ze inac nedokaze vyjadrovat svoje pocity ja nie som debil ani netyram svoje dieta ale ako ho naucim uz odteraz tak bude aj neskor.A ked ho uz teraz naucim ze hned ako zaplace dostane vsetko co chce tak neskor sa mozem zblaznit.Pribalovy letak z ockovacej latky som nemala moznost citat pretoze som ockovaciu latku u lekara v ruke nemala a na internete nemam casu sediet polku dna,radsej sa budem hrat s malym ako studovat kadejake clanky,fora a pribalove letaky liekov.
@lilina22 inak aj ja mam casto problem si vyhovorit ze mala so mnou nezameta, ze jej naozaj nieco je, lebo uz som podozrenie na to, ze "spekuluje" mala 😀 ale citala som, ze v tomto veku urcite este nie..aj ked ze uz v takom 6. mesiaci dokaze pochopit co je nie a co ano- to pisali tu na MK baby ze ked napr. pohryzie pocas kojenia, dat najavo ze to bolelo a odpojit a o chvilku nechat zas prisat. a kedy az tak od roka vie uz vedome s nami mavat a vydobijat si co chce?
@lunnka S nami Risko tak cvicil pri lehatku......ked sa mu tam nechcelo byt tak plakal chvilku sa posmial a zase plakal(ale bez slziciek).ked som ho vzala na ruky hned bol klud,lenze ked mi trebalo ist wc a bola som sama doma musel byt v lehatku alebo v postielke.Par krat poplakal potom pochopil ze to nema vyznam.Ja vezmem na ruky,salkame sa,mojkame a hrame ale nemoze byt stale na rukach,ked mi treba na wc alebo mi treba vybrat z pracky napriklad tak je v lehatku a uz si aj zvykol.To s tou postielkou len vymysla lebo predvcerom spal pri nas a sa mu to zrejme pacilo,len ja som bola jak matoha,nevyspata,nervozna,hlava ma bolela.Tak ja len podla toho sudim ze vymyslal......Na vecer mu davam polku nurofenu ak je uplakany,tak mi kazala sestricka ze ked bude uplakany vecer tak necg mu dam polku nurofenu,ze ho moze boliet nozicka po ockovani tak aby spinkal.
@lilina22 no ja s tebou nesuhlasim toto iste mi robil moj maly 3 mesacny asi 3 den po ockovani...po ockovani spinkal so mnou jednu noc v posteli, a potom si na to spomenul a chcel spinkat pri mne lebo ako nahle som ho dala do postielky bol hore a skeril sa a uz aj plakat isiel, ked som ho dala ku sebe zaspinkal..takze si myslim ze on len skusal 🙂 len ma prosim nezvoz pod ciernu zem lebo ja suhlasim s @janusha33 , ze ju skusal..ja sa pri malom tiez nevyspim, a to ze som uz velka je sice pekne ale ked som na neho cely den sama, spi mi maximalne za cely den 2 hod.tak sa potrebujem vyspat aspon v noci..takze mam rovnaky nazor....
@janusha33 noo zdielam tvoj nazor..toto mi robil moj 3 mesacny po ockovani asi na 3 den...a tiez niekedy zaplace ale bez slziciek...
@svetlusska No presne...aj sa pousmieval chvilku a ked videl ze ostal v postielke a ja som si lahla do postele a zhasla svetlo konieeec.......ked som ho zapla tak uz vedel ze sa nieco bude diat ze ho mozno vezmem k sebe.Dnes som ho pekne natiahla,nedovolila mu spinkat od 16 15 ked vstal do 19 00....som okupkala sa napapal a expresne rychlo zaspal a uz mu nevadilo ze je v postielke.Kazdy ma na to svoj nazor a kazdy pozna svoje dieta a to ze nedovolim aby spal pri nas v posteli zo mna nerobi zlu matku.On sa sice vyspi ale ja som sice velka ale tiez som len clovek a tiez sa potrebujem vyspat ak mam sa postarat o maleho tak ako si to zasluzi a potrebuje.Nech mi nikto nehovori ze 5 mesacne dieta nevie cvicit s rodicmi.....to kto povedal?Clanok z internetu?Tie clanky mam najradsej...Internet fakt vie vsetko o nasich drobcoch
@svetlusska Vdaka.....aspon sa necitim ako vyvrhel a zla matka....
@janusha33 nooo presne tak zhasla som svetlo a hotovo, mrncanie a plac, akonahle som zasvietila stichol lebo vedel ze ho vezzmem, dala som ho na postel dala este kus cicu a zaspal preniesla do postielky zas to iste...ale som nepovolila hoc som nebola eno nuno vyspata ale aspon kus, pochopil ze nepojde a zaspal.a chvalabohu spinka v postielke dodnes, zrejme zas sa to pokazi po dalsom ockovani ale nepovolim...lebo ja sa fakt nevyspim on sa roztiahne s ruckami na cely vankus a ja uplne na kraji postele..tak si vies predstavit ako som asi vyspata...nijako...a prinajnovsom si vynasiel novu fintu ked sa zlosti tak prska a popritom slinta...ale tak ze sa az divim ze kde tie slinky berie.hlavne ked je v autosedacke a chce ist na ruky a nemoze tak toto robi.a ako vravis kazda matka pozna svoje dieta najlepsie...
@kikusa2111
@kesika termín pôrodu sa da vypočítať podľa poslednej menštruácie.... nemusí to byť len podľa veľkosti plodu.... 🙂
@janusha33 a preco by si mala?ved potom by si si s nim nedala rady 😢
@lunnka nooo ono podla mna to vedia skor..ale to je len moj nazor...lebo napr.na druhy den po ockovani spinkal v postielke pekne nic mu nechybalo ale potom zacal vymyslat na dalsi den...a s istotou viem ze mu nic nebolo....🙂lebo ked mu nieco je tak sa inac sprava...toto bolo vyslovene za hra na macku a mys... 😠
myslim si, ze @lilina22 to nemyslela zle, iba to tak napisala. A urcite tu ziadna z nas nie je zla matka. Ved ako citam, pekne sa starame o deticky, kazda co tu pise sa podeli so starostami, hlada sposoby a urcite chce pre babo to naj. Ale existuje kopec moznosti a je na kazdej z nas, aky sposob vychovy si vyberie. A dalsie - kazde babatko je ine, ma iny temperament. Jedno je kludnejsie, ine energicke a rychlo sa rozculi ak nema dalsi podnet, ine samotarske alebo spolocenske.
A info - toto nemam z netu ale literatury, ktoru som v ramc studia citala na vysokej skole (Konceková, 2001, Sasinka, 2007). Celove laloky dietata zacnu (aj to nie naplno) fungovat az po roku. Teda dieta (hoc vam sa to zda, ze "manipuluje") iba instinktivne odpoveda na podnet, situaciu. Nevie aplikovat zlozite formy ucenia (manipulacia). Ak sa citi dobre, podnet chce zopakovat, a kedze nevie rozpravat - place alebo krici od zlosti a vyzaduje si zopakovanie prijemneho podnetu. Dieta hlada blizkost, pohodlie, potrebuje v tomto utlom veku byt najma telesne uspokojene a potrebuje blizkost mamy, neda sa este rozmaznat (kedze je este vo faze stotoznenia seba s mamou a nevie ze ono je "samostatna bytost"). Ak sa mama vzdiali, v jeho tele stupne hladina adenalinu a kortizolu, je v strese. Chapem vsak, ze my mamy nie sme stroje a nie vzdy sa nam dari na 100% odpovedat na potreby babatka. Aj ja ak sa sprchujem alebo nieco robim, maleho necham chvilu sameho v lehatku a sa i pozlosti.
Moj nazor (pacia a mi principy vztahovej vychovy) je ze spanok s babatkom v jednej posteli je uplne v pohode a babatko sa samo bez stresu nauci spat samo, uvedomi, si ze je velke (neratam zle sny). A skor to ulahcuje starostlivost (najma ak sa dojci, idu zubky)- my polovicu noci spinkame v postielke, o 3.00-4.00 sa budi, vezmem ho k sebe, vytiahnem cici a spime dalej 😀 , nemusim vstavat a preberat sa z hlbokeho spanku, prekladat ho inde a fungujme v polospanku do 7.00-8.00 a som skvele vyspata. No z niekto to robi inak, to je uz to, ze kazdy si voli vlastny styl vychovy a nevidim na tom nic zle.
@alohim Viem ze to nemyslela zle,no mne to tak prislo akoby som neviem co urobila.Aj ked sa ma nechcela dotknut tak sa ma to dotklo.Viem ze potrebuje citit blizkost mamy ale tiez uz odmalicka by malo vediet ze on ma na spanie postielku a my postel,ze ma svoj vlastny priestor na vyvin.Ja sa tak neviem vyspat,pretoze ked ho mam v posteli lezim na boku a stale som v strehu aby som ho nahodou nejak nepridusila alebo nebuchla alebo neviem co.Tiez som citala knihu o spanku deti,mam ju aj medzi clankami a dieta ma mat svoj priestor na spanie.Ked si zvykne ze spinka s rodicmi v posteli bude tam chciet spat aj ked bude vacsi a starsi a to mu uz potom vooobec nevysvetlim ze on ma spat v postielke.Pride obdobie detskeho trucu a koniec.Som nazoru ze ak bude spinkat sam v postielke odmalicka bude to prenho lepsie.Ja som tiez spala odmalicka v postielke sama a som tu.Sestru si mama bravala k sebe do postele a ked sme niekam so sestrou sli stale som vsetko riesila ja.Nehovorim ze to malo priamy vplyv na to ale vie to ovplyvnit aj neskor samostatnost a ine vlastnosti dietata.Nie nadarmo sa hovori Ohybaj ma mamko pokial som ja Janko,ked ja budem Jano,neohnes ma mamo.Nieco na tom je.Aj ked nie kazdy je toho nazoru ze uz od takeho veku by sa to malo riesit,my to budeme riesit uz od teraz.Aj teta si bravala syna k sebe do postele, a nevedeli ho potom dostat do jho postele,az ked nastupil do skoly tak sa im to podarilo aj to ze zaspaval v ich posteli a potom ho preniesli do jeho postele a rano aj tak preliezol k nim do postele a neskor im tak skakal po hlave a cvicil s nimi ze si s nim nevedeli rady.Lebo si od malicka nestanovili s nim jasne hranice,ze postielka je jeho a postel je ich.Podla mna od malicka maju byt urcite hranice.Milujem svojho syna ale vychova zacina podla mna uz v tomto veku a nie az ked zacne rozmyslat a prejavovat sa.Mal by uz od teraz vediet co ano a co nie aj ked este nerozmysla ale ked to budem robit takto tak si to tak aj zapamata a nauci sa na takyto system.
Reagovala som na konkretny prispevok, nikde nebolo reci o tom, ci ma dieta spat v postielke alebo s mamou. Spravne je to pre kazdeho tak ako mu to vyhovuje.
Reagovala som na to, ze:
1 dieta bolo 48 hodin po ockovani
2 budilo sa kazdu hodinu s placom
3 u mamy v posteli sa ukludnilo
4 mama si mysli, ze nou manipuluje
Cize konkretna jednorazova situacia. Manipulacia je z mojho pohladu toto:
kedze dieta bolo minulu noc s mamou v posteli -vynimocne, lebo malo teploti, tak si tuto noc povedalo - ha, budem ja veru vstavat kazdu hodinu s revom, mama to nevydrzi a zoberie ma do postele.
Baby ved je to smiesne, hadam si nemyslite, ze vase 4+ mesacne deti takto premyslaju.
@lunnka som presvedcena, ze deti od narodenia vedia kde, kedy, ako im je dobre, bezpecne. svojim placom nam to davaju vediet, preto stichnu, ked im tu situaciu navodime napriklad tym, ze ich vezmeme na ruky, no isto nam to nerobia na just a nechcu s nami cvicit. chcu si len uspokojit svoju potrebu.
@alohim ano suhlasim s kazdym tvojim slovom, aj ja vyznavam vztahovu vychovu, ale o tom som nechcela, to je kazdeho vec ako bude svoje dieta vychovavat a ake plody bude neskor zbierat.
och boze jaka hrubka hanbaaaaa teploty samozrejme
Ja svojho drobca mojkam stale ked place, aj ked je tazky 🙂, ked nevladzem mojka manzel, rastie tak rychlo, ze chcem len to, aby sa usmieval a ziadne rady nepocuvam, v podstate mi je to jedno, ved mam len jeho a strasne ho lubim 🙂
@janusha33 Jani myslim, ze mate pravdu obe, vsetko ma svoje za a proti a zalezi kto si ako vyberie, ja uspavam Lea pri mne, je spokojnucky, celu noc je v postielke a rano je zase pri mne, len ja ked ho dam cez den do postielky, tak on sa tam usmieva, vie, ze ked zaplace mamina pribehne, pohladka, tak mu nevadi, ked je tam 🙂. U mna je napr. najdolezitejsie vytvorit dietatu pocit, ze ked zaplace, mamka pride, proste istotu....Ja som sa pytala maminky a ta nas mala troch a povedala, ze nas nikdy nenechala plakat, vlacila nas po rukach ked sme chceli a nikdy sme neboli ani rozmaznane, ani nesebestacne, myslim, ze to je uz tou vychovou trochu neskor... 😉 , ved je jasne, ze kazda chceme len to najlepsie pre nase deticky...
@lilianka1199 suhlasim, aj ja som presvedcena, ze dietatko v mamine musi citit istotu, vediet, ze je tam pre neho stale a kedykolvek....a potom z neho vyrastie samostatny spokojny clovek.

@janusha33 No veru, Kristínka je riadny spachtoško. Ona spi skoro cely den, aj place iba kvoli tomu, ze chce spat...A ked ju uz krutim do zavinovacky, tak jej zasvietia ocka, lebo vie, ze pojde do postielky...To ma asi po maminke, aj ja som taky spachtos a pri malej sa mi to da stale, som vyspata do sytosti 😀