Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
@tiuska77 ja pouzivam latkovky...mam aj kapsove, aj take bavlnene co sa potom na to davaju vrchne gatuse, aj bumgenius econobum....ja som s latkovkami spokojna,perem kazdy druhy den, a urcite sa peniaze rychlo vratia, ja to fest vidim,ako malo sa mi minaju jednorazovky,tie davam obcas na noc,ked ideme na vylet,k doktorovi....a ked vidim vesiak plny plienok hned si poviem kolko evricok som usetrila a mne sa fakt tie plienky vidia..ja som spokojna..inak ja som vsetky kupovala tie viac velkostne,co sa daju patentkami posunut,tak ich ma dieta cele obdobie plienkovania a to je este vacsia uspora
@janja2502 no aj mama ma prehovara aby som si dala este jednu postieku do kuchyne, ale ona sa potrebuje viac hybat a nakoniec v postielke konci nalepena na mreziach ktore bud olizuje alebo ma strcenu tvaricku v nich a mrnci-place.. tak postielku pouzivam len ked potrebujem na wc alebo sprchu..
@svetlusska My sme mali teplotku noc a deň okolo 38 sa to pohybovalo-davala som 2x nurofen sirup,lebo mal bolesti stehienok a mal opuchnuté a tak ho troška prešla bolesť.To začervenanie by som asi konzultovala aspon po telefone s lekarom-my nemáme nič....
Ozaj žienky,ak by ste mali o tie kapsove plienky zaujem mam 5 ks na predaj-raz použité.Predám ich po 6 eur aj s poštovným...Ak by ste mali záujem,napíšte mi do IP.
@tiuska77 Hm vies co nie som si ista ci je to az taka uspora,predsa na zaciatok potrebujes viac kusov a su dost drahe aspon co som ja sondovala.Isty cas som mala taku chut ze si nakupim a nebudem kupovat jednorazove ,ale ked som si to prepocitala tak sa mi to nezdalo ze to vyjde nejak brutal lacnejsie a bud musis tie vlozky do nich prat alebo su aj jednorazove a tie musis tiez kupovat.Mam doma tri take plienocky a pouzivala som ich ako ortopedicke lebo su dobre siroke,ale su aj hrube co v lete by som asi drobcovi nedala.Ked som si popocitala ze by som do nich kupovala vlozky alebo druha varianta ze by som kupila platene vlozky a prala ich tak to mas naklady vodu,prasok,elektrina+zehlenie(z hygienickeho hladiska je dobre ich prezehlit).A tak jednorazovku vymenis a vyhodis a cim su deti vacsie tak su aj vacsie plienky a aj viac znesu a deturence uz nepiskaju a nekakaju tolko co na zaciatku.Aspon ja som to tak postrehla ze odkedy sme presli na velkost 4 vydrzia viac,ako nenechavam ho v popisanej alebo pokakanej plienke ale napriklad aj v noci prebalujem raz max.dvakrat....kdezto predtym aj 3x.Takze my asi ostaneme pri jendorazovych a budeme sa modlit aby sme co najskor presli na nocnik ked zacne chodit.Alebo aspon po 4 ked zacne tak budeme skusat nocnik.
@lunnka Aj mne uz svokra chcela nanutit cestovnu postielku,aj by som ju prijala ale nemam ju v kuchyni kam dat a svoju kuchynu este nemam,takze varim vtedy ked drobec spi a ked mi nieco treba v kuchyni urobit tak je bud v lehatku na stole alebo ho dam do stolicky,prisuniem a vie sa tak zabavit.V obyvack ho mam na zemi,na deke,do postielky chodi iba spinkat lebo keby ze ho nechma tiez len tak v postielke tak bud sa nalepi na mrezu alebo sa precestuje tak ze je krizom cez celu postielku a to s auz nezmesti takze zacne nariekat alebo si dvihne hniezdo a strka pod neho hlavu a taha ho a olizuje alebo sa zahrabava pod paplon co je tiez riskantne.
@tiuska77 ahoj ja pouzivam latkove od zaciatku, klasicku bavlnenu plienku a nato vkladacku ktoru som objednala cez ebay.com.a na to som davala este separacku...a som aj celkom rada lebo nas maly strasne vela pisa a nechce byt v pocuranej plienke ani za svet.ani v pamperske,s tym mame problem aj na prechadzkez ze ked idem vonku a curkne si tak musim ist k svokre prelzliect a az tak vonkiu lebo bude ufnukany :( skusim najst link a pridam ti....
@zlobinka jjj suhlasim s tebou, a moj maly ma enormnu spotrebu plienok ved rano mi za hodinu ocura aj 7 plienok tak kebxze jednorazovky tak placem asi :(
@janusha33 hmm no neviem,,,my sme od zaciatku na latkovych, jednorazovky davam len ked idem k lekarke a vonku...a pouzivam klasice bavlnene ktore mam od mamy cisto nove co sme sa este my do nich balili asi 40 ks a potom 27ks vkladciek a 6 nohavieciek - no a tie vkladacky a nohavciky ma vysli na 58 e. kupovala som ich z ebay.com....https://www.modrykonik.sk/bazar/pli..., taketo..a som velmi spokojna. tolko by ma vysli 3 balenia jednorazoviek mozno....a periem kazde 2 dni...a zo zaciatku mi maly vela kakal tak to by sli plienky jedna radost a teraz rano zas veeeela cura ved za hodinu mam 7 plienok mokrych..tak to by moja penazenka riadne zaplakala pri jednorazvkach...ale nechem sa navazat do teba alebo urazat iba som napisala svoj nazor a skusenost...neber to prosim ta v zlom 🙂
@svetlusska Ved jasne,kazdy dava ako uzna za vhodne.....mne sa to zdalo nejak neprakticke resp.ze tym nejak vela neusetrim,takze kupujeme jednorazovky.
@lilianka1199 máme tiež taký puzzle koberček a je super, také veľké jednoduché kocky. Musím ho vziať, lebo je u svokrovcov a malý s chce váľať, čo praktizuje zatiaľ na posteli 🙂
Čo sa týka príkrmov,našla som jeden zaujímavý prístup, ktorý ma najviac zaujal, možno niekomu, kto nemá rád schémy, sa bude hodiť:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
Citujem časť z toho:
"-sledujte svoje bábätko, jeho reakcie, záujem, schopnosti, nie hodiny, kalendáre a zoznamy prikázaných a zakázaných -jedál
-umožnite bábätku dojčiť sa kedy chce, prípadne mu dojčenie aj ponúkajte
-dávajte bábätku jedlo, o ktoré javí záujem
-režim stravovania prispôsobte chodu svojej rodiny tak, aby bol praktický a vyhovoval vám a bábätku
-prestaňte mať z jedla strach
-dodržiavajte základné pravidlá bezpečnosti pri maličkých bábätkách, nedávajte im šmykľavé guľaté jedlo (celé guličky hrozna, arašidové oriešky) prv, ako máte istotu, že ich dokážu bezpečne jesť.
-konzistenciu, typ jedla, jeho množstvo prispôsobte záujmu dieťatka a jeho chuti jesť
dieťa sa jesť ešte len učí, dajte mu čas a využite jeho nadšenie pre objavovanie nových vecí a chutí v čase, keď má o to záujem
s príkrmami nemusíte čakať presne do 6. mesiaca. Odporúčanie WHO dojčiť výlučne do 6. mesiaca je orientačné, môže to byť o niečo skôr či neskôr."
@svetlusska
@janusha33 mne sa to z pociatku tiez nezdalo,ze usetrim,ved tie plienky su aj dost drahe a za jednu by som pomali kupila balik plienok,ale pouzivanim musim povedat,ze setria peniaze..je to fakt..ja som pouzivala prvy mesiac,len jednorazove,takze to viem porovnat..mala mala aj viac ako 10plienok za den...ale kazda matka robi to,co je spravne pre nu a male a to co hej vyhovuje...kazda z nas sa rozhodne sama..a tak to ma byt 😉
@zlobinka Veru, presne to. Veľa vecí nás, najmä "prvo-mamky" len stresuje, samé rôzne rady, návody...no inštinkt nikdy neklame. Každá mama vie, čo je pre dieťa naj, lebo je jedinečné.
a treba sa zdravo vrátiť ku "koreňom" 🙂 Kde sa kedysi mixovalo, toľko chystalo...atd. atd. 🙂 Príkrmy sú o spoznávaní sveta (jedla), o učení a navykaní na jedlo. Mňa zaujalo to, že tuhé jedlo nemá do roka násilne nahrádzať dojčenie.
@zlobinka no my sme pouzivali jednorazovky asi prvy tyzden, a veru ked som dosla z porodnice tak sa mi z 48 plienok zvysilo asi 10, podotykam ze v porodnici sme boli tyzden no a doma som si este kupila 20 a tak som mala do konca tyzdna a presla som na latkove...a a moj maly tiez precika 10 plienok a viac a teraz rano aj 10 za hodinu alebo hodinu a pol tak ako to by bol masaker a nevravim o tom ze ked je pocurany v pamperske tak sa zlosti, musim ho prebalit, niekedy ani nestihneme vyjst von z domu a musim ho vyzliect a prebalit co je zlostny...no hruza
ale tak ako vravis kazda sa rozhoduje sama....
@alohim Kdesi som citala ze zhruba po dvoch tyzdnoch od zavedeni prikrmu by mal ten prikrm nahradit jednu davku dojcenia.Mne sa to nepodarilo ani po dvoch mesiacoch,Risko si stale zhruba hodinu po prikrme ci uz po obednajsej zeleninke alebo popoludnajsom ovoci vypyta svoje mliecko.Tak mu ho dam a nejak to neriesim zeby sme to mali nejak obmedzit,ked chce tak mu dam.Takze to mliecko nam nenahradi zeleninka ani ovocie.Takze tabulky a clanky nech si stanu tabulkami a clankami a realita je ina u kazdeho drobca.
@alohim No presne,maly je s nami pri stole aj rano ked ranajkujeme a vtedy keby mohol by mi vypil kavu z hrnceka a na obed tiez je s nami a veselo papa svoju zeleninku.Niekedy keby mohol tak by mi zjedol aj misticku.Dnes sme dali tekvicu a mala velky uspech.Tiez som kdesi citala ze karfiol by sa mal pridavat neskor lebo udajne nafukuje,no nasho nenafukoval a spolu s mrkvickou mal velky uspech.Presne preto som zacala s prikrmom skor ako v 6.mesiaci,aby mal popri nom moje mliecko,ktovie dokedy budem moct dojcit tak nech si to este uzijeme a zatial sme nemali ziadnu zlu reakciu na nic.Aj chlebik sme mu dali a veselo si ho cmulkal a nic mu nebolo a je to kysnute a je tam lepok a neviem co vsetko co by sa teraz nemalo.Jedine co sa snazim vyvarovat su sladkosti a kakao a samozrejme este sme masko nedavali.Dedo keby mohol by mu aj slaninu dal alebo spiske parky 🙂 (chlapi).Doteraz som mu napriklad davala ovocie ktore bolo nejak tepelne upravene(ci uz uvarene a rozmixovane jablcko alebo vyziva),dnes som mu dala surove jablcko a potom som zvazovala ze som asi malo nachystala lebo sa len tak zaprasilo po nom.Ked vidim ze mu nieco chuti tak mu to davam a je mi jedno ci to tabulky a odbornici odporucaju alebo nie.Riadim sa sama sebou a drobcom a tak je to najlepsie.Mozu mi radit tetky a svokra a mama ze daj mu toto alebo tamto......ja sa rozhodnem co mu dam a co nie.Ale mliecka sa nevzdavame ani teraz.
Caute baby...idem sa pochvalit 😀 Nasa mala dnes zacala slabikovat a samozrejme prve slabiky su ma-ma...tak som bola dojata a stastna prestastna. Je mi jasne, ze chuda male nema ani sajnu, ze co mi tolko radosti urobila a ze to vobec povedala..ale aj jej sa to velmi pacilo, takze to opakovala stale dokola. No veelku radost mi tym spravila... hlavne uz prestala robit ten nervy-drasajuci zvuk uff 🙂
@lunnka, @lilina22, @tiuska77, my mame tiez tie puzzle a objednavala som tieto http://www.penove-puzzle.sk/?74,penovy-koberec-... a je to velmi fajn. Malej aj ked padne hlavka na zem, tak si ju nebuchne a nema to tie vyberacie male casti, co su potencialne nebezpecne pre male deticky. Lebo viem, ze starsia mi to neskor cele ozuzlavala a hryzla..no nastastie dlho nemala zuby 😀 😀
@babush aj nasa to robi 🙂) cela rodina sa smejeme, najma ked je nespokojna da sa na styri a ma-ma-ma-ma a tak zalostne 🙂) este nevie co to znamena ale ja sa dojata na nu divam ze raz to tak nejak bude zniet 🙂
teraz to mame najkrajsie divadlo spolu s pohupovanim dopredu-dozadu
k tomu puzzle staci 8mm? nie je to stale tvrde? ja som naskladala 3 dekya az tak je to akotak OK, staci to? tie su lacnejsie ked chcem vácsiu plochu kupit, len ta hrubka ma odradza
@zlobinka
@nena13
@janusha33
@svetlusska Ďakujem baby cením si to, že ste mi odpovedali 🙂 ja som rozmýšľala, že si objednám tieto http://www.ebay.co.uk/itm/3-Reusable-Washable-C... , ale to asi bude málo keď sú tam troje nohavičky a 6 vnútrajškov...čo myslíte?
@lunnka ja mam to puzzle v obyvke na koberci a uplne to staci. Mam na tom aj tu rozvojovu decku, ale teraz uz sa skor toci a skusa liezt mimo decky a len na tom puzzle. Tu je fotka, ako to vyzera, ale tu je este len na takom mensom kusku. Ako sa vsak Linda zacala viac hybat, rozsirila som jej to puzzle aj s okrajmi.
@tiuska77 no len troje bude malo, ja by som na tvojom mieste objednala aj klasicke stvorce a k nim samozrejme aj vrchne nohavicky, my ich pouzivame na doma, rychlo schnu, na dlhsie prechadzky pouzivame tieto kapsove plienocky
@tiuska77 nie to ti stacit nebude to mas iba tri plienky kapsove a das do vnutra dve vkladacky...tieto musis oprat cele..potrebujes zhruba tolko plienok kolko spotrebujete na dva/tri dni...aby ti stihli preschnut...tieto su v pohode,ale lacnejsie mas ked pouzivas vrchne gate a dovypchavavas
babenky otazocka tie ktore uz mate za sebou druhe ockovanie, mali vase babatka potom sopliky???nas soplil trochu aj predtym ale tak nam zacali ist zubky tak preto, dva dni to bolo v pohodke ziadna zmena ale od vcera vecera ma soplikov az az, mu chrapci v nosteku, vyteka mu z neho, odsajem toho dost ale je to skor take vodove ale aj huste...v noci to mal aj ked spal teraz to nepocujem ale ked bol hore tak to mal riadne...neviem ci s nim mam ist k lekarke alebo nie kedze ide vikend....

ja mam jednu postielku v spalni, ta je na spanie. A druhu mam dolu v kuchyni, tak je v nej. ma tam hrazdu, tak sa hra. No a ja ked varim, tak ma pozoruje. 😉