Pôrod v novembri 2011
Ahojte tehulky,
tak túto diskusiu zakladám🙂 a prajem nám príjemné písanie a vymienanie informácii o naších rastúcich bruškách a uzlíkov v nich 🙂 😀 a dobojujeme to do koncaaaaa 😉 😀
@zlamal.i nerozumiem? prečo bať? ja sa nesprchujem, fakt malokedy, len sa kupem.vodu si dam taku akurat,ani horucu, ani studenu, nemeriam to teplomerom.čoho by si sa mala bať?
ach jaj... dnes sa musím trepať do soc. poistovni... som tam varená-pečená odkedy som na PN, a len teraz si všimli, že mám od januára nedoplatok na DNP 😠 tak ma to rozčúlilo ked som v schránke našla predvolanie 😠
dievčata ja dnes asi umrem... nech už odkvitnu pupavy, lebo ja fakt neviem co zo sebou...
☹ ☹ ☹ ☹
ahojte kočky, tiež by som s tým kúpaním bola opatrná a hlavne v spoločných bazénoch, človek nikdy nevie čo tam môže dostať.....ja som ani nikde nebola a z cytológie mi teraz vyšiel stredny silný zápal, pritom ani nemám žiadne príznaky 😒 , dnes som bola ešte na opakovanej kulitácii a bral mi aj krv, že ak mi opäť vyjde zápal, tak mi musí dať antibiotiká....pomóc to nechcem, mám z toho hrôzu ☹ ☹ ☹
inak kočky ako nevolnosti, už je to lepšie, u ňam už chválabohu to prechádza, len sem tam ( naprv včera 😝 😖 ) tak som rada, že ma už nenaťahujem ako malé mača 😀
@lolinkamaminka ahojček 🙂 ja mávam tiež také pichanie a bolesti, bola som u Dr., no bolo všetko ok, povedal mi že sa nemusím bať,že je to večšinou jedlom 🙂 tak sa neboj, určite to neni nič zlé 😉
ahojte 🙂 pred chvilkou som zo strachom stupala na vahu a skoro mi oci vypadli 😲 mam dole aj to jedno kilo,co som nabrala.Takze mam stale rovnaku vahu.Je to normalne,ked ani nevraciam,ani zle mi nebyva,ze by som este nic nepribrala?Akoze,tesim sa z toho,no je to dost podozrive 🙂 Poradnu mam o 2 tyzdne,tak uvidim co dotial....Sestricka sa uz minule cudovala,ze nemam +na vahe....
@karap je to uplne normalne.. ja v prvom tehotenstve som zacala priberat v piatom mesiaci a pritom som stale papala.. pribrala som dokopy 9 kilov a bolo vsetko v poriadku.. takze si myslim,ze sa vôbec nemusis bat.. aj moja dr. povedala,ze to je v pohode, este ani tento mesiac nemusis nic pribrat... ja tiez stale teraz jem, ale ozaj stale, a som na tej istej vahe.. a uz som aj vracat prestala, takze ozaj je to v pohode..
@henrieta44 ano ano je to lepsie.. to sa neda ani porovnat.. ako ma cely den napinalo,tak teraz mi je uz krasne.. uz len rano mi je spatne,ale cely den je uz krasne.. konecne si clovek môze uzivat tehu 🙂
@eviiinka dakujem 🙂 vo stvrtok idem aj ja ku dr tak sa ho spytam na to pre istotu...ale co ma este stve, je to ze stale chodim v noci cikat aj trikrat, napriek tomu ze navecer uz nepijem a v mojom stadiu tehotenstva by to uz nemalo byt.. 😖
@lolinkamaminka ahoj, aj mávam takú bodavú bolesť... raz na pravej a raz na ľavej strave v podbrušku... v nemocnici mi povedali že je to normálne, že sa mi naťahuje maternica a rozťahuje panva, Dr. ma nechal na PN a naordinoval mi kľudový režím 🙂
@lolinkamaminka cikať chodím aj ja 🙂 veľa krát sa mi ani nechce vstať a snažím sa vydržať... ale ked treba tak treba 🙂
ahojte baby...mate niektora taky problem ako ja? tyka sa to nastupu na druhu matersku..ale kedze s prvym mi materska konci v juli, a na druhu matersku by som amla ist az niekedy v septembri, tak mi tam hapruju 2 mes..co s tym? dat sa vypisat na PN od lekarky alebo ist doprace a vybrat si este nevybratu dovolenku alebo ako by ste to riesili?k tej PN ma odradza to, ze tam su len nejake casy na vychadzky..ale viem, ze moze byt aj PN s neobmedzenou vychadzkou, len neviem, kedy sa dava...neviete o tom nieco?
Ahojte baby, som tu chvilku nebola tak pisem dnes. Konecne som absolvovala svoj 1.utz na konci 12tt, pred chvilkou som prisla, mam aj fotecky, ale este som sa ich sem nestihla hodit. Ta mala bobulka ma 5.3cm a NT 1.01mm a NB 2.09. Neviete co znamena to NB a ake su normalne hodnoty? Viem,ze NT je sijove prejasnenie a to by malo byt do 3mm v poriadku. Inak bola to strasna sranda, lebo doktor ho nemohol namerat, stale sa mrvil, tocil a daval si stale ruky pred tvar. nakoniec sa mu podarilo spravit foto a akurat nam na nej kyva teda tak to vyzera tak sa tesim....Vy sa ako mate, chystate sa k Dr. Cunderlikovi? Chcela by som sa u neho objednat,zevraj je vyborny.
@majoslava 😀 som rada ze teda nie som v tom sama 🙂 lebo podla toho co som citala tak tie priznaky mali skoncit na konci tretieho mesiaca.. 😒 ale najvacsia sranda je asi to, ze cez den cikam menej ako v noci... 😝 a strasne ma to otravuje lebo musim zist po schodoch a odslapat niekolko metrov ku kupelni a za ten cas sa uplne zobudim a zaspavanie je pre mna problem...ale pozitivum je na tom aspon to, ze si tak zvyknem na nocne vstavanie ku babatku 😀
@lolinkamaminka ja chodím pred spaním často a potom, tak nad ránom, tiež ma to otravuje ☹ ale tak snad to bude všetko v pohode 🙂 už vieš či to bude dievčatko alebo chlapček ? 🙂
@eviiinka ale kdeze, este nevieme, ale zatial ratame len s dievcatkom, ale tak ked bude mat chvostik tak ho budeme rovnako lubit 🙂 problem bude iba s menom lebo pre dievcatko mame ale pri chlapcenskom sa vzdy rozputa boj 😀 ty uz nebodaj vies co to bude?
@lolinkamaminka ja to mám podobne tie schody 😖 ale máš pravdu aspon si zvykneme vstávať ku drobcovi 🙂 Ja mať budem určite chlapca... všetci mi to hovoria, tak nad divčenským menom som ani nerozmýšľala 🙂 bude sranda ked mi doktor oznámy, že to bude dievčatko :D
baby aj vás svrbí bruško?? mňa hrozne aj ked ho stále natieram...
@luci66 NB znamena nose bone-čiže nosova kostička, nevysvetlim ti to odborne, ale mne dr. povedala, že ak je pritomna, je dobre, ak mimi nema tuto kostičku je to znak, že ma nejaku odchylku na tvari takže riziko nejakej vady.
patrala som po tych skratkach a našla som toto: R.Č. matky – rodné číslo matky
Predchádzajúce gravidity: (gynekológ zapíše predchádzajúce tehotenstvá)
Pôrody (počet pôrodov)
Rok (rok, v ktorom boli všetky pôrody)
Pohl. – Pohlavie detí (značky – krúžok s krížikom dolu je dievčatko, krúžok so šípkou hore je chlapček)
Hmot./dĺžka – hmotnosť (najčastejšie v gramoch), dĺžka (najčastejšie v centimetroch);
Kompl. grav. – komplikácie v tehotnosti;
Kompl. pôr. – komplikácie počas pôrodu;
Ab. rok/g.m. – samovoľné potraty – rok, kedy sa udiali, g.m. gestačný mesiac – dĺžka tehotnosti v mesiacoch, kedy sa potrat udial;
UPT: rok/g.m. – umelé prerušenia tehotnosti, či už na prianie matky alebo z medicínskej indikácie, rok, kedy boli vykonané a dĺžka tehotnosti v mesiacoch;
Anamnéza – údaje, ktoré získa lekár pri rozhovore s vami, vaše ťažkosti;
RA: rodinná anamnéza – údaje o závažných ochoreniach v rodine (pokrvné príbuzenstvo, nie manžel a jeho rodina), dôležitý je hlavne výskyt cukrovky, vysokého tlaku, rakoviny, psychických ochorení a tehotenských komplikácií v blízkom príbuzenstve. V rodinnej anamnéze možno zaznamenať i eventuálne vrodené vývojové chyby v priamom príbuzenstve potomka (starší súrodenci, ale i otec a jeho priami príbuzní).
Detské ochorenia: sú klasické detské ochorenia matky, ktoré prekonala ako dieťa – ovčie kiahne, osýpky, šarlach, mumps, ružienka;
OA: osobná anamnéza – údaje o prekonaných ochoreniach matky. Jedná sa najmä o choroby, ktoré by mohli vplývať na priebeh tehotnosti a pôrodu a z nich hlavne tie, ktoré pretrvávajú v súčasnom období, eventuálne je matka s nimi dispenzarizovaná u odborníka. Najzávažnejšie sú choroby srdca, vrátane vysokého krvného tlaku, endokrinné ochorenia, vrátane cukrovky, choroby pľúc, pečene, močových ciest. Zvláštnou kapitolou sú choroby a úrazy chrbtice a panvy, ktoré by mohli vplývať na priebeh pôrodu. Možno sem zaznamenať aj eventuálny údaj o liečenej neplodnosti a spôsobe otehotnenia.
Alergie: Zaujímavé sú alergie na lieky, lekár by mal odlíšiť, či sa jednalo naozaj o alergickú reakciu, ktorá nie je príliš častá, alebo iba o nežiaduce účinky lieku (žalúdočné potiaže, zvracanie, hnačka).
Operácie: zaznamenávajú sa všetky operácie, z ktorých najdôležitejšie sú samozrejme operácie panvových a brušných orgánov.
Tieto všetky údaje získa gynekológ pohovorom s vami pri vypĺňaní tehotenskej knižky. Za ich správnosť ste spoluzodpovedná i vy, zamlčovanie či menenie údajov by mohlo nepriaznivo ovplyvniť poskytovanú starostlivosť počas pôrodu, preto radšej povedzte aj to, čo netreba. Dôležité je, aby ste nahlásili správny údaj aj o prípadných umelých ukončeniach tehotnosti alebo o prekonaných pohlavných chorobách. Mohlo by to viesť k nesprávnym medicínskym postupom (neprevedenie zaisťovacej liečby pri prekonanom syfilise, neočakávané poruchy odlučovania placenty po opakovaných potratoch …).
Nižšieuvedené údaje sú určené budúcej mamičke, gynekológ vám bude písať termín ďalšej návštevy v poradni. Frekvencia udávaná v knižke platí pre zdravé nerizikové tehotenstvo. Rodička sledovaná pre rizikové tehotenstvo chodí do poradne podľa doporučení ošetrujúceho gynekológa.
Strana druhá.
Menštruačný cyklus – píše sa, či bol pravidelný, alebo nepravidelný. Číslom sa označí počet dní trvania cyklu/dĺžka krvácania v dňoch. Napríklad číslo 30/4 znamená začiatok menštruácie každých 30 dní a krvácanie 4 dni.
PM – dátum prvého dňa poslednej menštruácie. Termín sa počíta podľa tzv. Naegelovho vzorca: DPM – 3 mesiace + 7 dní. Tento termín platí pre 28-dňový menštruačný cyklus, pri dlhšom cykle sa musí pripočítať rozdiel, napríklad pri 30-dňovom cykle sa pripočítajú 2 dni (30 – 28). Pri kratšom cykle sa rozdiel odčítava. Až 40 % žien však udáva nesprávny dátum alebo má cyklus nepravidelný, preto sa termín pôrodu koriguje prvým ultrazvukovým vyšetrením. Vypočítaný termín pôrodu sa zapíše do kolonky TP v rovnakom riadku.
IVF – ET je skratka pre In Vitro Fertilisation – Embryo Transfer. Ide o umelé oplodnenie „v skúmavke“. Pretože vtedy sa presne vie, kedy k oplodneniu prišlo, vie sa aj veľmi presne vypočítať, kedy bude termín pôrodu. Táto kolonka sa vypĺňa iba u žien, ktoré otehotnejú touto metódou.
PP - prvé pohyby, ide o deň, kedy pacientka ucítila prvé pohyby plodu.
Nástup MD – dátum nastúpenia na materskú dovolenku, 6 až 8 týždňov pred termínom predpokladaného pôrodu;
Výška – hmot. – údaje o výške a hmotnosti mamičky pred otehotnením;
Rozmery panvy – pri prvej prehliadke by mali byť zmerané vonkajšie panvové rozmery – vzdialenosť medzi tŕňmi sedacích kostí (distantia bispinalis), vzdialenosť medzi hrebeňmi bedrových kostí (distantia bicristalis) a vzdialenosť medzi veľkými chocholmi stehnových kostí (distantia bitrochanterica) na oboch stranách. Posledný údaj je predozadná vzdialenosť od vrcholu lonovej kosti po horný okraj krížovej kosti. Panva sa meria pomocou pelvimetra. Význam získaných údajov sa v súčasnosti spochybňuje jednak preto, že nie veľmi presne vypovedajú o vnútorných rozmeroch kosťového pôrodného kanála i preto, že sa v priebehu tehotnosti a pôrodu menia.
Cervikálne skóre – v snahe o objektivizáciu nálezu pri vaginálnom vyšetrení bolo zavedené bodovanie vlastností maternicového čípku. Hodnotí sa jeho dĺžka, dilatácia (otvorenie krčkového kanálu), orientácia (sklon oproti maternici – dorzálna je dozadu, mediálna je v strede a anteriórna je dopredu), konzistencia (tuhosť), cerviko-korporálny uhol (je to hodnotenie strmosti zúženia v oblasti vnútornej bránky krčka), naliehanie (je to vzťah najnižšie položenej časti plodu, najčastejšie hlavičky k panvovému vchodu). Tieto údaje hodnotia pripravenosť krčka maternice na pôrod, dôležitá je hlavne dynamika stavu – zmeny v reálnom čase.
CI nad MT – ad ambulancia pre RG – ak je cervikálne skóre (CI – cervical index) väčší ako maximálna tolerancia – tehotná by mala byť vyšetrená v ambulancií pre rizikové tehotné (RG – riziková gravidita), maximálna tolerancia je uvedená v pravom stĺpci pod tabuľkou a je vo vzťahu k pokročilosti tehotnosti.
Moč B-C-H-U – výsledok papierikového vyšetrenia moču, B – prítomnosť bielkovín, C – prítomnosť cukru, H – prítomnosť krvného farbiva hemoglobínu, U – prítomnosť žlčového farbiva urobilinogénu, hodnotí sa semikvantitatívne, podľa zafarbenia indikátora prostredníctvom krížikov.
Nalieh. – naliehanie – vyjadrenie, ktorá čiastka plodu je najnižšie – najčastejšie hlavička, ale môže byť aj zadoček, nôžky alebo iná časť plodu.
OP – ozvy plodu – označujú sa buď + alebo presnejšie aj presnou frekvenciou srdiečka plodu, tá je v termíne pôrodu od 120 – 160 úderov za minútu.
Subjektívne ťažkosti – sem lekár zaznamená ťažkosti, ktoré pacientka udáva pri návšteve poradne.
ena 1d, 32tt Dnes o 14:11
Tretia strana
Vstupné vaginálne vyšetrenie dňa – je to prvé vyšetrenie po zistení tehotnosti, malo by obsahovať i cytologické vyšetrenie (OC – onkocytológia) a kolposkopiu – vyšetrenie povrchu krčka maternice špeciálnou lupou.
Fundus – spona v cm – meranie vzdialenosti od horného okraja lonovej kosti po vrchol maternice pomocou krajčírskeho metra. Okrem aktuálnej hodnoty je dôležitá dynamika, tvar krivky. Hodnota sa zaznamenáva do grafu, kde zvisle sú týždne a vodorovne vzdialenosť v cm. Je to nepriamy ukazovateľ rastu plodu. Je pomerne nepresný, zachytí iba 75 % plodov s poruchou rastu, v súčasnosti je nahrádzaný hlavne ultrazvukovým vyšetrením.
Štvrtá strana
10.g.t., 20 g.t., 30 g.t. – označenie pre vek plodu, vyšetrenie v 10., 20. a 30. gestačnom týždni, tieto vyšetrenia nemusia byť úplne presne v danom týždni.
Týždeň podľa PM – vek plodu na základe poslednej menštruácie;
Zodpovedá g.t. – vek plodu na základe nameraných ultrazvukových hodnôt;
CRL – cranium rumph lenght – dĺžka plodu od hlavičky po zadoček – meria sa do 15. až 16. týždňa.
NT – nucheal translucency – presiaknutie šije – v 10. – 13. týždni sa meria u plodu šírka podkožia v oblasti šije – šírka väčšia ako 3 mm znamená zvýšené riziko genetickej anomálie plodu.
BPDxFOCD – BPD – biparietálny diameter je priečny rozmer hlavičky, vzdialenosť medzi oboma spánkovými kosťami, FOCD – fronto-okcipitálny diameter, pozdĺžna veľkosť hlavičky, vzdialenosť od čelovej kosti ku kosti záhlavovej, dôležitý je biparietálny priemer, frontookcipitálny sa niekedy nemeria. Oba tieto údaje možno doplniť údajom HC – head circumferentia – obvod hlavičky.
TADxAPD – TAD – transabdominálny diametar – priečny rozmer bruška plodu, APD – anteroposterior diameter – predozadný rozmer bruška plodu. Možno doplniť, eventuálne nahradiť údajom AC – abdominal circumferentia – obvod bruška.
Poloha a naliehanie – poloha plodu vo vzťahu k pozdĺžnej osi maternice, naliehanie – je najnižšie položená čiastka plodu.
Chorion – plodový obal, ktorý sa hodnotí do 11. – 12. týždňa, potom splýva s druhým plodovým obalom – amnionom.
Cervix – pomocou vaginálnej sondy možno v indikovaných prípadoch posúdiť dĺžku a tvar maternicového krčku, robí sa u hroziacich predčasných pôrodov.
Akcia – popisuje sa akcia srdiečka plodu, buď slovíčkom prítomná, alebo +, prípadne možno napísať aj frekvenciu srdiečka.
Pohyby – popisujú sa pohyby plodu, prítomné alebo neprítomné.
Pohlavie – pohlavie plodu.
Lokalizácia placenty – umiestnenie placenty na prednej, zadnej stene maternice, vo vrchole maternice (fundus), alebo vcestná placenta umiestnená pod naliehajúcou čiastkou plodu (praevia).
Stupeň zrelosti – hodnotí sa obraz placenty na ultrazvukovom vyšetrení, podľa štruktúry sa dáva stupeň 0-III.
Plodová voda – posudzuje sa množstvo plodovej vody, oligohydramnion = málo, polyhydramnion = veľa plodovej vody.
Lokalizácia pupočníka – umiestnenie pupočnej šnúry.
IPP UA RI Index – Index placentárnych prietokov uterinnej artérie – pomocou doplerovského ultrazvukového vyšetrenia sa meria rýchlosť toku krvi v pupočníkovej tepne, hodnotí sa pomer rýchlostí počas srdcového cyklu. Toto vyšetrenie slúži ako doplnok pri predpokladanom rastovom zaostávaní plodu, ukazuje, aký odpor kladie placenta krvnému obehu plodu, nepriamo poukazuje na stupeň poruchy výmeny plynov v placente.
Laboratórne vyšetrenia
KS + Rh ženy – krvná skupina matky;
KS + Rh muža – krvná skupina partnera – otca dieťaťa;
Protilátky – u Rh negatívnych matiek sa robí 3x za tehotnosť odber krvi na zistenie eventuálnej tvorby protilátok proti Rh faktoru;
Ery – počet červených krviniek;
Hb – koncentrácia krvného farbiva;
Ht – pomer červených krviniek ku plazme;
Le – biele krvinky;
Tr- doštičky;
Lues 2 x – odber krvi na zisťovanie sifylisu, robí sa v 3. – 4. mesiaci a druhýkrát v 7. – 8. mesiaci;
HIV – odber krvi na pozitivitu HIV;
HbsAg – zisťovanie prítomnosti žltačky typu B;
TOXO – zisťovanie protilátok na toxoplazmózu;
Rubeola;
Screening GDM – vyšetrenie krvi na tehotenskú cukrovku;
o-GTT – záťažový test na zistenie tehotenskej cukrovky – odber krvi z prsta po vypití vody s obsahom cukru;
AFP v sére – odber krvi na alfafetoproteín, jeho nízke hladiny znamenajú zvýšené riziko genetickej anomálie plodu, vysoké hladiny predstavujú riziko rázštepovej vady chrbtice alebo bruška plodu;
AMNIOCENTÉZA – odber plodovej vody;
Kultivácie – bakteriologické vyšetrenie;
Moč;
MOP p.p. – mikróbny obraz pošvový – vyšetrenie náteru pošvy pod mikroskopom;
Str. agalactiae – vyhľadávanie prítomnosti streptokoka skupiny B v pošve a konečníku, pri jeho pozitivite sa podávajú antibiotiká pri pôrode ako prevencia infekcie plodu;PH pošvy – skriningové vyšetrenie na poruchu pošvového prostredia;
EKG;
Stomatológ – zubné vyšetrenie;
Psychoprofylaxia – absolvovanie prípravy na pôrod, prednášok a cvičení;
Otec pri pôrode – absolvovanie prípravy otca na pôrod;
@karap Ahoj, ja som tiez mala cca v 10tt + 1kg a vcera om bola na poradni v 13tt a uz ho mam dole 🙂. Zevraj v 1.trimestri sa moc nepribera, maternica sa roztahuje, brusko rastie, ale vaha by mala byt este cekom upravena. Ja som sa tiez cudovala, sestricka povedala,ze to je normalne. A asi aj individualne
@dominika_sk Dakujem, to som rada
@dominika_sk Wow, to je super, kopu z toho zatial nepotrebujeme myslim, ale do buducna sa to zide urcite.
Dobré ránko maminky, ako sa máte? 😉
@henrieta44, nevolnosti? U mna stale. Vcera aj predvcerom som vracala, dnes zatial nie 😒. Keby som aspon vedela, kedy to skonci... Pri prvom to uz bolo v tomto case fuc 🙂
@mgurnak, mas urcite viac moznosti. Mozes si zobrat dovolenku a zvysok neplatene volno, alebo kombinaciu dovolenky a PN. Vseobecne viem, ze Socialna poistovna nerobi kontroly, ktore su do 2 tyzdnov PN-ky, pretoze toto obdobie plati zamestnavatel. A pokial by Ta neskor kontrolovali, vzdy mozes povedat, ze si bola v lekarni...
Ahojte maminky ako sa mate?
Ja som doteraz nemala ziadne nevolnosti a teraz akosi 3 dni mi je kazde rano zle, moze byt ze to len teraz zacne, ked to ma praveze prestavat ? ☹
Dnes som mala poradnu vaha stale rovnaka ale to je asi normalne, tlak stale nizky. O tyzden utorok mam ist na krv kvoli testom ci je mimi zdrave, velmi sa bojim dufam ze bude vsetko v poriadku.
Dnes mame krasne teplucko, tak pekny den prajem 🙂

@zlamal.i myslim,ze raz-2x do tyzdna Ti kupel neublizi,ked si nedas priliz horucu vodu.No naopak,ked uz budes mat termin porodu,odporucam horuci kupel,lebo vraj moze spustit porod 😉 U mna to nefungovalo...Ani kupel,ani sex 😀