♥Septembrove bábätka 2010♥
Ahojte hľadala som túto temu žial bez výsledku ak tu taká už je tak sa ospravedlňujem.
Ja mám už potvrdene tehu lekárom a termín mám podľa PM 6.9.2009
Zatiaľ je to malé-veľké tajmostvo 🙂 Chcem s tým trošku opatrne pretože mám za sebou potrat...o bábätko som prišla v 15tt tak mám teraz veľký strach ale verím,že všetko dobre dopadne a ja dám svojej dcérke nádherneho zdavého súrodenca 😵
no to je tiez pravda ... ked inde zarobia lepsie a maju aj ine podmienky na pracu, tak preco by nesli prec
co jaaa viem, zasa ked nieco robim a chcem to robit budem hnusny?
... to su vynimky podla mna ...
agentkak stalo uz aspon 2x 😉
drakvak aj ja zijem vo Svajciarsku a narok som nemala na Slov. porodné, lebo uz mam tam odhlaseny trvaly pobyt, tvoja kamoska ak ho stale ma tak ma narok na to porodné ak nedostala tu. 😉
Pridam sa k vam. Bola som doteraz opatrna, lebo sme po opakovanych potratoch, ale snad uz v 13 tyzdni sme z najhorsieho vonku. Uvidime. termin mam 4.9., ale babo je vzdy trosku vacsie, tak mozno to nakoniec bude augustovca.
zuzka, UK a irsko je dost velky rozdiel, Uk ma odlisny system zdravotnictva a dost zastaraly. im sa prakticky od 50tych rokov nic nezmenilo. bola som tam pred 10timi rokmi a stacilo mi.
drakvak, chyba sa nestala, pokial ma zena trvaly pobyt na slovensku, moze zit v zahranici aj 20rokov, jej dieta stale bude mat narok. pokial je to v ramci europskej unie. a s tymto slovensko nic nespravi, pretoze je to stanovene zakonom EU, ktory je nadradeny zakonom SR. takze pokial napr. vo svajciarsku taka davka nie je, moze o nu poziadat v krajine,kde ma trvaly pobyt. tak isto aj s inymi davkami. napr. rodicovsky prispevok, ak je tam povedzme 100e mesacne, na sr je viacej, takze ten rozdiel jej sr musi doplatit.
lulina, ja som naopak presla sem od augustoviek. mala som termin podla MS na koniec augusta, ale podla sona mi ho posunuli skoro o dva tyzdne neskor.
inak vyzera to tak, ze tento rok bude dobry, lebo mam par kamosiek, jedna mala MA dokonca 4x za sebou, a teraz sa zadarilo, tento rok v lete babo bude. a dalsie tri, tiez po MA uz maju prvy trimester za sebou, takze tiez to vidim velmi pozitivne 😉
Ahojte dievcata!Vsimla som si,ze sa tu dostala tema zdravotnej starostliivosti.Je mi dost smutno ked hodnotite zdravotnictvo podla nejakej negativnej-pozitivnej skusenosti kamaratky,alebo co sa vam udialo pred par rokmi v danej krajine ☹ .Nezabudajte vsak prosim na to,ze kazdemu vyhovuje nieco ine.Napriklad niekto potrebuje mat cele tehotenstvo pod kontrolou a niekomu staci jedna prehliadka a je spokojny.Niekto potrebuje aby sestricky snim jednali ako so specialnym pripadom a niekto len,nech ho rychle vysetria a uteka domov.
🙂 Sustredme sa radsej na nase babatka a nedeprimujme (nedeprivujme)sa s problemami,ktore aj tak nevyriesime. 😀
Povodne som vam chcela napisat moju poslednu skusenost z minulej noci,ked som isla na pohotovost a povedali mi,ze sa musim objednat 😀 😀 😀 ......ale tym vas uz radsej zatazovat nejdem 🙂
PS:Dufam,ze som nikoho neurazila ani nenahnevala
ladywitch a tebe v Irsku dali nejaky prispevok na prve babo?
dadulienka, na pohotovost objednat? 😕 akosi mi k tomu chyba logika....
inak mne staci skusenost najblizsej rodiny ohladne nemocnic.napr ked sme boli akurat na dovolenke na sr, tak muzov otec bol v nemocnici na internom. mali mu robit kolonoskopiu, ale kedze uz 75 rocny dedo, zapcha, problemy s travenim atd, tak tam musel zostat 4dni. dva dni mu nedali ani najest ani napit. ked za nim prisiel muz, tak ze uz ani sediet nevladal, co sa mu zatmievalo pred ocami. tak muz siel prosit doktora, len mu daju aspon napit, vsak chudak vysileny uplne. to este pohoda. na dalsi den sa mu cinnost criev obnovila, ale nevydrzala to plienka. chudak, uz nevladze sam prejst sam ani na zachod. jeho spolubyvajuci od rana prosili sestricky, nech ho prezlecu, ze im to tam smrdi. myslite, ze sa dockal? o stvrtej tam bol muz a nastastie zacinali vizity, tak odchytil doktora a spravil tam bordel, ze cloveka nechaju 8hodin v h....e, akurat mu vankus prevratili, ze aby nelezal na tom spinavom. ocistili ho az po tom bordeli, co tam muz spravil. inak svokor kardiak, cholesterol vysoky, problemy vsetkeho mozneho druhu, tak berie asi 12 druhov liekov denne. hlavna sestra vravela svokre, ze ma doniest vsetky lieky, ktore berie aj mu ich tam nechala v takej tej krabicke na kazdy den s prepravkou po styroch dnoch ich tam mal stale vsetky. proste sa vykaslali mu ich davat. no nech tam je este tyzden, tak chlapa vynesu asi rovno v truhle.
a v juni bola mama na operacii krcovych zil na druhy den rano jej lekar pri vizite vravi, ze este nemoze vstat cely den, ani na wc ju nepustili, doniesli jej misu. ale uz o hodinu dobehla sestra, ze potrebuju jej postel, lebo maju vela pacientov, tak sa ma zbalit, ze ide domov. bolela ju noha, tak ju zobrali na prevazovnu sa na to mrknut. doktor prestrihol obvaz, pozrel nohu, ze je ok. a chcel nohu zasa obviazat. no ale nebolo cim. tristvrte hodinu hladala sestricka po nemocnici elasticke obvazy!!! mama medzitym lezala vyzlecena na stole. nakoniec dosla sestra s troma obvazmi, ale ze nech pouziju len dva, lebo treba setrit. nakoniec mama lezala na posteli zbalena a cakala do pol tretej na sanitku a vedla nej na stolicke uz sedela dalsia pacientka, ktora cakala kym mama uvolni tu postel. tvrda realita vo vychyrenej martinskej fakultnej nemocnici. a tam by som mala ist rodit? to radsej doma vo vani porodim...
a v irsku ziadna taka davka nie je, a myslim, ze viac ako polovica statov eu nic take nema, resp. tie co maju, tak to su vacsinou davky pre socialne slabsie rodiny, cize rozhodne nie pre kazde narodene dieta.
uz nechajte zdravotnictvo na pokoji 😉 ... kazdy ma svoje skusenosti ... niekto negativne a niekto pozitivne ... mne sa zatial nic negativne nestalo, tak sa na to pozeram z ineho uhla pohladu ... a verim tomu, ze kazdy lekar aj zdravotna sestra robi svoju pracu s tym najlepsim vedomim a svedomim 🙂 ... teraz chodim do DeD a to keby ste tam videli tie zdravotne sestry, kolko maju prace a kolko a hlavne AKYCH deticiek tam je, tak by ste stali s nemym uzasom ako to tie zeny zvladaju a kolko sa im venuju, hoci maju prace nad hlavu ... fakt klobuk dole ... a urcite nie su platene tak, ako by si zasluzili 😔
ladyw,je to smutne,ale bohuzial je to vsade na svete ☹
ja zatial nevem ako je to tu,ci pre SS rodiny,alebo pre kazdeho ide prispevok po porode,ale dostali sme knizocku rodicovsky poradca k peniazom,tak musim poriadne nastudovat 😀
zuzka ak sa smiem spytat,ty do DD chodis pracovat,alebo len pomahat.Ozaj uz aj mna obcas pobolievaju krize,tak som si na teba spomenula 😉
doktorka povedala,ze krizove stavce sa v tehotenstve oslabuju,takze mam zakazane dvihat cokolvek tazsie,aby sa mi to nezhorsilo-tak aj ty s tymi detickami opatrne-no zavidim ti taku spolocnost 😀 uz aby bol september 😉
dadu ... nepracujem tam, ani nechodim pomahat ... robim si jeden kurz a absolvujem tam prakticku cast ... a nie je to tam take ruzove ako to vyzera ... vela postihnutych deticiek 😔 😔 😔 ... mna uz nastastie krize tak brutalne nebolia ... len obcas, ked sa viac namaham ... a tento tyzden toho bolo dost ... ked sa na mna zaavesilo 6-rocne dievca s Downovym syndromom, tak som mala veru dost a este ho aj tahat z vane ... teraz ma strasne boli spodna pera zvnutra a aj spodok dasien ... neviem co za pliaga zase na mna lezie ... uvidim, ci sa mi to zlepsi do pondelka alebo s tym ist k lekarovi 😝
aj mna nenormalne boleli krize v prvom tehu.a ako sa vravi, ze ku koncu sa nesmie spat na chrbte, len na boku, tak ja presny opak. na bokoch som uz nemohla, lebo ma strasne boleli bedrove krby. no co, stanka mala vyse styroch kil, tak to bolo riadne zavazie. 😀 ale na chrbte sa mi fakt dobre spalo. a teraz ma akoby zazrakom skoro vobec nebolia krize. asi som si dost spevnila svaly, ono to nie je sranda, ked mate denne stokrat dvihat a nosit take velke babo. ved teraz uz ma desat a pol kila, takze ziadne drobciatko. ale aspon mam svaly. 😀
dadulienka a ty si kde v zahranici? mate tam ten prispevok pri narodeni dietata? lebo ja som si s tym vybavovanim fakt uzila svoje. neskutocna byrokracia na slovenskych uradoch. len na blby rodny list cakas tri mesiace.
Lady,tak ty si od nas zdrhla.a ako to,ze ti zmenili Tp?
ladywi,ja som v UK.Prave som sa docitala,ze pop 25tt mam narok na £190 a po porode je to £500 no toto sa este zvazuje podla toho kolko financii prichadza do domacnostii.dalej otec ma narok na 2 tyzdne dovolenky a este potom je samozrejme materska,nejaky child benefit a tax credit.Uf je toho strasne vela,ale je to rozdelene do casoveho obdobia kedy co,tak podla toho sa budem drzat.
Nad tym prispevkom zo Sr som neuvazovala,sice mam tam trvaly pobyt,ale prakticky uz zijem tu,tak neviem co budem robit.
Ako to vyzera s tebou?budes ziadat o ten prispevok?
ladyw ozaj vdaka,ze si napisala o tom,ze sa nemoze v neskorsom stadiu spat na chrbte-o tom som nevedela,zase som o nieco mudrejsia 😀
no muz je nezamestnany, takze sa mi to zide. ale prakticky cely prispevok aj tak pojde na cestu domov. vzdy nas to vyjde tak na 700-800eur, no ale odopri starym rodicom vidiet vnuca. tu boli rodinne pridavky, ale kvoli krize to poskrtali. boli 92e mesacne, ale len do maja, v maji to znizili na 41e,takze akurat pri stanke som dostala uz len tu znizenu a od januara teraz to zrusili uplne. cize nic dalej neexistuje. zaujimave, ze o tomto su informovani na sr, ale o prspevku pri narodeni ako kde. kazdy uradnik to riesi inak. napr v kosiciach im staci cestne prehlasenie (vsak vlastne si to moze uradnik kedykolvek mrknut na nete, ze tu nic take nie je), ale v martine, tam este zaspali dobu. od kazdej jednej mamicky ziadaju potvrdenie.a iri to nechcu vydavat, lebo im to pride strasne sproste, vypisovat, ze nie, tato pani nic nedostala, lebo u nas nic take neexistuje a potom pride dalsia a dalsia, co ziada to iste. ako u blbych. asi si myslia, ze kvoli mne to nakoniec uzakonia, alebo co. a potom ti tam stoji ziadost pol roka, lebo bez potvrdenia ti to nechcu vyplatit, ale od irov potvrdenie nedostanem. tak uradnicka pisala sama ziadost, ze v ramci EU jej musia odpovedat, no ale iri sa vykaslali na to. ani za tri mesiace ziadna odpoved, tak mi to nakoniec vyplatili aj tak, ale ziadali cestne prehlasenie. ale na tom tlacive mas kolonku, kde cestne prehlasujes, ze si nic take nedostala. no kocurkovo. a este nevedeli pochopit, ze ako mozem mat uplne rovnakeho aj gynekologa, aj detskeho lekara. no lebo tu je vlastne general practionist, cize doktor na vsetko.a kym to tetusky pochopili, tak chvilu trvalo.
tu ma otec narok na dva dni preplatene volno a inak nic. este ked ides na antenatal classes, tak mu to preplati zamestnavatel. inak na matersku mozes nastupit najskor v 36tt a najneskor v 38tt. ja som sla az v 38tt, lebo mas narok aj tak len na 6mesiacov a potom bud sa vratis do prace, alebo zostanes doma, ale uplne bez penazi. mne to aj celkom vhod prislo, ze je muz bez roboty, lebo stanku by som taku malu do skolky este nedala. tak je s nou doma on a ja robim 4dni do tyzdna od osmej do druhej, takze to nie je zas az take zle
fiiha,tak to sa mi zda dost malo..ja ked to budem vediet presne,tak sa rozhodnem,ale velmi sa mi na sr koli papierovackam ist nebude chciet,skor navstivit starych rodicov 😀
Asi sme tu len my dve,tak ti zelam dobru noc.papa
ja som tiez este tu, ale uz pojdem do postele o chvilu, aj ked sa mi vobec nechce spat 😅 😕
dadulienka, neodporuca sa hlavne ku koncu spat na chrbte, lebo babo vahou tlaci na velke zily v bruchu a tak si moze obmedzit, ale aj tebe prietok krvi. vraj niektorym zenam je az zle, ked tak lezia. no ale mne sa tak spalo dobre. ale zasa som nelezala uplne, skor som bola v polosede, lebo ma nenormalne palila zaha, tak som spavala na troch vankusoch.
inak my sme sli na sr, ked mala stanka 4mesiace, skor sa nedalo, lebo slov. rodny list boli schopni vydat az za 3mesiace a bez neho nemohla dostat pas, cize ani cestovat.
Od 20 tyzdna sa neodporuca spat na chrbte, lebo aj babo ma menej kyslika, maternica je uz tazka a velka a stlaca velku cievu co ide od srdca a nosi kyslik a krv k pupocnikovej snure, cize babo riskuje ze bude malo okyslicené.
ja som zvyknuta teraz este spavat na bruchu, nic ma este netlaci ... no a potom budem musiet spavat na boku ... na chrbte nie som ani zvyknuta spat
No ja som spala na chrbte ale len 10 minut, lebo uz bedrové klby ma tak boleli z toho spania na boku, to bolo hrozné. 😒
Panva sa roztahuje a brucho vazi uz aj spanie na vankusoch mi nepomahalo, bedrové klby si to uzili a vecné behanie na wecko v noci, lebo mechur vecne tlaci, ale co uz by sme nevydrzali pre tie babuliatka ze? 😉
Jedinu vyhodu som mala, ze palenie zahy som vobec nepoznala, asi tym, ze som pila kazdy den kakao a vraj mlieko to nejako neutralizuje ci co. 😅
mywiel, mne mlieko uz nezabera, ja som mala problem so zaludkom este pred tehu, takze ku koncu tehu som uz brala pred spanim lieky na neutralizovanie kyseliny. a tie bedrove klby, to bolo fakt zle. este mame aj blbu postel, kazdu strunu som citila v matraci. clovek sa zle vyspi, lebo celu noc sa prehadzuje, chodi na wc a rano este aj do prace musi ist. 😝
zuzka, ty este spis na bruchu? ja som kedysi spavala len na bruchu, inak som nevedela zaspat, ale od nejakeho 6tt mi to zacalo vadit. brucho som este nemala, ale necitila som sa nejako prijemne. a tak som sa tesila, ze po porode sa konecne vyspim na bruchu, ale houby, ked mas prsia plne mlieka, tak na tom sa tiez nespi dobre....a za tu dobu som sa uz aj naucila na chrbat.
ladywitch ... no jasne spim este stale na bruchu ... ja tehu brusko este nemam ... nic na mne nevidno ... a citim sa normalne, nic mi neprekaza a ani netlaci ... tak spim stale tak ako som zvyknuta 🙂
zuzka, ved ja som tiez na zaciatku nemala brusko, ale proste sa mi uz nespalo pohodlne, mozno to bolo len psychikou, ze si akoze tlacim na babo, neviem...a teraz uz brusko mam, pri druhom vyskoci vcassie, a zvlast u mna, ja som este ani nezacala cvicit po stanke, lebo som stale kojila a to sa velmi neodporuca.

ja si myslim, ze je ludi neurekom, ale vzhladom k podmienkam tam byt nechcu