Termín pôrodu august 2013
Ahoj,pridá sa niekto ??? 🙂
@marley7 pohlavie bábätka je dôležité, aj my to vysvetľovali - nejako sa to týka pohlavného ústrojenstva, ktoré je u chlapcov vonku a ktoré teda pri KP ide von ako prvé a mohlo by dôjsť k poraneniam, aj vnútorným - neviem presne, ako a čo, ani som to neriešila, určite by to vedel vysvetliť niekto z lekárov.
ja by som v žiadnom prípade neriskovala KP pôrod vaginálne. Tvrdenie @dulkagabulka že žena to vôbec nepozná je značne nezodpovedné. Pri KP pôrode treba ako poslednú VYTLAČIŤ hlavičku, čo je veľmi náročné, naopak pri pôrode hlavičkou je hlavička ako prvá vonku a telíčko už len vykĺzne. Rodička musí vedieť, že ak porodí telíčko, musí zabrať a ihneď po pôrdoe telíčka vyltačiť hlavičku, že tam nepomôže oddych a predýchanie kontrakcií, ale musí perfektne spolupracovať.
@babulka ak si prečitaš pribeh, ktory som sem davala (to babatko ma len par mesiacov)- na hlavičku sa trpezlivo čakalo- žiadne "spolupracovanei " s personalom neoblo potrebne- mamička spolupracovala s babatkom
@dulkagabulka každopádne myslím, že k spôsobu pôrodu sa môže zodpovedne vyjadriť jedine lekár. Ako som to už inde spomínala - sú ženy, ktoré dokážu rodiť "zavesené v konári stromov v objatí s prírodou" a naopak sú ženy, ktoré sa spoliehajú na odbornosť lekárov a pôrodných asistentiek. Ani jedno z toho nie je zlé alebo dobré, ani jedna nie je lepšia alebo horšia matka.
ináč mám pocit, že v poslednej dobe sa všetko škatuľkuje - dobrá matka je tá, ktorá porodí dieťa čo "najprirodzenejšie" (podľa príručiek), dojčí do 5. rokov, neočkuje, ani raz sa škaredo nepozrie na dieťa, nekočíkuje, ale nosí, nepoužíva jednorazové plienky, ale bavlnené .... a naopak... Možno by sme mali prestať vnucovať vlatné názory na to, čo je dobré, a riadiť sa heslom "ži a nechaj žiť" ke´dže nežijeme v ideálnom svete, kde všetko ide podľa príručiek.
@dulkagabulka a príbeh som čítala, a zaujala ma v ňom táto veta "Pôvodne sme plánovali nechať dotepať pupočník, počkať na porodenie placenty a až následne strihať pupočníkovú šnúru, ale dcérka po narodení hneď nedýchala a musela ísť pod kyslík." takže toľko k porodeniu hlavičky a spolupráci rodičky.
@babulka mrzi ma, ak by niečo vyznelo tak, ze niekomu niečo vnucujem
len ponukam iny pohlad na vec
myslim si,ze všetko je individualne..vôbec nevyzdvihujem,ze "dobra" je iba ta matka, ktora porodila prirodzene a dojčila 5 rokov...ak si zena vyberie epidural, cisarsky, nedoječnie alebo čokolvek ine, myslim,ze ma na to pravo..
ale mala by dostat pred svojim rozhodnutim dostatok informacii- pretože v dnešnej dobe je najvačšou motivaciou strach, ktory nie je dobrym radcom
@babulka dokonca si myslim, ze ak ma byt epidural pomoc od bolesti, tak by bolo eticke, aby bol zadarmo- aby to nebol nejaky nadštndard 🙂
vieš, v mojich časoch ženy uplne bežne rodili detičky KP- neboli take prestrašene ako teraz...su nemocnice, kde sa to doteraz bezne aj robi- napriklad poznam ženy, ktorym v niektorej porodnici opakovne tvrdili (viac lekarov), ze to nie je mozne, dokonca,ze je to metoda non lege artis- stačilo ist do inej pôrodnice a tam KP porodili - zdrave deti..ta kamoška 3,96 chlapca bez nastrihu dokonca...
preto vravim,aby si žena zistila informacie...nie každa poloha KP je bezpečna- to je na lekarovi alebo por.asitentke, aby posudila,ako babatko nalieha
Mne príde tiež dost nezodpovedné riskovať zdravie dieťaťa kvôli prirodzenemu pôrodu, ale na tuto témy som uz pár krát s
@dulkagabulka diskutovala
Myslím, že strach je prirodzený a zodpovedná matka spraví všetko pre to, aby sa dieta narodilo zdrave
@dulkagabulka to nie je o inom pohľade na vec, nakoľko každá z nás je jedinečná, každá z nás sa najlepšie pozná, a každá z nás chce pre svoje bábätko len to najlepšie. Každý pôrod je jedinečný, a aj z najbezproblémovejšieho tehotenstva môžu vzniknúť otrasné komplikácie. Tu neexistuje biele a čierne.
Strach je podľa mňa úplne prirodzený, nehovorím o patologickom strachu, ale o úplne obyčajných obavách, ktoré snáď premknú každú z nás občas.
vyznamne svetove osobnosti v oblasti pôrodnictva a neonatologie , vratane WHO, i našich lekarov, sa zhodnu v tom, že prirodzeny pôrod je pre zdravu matku so zdravym dietatkom bezpečnejšou volbou..a v pripade komplikacii mame chvalabohu , medicinu na takej urovni,ktora vie pomahať 🙂
ja si myslim,ze niekedy skratka matka citi, že je pre nu cisarsky, alebo akykolvek zasah, lepšou volbou- lebo ona jedina vie, ako sa citi vo svojom tele, ona jedina ma priamy vnem babatka- a malo by sa na jej nazor prihliadat..
Tak ja sa do tej skupiny zatial nenahlasim..🙂 pre istotu..🙂 ja to musim dotiahnut do min. 13. 8., ked pride mamina, inac mozem synatora nechat na pospas nasej psici..🙂
babi poviem vam ze som nenormalne vdacna za tampony na kupanie pre tehotne...posledne 3 dni som len vo vode a nemenila by som za nic,fuj sak je skoro rano a uz umieram od horucavy,vy jak zvladate toto teplo?
baby chcem sa vas opytat dr. mi vcera na poradni zistil nizko polozeneu placentu a na prednej strane, mate to tak niektora? tak ma vyplasil, ze sa bojim aby som to vydrzala az do konca!!!!!!!!!upozornil ma len na to, ak by som zacala spinit alebo krvacat okamzite mam bezat na pohotovost a robia m sekciu ☹
Ahojte 🙂 mam na vas otazku mate niektora za sebou druhy cisarsky rez? Ja mam odstup 3 a pol roka ako ste to zvladli po 2 krat?
Treti deň som si užila na seneckých a to som si myslela ze tento rok si nezaplavam
@misha1986 na prednej strane nevadi,problem moze byt,aby ti neklesla moc uplne a neprekryla krcok...moze sa zacat odlupovat a preto to krvacanie a jasne ze ked prekryje krcok,tak normalny porod nie je mozny...hlavne bud v klude,nebojkaj nist,nic nerob,nohy vyloz,lez a oddychuj,len na wcko a spat lezat! ja som mala tiez dost nizko,aj ked zozadu,ale posunula sa mi vyssie.....
@freyjanr ako sa volajú prosímťa tie tampóny? To sú také vazelínové? Lebo ja mam aj netehu problém s chlórovou vodou, naši majú na dvore bazén, furt sa tam čvachcú a ja sedím v altánku a varím sa vo vlastnej šťave 😀 tie tampóny mi nerobili dobre obyčajné vazelínové pre netehu,tie som rovno vyhodila lebo hneď več svrbenie som mala. Potom som si v lekárni čípky take lactobacilové kúpila,ale teraz si nechcem dnu vkladať nič čo nie je nutné,takže sa nekúpem radšej 😅
No veru už aj dnes je pod mrakom, konečne sa nebudem potiť 🙂
clovek sa tesi ze konecne poprsi a vzduch bude dychatelnejsi a ono len 20 x brutalne zahrmi a dazd nikde 😝 toto coje? 🙂 pokracujeme v duseni sa vo vlastnej stave....
@miciluci tu ani nehrmí :-P ale od neskoršieho poobedia je zamračené,tak nie je aspoň tak horuco,mohlo by sa mi už aj lepšie spať 🙂 maňuško robí strašné kreácie v bruchu,niekedy už čakám,že mi zboku brucha vykukne pätička 😀 včera som schytala taký fajný šťuch do rebra,že som zjajkla ako to zabolelo 😅 najnovšie keď si sadnem na záchod tak začne sa strašne vrteť, sa nemožem ani vklude vyčurať, o velkej ani nevravím 😀
@freyjanr no ja som citlivá dolu na všetko, radšej nebudem špekulovať a nebudem si tam nič dávať, nechcem riskovať kvasnice zas 😝 stačilo keď som si dala parfemované intimky, dovnútra si nedám ani za toho boha nič 😅 včera som sedela na kraji bazéna a aspoň som si nohy močkala a ovlažovala sa, to mi celkom stačilo 🙂
volako ma hlava pobolieva....
@darka2001 ved aj ja som sa bala ako zistim prve kopanceky,ale nastastie som to zistila krasne to bolo a stale je... len toho tvrdnutia sa bojim, ale snad to bude vsetko dobre... musime to uz vydrzat..
ahojte babenky, prosim vas o rada, je to take blbe ale tam dole mam zapareninu, mala som vytok a cez tieto horucavy sa mi to tam riadne sparilo, teraz to stipe, pali neviem ani sediet, davala som si na to bepanten mast,ale i tak sa mi to rozsiruje, hygienu dodrziavam, umyvam sa aj 2 krat denne,ale stale to tam je, neviem co uz mam robit... mate niekto s tym skusenosti? co vam na to pomohlo? ja uz som bezradna...budem vam velmi vdacna

@barchee ja som bola v cAa v avione a nic nemali, skusim mozno aj aupark 😉