Termín pôrodu marec 2011
Ahojte buduce maminky je tu nikto kto by mal mat termin na marec 2011?
ja som mala normalne potom MS ale ako vravim boli pokusy o babo uz skor ale akosi sa nedarilo ja to prkladam tomu kojeniu lebo ako osm prestala tak chvilu nato sa zadarilo ale tak to je to iste ako s porodom jedna povie mne pomohlo umyvanie okien a sla som rodit druha povie ze mala sex a vyovlalo to porod ja mozem nato povedat ze pre mna je vsetko totalna blbost ja som robila vsetko mozne vseliake osvedcene triky a nic nempomohlo maly isel 9dni po termine aj to n arozne vyovlavacky az nakoneic zabrala infuzka oxytocin takz epr emna ani osvedcene recepty nic nehovoria... 😀
vies co ja neviem no ja druhe ak sa podari maximum do dvoch rokov aj ked si myslim ze ten rok apol uplne staci ja to vidim n amalom on bol velky ceckos aj toho bolo na mna nakoniec vela a uz ked som kojila len rnao a vecer a zrazu sme prestali osm myslela ze bude cirkus aplacky a vobe cnic sa nekonalo 😎 neviem keby som druhe nechcela tak kojim asi len do roka a pol na moj vkus to staci aj ked aj tu mam sussedu co donedavna kojila mala jej ma vyse dva roky ale uz neviem mne osobne sa to zdalo vela ale kazda to citi inak 😉 ja budem rad aked druhe sa podari aspom rok a poviem si ze som dobra🙂
ahojte...u nás kojenie pri prvej katastrofa...ozaj je dobré naštudovať si niečo dopredu a laktačná poradkyňa na telefóne ozaj nie je zlá 😉 teda hlavne rada pre prvorodičky 😉 tiež som si myslela, že kojenie je úplne prorodzená vec, ani som nad tým pred pôrodom nerozmýšľala...aj mlieko bolo, až príliš, to bol prvý problém a z toho 2 krát zápal prsníka so 40-kami horúčkami v priebehu 3 týždňov...a ešte kopec iných vecí...tak to aj dopadlo , že v 1. mesiaci sme skončili na UM. Pri druhej to bolo lepšie, aj vraj pri druhom je už aj rozploženie v prsníkoch iné a býva menej problémov. Ale tiež som sa nevyhla chybám...našťastie sme vydržali skoro celý prvý rok, potom už mlieko nebolo...proste sa prestalo tvoriť. Mohla som prikladať koľko som chcela 😒
@fodorka chapem a poznam, tiez som prenasala a nic z babskych receptov nefungovalo, ale aspon boli okna v novembri umyte 😀 a sranda, ja som si myslela, ze budem mat problem s otehu a vidis, nakoniec je opak pravdou - cyklus mam striedavo oblacno, dojcim a aj tak sme otehotneli, co je aj pri nasej spolahlivej 20mesacnej antikoncepcii fakt maly zazrak _D ... co sa dojcenia tyka - u nas tym, ze mame dost stravy a lekarsku starostlivost a dohlad nad prikrmami, tak sa vela deticiek prirodzene odstavi. moja dcerka stale uprednostnuje MM pred jedlom, resp. vzdy si MM vyziada aj ked sa napraska - dojcime sa cez den aj v noci, takze preto predpokladam, ze u nas by to bol boj - vidim na malej, ze este nie je na to psychicky zrela takto sa odputat. dohovie, mozno druhe bude uplny opak. tiez som si kedysi myslela, ze dojcit batola alebo nebodaj predskolaka je zvlastne, ale teraz mi to tak vobec nepride. asi je to dost o nastaveni psychiky. ved nenadarmo sa hovori, ze dojcenie je najma v hlave 🙂
My sme sa vydrzali kojit presne jeden rok, potom sa maly sam odstavil. Ale cely cas to bolo so silikonovymi klobucikmi.
Co sa tyka lekarov tak to bola v porodnici bieda. Nikto nic nepovedal, a az ked som isla uz neviemkolkykrat pytat mlieko do striekacky, tak sestricka, ze co nekojim. Tak sa isla pozriet a rovno povedala, ze sa nemoze prisat,lebo mam vpadnute bradavky a potrebujem tie klobuciky. Potom uz bolo vsetko O.K. ale neslo to bez nich.
Flasky sme skoro vobec nepouzivali, tiez som mala nakupene rozne druhy a zbytocne, presli sme rovno na poharik.
Dufam ze teraz to uz bude lepsie, tiez sa chystam popredu nastudovat co najviac a snad si poradime aj bez tych klobucikov. Ja som alergicka, tak by som chcela vydrzat kojit co najviac ak sa bude dat.
baby a vedeli by ste odporucit konkretnu literaturu o dojceni??zacalo ma to normalne zaujimat /ja som prvorodicka/dikes
ozaj a myslite ze je uz na case skoncit s kyselinou listovou?
baby tak ja kojim maleho doteraz,ale uz iba v noci..niekedy vobec,niekedy aj 3x... a ja som teda nemala o kojeni ziadnu literaturu,prislo to samo...asi prvych 5tt som maleho aj dokrmovala UM,lebo som mala menej mlieka,ale potom sa to krasne rozbehlo a vylucne som ho kojila do 5tich mesiacov,kedy sme zacali s prikmamy... nastastie som nemala,ziaden zapal,len zo zaciatku bolave bradavky,tak som par dni kojila cez klobuciky,ale to sa spravilo...
a tiez som nemala ziadne flase nakupene dopredu,ani odsavacku mlieka..a nakoniec mi ani nebolo treba 😎
@martinkaastefanek ja mozem odporucit stranky http://dojcenie.wordpress.com/ (tuto pise annag - laktacna poradkyna, ktora ma aj tu na fore diskusiu, kde radi maminam. na stranke najdes fakt vsetko ohladom dojcenia a problemov, ktore sa mozu vyskytnut a tiez o zivote s malym mimcom - spanok/nosenie/rezim atd atp) a www.kojeni.net (tiez od laktacnej poradkyne, ma tam super fotky poloh dojcenia)
@martinex ja som tiez nemala ziadny problem, pred porodom som si ale co-to precitala a problematika ma zacala dost zaujimat, potom som narazila na annag a ma to dost chytilo. normalne som uvazovala, ze si dam kurz 🙂
@prsky ved ja len rozmyslam do buducnosti 😉 Na teraz nam bude stacit prebalovaci pult s nejakou komodou a postielka, ktora bude samozrejme s nami v spalni 🙂
Baby, fajbite si vlasy pocas tehu? Ja si farbim na blond, ale odkedy som zistila, ze som tehotna, tak som si nefarbila a zacina to vyzerat dost zle, takze budem musiet nieco vymysliet :( Len este neviem ze co 😲
@mirinka7 aj keby si zariadila celu izbicku...urcite by ti to spravilo radost 😉 nastastie ale v nasich koncinach su malokedy male babatka v izbickach hned 🙂 my mame v buducej detskej stale skladisko (mame tam parkety, co drahy este nepolozil, zachod, ktory este neprerobil a tak..ci sa dockame niekedy, neviem 😖 😀 ).
cafte
@mirinka7 tiez zastavam nazor, ze izbicku dieta nepotrebuje, nasa ju ma hotovu az teraz a to stale spava s nami v spalni, ale taky vlastny priestor zacala potrebovat okolo 10. mesiaca, ked uz sme mali vela hraciek 😉
k dojceniu, ja dojcim stale, sice len 2x za den a chcela by som tandemovo dojcit.. dokina mi na dojcenie len povedala, ze by som mala prestat, aby som si oddychla, ziadne strasenie potratom a pod.. ale samozrejme ja to pripisujem aj tomu, ze krpata nie je na "meme" odkazana, ma to skor barlicku na uspavanie 😅
@prsky na zaciatku mala ninka problem s prisatim, sak bola krpata a tie moje ooobr prsa k tomu 😅 a potom zasa odmietala pit z laveho a tak.. ale nastastie ragady som mala asi 3dni, zapal ani raz.. skor to bolo o spravnom prilozeni a polohe.. ozaj, som sa ta aj chcela opytat, ci sa nechces prihlasit na kurz laktacnej, lebo ja hej 😉 aj ked ty mas o tom nastudovane nepomerne viac ako ja 😔
@prsky perfektne dakujem
@bezaz aha, esteze ste zvladali 🙂 kam chces ist na kurz?
@zuzkapu mi je jasne, ze vies, ale vidis, tiez svoju skusenost zovseobecnujes...napriek tomu, ze niektorym babatkam nerobi problem prechadzat z flase na prsnik a s5 a prisavaju sa viac-menej napriek tomu spravne, nie je to pravidlo - je mnoho mamiciek, ktore s tym problem maju a je horsie riesit vzniknuty problem s prisavanim ako ked ten problem ani nevznikne. ono na dojcenie vplyva velmi vela drobnosti 😉 a prepac, viem, ze to znie ako poucovanie a malokto sa vie pri takychto debatach uplne odosobnit, lebo je prirodzene, ze ludia vsetko vztahujeme na seba. ono sa staci pozriet do temy dakujeme annag - tam je vidiet, aky problem moze byt podavanie cajicka, nespravne prisavanie, zle poucena maminka od pediatra, rodiny, okolia atd atp....
@mirinka7 miri ja by som si potrebovala dat melir, resp. chcela by som si dat melir, len nemam odvahu. Hlavne kvoli tym nevolnostiam, mam strach, ze mi nieco bude v salone neprijemne pachnut a mne z toho pride zle. Ale chcela by som si dat vlasy presvetlit, nech vyzeram zas ako kulturny clovek.
tu je ohladom farbenia vlasov http://zena.atlas.sk/farbit-vlasy-pocas-tehoten... a tu v casopise zdravie (treba zrolovat na koniec clanku) http://zdravie.pluska.sk/zdravie/kozmetika/teho... a na konovi je aj debata o farbeni vlasov pocas tehu https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/farbenie-vlasov-v-tehotenstve/
@prsky ahoj...ja som kojila tandemovo, je to uplne v pohode, ale po dvoch mesiacoch som zacala mat pocit, ze ma to prilis vystavuje, tak som starsiu odstavila...mala prave tesne po dvoch rokoch a presli sme na KM...kamaratka tandemovo koji uz rok a nepocituje vobec ziadne problemy...
@fodorka samotne kojenie urcite nevyvola potrat...jedine zeby mala matka tak maly prisun zivin, ze by vsetko islo do mlieka a pre mimi v brusku uz by neostalo, ale to pochybujem... jediny problem pri kojeni v tehu je, ze moze vyvolavat stahy maternice a tak vo velmi zriedkovych pripadoch vyvolat predcasny porod...
@elesarka ak mas vpacene bradavky, treba si ich pripravit uz pocas tehu...existuje na to taka pumpicka, vlozky do podprsenky ale udajne celkom postaci aj injekcna striekacka...
skus pozriet tu https://www.modrykonik.sk/forum/2-trimester/formovace-bradaviek-2/
@bezaz
skvele si urobila tabulku🙂)
Tri dni som tu nebola, takze kym som sa preluskala cez vsetky prispevky,dala sa otvorit az tretia🙂)
je ti uz lepsie??
mne tie stavy celkom ustupili, no vo stvrtok som si dala tie prenatalne vitaminy, ze teda aspon obcas si dam a do 10 min som opat (asi po 10 dnoch) zvracala.takze uz si ich nikdy nedam...
@martinkaastefanek skus aj mamila.sk su tam aj rozne videa od newmanna s ukazkami ako spravne prikladat a ako nie...
@sirinka
uplne suhlasim, ja som pocas tehu studovala o vsetkom, dojcenie som si nechavala ako temu az tesne pred porodom, ktory prisiel o mesiac skor, takze par dni to boli strasne stresy,netusila som ani ci mam mlieko, pristup sestier v ruzinovskej porodnici bol otrasny, no nastastie som tie uvodne bolesti a tazkosti prekonala a dojcila som 22m.
@euphoria dik za pochvalu, chcem ju este vylepsit obrazkom a tak 😀 inak na striedacku, jeden den dobre, druhy total hruza, nie je mi ani tak zle, ako mavam strasne migreny a vlastne z nich potom vraciam 😝
baby, trochu mimo misu, neviete mi poradit dobry multifunkcny kuchynsky robot, aby mal najma struhanie a slahanie a aby bol skladny 😅
no a co sa tyka farbenia vlasov si farbim aj cez tehu....a neviem, ci je je to tym, ale zatial mame doma dve blondiny a my sme tmavi obidvaja...ale podla mna to nema ziadny vplyv na plod...
@bezaz ja som pocas kojenia v 3. trimestri citila tvrdnutie bruska...sice mi aj krcok trochu povolil, ale sa neotvaral...tak sme to nejako vydrzali...z prveho tehu som mala skusenost s tvrdnutim brucha a to boli male kontrakcie uz od 27tt, otvarala som sa...v 35tt uz som bola na 4 cm otvorena...takze som to vedela porovnat, ze to nebolo nebezpecne...
a ako odsavacka mi posluzila klarka vyborne... 😝

@fodorka no u nas by to nebolo az tak bezbolestne, lebo Lala je maly pricuc - ale mozno by som bola prekvapena. a co sa lekarov tyka - moja skusenost je, ze maloktory vie o dojceni dost na to, aby relevantne poradil, ale tvaria sa, ze to, co ti radia, je spravne - vela gynekologov aj odporuca prestat pocas tehu dojcit, lebo je to pre nich pohodlnejsie - nie je nijaka studia, ktora by potvrdila, ze dojcenie sposobuje potrat - ono pri dojceni sa vylucuje oxytocin, tak preto sa to predpoklada a kedze kamoske nenasli iny fyzicky dokaz potratu, tak to zvalili na dojcenie. inak nazor odbornikov na dojcenie ako je dr. newman je, ze ak ti lekar nezakaze sex pocas tehu, tak nie je dovod ani pocas tehu prestat dojcit, lebo riziko je porovnatelne (kedze spermie obsahuju prostaglandiny).
ale inak je to vec kazdej maminy, aj ked mne je trochu luto, ze v nasej kulture je normalne odstavovat deticky pomerne skoro (pred 2 rokom zivota)
a ked si dojcila do 14m a MS si dostala v 8, tak to az taka antikoncepcia nebola 😉