Špinenie v 8 týždni a let lietadlom v 11 týždni

fazulka_mala
7. sep 2012

Ahojte dievcata. Viem, ze tu existuje tema tehotenstvo a lietanie, ale jednak sa tam uz nediskutuje dost dlho a jednak je to dost vseobecna tema a pisali tam tehulky, ktore su v pohode. Precitala som ohladom lietania v prvom trimestri dost a viem, ze vseobecny nazor je taky, ze pokial je zena v pohode, lietanie je bezpecne a samozrejme kopa zien to aj potrvdila v forach. Lenze, co ak zena nie je uplne v pohode? Teda, ja osobne ani neviem, ci som rizikova alebo nie. Spinila som 2x na prelome 7/8 tyzdna, mala som aj bolesti. Ked ma vysterili, lekari mali aj na to rozdielne nazory, jedna mi hovorila, ze mi hrozi potrat, mala by som brat duphaston, druha mi hovorila, ze ona tam ziaden hroziaci potrat nevidi, ale ze pre istotu mi da ten duphaston, co mi nakoniec aj pomohol, tie bolesti su viac-menej prec a potom uz som nekrvacala. Momentalne som na PN od 6tt, do prace ma moja doktorka zatial nechcela pustit, ale mam pracovny let v 11 tt, na co mi hovorila, ze mozem, preco by som nemohla, nie som chora, ale tehotna. Som z toho zufala, vobec som si nemyslela, ze moze tehotenstvo a lietanie nejak interferovat, ale ked som sa pozrela na temu, tak som zistila, ze teda az take jednoznacne to nie je. Teraz sa dost bojim, stale viac, ako sa to blizi, v podstate je to uz o par dni. Keby to bola sukromna dovolenka, davno by som to zrusila, ale je to pracovne, davno davno vsetko zaplatene, zrezervovane. Mate niektora skusenosti, mali ste podobne problemy a predsa ste leteli, ako to dopadlo? Dakujem za kazdu reakciu, nazor a osobnu skusenost predovsetkym.

chmurkaxy
8. sep 2012

@fazulka_mala ahoj, ja tiez budem letiet v 12.tom tyzdni, v 8.mom som mala krce, ale povedali mi, ze v lietadle su tlaky skor do hlavy a nie do maternice, ze by to malo byt ok.. drzim paste!

cerez
8. sep 2012

Nemám skúsenosť, ale ak veľmi túžite po dieťatku, určite by som prehodnotila priority. Nič nie je 100%, jednej let nemusí urobiť nič, druhá môže mať opačnú skúsenosť. Tehotenstvo naozaj nie je choroba, ale PN by vám doktorka určite pre nič za nič nedávala. Zvážte, čo je pre vás momentálne dôležité.

sisaha
8. sep 2012

@fazulka_mala ak si na PN, tak ta nejaky pracovny let zaujimat nemusi a ani by som nesla.. Niekde na fore som citala, ze baby zacali spinit prave po tom co absolvovali let. Mala by si si to zvazit..

janinah
8. sep 2012

@fazulka_mala trochu sa čudujem,že sa na to vôbec pýtaš, ak mám hoc len mini problém v teh. tak sedím doma na zadku a netrepem sa do tramtárie 😒 hádam vieš čo je teraz na prvom mieste 😉

lilysk
8. sep 2012

@fazulka_mala A ako daleko je ten let ?

ervenka
8. sep 2012

@fazulka_mala ja som bola az v bezpecnom 5.mesiaci,leteli sme Rotterdam-Vieden. Takze let bol cca 1hod40min. A veru, nebolo mi vsetk jedno, odlet este ako tak, ale samotny let sa drobcovi vobec nepacil. Velmi kopal, a myslim,ze som mala aj krci v bruchu. Pristavanie bola kapitola sama o sebe, to som uz predychavala.... A chuda pani, co sedela pri mne si myslela, ze rodim, aj mm bol bledy ako stena... 😒 To iste bolo aj pocas letu naspat. Podla toho co viem, babatka v brusku nemaju radi zmeny tlaku, turbulencie (a to sme ich ani nemali).Vo vseobecnosti sa neodporuca letiet v prvom trimestri, a po 34tt (ale mozno niektora letecka spolocnost moze povolit let neskor) A mimochodom, aj ked si len kratko tehotna, aj tak by som isla za lekarom, na vysetrenie pred letom, a nech ti aj napise papier, ze si tehu, a on ti len povoluje....

fazulka_mala
autor
8. sep 2012

Dakujem velmi pekne za kazdu reakciu. No pytam sa preto, lebo fakt su nazory rozne na tuto temu, uz len ked precitate tuto diskusiu.. Myslela som, ze mozno je tu niekto, kto ma podobne skusenosti.

Je to let do Londyna 1,5h a potom do Spanielska 2 hod, v normalnom tehotenstve bez komplikacii by ma ani nenapadlo uvazovat nad tym. Tiez dalsia vec, co ma trosku znepokojuje je, ze doktorka sa na mna ani nepozrela na poslednej kontrole a tiez by som bola rada, keby sa pred letom na mna niekto pozrel a zhodnotil aktualnu situaciu.

Ako som pisala, keby to bola nasa sukromna dovca, tak to zrusim. Takto by som asi sefa poriadne nastvala, keby ze to zrusim na poslednu chvilu, je to uz davno naplanovane, este pred tym ako som vedela, ze som tehu, plus by som si vyrobila dost velke financne komplikacie, kedze lety su uz zaplatene z prace, priatel ide so mnou ako doprovod, aj on ma svoje letenky kupene.. Akoze nic to, len tak niekedy rozmyslam, ze mozno robim zbytocnu dramu z nicoho. A este aj lekar mi k tomu povedal, ze ok. Myslite, ze mozem zajst na pohotovost nech sa na mna niekto pozrie - len cisto pre radu druheho lekara?

chmurkaxy
8. sep 2012

@fazulka_mala nestresuj sa, spýtaj sa zamestnávateľa,či na tom trva, aj ked si tehotna.. mňa o tyzden caka let zo Seattle v USA, co sú 2 prestupy a lety 4+8+2,5 hodiny a všetci lekari mi hovoria, ze to bude ok. Lietať sa nema na začiatku najmä do 6. tyzdna, kým sa malé silno prichyti. Ale celé je to o tvojom pocite, ak máš obavy a pochybnosti, nerob to.

bobocka
8. sep 2012

@fazulka_mala ja som letela v tehu dokopy 4x ale v druhom trimestri.bolo to ok.ale aj ked si len kratko tehu,uz nejaky ten materinsky instinkt mas . a to je velmi silna vec 🙂 ak mas co i len pidi pocit,ze let nemusi byt ok,nikam nechod.zamestnavatel ti hlavu neodtrhne,neboj 😉 inak nechapem to,ze zamestnavatel naplanoval sluzobku ak si pn.tam by som v sekunde zamietla moju ucast na tej sluzobke.pn znamena prace neschopna a teda sluzobka do pracovnej cinnosti predsa jednoznacne spada,nie?

hradnapani
8. sep 2012

@fazulka_mala nazor zamestnavatela je nepodstatny. Mal si dat letenky poistit. Si este PN? Ak ano, tak neviem nad cim dalej uvazovat. Ja som tiez zrusila pracovnu cestu, tiez som mala problemy, lekarka mi nedala jednoznacnu odpoved,(len ze podla nej su lety pre zeny, ktore uz spinili rizikovejsie do nejakeho 12 tt, ale nemusi to byt pravidlo. Aj keby ta zajtra pozreli lekari, nikto nevie, ako to dopadne pocas letu/ po lete. Vsad hlavne na svoj vnutorny pocit, aj ked ta chapem s tym zamestnavatelom, nie je to prijemne, ale on tiez musi pocitat s tym, ze ludia mozu ochoriet alebo sa stane nieco v rodine a na to je poistenie leteniek.

fazulka_mala
autor
9. sep 2012

Dievcata, zasla som dnes na pohotovost, lebo mi to nedalo. Tam som povedala aka je vec, ze letim a tri tyzdne ma nikto nevidel a vtedy som spinila a bola by som rada, keby sa na mna niekto pozrel pred tym ako odletim. Lekar ma vysteril ultrazvukom a je vsetko v poriadku 🙂 Viem, ze to nie je zaruka na nic a aj tak sa moze nieco stat, ale mne velmi odlahlo a myslim si, ze takto, ze je vsetko ok, aj riziko je mensie, ze sa nieco stane. Viem, ze uplna istota by bola sediet na zadku, tak ako mi vacsina z vas odporucila, ale neda sa vzdy tak jednoducho si vybrat, ciernu alebo bielu..
@chmurkaxy Ty mas teda ovela vaznejsi let, ako ja a mam pocit, ze ani nejak nestresujes 🙂 Tak ti prajem pohodlny let a stastne pristatia! Napis potom, ake si mala pocity, ako si prezivala. Ja som vzdy bola v pohode, teraz som zvedava, co tie tlaky so mnou spravia. 😝

monika15
10. sep 2012

@chmurkaxy
@fazulka_mala
baby mozem vam to potvrdit ze su v lietalde tlaky... a nie len na hlavu....
ja som sice nebola tehotna ale dostala som menzes.... a vam poviem ze 3 krat som musela menit (za 4 hodiny )i tak som mala cele nohavice cervene plus celu deku :( uplne lialo zomna a pritom ja mam cez menzes pouzijem tak maximalne 4 vlozky bo inak nic ....
som bola u lekara a mi povedala ze je to normalne ze ked sa leti je to o tlaku a preto sa neodporuca tehotnym a chorym cestovat......
ja nechcem byt mudra ale rozmyslite si to.. ked ste tehotne ci to stoji za to ... ten let .... :((((

chmurkaxy
10. sep 2012

@fazulka_mala
@monika15
ja ani moc na vyber nemam 🙂 manzel je na zahranicnom projekte, takze kazde 3 mesiace sme niekde inde.. teraz sme v USA, kde som aj otehotnela, no a nejak sa domov dostat musim. tak nestresujem viac, ako je potrebne 🙂 aj ked sa obavam toho, ako zvladnem cestu kvoli unave, lebo teraz som unavena uz po desatminutovom stati pri hrncoch, no tlakov sa klop-klop zatial nebojim. prinajhorsom si urobim stop-over v Chicagu alebo v Londyne, kde mam medzizastavky, presuniem si let a vyspim sa v hoteli.
pred tym, ako som zistila, ze som tehu, sme mali naplanovanu aj letnu dovolenku - tyzdnovu plavbu lodou na Aljasku a spat a potom roadtrip autom - 7600km za 9 dni. a zvladla som to. sice som mala po 3 dnoch silnejsie krce, no povedali mi, ze to z toho, ze mi je nonstop zle a zvraciam a tak som dehydrovana. takze ani toho dlheho sedenia sa nebojim. dokonca, ked som nevedela, ze som tehu, sme chodili aj na rozne tury a nejak to drobec prezil. a to mam za sebou 4 biochemicke tehotenstva..
Neboj, fazulka, zvladneme to, ak sa rozhodnes cestovat 🙂

monika15
10. sep 2012

@chmurkaxy
🙂 ja sa nehadam ja len som napisala svoju skusenost......
🙂 kazda mama musi vediet posudit ze co je dobre pre babo.
tak pa 🙂

mishka0508
10. sep 2012

@chmurkaxy ahoj. Na nete si precitas rozne diskusie o tom, ze prve 3 mesiace by si vobec nemala lietat. Ja som v 5 tt letela z uk na sr, o 5 dni neskor zo sr do Turecka, o 11 dni z turecka spat na sr a o 4 dni neskor v 8 tt som letela zo sr do uk. Takze ziadny stres. Moja Fazulka uz zacala 13 tt a je uuuplne v poriadku. Vsetko zvladnete. Doveruj svojmu telu a dietatku ;)

fazulka_mala
autor
13. sep 2012

@chmurkaxy @mishka0508 @monika15 @bobocka @ervenka a vsetky ostatne dievcata, takze som par dni po dlhej ceste (cca nejakych 16h dokopy), strasne som stresovala a cakala kazdu chvilu kedy sa objavi spinenie, ale chvalabohu, doteraz sa to nestalo 🙂 Prvy den po prichode v noci som sa ale zobudila na strasne bolesti brucha, neviem, ci som bola len velmi nafuknuta, lebo bola som na wc a asi po 15 min to preslo. Mohlo to byt aj od toho, ze predsa ta cesta bola velmi namahava pre mna a dva dni som nespala (cestovali sme uz v noci o 1). Ked som sa vyspala a oddychla si poriadne, vsetko sa vratilo do starych kolaji, takze nekrvacam, ani bolesti nejake nezvycajne nemam a citim sa uplne rovnako ako doma (tj unavena 😝). Ale musim podotknut, tie tlaky v lietadle som necitila len v usiach, ale aj v podbrusku a pri stupani a klesani vzdy mi prislo trosku zle, ale dala som si kus bagetky a preslo to. Este ma caka cesta spat, ale subjektivne hodnotenie moje - druhy krat uz by som neletela.

Dakujem velmi pekne za kazdy jeden prispevok, ako vidite, je to velmi individualne a asi zavisi hlavne od subjektivnych pocitoch kazdej jednej zeny.

chmurkaxy
13. sep 2012

@fazulka_mala mojko, tesim sa, ze si to zvladla, teraz oddychuj a cerpaj sily, nech doletite domov tiez v pohode :*

fazulka_mala
autor
13. sep 2012

@chmurkaxy dakujem pekne a aj za komunikaciu 🙂 Prajem aj ja tebe stastny a pohodovy let! 🙂

chmurkaxy
13. sep 2012

@fazulka_mala dakujem, uz v pondelok ma caka 🙂 snad zvladneme rovnako dobre 🙂

monika15
14. sep 2012

@fazulka_mala
Drzim palce... na let domov.... 🙂))))

ervenka
14. sep 2012

@fazulka_mala Som rada, ze let dobre dopadol. Stastnu cestu naspat... 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre