Karob

KarobStruky karobu (tiež svätojánskeho chleba) majú široké uplatnenie v domácnosti, v potravinárstve, ale aj v medicíne. Z dužiny strukov sa vyrába karobový prášok, zo semien v struku zas karobová guma (karubín). Struky je možné konzumovať sušené alebo čerstvé. Z čerstvých strukov sa lisuje šťava, ktorá sa násleledne používa na výrobu karobového sirupu alebo do alkoholických nápojov. Karob sa tiež vyzužíva ako krmivo pre zvieratá. Pojmom karobová múka sa v literatúre označuje karobový prášok, ale aj karobová guma. V tomto prípade je nutné overiť, z ktorej časti plodu je daný produkt vyrobený.

Karob sú struky (plody) stromu rohovníka obyčajného (Ceratonia siliqua). Karob patrí medzi strukoviny, čeľaď bôbovité. Karobové struky sú zelené, neskôr čokoládovo hnedé, 10 až 30 cm dlhé, 1,5 až 3,5 cm široké a asi 1 cm hrubé. Môžu byť zakrivené alebo rovné.

Plody rohovníka obyčajného

Karob je bohatý na bielkoviny, minerály a vitamíny. V strukoch karobu je vo veľkom množstve zastúpený horčík, vápnik, železo, fosfor, nikel, vitamíny A, B a D. Zároveň je prírodným zdrojom aminokyselín a vlákniny. Karob je veľmi obľúbenou potravinou u vegetariánov, vitariánov, stúpencov raw výživy.

Karob je známy už od stredoveku. V náboženstve a v kultúre je karob tradičnou súčasťou židovských sviatkov. Je konzumovaný aj pri islamskom Ramadáne.

Karobový prášok

Karobový prášok sa vyrába z dužiny strukov. Pozbierané struky sú uložené v dobre vetraných priestoroch, kým neklesne ich vlhkosť na asi 8%. Suchšie struky sa môžu dlhšie skladovať. Následne je oddelená dužina struku od semien. Dužina sa vysuší a pomelie na karobový prášok. Pre získanie vysokokvalitného karobového prášku sa spracovávajú len stredné časti struku. Koncové časti majú často nahorkastú chuť.

Karobový prášok je podobný kakaovému. Jeho chuť je však sladkastá. Prášok neobsahuje stimulujúce látky ako kofeín, či teobromín. Vďaka nízkemu obsahu tuku (7%) a vysokému obsahu cukru (48%) sa karobový prášok používa ako náhrada kakaa. Aj pre ľudí alergických na kakao zvykne byť karobový prášok bezpečou náhradou kakaa.

Karobový prášok

Kakao v recepte sa dá nahradiť rovnakým množstvom karobového prášku. Karobový prášok má menej výraznú chuť ako kakao. Pre získanie výraznejšej chuti je tak nutné pridať väčšie množstvo karobového prášku. Karobový prášok je však oproti kakau sladší. V recepte tak postačí použiť menšie množstvo cukru alebo sladidla.

Karubín (karobová guma, E410)

*Karobová guma (tiež karubín, E410, rohovníková guma, carobin) je biely, niekedy mierne béžovej farby a neutrálnej chuti. Vyrába sa zo semien karobu. Keďže šupka semena je veľmi tvrdá, odstraňuje sa pomocou chemikálií (napr. kyselinou sírovou). Jadro (endosperm) sa mechanicky oddelí a rozomelie sa na múčku. Získa sa tak vláknina, ktorá je rozpustná v teplej vode.

Využitie karubínu

  • náhrada múky pri bezlepkovej diéte
  • prímes do dojčenskej stravy u dojčiat, ktoré majú reflux3 (AR umelé mlieka, Nutriton)
  • zahusťovadlo a stabilizátor do pekárenských výrobkov, želé, šalátových dressingov, omáčok
  • dodáva jemnosť a zväčšuje objem mliečnych a mrazených výrobkov (vďaka svojej schopnosti viazať vodu)
  • v medicíne:

Pozor! Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nafukovanie a mať laxatívne, preháňavé účinky.

Alergické reakcie na karob

K určitému množstvu skrížených alergických reakcií dochádza aj medzi potravinami z rovnakých alebo podobných tried. Toto treba mať na pamäti, ak by sa príznaky alergie vrátili. Karob patrí medzi strukoviny z čeľade bôbovitých a preto je vysoké riziko reakcie na karob a výrobky z neho aj pri preukázanej alergii na sóju, arašidy, fazuľu, šošovicu atď.

8 až 14% detí s alergiou na kravské mlieko reaguje na sóju. U dojčiat s alergiou na mlieko, ktoré reagujú vo forme proktokolitídy alebo enterokolitídy, reaguje na sóju 25 až 60% dojčiat. Z tohoto dôvodu nie sú odporúčané sójové umelé mlieka pri alergii na kravské mlieko.

Pri alergii na sóju alebo bielkoviny kravského mlieka je možná aj alergická reakcia na karubín, obsiahnutý v dojčenských umelých mliekach5 a kašiach. V zložení dojčenských mliek a kaší sa uvádza karubín aj ako karobová guma, bielkovina zo svätojánskeho chleba, múka zo svätojánskeho chleba, karobová múka, múka z karobových klíčkov a pod. Okrem AR umelých mliek, je možné nájsť karubín aj v umelých mliekach a kašiach určených pre deti s alergiami a tiež v Nutritone.

Viac o alergii na karob v samostatnom článku: Alergia na karob

Výhody zaradenia karobu do svojho jedálnička

  • Karob obsahuje kyselinu gallovú, ktorá sa získava z tanínu karobu. Kyselina galová funguje ako analgetikum, anti-alergicky, antibakteriálne, antioxidačne, antivírusovo a antisepticky. Môže byť nápomocná pri prevencii a liečbe DMO u detí.
  • Karob zlepšuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Používa sa na liečbu hnačky ako u detí, tak aj u dospelých.
  • Vďaka absencii kofeínu je vhodný aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
  • Pravidelným užívaním karobu predchádzame rakovine pľúc.
  • Jeho vitamín E napomáha pri liečbe chrípky, kašľa či anémie.
  • Vysoký podiel fosforu a vápnika je znakom nádejného boja s osteoporózou.
  • Karoboké šupky sú žuté spevákmi, ktorí si týmto spôsobom čistia svoj ​​hlas a hrdlo.

Video (CZ): Brownies zdravo (veganský recept)

Viac o karobe na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. http://www.kidswithfoodallergies.org/resourcespre.php?id=140&
  2. http://www.ulekare.cz/clanek/alergie-na-soju-se-casto-poji-s-alergii-na-ostatni-lusteniny-6175
  3. http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E410
  4. http://de.wikipedia.org/wiki/Johannisbrotbaum
  5. http://www.cybercolloids.net/information/technical-articles/carob-and-locust-bean-gum-production
  6. http://recipes.howstuffworks.com/what-is-carob.htm
  7. http://www.carobana.com.au/carob.html
  8. http://www.allergy-clinic.co.uk/airway-allergy/oral-allergy-syndrome/
  9. http://sk.wikipedia.org/wiki/Karob
  10. http://realrawfood.com/health-benefits-carob
  11. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-321-CAROB.aspxactiveIngredientId=321&act...
  12. http://www.celostnimedicina.cz/karob-jako-zdravejsi-alternativa-kakaa-nebo-cokolady.htm
  13. http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=163
  14. MUDr. Martin Fuchs: Alergie číhá v jídle a pití

Použité zdroje obrázkov

  1. https://pixabay.com/sk/fazuľa-rohovník-jedlo-ovocie-72058/
  2. https://pixabay.com/sk/kakao-čokoláda-hnedá-čierna-prášok-174872/

Hodnotenia a skúsenosti s karobom

Máš skúsenosť s karobom?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke